Günlük Strateji Bülteni (Anadolu Yatırım)


Veri Gündeminde Bugün

• ABD, TÜFE, Federal Bütçe Dengesi (May),
• ABD, Fed Faiz Oranı Kararı, FOMC Ekonomik Projeksiyonları (Haz),
• ABD, Fed Başkanı Powell’ın Konuşması,
• Almanya, Cari Denge (Nis),
• Türkiye, KLKIM Finansal Sonuçları

Küresel piyasalarda gözler ABD TÜFE ile Fed kararına çevrildi...
ABD’de enflasyon verilerinin takip edileceği küresel piyasalarda bu sabah risk iştahı karışık yönde bulunuyor. ABD manşet TÜFE’nin mayıs ayında %0,10 artışla yıllık bazda %3,40’ta sabit kalması bekleniyor. Beklentilerin üzerinde bir veri seti, küresel risk iştahını baskılayabilir. ABD’de bugün ayrıca Fed’in faiz oranı kararı ve başkan Powell’ın konuşması takip edilecek. Fed’in faizi %5,25-5,50 aralığında sabit bırakması beklenirken, Powell’ın açıklamalarında faiz indirimine işaret etmesi halinde küresel risk iştahı desteklenebilir. Bu sabah itibarıyla eylül ayı 25 baz puanlık faiz indirimi beklentileri %48,3 olarak fiyatlanmaktadır. Bu sabah ABD vadelileri pozitif yönde hareket etmektedir. Bu sabah Japonya’da ve Çin’de takip edilen enflasyon verileri sonrası bu sabah Asya borsaları çoğunlukla negatif seyretmektedir. Japonya’da ÜFE aylık %0,7 artışla yıllık bazda %2,4’e yükseldi. Beklentiler, ÜFE’nin %0,4 artması yönünde bulunuyordu. Çin’de manşet TÜFE mayısta %0,1 azalış ile beklentilerin altında gerçekleşti. Çin’de TÜFE yıllık bazda ise %0,30’da sabit kaldı. ÜFE ise yıllık bazda %1,4 düşüş gösterdi. Beklentiler ÜFE’nin %1,5 düşmesi yönünde bulunuyordu. Dolar endeksi bu sabah 105,28, ABD 10 yıllık tahvil faizleri %4,40 ile yatay yönde seyretmektedir. Geçtiğimiz hafta beklenti üzerinde gelen tarım dışı istihdam verileri ile yükselişe geçen dolar endeksi ve tahvil faizlerinde, beklentilerin üzerinde bir enflasyon verisi yukarı yönde hareketi destekleyebilir. ONS altın bu sabah 2313 dolar ile negatif yönde bulunuyor. Brent petrol ise 82,15 dolar seviyesinde bulunmaktadır. Bugün küresel piyasalarda ABD’de enflasyon verileri, Fed faiz oranı kararı ve Fed Başkanı Powell’ın konuşması, Almanya’da ise cari denge takip edilecek. Yurt içinde ise veri gündemi sakin seyredecek olup KLKIM’in 1Ç24 dönemine ilişkin finansal sonuçlarını açıklaması bekleniyor. Dün Dünya Bankası, dünya büyüme tahminlerinde yukarı yönde revizyona giderken Türkiye için büyüme tahminlerini düşürdü. Dünya Bankası raporunda 2024 küresel büyüme tahmini %2,4’ten %2,6’ya yükseltirken, Türkiye için 2024 yılı büyüme tahminini %3,1’den %3’e düşürdü. 2025 yılı için küresel büyüme tahminini %2,7’de sabit bırakırken, Türkiye büyümesini %3,9’dan %3,6’ya aşağı yönde revize etti. BIST100 endeksinde güne pozitif yönde başlanmasını beklemekteyiz. Endekste teknik görünümün pozitif seyretmesi için ilk etapta 10275 ve ardından da alçalan kanal direncinin (10350) yukarısında kapanışlar alınması önem arz etmektedir. Olası geri çekilmelerde 10000 önemli bir eşik olup, bu seviye altında satış baskısı 9900 ve 9827 (100 günlük AO) desteklerine kadar devam edebilir. Küresel piyasalarda takip edilecek önemli veri gündemi öncesinde, endekste dalgalı bir seyir gözlenebilir.

Veri Gündemi
ABD’de bugün gözler enflasyon verilerinde ve Fed’in faiz oranı kararında olacak. ABD’de ayrıca Fed’in ekonomik projeksiyon raporu, Fed Başkanı Powell’ın konuşması ve federal bütçe dengesi takip edilecek. Bugün TSI 15:30’da açıklanacak TÜFE’de aylık beklenti %0,10 artış yönünde bulunmaktadır. Yıllık enflasyonun ise %3,40’ta sabit kalması bekleniyor. Fed’in enflasyon hedeflemesinde yakından takip ettiği çekirdek TÜFE’nin ise mayısta %0,30 artışla yıllık bazda %3,60’tan %3,50’ye gerilemesi bekleniyor. Fed’in faiz oranı kararı ile Fed tarafından yayımlanan Ekonomik Projeksiyonlar (Dot Plot) Raporu takip edilecek. Bugün TSİ 21:00’da açıklanacak olan kararda faizin %5,25-5,50 aralığında sabit bırakılmasına kesin gözle bakılıyor. Fed tarafından yayımlanan Mart ayı Ekonomik Projeksiyonlarında, medyan faiz beklentisi 2024 için %4,6 olarak korunurken, 2025 için %3,6’dan %3,9’a yükseltildi. Ekonomik Projeksiyon raporunda 2024 yılı için; PCE enflasyon beklentisi 2,4’te sabit kalırken, çekirdek PCE beklentisi %2,4’ten %2,6’ya, büyüme beklentisi %1,4’ten %2,1’e, işsizlik beklentisi %4,1’den %4,0’a revize edildi. 2025 yılı içinse büyüme beklentisi %1,8’den %2,0’a, PCE enflasyon beklentisi %2,1’den %2,2’ye yükseltildi. Federal bütçe dengesinin mayıs ayında 279,6mlr USD açık vermesi beklenmektedir. Nisan’da federal bütçe 210mlr USD fazla vermişti. Almanya’da bugün cari denge takip edilecek. Avrupa’’nın en büyük ekonomisinde cari denge martta 27,6mlr EUR fazla vermişti. Bugün yurt içinde veri gündemi sakin seyredecek olup, KLKIM’in 1Ç24 dönemine ilişkin finansal sonuçlarını açıklaması beklenmektedir.

  









Piyasalarda dün neler oldu?
Dün ABD’de OPEC aylık raporu takip edildi. OPEC mayıs ayı raporuna göre, üye ülkelerde günlük ham petrol üretiminin bir önceki aya göre 29 bin gün/varil artış gösterdi. OPEC üyeleri ve OPEC dışı ülkelerin toplam üretimi ise 123 bin varil/gün azalarak 41 milyon 45 bin varil/günden 40 milyon 922 bin varil/güne geriledi. İngiltere’de dün ortalama gelir + ikramiyeler ve işsizlik oranı takip edildi. Nisan ayında ortalama gelir endeksi + ikramiyeler %5,9 ile beklentilerin üzerinde açıklandı. Beklenti nisan ayında %5,7 artış göstermesi yönündeydi. İşsizlik oranı ise 0,1 puan artış ile %4,4’e yükseldi. Yurt içinde dün ticaret satış ve ciro endeksleri, hanehalkı tüketim harcamaları takip edildi. TÜİK verilerine göre ticaret satış hacmi nisanda aylık %4,6 azaldı, yıllık %2,5 arttı. Perakende satış hacmi aylık %1,8 azalırken, yıllık bazda %10,2 artış gösterdi. TÜİK Hanehalkı Bütçe Araştırması'nın 2023 yılı sonuçlarına göre; Türkiye genelinde hanehalklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek payı %23,9 ile konut ve kira harcamaları aldı. İkinci sırayı %21,9 ile ulaştırma harcamaları, üçüncü sırayı ise %20,6 ile gıda ve alkolsüz içecek harcamaları aldı. Toplam tüketim harcamalarında en düşük payı alan harcama türleri ise %0,8 ile sigorta ve finansal hizmetler, %1 ile eğitim hizmetleri ve %1,9 ile eğlence, spor ve kültür harcamaları oldu. Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi, 2024 yılı Nisan ayında yıllık %71,9 artarken, nisan ayında aylık bazda %0,3 arttı. 2024 yılı Nisan ayında aylık sanayi sektörü ciro endeksi %0,2 azaldı, inşaat ciro endeksi %9,0 azaldı, ticaret ciro endeksi %0,7 arttı, hizmet ciro endeksi %4,0 arttı.


  Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
  http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş