Veri Gündeminde Bugün
• ABD, Fed Üyesi Barkin ve Williams’ın Konuşması,
• Euro Bölgesi, Almanya, S&P Global Bileşik ve Hizmet PMI (Nis)(Final),
• Euro Bölgesi, ÜFE (Mar), Sentix Yatırımcı Güveni (May),
• Almanya, Bundesbank Başkanı Nagel’ın Konuşması,
• Türkiye, TCMB Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu (Nis),
• Türkiye, Reel Efektif Döviz Kuru (Nis)
• Türkiye, AKGRT, ISCTR Finansal Sonuçları (1Ç24)
Küresel piyasalar haftaya karışık yönde başlıyor...
Geçtiğimiz hafta ABD’de Fed Başkanı Powell’ın beklenenden daha az şahin açıklamalarda bulunması ve tarım dışı istihdamın tahminlerin altında gerçekleşmesiyle risk iştahı arttı. Bir sonraki hamlenin büyük olasılıkla faiz artışı olmayacağını belirten Powell faiz indirimi zamanlamasının ise verilere bağlı olacağını ifade etti. Powell ayrıca ABD ekonomisinde stagflasyon öngörmediklerini söyledi. Cuma günü açıklanan işgücü istatistiklerinin istihdam piyasasınnda gevşeme olabileceğine yönelik beklentileri kuvvetlendirmesiyle CME Group eylül ayı faiz indirim olasılığı %48,8’e yükseldi. Geçtiğimiz hafta dolar endeksi (DXY) %1,00 değer kaybederken, ABD 10 yıllık tahvilleri %4,45 ile yaklaşık 1 ayın en düşük seviyesini test etti. Orta Doğu’daki savaşa ilişkin endişelerin azalması ve artan kar satışlarıyla ONS altın haftalık bazda %1,53, brent petrol ise %6,08 düştü. Yükselen kanal alt bandının ve 200 günlük AO’nun bulunduğu 83,5 dolar altında kalıcılık ile brent petrolde satış baskısı devam edebilir. Volatilitenin yüksek seyrettiği ABD borsalarındaki pozitif seyir geçtiğimiz hafta da devam etti. Haftalık bazda S&P 500 %0,55 , Dow Jones %1,14 ve Nasdaq %1,43 değer kazandı. Bu hafta küresel piyasalarda ABD’de Fed üyelerinin konuşmaları ile işsizlik başvuruları, Euro Bölgesi’nde ÜFE ve perakende satışlar, Almanya’da PMI verileri ile sanayi üretimi, İngiltere’de BoE faiz kararı ile büyüme verileri, Çin ve Japonya’da PMI verileri, yurt içinde TCMB enflasyon raporu takip edilecek. Bu sabah ABD vadelileri yatay, Asya borsaları karışık yönde seyretmektedir. Dolar endeksi (DXY) sabah saatleri itibarıyla 105,2, ABD 10 yıllık tahvil getirileri %4,52 ile yatay yönde hareket etmektedir. ONS altın bu sabah 2312 dolardan hafif artı yönde işlem görürken, brent petrol 83,2 dolarda bulunmaktadır. Bugün küresel piyasalarda ABD’de Fed üyelerinin açıklamaları, Euro Bölgesi ve Almanya’da PMI verileri, yurt içinde ise TCMB aylık fiyat gelişmeleri raporu takip edilecek. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, 11 yıl sonra Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltti. S&P tarafından yapılan açıklamada gelecek iki yıl içinde portföy girişlerinin artacağı belirtilirken, kararın yurt içi piyasaları pozitif etkilemesi beklenebilir. Cuma günkü işlemlerde TL bazlı zirvesini 10.286 puana yükselten BIST100 endeksinde, yeni haftaya pozitif yönde başlanmasını bekliyoruz. Endekste kısa vadeli destek olarak 10.162 (5 günlük AO) takip edilebilir. Bu seviye üzerinde tutunmaların devamı ile 10.559-10.738 bölgesi hedeflenebilir. Son dönemlerde güçlü performans gösteren BIST100 endeksinde, 10500 üzerinde olası kar satışlarına karşı, temkinli olunması gerektiğini düşünmekteyiz.
Veri Gündemi
Bugün ABD’de veri gündemi sakin seyrediyor. New York Fed Başkanı Williams ve Richmond Fed Başkanı Barkin’in konuşması takip edilecek. Euro Bölgesi’nde üretici fiyat endeksi (ÜFE), Sentix yatırımcı güveni ve PMI verileri takip edilecek. ÜFE’nin mart ayında %0,4 düşmesi bekleniyor. Bölge’de şubat ayında ÜFE aylık %1,0 yıllık bazda %8,3 düşüş göstermişti. Sentix yatırımcı güveninin mayıs ayında -4,8 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Yatırımcı güveni nisan ayında -5,9 seviyesinde gerçekleşmişti. Euro Bölgesi’nde S&P Global bileşik PMI’ın 50,3’ten 51,4’e, hizmet PMI’ın 51,5’ten 52,9’a yükselmesi bekleniyor. Almanya’da bugün nisan ayı final PMI verileri izlenecek. Ayrıca Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı Nagel’ın konuşması izlenecek. Almanya’da bileşik PMI’ın 47,7’den 50,5’e; hizmet PMI’ın 50,1’den 53,3’e yükselmesi bekleniyor.
Yurt içinde bugün TCMB Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu ile reel efektif döviz kuru takip edilecek. Ayrıca AKGRT ve ISCTR’nin 1Ç24 dönemine ilişkin finansal sonuçlarını açıklaması bekleniyor. Mart ayındaki raporda, “Yıllık enflasyon gıda alt grubunda gerilerken temel mal ve hizmetlerde daha belirgin olmak üzere diğer gruplarda yükselmiştir. Aylık bazda hizmet, gıda ve temel mallar fiyat artışları ile öne çıkan gruplar olmuştur. Ücret etkisinin ve geriye doğru endeksleme davranışının belirgin olduğu hizmet grubunda aylık fiyat artışı bir miktar yavaşlamakla birlikte, kira, eğitim ve haberleşme kalemleri öncülüğünde görece yüksek seyretmiştir.” ifadelerine yer verilmişti. Mart ayında TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru 58,02 olurken ÜFE bazlı reel efektif döviz kuru 88,02 olarak gerçekleşmiştir.
Piyasalarda Cuma günü neler oldu?
Küresel piyasalarda Cuma günü gözler ABD’nin işgücü istatistiklerindeydi. Fed’in enflasyon hedeflemesinde yakından takip ettiği tarım dışı istihdam nisanda 175 bin kişi ile beklentilerin altında gerçekleşti. Beklentinin %4,0 olduğu ortalama saatlik kazançlar ise aylık %0,2 artışla yıllık bazda %4,1’den %3,9’a geriledi. Ülkede işsizlik oranı %3,8’den %3,9’a yükseldi. Beklenti sabit kalması yönünde oluşmuştu. ABD’de ayrıca ekonomik durumu yansıtmaları ve ekonomik aktiviteye ilişkin öncü gösterge olmaları sebebiyle yakından takip edilen PMI verileri açıklandı. S&P Global bileşik PMI nisanda 52,1’den 51,3’e, hizmet PMI ise 51,7’den 51,3’e geriledi. Her iki veride de beklenti 50,9’da bulunuyordu. Beklentinin 52,0 olduğu ISM imalat dışı PMI ise nisanda 51,4’ten 49,4’e geriledi. Euro Bölgesi’nde işsizlik oranı beklentilere paralel olarak %6,5’te sabit kaldı. İngiltere’de bileşik PMI nisanda 52,8’den 54,1’e, hizmet PMI ise 53,1’den 55,0’a yükseldi. Beklenti sırasıyla 54,0 ve 54,9’da bulunuyordu.
Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
http://www.anadoluyatirim.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.