Bugün Ne Bekliyoruz? Haftanın son işlem gününde Asya piyasalarında yataya yakın bir seyir görmekteyiz. Japonya, Çin ve Güney Kore hisse senedi endekslerinde sınırlı hareketler izlenmekte. Hong Kong Hang Seng Endeksi’nde %0,40 satıcılı bir seyir hâkim. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi günlük işlemlerde fazla değişmedi. Japonya’da bu sabah açıklanan verilere göre çekirdek enflasyon ekimde %3,6 ile beklentiyi aşarak son kırk yılın en yüksek değerini aldı. ABD’li politika yapıcıların Fed’in para politikasına ilişkin şahin açıklamaları devam ederken endekslerde satıcılı kapanışların ardından vadeli kontratlar bugün karışık bir açılışı işaret etmektedir. Bugün, İngiltere’de ekim ayı perakende satışlar verisi ile ABD’de dün açıklanan inşaat izinleri ve konut başlangıçları verilerinin ardından ikinci el konut satışları takip edilecek. Şubat ayından sonra mortgage faizleri ve fiyatlardaki artışın etkisiyle arka arkaya sekiz ay boyunca azalan ikinci el konut satışlarının düşmeye devam ettiği tahmin ediliyor. Yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Piyasa Katılımcıları Anketini yayınlayacak. Geçen ayın anketinde yılsonu enflasyon tahmini önceki aya göre fazla değişmeyerek %67,78’e olurken 12 aylık tahmin %36,74’ten %37,34’e yükselmişti. Yılsonu USDTRY kuru tahmini 19,51’den 19,82’ye, 12 aylık tahmin 22,07’den 23,61’e yükseldi. Bu yıl için ekonomik büyüme tahminleri %4,8’den %5,1’e yükseldi. Borsa İstanbul tarafındaki pozisyonlanmalarda temkinli olunması gerektiği yönündeki görüşümüzü koruyoruz.
Piyasalarda Dün Ne Oldu? Küresel piyasalarda dün hem Avrupa hem de ABD hisse senedi endekslerinde negatif kapanışlar gerçekleşti. Avrupa’da CAC 40 Endeksi %0,47 düşerken FTSE 100 Endeksi yatay satıcılı fiyatlandı. DAX Endeksi ise %0,23’lük artışla bölgeden pozitif ayrıştı. ABD tarafında Nasdaq Bileşik Endeksi %0,35 ve S&P 500 Endeksi %0,31 düştü. Dow Jones Endeksi ise görece yatay fiyatlandı. Dolar Endeksi’nin (DXY) bir miktar artarak 106,7 puana yükselmesine karşın EUR/USD paritesi 1,037 seviyesine geriledi. DXY’deki artışın da etkisiyle ons altın 1.761USD düzeyine indi. Ayrıca ABD Hazine tahvili faizlerinde de 10bp’ye yakın bir artış gerçekleşti. Böylece 2 yıllıklar %4,45 ve 10 yıllıklar %3,78’e yükseldi. Emtia grubundan Brent petrol %3’e yakın düşüşle ekim ayı başından bu yana ilk defa 90USD’nin altında günü tamamladı. Polonya’ya düşen füzelere ilişkin yeni gelen açıklamalarla jeopolitik gerilimlerin yatışması petrol piyasası fiyatlamalarında bir miktar etkili oldu. ABD’de dün açıklanan konut piyasası verileri, hem inşaat izinlerinin hem de konut başlangıçlarının ekimde piyasa beklentisinin hafifçe üzerinde gerçekleştiğini gösterdi. Ancak önceki aya göre konut başlangıçlarının 1,49 milyondan 1,43 milyona; inşaat izinlerinin 1,56 milyondan 1,53 milyona gerilemesi konut piyasasındaki yavaşlamanın devam ettiğini işaret etti.
BIST 100 Endeksi dün gün boyunca etkili olan satışların neticesinde %3,45 düşerek küresel hisse endekslerinden negatif ayrıştı. Banka Endeksi’nin (XBANK) %6’yı aşan düşüşü Borsa İstanbul’daki kayıplara öncülük etti. Böylece günü 4.507,24 puandan tamamlayan Endeks’in bu hafta kaydettiği artış %1,16’ya geriledi. Geçen hafta %5,66’lık artış gerçekleşmişti. USD/TRY kuru yatay seyrini korurken EUR/TRY kuru pariteye bağlı olarak 19,29 TL’ye geriledi. Gram altınsa 7,5 TL’lik değer kaybıyla 1.053 TL düzeyine indi.
Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.