Veri Gündeminde Bugün
• ABD, IMF Toplantıları, Richmond Fed İmalat Endeksi(Eki),
• Türkiye, EREGL, ISDMR Finansal Sonuçları (3Ç24)
Küresel risk iştahı bu sabah çoğunlukla negatif…
Küresel piyasalar haftaya sakin veri gündemi ile başladı. Dün sabah Çin Merkez Bankası (PBoC) en düşük kredi faiz oranını %3,35 seviyesinden %3,10 seviyesine düşürdü, Çin’den gelecek ilave teşvik adımları piyasalarda yakından takip ediliyor. ABD’de dün başlayan ve hafta boyunca sürecek olan IMF toplantılarına, Hazine ve Maliye bakanı Mehmet Şimşek ve TCMB başkanı Fatih Karahan da katılacak. Ayrıca toplantılar kapsamında, küresel ekonomik görünüme ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı başta Dünya Ekonomik Görünüm Raporu olmak üzere Küresel Finansal İstikrar Raporu ile Mali İzleme Raporu gibi önemli raporlar açıklanacak. Dün ABD’de Dallas Fed başkanı Logan, işgücü piyasasındaki aşağı yönlü risklere dikkat çekerken, “Ekonomi şu anda beklediğim gibi gelişirse, politika faizini daha normal veya nötr bir seviyeye doğru kademeli olarak düşürme stratejisi riskleri yönetmeye ve hedeflerimize ulaşmaya yardımcı olabilir.” dedi. CMEGroup’un hazırladığı Fed Watch Tool’a göre Kasım ayı toplantısında 25 baz puanlık faiz indirimi %88,5 ihtimal ile fiyatlanmaktadır. Euro Bölgesi’nde ise Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi Üyesi ve Litvanya Merkez Bankası Başkanı Gediminas Simkus, enflasyondaki düşüş eğilimi devam ederse borçlanma maliyetlerinin daha da düşürüleceğini söyledi. Fitch Ratings, AMB'nin Haziran'da başladığı politika gevşeme döngüsünde faizi toplam 200 baz puan düşürerek 2025 sonu itibarıyla yüzde 2'ye kadar indireceğini tahmin ediyor. Yurt içinde ise dün açıklanan verilerde TC Hazine ve Maliye Bakanlığı’na göre eylül ayında merkezi yönetim borç stoku 8.649mlr TL olarak gerçekleşti. Borç stoku ağustos ayında 8.339mlr TL olarak gerçekleşmişti. Yabancı kurumlar Türk bankacılık sektörüne ilişkin rapor yayımlamaya devam ediyor. Bank of America (BofA) Türk bankalarıyla ilgili analizinde özel bankaları tercih etmeye devam ettiğini vurgularken, kamu bankalarında da yeniden değerlendirme için alanın sınırlı olduğunu ifade ederken, cazip alım fırsatı olarak 2024 yılının ikinci yarısında da banka bilançolarında zayıflama öngördüğünü belirtti.
Bu sabah ABD vadelileri ve Asya borsaları çoğunlukla satıcılı yönde bulunuyor.
ABD Dolar endeksi (DXY) bu sabah 103,92 ile yatay yönde hareket etmektedir. JPMorgan’a göre yatırımcıların ABD seçimleri öncesinde bir ralliye bahis oynamasıyla geçen hafta dolara olan talebin arttı ve bu alım muhtemelen devam edecek. Ons altın bu sabah 2732 dolarda pozitif yönde işlem görüyor. Bugün toplanacak BRICS zirvesinden beklenen ters dolarizasyon mesajları, ONS altının fiyatlamasında etkili oluyor. Bu sabah ABD 2 yıllık tahvil getirileri %4,04 ile yatay, 10 yıllık tahvil getirileri ise %4,21 ile pozitif yönde hareket ediyorlar. Geçtiğimiz hafta OPEC’in küresel petrol talebi öngörüsünü 3 ay üst üste aşağı yönlü revize etmesinin ardından geri çekilmeleri izlediğimiz brent petrol bu sabah varil başına 73,68 dolar ile yatay yönde işlem görmektedir. Bugün küresel piyasalarda ABD’de Richmond Fed imalat endeksi, IMF Toplantıları ve ABD’de 3Ç24 dönemine ilişkin, Moody’s, 3M, General Motors ve Phillip Morris’in finansal sonuçları takip edilecek. Yurt içinde ise EREGL ve ISDMR’in 3Ç24’e ilişkin finansal sonuçlarının bugün açıklanması bekleniyor. Kısa ve orta vadeli teknik yönün negatif olduğu BİST 100 endeksinde güne yatay yönde başlanabilir. Endekste kısa vadeli satışların 8600/8500 bölgesinde destek bulmasını tepki alımlarında ise 8800-8900 bandının ilk önemli direnç bölgesi olmasını beklemekteyiz.
Veri Gündemi
Bugün ABD’de Richmond Fed imalat endeksi takip edilecek. Ekim ayında endeksin -21,0 puandan -15,0’a yükselmesi beklenmektedir. Ayrıca ABD’de bu hafta gerçekleşen IMF toplantıları devam ediyor. Bir hafta boyunca gerçekleşecek toplantılarda, düzensiz küresel büyümeyi artırma, borç sıkıntısıyla başa çıkma ve yeşil enerji geçişini finanse etme çabalarının görüşülmesi beklenmektedir. Ayrıca Toplantılar kapsamında, küresel ekonomik görünüme ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı başta Dünya Ekonomik Görünüm Raporu olmak üzere Küresel Finansal İstikrar Raporu ile Mali İzleme Raporu gibi önemli raporlar açıklanacak. ABD’de ayrıca 3Ç24 dönemine ilişkin, Moody’s, 3M, General Motors ve Phillip Morris’in finansal sonuçları takip edilecek. Moody’s in 3Ç24'te 1,71mlr USD gelir üzerinden 2,87 USD hisse başına kar açıklaması; General Motors'un ise 6,06 mlr USD gelir ile 2,4USD hisse başına kar elde etmesi öngörülmektedir. Yurt içinde ise ekonomik veri gündemi sakin seyrediyor. Erdemir’in 3Ç24 dönemine ilişkin finansal sonuçlarını açıklaması bekleniyor. EREGL 2024 yılının ikinci çeyreğinde 4.386mn TL ana ortaklık net karı açıkladı. Şirketin bir önceki yılın 3. çeyreğinde ise 41mn TL ana ortaklık net karı bulunuyordu.
Piyasalarda dün neler oldu?
ABD’de dün ekonomik veri gündemi sakin seyretti. Bu hafta takip edilecek IMF toplantıları ise dün başladı. Yurt içinde dün yurt dışı ÜFE ve merkezi yönetim borç stoku takip edildi. TÜİK verilerine göre yurt dışı ÜFE eylülde aylık %2,25 artarken yıllık bazda %32,35 artış kaydetti. TC Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre eylül ayında merkezi yönetim borç stoku 8.649mlr TL olarak gerçekleşti. İç borç stoku 3.558mlr TL olurken dış borç stoku ise 4.275mlr TL olarak gerçekleşti.
Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
http://www.anadoluyatirim.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.