Günlük Özet:
Küresel piyasalarda makroekonomik veri ve jeopolitik gelişmelere yönelik haber akışı görece sakinken risk iştahı dünden bu yana pozitif bir performans sergiliyor. Güvenli limanlara olan talep zayıflarken riskli varlıklar bir miktar toparlandılar. Dolar diğer gelişmiş ülke para birimleri karşısında güçlü kalırken, gelişmekte olan ekonomilerin para birimleri genel olarak değerlendiler. Hisse senetleri ılımlı yükselişler kaydederken gelişmiş ülke tahvil faizleri hafif yükseldiler. Dünden kalan eğilimler bu sabah da büyük ölçüde devam ediyorlar. Gün içinde makroekonomik gündem sakinken politik ve jeopolitik gelişmelere yönelik haber akışı küresel finansal piyasalarca yakından takip edilecek.
Yurtiçinde de veri takvimi sakinken Türk finansal varlıklar küresel eğilimlerle uyumlu bir seyir izlediler. Bununla birlikte, Başbakan Binali Yıldırım'ın önceki günkü açıklamalarının ardından dün de TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın açıklamaları finansal piyasalarca şahin yorumlandı. Bunun üzerine TL bir miktar toparlandı. Bu dinamiklerle dün TL Dolar ve Euro eşit ağırlıklı sepet karşısında %0,8 değer kazanırken Borsa İstanbul gösterge endeksleri dün %1 civarında yükseldiler. Ülke risk primindeki iyileşme ve küresel iyimserlikle tahvil faizleri geriledi. Bu sabah ise Türk finansal varlıklar güne sakin bir başlangıç yaptılar. Gün içinde yurtiçi gündem sakin olacağı için küresel eğilimlerin yurtiçi seyir açısından önemli olabileceğini düşünüyoruz.
Son makroekonomik veri akışı ve politik-jeopolitik gelişmeler ise şu şekilde:
" Çin ekonomisi Mart'ta 27,5 milyar Dolar fazla yönündeki tahminlerin aksine 4,98 milyar Dolar dış ticaret açığı verdi. Bu dönemde ihracat yıllık bazda %11,8 artış beklentilerinin oldukça altında kalarak %2,7 azalırken ithalat %14,4 artış kaydetti. Bu dönemde ihracatta yaşanan daralma büyük ölçüde mevsimsel etkileri ve yeni yıl tatili nedeniyle istatistiklerde yaşanan bozulmayı yansıtıyorlar. Bununla birlikte, ilk çeyreğe ilişkin ihracat ve ithallat sonuçlarının detayları iç ve dış talep koşullarındaki dengeli seyirlerin sürdüğünü teyit ediyorlar.
" Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi Şubat'ta bir önceki aya göre %0,1 artış beklentilerinin aksine %0,8 oranında azalırken aynı ayda sanayi üretiminde yıllık bazda %2,9 artış kaydedildi. Şubat'taki zayıf sonuçlar kısmen Ocak verilerindeki yukarı yönlü revizyonu yansıtırken detaylar ilk çeyrekte GSYH büyümesinin ivme kaybetmiş olabileceğine işaret ediyorlar.
Odea Bank A.Ş.
www.odeabank.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşleer mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.