Günlük Rapor (Odeabank)

Türkiye:
" TÜİK verilerine göre, Temmuz ayında ihracat yıllık bazda %28,3 artarken, ithalat %46,2 artış gösterdi. Böylece ihracatın ithalatı karşılama oranı 2016 Temmuz'daki %67'den %58,8'e geriledi. Dış ticaret açığı ise Temmuz'da bir önceki yılın aynı ayına göre %82,5 artarak öncü verilerin işaret ettiği 8,788 milyar Dolar'ın hafif üzerinde 8,843 milyar Dolar olarak gerçekleşti. Temmuz'da AB ülkelerine yapılan ihracat yıllık bazda %18,2 artarken Afrika ülkeleri dışında genele yayılmış bir toparlanma görüldü. İthalat tarafında ise sermaye ve tüketim mallarında artışlar görece sınırlı kalsa da toplam ithalat ham petrol fiyatlarındaki düşük seviyelerin olumlu etkisinin azalmasından kaynaklı olarak hızlı arttı.
" TCMB'nin kalite etkisinden arındırılmış (hedonik) verilerine göre, Haziran'da konut fiyatları bir önceki aya göre %0,76 artarken yıllık konut fiyat artış oranı Mayıs'taki %10,98'den %10,80'e geriledi. Reel olarak bakıldığında ise konut fiyatlarında yıllık bazda %0,09 oranında azalış yaşandı. Üç büyük ilde en yüksek fiyat artışları İzmir'de görülürken İstanbul ve Ankara'da konut fiyatlarında artışlar oldukça sınırlı kalıyor. Kampanyalarla konut sektöründe talep desteklenmeye çalışılırken önümüzdeki dönemde döviz kurlarında beklenmedik kayda değer bir hareket yaşanmazsa konut fiyatlarının mevcut ılımlı artış trendini koruyabileceğini tahmin ediyoruz.
" Bileşik ekonomik güven endeksi, tüketici güvenindeki sınırlı zayıflamaya karşın diğer sektörlerdeki toparlanmayla Ağustos'ta bir önceki aya göre %2,5 artışla Temmuz'daki 103,4'ten 106,0'a yükseldi. Sektörel bazdaki ayrışmalara rağmen üç aylık ortalamalar ekonomik aktivitenin üçüncü çeyrekte de gücünü koruduğuna işaret ediyorlar.

Dünya:
" Dün günün ilk yarısında küresel risk iştahı güçlü seyretse de Kuzey Kore'nin Japonya'yı hedef alan balistik füze atışı sonrası zayıfladı. Güvenli limanlara olan talep güçlenirken riskli varlıklar ivme kaybettiler. Gelişmiş ülke tahvil faizleri geriilerken Dolar diğer gelişmiş ülke para birimleri karşısında değer kaybetmeye başladı. Gelişmekte olan ülke para birimleri ve hisse senetleri ise satış baskısı altında kalıyor. Küresel veri akışı yoğunlaşırken önümüzdeki günlerde politik ve jeopolitik gelişmelerin yanında küresel büyümenin hızına ilişkin somut verilerin risk iştahı açısından önemli olmaya devam edeceğini düşünüyoruz.
" Euro Bölgesi geniş tanımlı para arzı (M3) yıllık büyüme hızı Haziran'daki %5,0'dan, %4,9 olan beklentilerin altında kalarak, Temmuz'da %4,5'e indi. Özellikle GSYH dahil olmak üzere açıklanan birçok veri güçlü gelse de parasal göstergelerin detayları büyüme trendinin aşırı ısınma seviyelerinden uzak olduğuna işaret ediyorlar. Bu da Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) genişlemeci para politikasından çıkış sürecine yavaş ve temkinli yaklaşmasına olanak tanıyor.

Odea Bank A.Ş.
www.odeabank.com.tr

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yaatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
AB/JUNCKER: AYRILMA KURALLARI ÜZERİNDE ANLAŞILMADAN AB VE İNGİLTERE'NİN GELECEKTEKİ TİCARETİNE İLİŞKİN KESİN BİR BERRAKLIĞA ULAŞILAMAYACAK
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 24020,2 milyon TL
KATAR MERKEZ BANKASI BAŞKANI: KATAR BANKACILIK SEKTÖRÜ GÜÇLÜ VE VERİMLİ, LİKİDİTE KRİZİ YOK
TCMB'nin USD cinsi zorunlu karşılıklara uygulayacağı gecelik faiz oranı bugün için % 1,250 olarak açıklandı
Facebookta Paylaş