Günlük Strateji Bülteni (Piramit Menkul)

https://www.piramitmenkul.com.tr/Arastirma/ArastirmaRaporDosya/40210

Bugün Ne Bekliyoruz? Fed'in art arda on kez faiz artırımına gitmesinin ardından sıkılaştırma döngüsüne ara vermesi hisse senedi piyasalarında risk iştahını destekliyor. Bu sabah Asya piyasalarında alıcılı bir seyir izlenmekte. Japonya'da beklenenden güçlü gelen mayıs ayı dış ticaret verilerinin ardından Nikkei225 Endeksi %0,34, Topix Endeksi %0,3 yükseldi. Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) iki günlük para politikası toplantısı bugün başladı, yarın karar açıklanacak. Başkan Kazuo Ueda'nın sözlü yönlendirmesi doğrultusunda bankanın aşırı genişleyici para politikasında herhangi bir değişiklik beklenmemekte. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi %0,51, Shenzhen Bileşik Endeksi %1,61 yükseldi. Hong Kong Hang Seng Endeksi %1,42 arttı. Çin Merkez Bankası (PBOC) bugün orta vadeli borç verme faizini indirdi. Çin ekonomisinde pandemisi sonrasında yaşanan toparlanma ivme kaybediyor. Ayrıca, bu sabah açıklanan Çin mayıs ayı sanayi üretimi ve perakende satışlar verileri beklenenden zayıf geldi. Güney Kore Kospi Endeksi %0,20 düşerken Kosdaq Bileşik Endeksi %0,67 arttı. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi bugün %0,48 artıda seyretmekte. ABD hisse endekslerinde Fed sonrası karışık bir kapanış yapılmasının ardından bu sabah endeks vadelileri hafifçe satıcılı bir açılış fiyatlamaktadır. Avrupa piyasaları Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) faiz kararı öncesinde satıcılı bir açılışa hazırlanıyor. Enflasyonist baskının azalmasıyla birlikte piyasaların beklentisi bankanın parasal sıkılaştırma döngüsünün sonuna yaklaştığı yönünde. Piyasa beklentisi bugün 25bp faiz artırımına gidilmesi ve temmuzda son bir kez artırılması bekleniyor. Haftanın son işlem günü yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Piyasa Katılımcıları Anketi ve nisan ayı Konut Fiyat Endeksi (KFE) takip edilecek. Piyasanın yılsonu enflasyon beklentisi mayıs anketinde %37,77'den %37,17'ye gerilemişti. USDTRY kuru beklentisi ise 23,15'ten 23,09 seviyesine inmişti. KFE martta aylık %5,4, yıllık nominal %132,8, reel olarak %55,4 artmıştı.
Borsa İstanbul tarafında; BIST100 Endeksi'nde yaşanan sert yükseliş serisiyle 5.704 zirvesinin test edilmesinin ardından başlayan düzeltme hareketinin seyrinde teknik seviyeler önemli olabilir. Endekste aşağı yönlü hareketin devamında 5.320 puan desteği takip edilebilir. Yönün yukarı dönmesi için ilk etapta 5.536 puan beş günlük AO üzeri kapanışlar önemli olacaktır

Piyasalarda Dün Ne Oldu? Hafta ortasında Avrupa hisse endeksleri pozitif bir görünüm sergiledi. CAC 40 Endeksi %0,52 ve DAX Endeksi %0,49 arttı. FTSE 100 Endeksi ise 7.600 puan civarında yatay alıcılı fiyatlandı. ABD hisse endekslerinde karışık bir görünüm hâkim oldu. Nasdaq Bileşik Endeksi %0,39 artarken Dow Jones Endeksi %0,68 düştü. S&P 500 Endeksi hafifçe artarak 4.372 puana yükseldi. Dolar Endeksi (DXY) 103 puana gerilerken EUR/USD paritesi 1,083 seviyesine çıktı. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi 2,5bp düşüşle %3,79'a indi. 2 yıllıkların faizi ise 2bp artarak %4,69'a yükseldi. Ons altın sınırlı değer kaybıyla 1.942USD'ye geriledi. Emtia grubundan Brent petrol %0,72 düşüşle varil başına 74USD'den işlem gördü. Fed bu ayki toplantısında piyasaların beklentisi doğrultusunda federal fonlama faizini %5,00-5,25 aralığında sabit tuttu. Buna karşın noktasal grafikteki beklentiler ise 2023 sonu için yetkililerin faiz beklentisinin %5,1'den %5,6'ya yükseldiğini gösterdi. Yani politika yapıcıların projeksiyonları bu yıl iki kez daha faiz artırımına gidileceği yönünde. Ayrıca büyüme (GSYH) beklentisi %0,4'ten %1'e ve enflasyon (çekirdek PCE) beklentisi %3,6'dan %3,9'a çıktı. Fed, karar metninde 'enflasyonun yüksek seyretmeye devam ettiğini ve komitenin enflasyon risklerine karşı oldukça hassas olduğunu' belirtti. Toplantının ardından konuşan Başkan Powell, enflasyonu indirme konusunda kararlı olduklarını ve geçen yılın başlarından bu yana para politikasını önemli ölçüde sıkılaştırdıklarını aktardı. Ayrıca bütün komite yetkililerinin, enflasyon hedefine ulaşmak için önümüzdeki dönemlerde daha fazla faiz artışının uygun olabileceği kanısında olduklarını söyledi. Ülkenin üretici enflasyonu mayısta aylık bazda -%0,3 ile beklenenden fazla düştü. Yıllık ÜFE ise %1,1'lik artışla tahminlerin gerisinde kaldı. Çekirdek ÜFE aylık %0,2 ve yıllık %2,8'lik artış kaydetti.
BIST 100 Endeksi dün %1,26'lık düşüşle günü 5.360 puandan tamamladı. Böylece Endeks hafta başından bu yana %4,72 düşüş kaydetti. Endeks'in dünkü işlem hacmi 87,5 milyar TL olarak gerçekleşti. USD/TRY kuru %0,28 düşerek 23,56 TL'ye geriledi. EUR/TRY kuru hafifçe artarak 25,53 TL'ye yükseldi. Gram altınsa 5 TL değer kaybederek 1.472 TL'ye indi.


Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr

 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş