Günlük Strateji Bülteni (Anadolu Yatırım)

Veri Akışında Bugün Neler İzlenecek?

• ABD, ADP Özel Sektör İstihdamı (Mar), Ticaret Dengesi (Şub), Bileşik ve Hizmet PMI, ISM İmalat Dışı PMI (Mar),
• Euro Bölgesi, Bileşik ve Hizmet PMI (Mar)
• Almanya, Fabrika Siparişleri (Şub), Bileşik ve Hizmet PMI (Mar)
• İngiltere, Bileşik ve Hizmet PMI (Mar)

Küresel piyasalar bu sabah karışık yönde fiyatlanıyor...
ABD borsaları takip edilen makro ekonomik veriler sonrası dün günü düşüşle tamamladı. ABD ekonomisinde Şubat’ta fabrika siparişleri ve açık iş imkanlarının (JOLTS) beklenmedik bir şekilde düşüş göstermesi küresel piyasalarda resesyon seslerini yükseltti. ABD’de JOLTS yaklaşık iki sene sonra 10mn seviyesinin altına geriledi. Veri sonrası Fed’in Mayıs toplantısında 25 baz puan faiz artırım beklentileri ve ABD 10 yıllık tahvil getirileri zayıflarken, Ons Altın psikolojik eşik 2000 dolar üzerinde güç kazandı. Küresel piyasalar yeni güne artan resesyon endişeleri ve Fed üyesi Mester’ın mesajları sonrası zayıf risk iştahı ile başlıyor. ABD vadeli endeksleri negatif yönde hareket ederken, Asya borsaları Yeni Zelanda Merkez Bankası (RBNZ) faiz kararı sonrası günü karışık seyirle tamamlamaya hazırlanıyor. Ons Altın fiyatları, artan endişeler sonrası güne 2020 dolar üzerinde alıcılı başlıyor. Dünya ekonomisinde durgunluk 2023’de küresel borsalar için temel risk faktörü olmaya devam edecek. Resesyon endişelerinin artması değerli maden tarafına pozitif yansırken, dolar endeksi (DXY) ve ABD 10 yıllık tahvil getirilerinde aşağı yönlü baskıyı artırabilir. Hisse senedi piyasalarında resesyon dönemlerinde daha defansif sağlık ve gıda gibi sektörler öne çıkmaktadır. SPX’de 3800 diplerinden başlayan yükselişi artan resesyon endişeleri durdurdu. 4100 altına geri çekilen SPX’de psikolojik 4000 destek olarak izlenebilir. MSCI TUR ETF’leri dün günü %3,11 değer kazanımıyla tamamladı. BIST100 endeksinde dün son bir saatlik dilimde güç kazanan alımlar sonrası kapanış kısa vadeli alçalan trend üzerinde ve gün içi en yüksek seviyeden gerçekleşti. BIST100 endeksinde güne artı yönde başlanabilir. Yukarı yönlü hareketlerde 50 günlük AO 5080 kritik direnç seviyesi olurken, geri çekilme 4885 destek olarak takip edilebilir.

Piyasalarda dün neler oldu?
ABD borsaları günü düşüşle tamamladı. Dow Jones %0,59 , S&P 500 %0,58 ve Nasdaq %0,52 değer kaybetti. Küresel piyasalarda dün sakin veri gündemi takip edildi. ABD’de fabrika siparişleri şubatta %0,7 azaldı. Ülkedeki açık iş sayısını gösteren JOLTS ise şubatta 10,8mn’dan 9,93’e geriledi. Beklenti 10,4mn seviyesinde bulunuyordu. Beklentilerin altında gerçekleşen veriler istihdam talebinde soğumaya işaret ederken, ülkede resesyona dair endişeleri artırabilir. Euro Bölgesi’nde üretici fiyat endeksi (ÜFE) takip edildi. Üretici fiyatları şubatta %0,5 düşerken, yıllık ÜFE %15,1 seviyesinden %13,2 seviyesine geriledi. Almanya’da şubatta ihracat %4,0, ithalat %4,6 arttı. Beklentinin 17,0mlr euro olduğu ticaret dengesi ise 16mlr euro fazla verdi. Yurt içinde TCMB şubat ayı reel efektif döviz kurunu açıkladı. Reel efektif döviz kuru endeksi TÜFE bazında 59,38’e yükselirken, ÜFE bazında 87,97 seviyesine geriledi.

Veri Gündemi:
Piyasalarda bugün küresel çapta final PMI verileri takip edilecek. ABD’de bileşik PMI’ın 53,3, hizmet PMI’ın 53,8 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Tarım dışı istihdam öncesi öncü veri olması bakımından ADP özel sektör istihdamı izlenecek. Şubatta 242 bin olan özel sektör istihdamının martta 200 bin olması bekleniyor. Ülkede son olarak ticaret dengesi ve ISM imalat dışı PMI takip edilecek. Ticaret dengesinin şubatta 69mlr dolar açık vermesi, ISM imalat dışı PMI’ın ise 55,1 seviyesinden 54,50 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde şubatta 52,0 seviyesinde bulunan bileşik PMI’ın 54,1’e; 52,7 seviyesinde bulunan hizmet PMI’ın 55,6 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Almanya’da bileşik PMI’ın 52,6, hizmet PMI’ın 53,9 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Ülkede PMI verilerinin yanı sıra fabrika siparişleri takip edilecek. Ocakta %1,0 artan siparişlerin şubatta %0,30 yükselmesi bekleniyor. İngiltere’de bileşik PMI şubatta 53,1, hizmet PMI 53,5 seviyesinde gerçekleşmişti. Martta beklenti sırasıyla 52,2 ve 52,8 seviyesinde bulunmaktadır.



 Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
 http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.