Veri Gündeminde Bugün
• ABD, New York Fed İmalat Endeksi (Mar),
• ABD, Michigan Tüketici Hissiyatı (Mar)(Öncü),
• ABD, Kapasite Kullanım Oranı, Sanayi Üretimi (Şub),
• Türkiye, Tarım ÜFE (Şub), Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi (Şub),
• Türkiye, TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi (Mar)
• Türkiye, AKENR, DOAS, KCHOL Finansal Sonuçları (4Ç23)
Küresel piyasalar haftanın son işlem gününe negatif risk iştahıyla başlıyor...
Dün takip edilen ABD ÜFE verilerinin beklentilerin üstünde gerçekleşmesinin ardından azalan küresel risk iştahı, bu sabah negatif yönde seyrediyor. Bu sabah Çin’de konut fiyatları takip edildi. Konut fiyatları şubatta yıllık bazda %1,4 düşüş kaydetti. Çin’de Merkez Bankası bir yıllık orta vadeli borç verme faizini %2,50’de sabit tutarken, bankacılık sisteminden nakit çekerek fonların atıl kalmasına ilişkin önlem çalışmalarının devam ettiğine işaret etti. Çin’de bu sabah takip edilen yeni konut fiyatlarındaki azalışın devam etmesi ise devlet teşviklerine rağmen emlak piyasasındaki risklerin devam ettiğine işaret etti. Dünkü ÜFE verisinin ardından dolar endeksi %0,50, ABD 10 yıllık tahvil faizleri %2’nin üzerinde değer kazandı. Bu sabah ise dolar endeksi 103,46 ile yatay, ABD 10 yıllık tahvil faizleri %4,29 ile eksi yönde bulunmaktadır. Dünkü işlemlerde 2150 dolar üzerinde dengelenme çabasında olan ONS altın bu sabah 2167 dolar ile artı yönde bulunuyor. Yaklaşık son dört ayın en yüksek seviyelerini test eden brent petrol ise 84,82 dolar seviyesinde bulunmaktadır. Brent petrolde 83,30 ve 82,13 (200 günlük AO) dolar üzerinde kalındıkça pozitif seyir devam edebilir. Son dönemde ABD’de talebin güçlü seyrettiğine ilişkin veriler ve jeopolitik gelişmeler brent petroldeki yükselişi destekleyici unsurlar olarak öne çıkmaktadır. Küresel piyasalarda bugün ABD’de sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı takip edilecek. Yurt içinde ise bugün TCMB tarafından Piyasa Katılımcıları Anketi yayımlanacak. Ayrıca AKENR, DOAS ve KCHOL’un finansal sonuçlarını açıklaması bekleniyor. Dün HSBC tarafından yayımlanan raporda Türkiye ile ilgili beklentilerin revize edildiği aktarıldı. HSBC, 2024 yıl sonunda enflasyonun %49,4 (önceki: %47,9), büyümenin ise bu yıl %3,1 olmasını (önceki: %2,5) beklemektedir. Politika faizine ilişkin beklenti %45’te sabit tutulurken, artış olasılığına dikkat çekildi. Raporda, faiz indirimleri içinse 2025 yılının ilk çeyreği işaret edildi. Son dönemde yabancı kurumların yayımladığı raporlarda merkez bankasının nisan ayında ek faiz artırımı yapabileceği beklentisi öne çıkmaktadır. Diğer yandan TCMB’nin parasal sıkılaştırma doğrultusunda attığı yeni adımlar da borsa üzerinde baskı yaratmaktadır. Son dört günlük işlemlerde düşüşün hakim olduğu BİST 100 endeksinde haftanın son işlem gününe yatay yönde başlanmasını beklemekteyiz. Endekste aşağı yönlü olarak önceki dip seviye ve düşen kanal alt bandının bulunduğu 8736-8709 bölgesi izlenebilir. Bu bölge üzerinde tepki alımları artabilir. Yukarı yönlü olarak 8932 üzerinde tutunma ile 8978-9063 (5-22 günlük AO) test edilebilir.
Veri Gündemi: Bugün ABD’de New York Fed imalat endeksi, kapasite kullanım oranı, sanayi üretimi ve Michigan tüketici hissiyatı takip edilecek. New York Fed imalat endeksinin mart ayında -7,60 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. New York Fed imalat endeksinde şubat ayı -2,40 seviyesi takip edilmişti. Kapasite kullanım oranının %78,50’den %78,40’a gerilemesi; sanayi üretiminin ise şubat ayında artış kaydetmemesi beklenmektedir. Bu hafta mart ayı öncü verileri takip edilecek Michigan tüketici hissiyatının 77,3 puan olması bekleniyor. Şubat ayında 76,9 seviyesinde gerçekleşti.
Yurt içinde bugün odak TCMB’nin Piyasa Katılımcıları Anketi’nde bulunuyor. Bugün ayrıca tarım ÜFE ve merkezi yönetim bütçe dengesi takip edilecek. AKENR, DOAS, KCHOL’un finansal sonuçlarını açıklaması beklenmektedir. Şubat ayında gerçekleştirilen Piyasa Katılımcıları Anketinde katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 42,04 iken, şubat ayı anket döneminde yüzde 42,96 olmuştur. Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi ile TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi bir önceki anket döneminde olduğu gibi şubat ayı anket döneminde de yüzde 45,00 olarak gerçekleşmiştir. Katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 40,00 TL iken, şubat ayı anket döneminde 40,02 TL olmuştur. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 40,64 TL iken, şubat ayı anket döneminde 41,15 TL olarak gerçekleşmiştir. Tarım ÜFE ocak ayında %3,85 artışla yıllık bazda %57,85 artış gösterdi. TC Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre merkezi yönetim bütçe dengesi, ocak ayında 150,72mlr TL açık verdi. DOAS’ın 4Ç23’te çeyreklik %42,2 azalış yıllık %51,4 artış ile 3.578mn TL net kar açıklaması beklenmektedir. KCHOL’de ise 4Ç23 medyan net kar beklentileri çeyreklik %50,3 yıllık %35,1 azalışla 18.039mn TL’de bulunmaktadır.
Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
http://www.anadoluyatirim.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.