Günlük Strateji Bülteni (Anadolu Yatırım)

Gündeminde Bugün

¢ ABD, New York Fed Tüketici Enflasyon Beklentileri,
¢ İngiltere, BoE Üyesi Pill'in Konuşması,
¢ Türkiye, Sanayi Üretimi , Cari Denge , İşsizlik Oranı (Tem)

Küresel piyasalar haftaya karışık yönde başladı…
Küresel piyasalar yeni haftaya karışık risk iştahı ile başlıyor. Geçtiğimiz hafta Fed'in faiz artırımlarında sona gelmemiş olabileceği beklentileri borsalarda baskı oluştururken, dolar endeksi ve tahvil getirilerinde yükseliş gerçekleşmişti. DXY 105,15 ile altı ayın en yüksek seviyesini test ederken, ABD 10 yıllık tahvil faizleri %4,32'ye yükseldi. Haftalık bazda Dow Jones %0,75, S&P500 %1,29 ve Nasdaq %1,93 değer kaybetti. Bu sabah ABD vadeli endeksler artı ve Asya borsaları ise satıcılı yönde hareket ediyor. ABD'de bugün New York Fed tüketicilerin enflasyon beklentilerini yansıtan anket sonuçlarını paylaşacak. Temmuzda Amerikalı tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi %3,5 ile iki yılın en düşük seviyesine gerilemişti. Uzun vadeli enflasyon beklentisi ise 0,1 puan azalışla %2,9 seviyesinde gerçekleşti. Dolar endeksi yeni haftaya 104,54'den satıcılı yönde başlarken, ONS altın 1927 dolar ile artı yönde işlem görmektedir. Küresel piyasalarda bu hafta; ABD'de enflasyon rakamları, Euro Bölgesi'nde ECB faiz kararı, Almanya'da ZEW ekonomik hissiyatı, İngiltere'de büyüme rakamları, Çin'de PBOC faiz kararı ve sanayi üretimi, Japonya'da ÜFE, yurt içinde ödemeler dengesi istatistikleri ile sanayi üretimi öne çıkan makroekonomik veriler arasında yer almaktadır. Yurt içinde cuma gecesi Fitch, Türkiye'nin kredi notunu 'B' olarak teyit etti, not görünümünü ise 2 yıl sonra 'negatif'ten 'durağan'a çekti. Piyasalarda bugün kararın etkileri takip edilecek. Haftalık bazda %3,34 değer kazanan BİST 100 endeksinde yeni haftaya pozitif yönde başlanmasını beklemekteyiz. Endekste 8275 ve 8000 üzerinde kalıcılık halinde ile yukarı yönlü olarak yeni tarihi zirveler test edilebilir. Haftalık bazda hedef dirençler olarak ise 8500-8700 seviyeleri izlenebilir.

Veri Gündemi

Bugün ABD'de New York Fed tüketici enflasyon beklentileri açıklanacak. Ağustos ayında enflasyon beklentileri %3,50 olarak açıklanmıştı. İngiltere'de BoE baş ekonomisti Huw Pill'in konuşması takip edilecek. Pill 31 Ağustos'ta yüksek faiz oranlarının İngiltere ekonomisine zarar verme riski olsa bile İngiltere Merkez Bankası'nın yüksek enflasyonu yüzde 2 hedefine geri getirme konusunda "işini bitireceğini" söyledi. Borçlanma maliyetlerinin hızlı bir şekilde düşmek yerine "inatla yüksek" çekirdek enflasyonu bastırmak için muhtemelen yüksek kalması gerektiğini ifade etti.

Yurt içinde bugün temmuz ayına ilişkin sanayi üretimi, cari denge ve işsizlik oranı takip edilecek. Orta Vadeli Program'ın ardından yayımlanacak ilk ödemeler dengesi istatistiklerinde temmuz ayı cari açık beklentisi 4,45mlr dolar seviyesinde oluştu. Foreks anketinde 2023 yılı cari açık beklentisi ise 46,5mlr dolarda bulunmaktadır. Geçtiğimiz hafta yayımlanan OVP'de 2023 sonu cari açık beklentisi 42,5mlr dolar, 2024 için ise 34,7mlr dolar olarak açıklandı. Haziranda cari denge 674mn dolar ile 1,5 yıl sonra ilk kez fazla vermişti. 12 aylık cari açık ise 56,5mlr dolara geriledi. Portföy yatırımları 1.797mn ABD doları tutarında net giriş kaydetmiştir. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi ve devlet iç borçlanma senetleri piyasalarında sırasıyla 1.089mn ABD doları ve 46mn ABD doları net alış yaptığı görülmektedir. Net hata ve noksanda 5,5mlr dolar ile rekor giriş gerçekleşirken, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 3,7mlr dolar oldu. Haziranda resmi rezervlerdeki artış ise 11,2mlr dolar oldu.













Sanayi üretimi haziran ayında TÜİK tarafından açıklanan istatistiklere göre yıllık %0,6, aylık bazda ise %1,6 arttı. Sanayinin alt sektörleri (2015=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2023 yılı haziran ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %11,6 azaldı, imalat sanayi sektörü endeksi %2,1 arttı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %3,4 azaldı. Haziran ayı iş günü istatistiklerine göre mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %9,6 seviyesinde gerçekleşti. Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2023 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre 2 bin kişi artarak 3 milyon 337 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,1 puan artarak %9,6 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde %7,8 iken kadınlarda %13,2 olarak tahmin edildi. Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam oranı %47,8 oldu.

Piyasalarda cuma günü neler oldu?ABD'de Fed Denetlemeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Barr'ın konuşması takip edildi. Barr önceki konuşmasında bankaları risklere karşı koruyacak bir tampon olması amacıyla sermaye gerekliliklerini artıracak önerilerini açıklamıştı. Cuma günkü konuşmasında ise ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Michael Barr, Fed'in kendi dijital para birimini çıkarmaya ilişkin herhangi bir karardan "çok uzakta" olduğunu ve bu konuda ABD Kongresi'nin yetkilendirmesi halinde ilerleyeceklerini bildirdi. Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) ödeme sisteminin "omurgasını" destekleyebilecek yeni teknolojiler veya mevcut ödeme sistemindeki diğer amaçlar için geniş bir paydaş yelpazesiyle görüşmeye ve temel araştırmalar yürütmeye devam ettiklerini bildiren Barr, Fed'in CBDC araştırma programının şu anda sistem mimarisine odaklandığını kaydetti.

Yurt içinde finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları takip edildi. Ağustos ayında ise aylık en yüksek reel getiri BIST 100 endeksinde oldu. Aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde %10,56, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise %7,32 oranlarıyla BIST 100 endeksinde gerçekleşti. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından Amerikan Doları %3,91, mevduat faizi (brüt) %3,97, külçe altın %4,36, Euro %5,18 ve Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) %10,44 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde; Amerikan Doları %6,73, mevduat faizi (brüt) %6,78, külçe altın %7,17, Euro %7,96 ve DİBS %13,06 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.















Yurt içinde ayrıca dış ticaret endeksleri açıklandı. İhracat birim değer endeksi Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %2,1 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde %3,4 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) %16,1 azaldı, yakıtlarda %34,3 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %2,7 arttı. Cuma gecesi Fitch kredi notu değerlendirmesi yayımlandı. Mart ayında uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu, Türkiye'nin kredi notunu "B", görünümünü ise "negatif" olarak teyit etmişti. Son yayımlanan raporda ise Fitch, Türkiye'nin kredi notunu 'B' olarak teyit etti, not görünümünü 2 yıl sonra 'negatif'ten 'durağan'a çekti. Görünümün durağana revize edilme nedenine dair "kısa vadeli makro-finansal istikrar risklerini azaltan ve ödemeler dengesi baskılarını hafifleten daha geleneksel ve tutarlı bir politika karışımına dönüşü yansıtıyor" dendi. TCMB'nin politika faizini 2023 sonuna kadar yüzde 35'e çıkaracağını ve 2024'te de bu seviyede kalacağını belirten Fitch para politikası sıkılaştırmasının gelecekteki hızı ve süresi konusunda yüksek belirsizlikler olduğuna dikkat çekti.



 Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
 http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş