Veri Gündeminde Bugün
• ABD, IMF Toplantıları,
• Türkiye, TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi,
• Türkiye, TCMB Finansal Hesaplar Raporu,
• Türkiye, Para ve Banka, Menkul Kıymet İstatistikleri (Haf)
Jeopolitik endişelerle küresel piyasalarda risk iştahı zayıfladı
Orta Doğu’daki savaşa ilişkin gelişmeler ve Fed üyelerinden gelen şahin tondaki açıklamalar ile küresel piyasalardaki risk iştahı zayıf seyretmektedir. Dün ABD medyasında yer alan haberlerde İsrail'in İran topraklarına yönelik bir saldırı gerçekleştirdiği belirtildi. Medyada çıkan haberler sonrası açıklamalarda bulunan İranlı yetkililer ise füze saldırısının olmadığını ve 3 İHA’nın imha edildiğini söyledi. Orta Doğu’da yaşanan gelişmelerle ONS altın ve brent petrolde yükselişler kaydedildi. Dün piyasalarda ayrıca merkez bankası yetkililerinden gelen açıklamalar takip edildi. New York Fed Başkanı John Williams, ekonominin mevcut durumuna bakıldığında faiz indirimi için acil bir durum görmediğini söyledi. Enflasyonun hala çok yüksek olduğunu belirten Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, işgücü piyasasının güçlü kalmaya devam ettiği sürece faiz oranlarının sabit kalabileceğini söyledi. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ise Fed’in faizleri sabit tutabileceğini ifade etti. Euro Bölgesi’nde ECB üyesi Villeroy, haziran toplantısında faiz indiriminin olası olduğunu belirtirken; üyelerden Knot, bu yıl üç faiz indirimine işaret etti. Bu sabah ABD vadelileri ve Asya borsaları eksi yönde bulunmaktadır. Bu sabah Japonya’da enflasyon verileri takip edildi. Manşet TÜFE %2,80’den %2,7’ye, çekirdek TÜFE ise %2,6’ya geriledi. Geçtiğimiz ay Japonya’da ücret artışları %5,28 ile son 33 yılın en yüksek oranına çıkarılmıştı. Ülkede daha yüksek ücretlerin satın alma gücünü ve enflasyonu artırabileceği beklentisi bulunuyordu. Dolar endeksi (DXY) sabah saatleri itibarıyla 106,2 ile yatay, ABD 10 yıllık tahvil getirileri %4,56 ile eksi yönde bulunuyor. Orta Doğu’daki savaşa ilişkin endişelerle yükselişini sürdüren ONS altın bu sabah 2382 dolardan artı yönde işlem görürken, beş ayın zirvelerine yakın işlem gören brent petrol 88,1 dolarda bulunmaktadır. Bugün küresel piyasalarda veri gündemi sakin seyrediyor. Yurt içinde bugün TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi öne çıkıyor. BIST100 endeksinde güne negatif yönde başlanmasını bekliyoruz. Son üç işlem gününde 9500 üzerinde tutunmaların gözlemlendiği BİST 100 endeksinde, 5 günlük AO 9571’de bulunmaktadır. Bu seviyenin üzerinde kısa vadeli görünüm pozitife dönebilir. 9500 altına geçilmesi durumunda ise satış baskısı kuvvetlenebilir.
Veri Gündemi
Bugün küresel piyasalarda veri gündemi sakin seyrediyor. ABD’de 2024 yılının ilk çeyreğine ilişkin Procter&Gamble ile American Express şirketlerinin finansal sonuçlarını açıklaması beklenmektedir. P&G’nin 1Ç24’te 20,44mlr USD gelir üzerinden 1,41 USD hisse başı kazanç (HBK) açıklaması beklenmektedir. American Express’te ise beklentiler 15,79mlr USD gelir ile 2,95 USD HBK açıklanması yönünde bulunuyor.
Bugün yurt içinde TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi ve 12 Nisan ile biten haftaya ilişkin para ve banka ile menkul kıymet istatistikleri takip edilecek. Ayrıca TCMB’nin Finansal Hesaplar Raporu takip edilecek. TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre, katılımcıların mart ayı cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 42,96 iken, mart ayında %44,19 olmuştur. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde %37,78 iken, martta %36,70 olmuştur. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 23,05 ve yüzde 22,67 olarak gerçekleşmiştir. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi ise bir önceki anket döneminde olduğu gibi mart ayında da %45,00 olarak gerçekleşmiştir. Katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 40,02 TL iken, mart ayı anket döneminde 40,53 TL olmuştur. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 41,15 TL iken, martta 42,79 TL olarak gerçekleşmiştir.
Piyasalarda dün neler oldu?
ABD’de dün işsizlik başvuruları, Philadelphia Fed imalat endeksi ve mevcut konut satışları takip edildi. 8-12 Nisan haftasında işsizlik başvuruları 212bin kişi artış gösterdi. Beklenti 215binde bulunuyordu. Önceki haftanın verisi 211binden 212bine revize edildi. Dört haftalık ortalama ise 214,50 bin olarak gerçekleşti. Beklentinin 1,5 olduğu Philadelphia Fed imalat endeksi nisan ayında 3,2’den 15,5’e yükseldi. Mart ayında mevcut konut satışları %4,3 düşüş ile 4,19mn seviyesinde gerçekleşti.
Euro Bölgesi’nde cari denge açıklandı. Beklentinin 45,2mlr euro olduğu cari denge şubat ayında 29,5mlr euro fazla verdi.
Yurt içinde konut satış istatistikleri, para ve banka istatistikleri ile menkul kıymet istatistikleri takip edildi. Türkiye genelinde konut satışları Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %0,1 azalarak 105 bin 394 oldu. Konut satışları Ocak-Mart döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %1,3 azalışla 279 bin 604 olarak gerçekleşti. Yurt dışı yerleşikler 1-5 Nisan 2024 haftasında hisse senetlerinde 362,93mn USD net alış gerçekleştirdi. Böylelikle yabancılar, alış tarafındaki yerini üçüncü haftasına taşıdı. 1-5 Nisan 2024 haftasında DİBS (kesin alım) tarafında 86,36mn USD, ÖST tarafında ise 37,53mn USD alış kaydedildi. Toplamda, yurt dışı yerleşikler 1-5 Nisan haftasında 486,82mn USD tutarında net alış gerçekleştirdi. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 1-5 Nisan haftasında 3,2mlr dolar düşüşle 180,5mlr dolar oldu. TCMB toplam rezervleri 5 Nisan ile sona eren haftada 123,1mlr dolardan 126,1mlr dolara yükseldi. Böylelikle toplam rezervlerdeki üst üste on bir hafta boyunca süren gerileme sona erdi.
Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
http://www.anadoluyatirim.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.