Günlük Strateji Bülteni (Piramit Menkul)

Bugün Ne Bekliyoruz? Haftanın son işlem gününde Asya piyasalarında satıcılı bir seyir izlenmekte. Bu sabah Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %1,74, Shenzhen Bileşik Endeksi %2,79 düştü. Asya’daki kayıplara öncülük eden Hong Kong Hang Seng Endeksi %3,38 geriledi; teknoloji endeksinde kayıp %5,04’ün üzerinde. Teknoloji hisselerinin düşüşünde ABD’li yetkililerin Çin’e yönelik yonga ihracatı kısıtlamalarını kısa süre içerisinde farklı ülkelerin de uygulamasını bekledikleri yönündeki açıklamaları etkili oldu. Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) bugün para politikası toplantısında faizleri değiştirmemesi sonrasında Nikkei225 Endeksi %0,90, Topix Endeksi %0,32 ekside seyrediyor. Kararın ardından dalgalanan USDJPY paritesi 150 seviyesinin altında seyretmeye devam ediyor. Bugün veri takviminde Euro Bölgesi’nde tüketici güven endeksi, Almanya’da ekim öncü TÜFE rakamları, ABD’de eylül ayına ilişkin Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi PCE Fiyat Endeksi, ekim ayı Michigan Tüketici Güven Endeksi ve geçen ayın bekleyen konut satışları verileri takip edilecek. PCE enflasyon tarafında; endeks ağustosta aylık %0,3 artarken yıllık bazda %6,2 artışla bir miktar yavaşlamıştı. Çekirdek PCE ise aylık %0,6, yıllık %4,9 ile piyasa beklentisinin üzerinde artış kaydetti. Çekirdek gösterge için piyasanın beklentisi yükseliş ivmesinin aylık bazda hafifçe azaldığı, ancak yıllık bazda hızlandığı yönünde. Yaklaşık iki hafta önce yayınlanan verilere göre TÜFE eylülde aylık %0,4, yıllık %8,2 ile beklentiyi aştı. ABD konut piyasası tarafında; ağustosta aylık %2 düşen bekleyen konut satışlarının eylülde %5 düşmesi bekleniyor. Bekleyen konut satışları azalan talebin etkisiyle bu yıl mayıs hariç tüm aylarda daraldı. Bu hafta salı günü ABD’de ağustos ayı S&P/CS 20 Kentte Konut Fiyat Endeksi (KFE) ve çarşamba günü eylül ayı yeni konut satışları verileri açıklanmıştı. Konut piyasasına ilişkin veri akışı ABD’de artan mortgage faizleri ve fiyatlardaki hızlı yükselişten kaynaklı yavaşlamanın sürdüğünü işaret ediyor. Yurt içinde geçen ayın hizmet ÜFE (H-ÜFE) verisi izlenecek. H-ÜFE ağustosta aylık %4,89, yıllık %97,20 ve on iki aylık ortalamalara göre %72,01 artmıştı. Borsa İstanbul tarafında; BIST100 Endeksi’nde teknik olarak 4.000 puan direnci kritik önemde olmaya devam ediyor. Yukarı yönlü hareketlerin devam edebilmesi için 4.000 puan seviyesinin üzerinde kalıcı olunması gerektiğini düşünmekteyiz.

Piyasalarda Dün Ne Oldu? Küresel piyasalarda dün hem Avrupa hem de ABD hisse endekslerinde karışık bir görünüm hâkim oldu. Avrupa’da CAC 40 Endeksi %0,51 düşerken FTSE 100 Endeksi %0,25 arttı. DAX Endeksi ise yatay alıcılı fiyatlandı. ABD tarafında Nasdaq Bileşik Endeksi %1,63 ve S&P 500 Endeksi %0,61 düştü. Dow Jones Endeksi ise %0,61’lik artışla bölgeden pozitif ayrıştı. EUR/USD paritesi %1’den fazla düşerek yeniden 1 seviyesinin altına geriledi. Buna karşın Dolar Endeksi (DXY) 1 puan artarak 110,6 puana yükseldi. ABD Hazine tahvili faizlerindeki düşüş sürdü. 10 yıllıkların faizi 8,4bp’lik düşüşle %3,92’ye, 2 yıllıkların faiziyse 12,8bp’lik düşüşle %4,28 düzeyine geriledi. Ons altın DXY’deki güçlenmenin etkisiyle hafifçe satıcılı fiyatlansa da 1.650USD üzerinde kalmaya devam etti. Brent petrol ise %0,38 değerlenerek varil başına 95USD’ye yükseldi. Avrupa Merkez Bankası (AMB) bu ayki toplantısında piyasa beklentisi doğrultusunda 75bp faiz artırımına giderek ana refinansman faizini %2’ye yükseltti. Toplantının ardından konuşan Başkan Lagarde; faiz artışlarının devam edeceğini belirtirken ‘artış patikasının verilere bağlı olacağını dolayısıyla artış zamanının ve sıklığın henüz belirsiz olduğunu’ ifade etti. ABD’de açıklanan öncü veriler ülke ekonomisinin bu yılın üçüncü çeyreğinde %2,6 ile beklentilerin üzerinde büyüyeceğini işaret etti. Böylece yılın ilk yarısında daralan ekonomi ilk defa çeyreklik büyüme kaydetti.
Günün ilk yarısında etkili olan satışların neticesinde BIST 100 Endeksi dün %1,05 düşerek kapanışı 3.934,52 puandan yaptı. Banka Endeksi (XBANK) %3’e yakın düşüşle Borsa İstanbul’daki aşağı yönlü harekete öncülük etti. USD/TRY kuru 18,6 TL seviyesinde yatay kalmaya devam ederken EUR/TRY kuru paritedeki düşüşe bağlı olarak 18,55 TL’ye geriledi. Gram altınsa sınırlı düşüşle 995 TL düzeyine indi. TCMB, bu yılın son enflasyon raporunda yıl sonuna dair enflasyon tahminini %60,4’ten %65,2’ye yükseltti. Banka, 2023 yılı sonunda ise enflasyonun %22,3 olarak gerçekleşeceği öngörüsünde bulundu. TÜİK’in eylül ayına ilişkin açıkladığı verilere göre dış ticaret açığı yıllık bazda %268 artarak 9,6mlr USD’ye yükseldi. Ekonomik güven endeksi bu ay 2,8 puan artarak 97,1 puana ulaştı. Güven endeksi; reel kesimde 102 puan, hizmet sektöründe 119,3 puan ve perakende-ticaret sektöründe 119,4 puanda gerçekleşerek eşik değerin üstünde kaldı. İnşaat sektörü güven endeksi 90,5 ve tüketici güven endeksi 76,2 değerini alarak kötümserliği işaret etti.

Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr

 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BOJ/Kuroda: Hükümetin teşvik paketinin kurları nasıl etkileyeceğini söylemek zor
BIST-100 ENDEKSİ GÜNE %0.16 AZALIŞLA 3928,08 PUANDAN BAŞLADI
BOJ/Kuroda: Hükümetin teşvik adımlarının fiyatlar üzerine ağırlık yapacağını fakat büyümeyi arttıracağını düşünüyorum
BOJ/Kuroda: Hükümetin yaklaşan ekonomik teşvik paketi elektrikle birlikte enflasyonu aşağı çekebilir, doğalgazı azaltabilir, ekonomik büyümeyi hızlandırabilir
Çin kamu firmalarının karları ocak-eylül döneminde yıllık %-1.1 -Maliye Bakanlığı
FRANSA'DA TÜFE EKİM'DE YILLIK %+6.2 (BEKLENTİ: % +5.7, ÖNCEKİ: % +5.6)
BOJ/Kuroda: Zaman alabilir ama %2 enflasyon hedefine ulaşabiliriz
FRANSA'DA TÜFE EKİM'DE AYLIK %+1.0 (BEKLENTİ: % +5.7, ÖNCEKİ: % +5.6)
BOJ/Kuroda: Ekonomik toparlanmayı desteklemek için parasal gevşemeye devam etmek uygun
BOJ/Kuroda: Gelecek bahardaki ücret müzakereleri artan fiyat enflasyonu dahil faktörler üzerinde yüksek ücret büyümesi getirecek
Facebookta Paylaş