Günlük Rapor (Odeabank)

Günlük Özet:
Politik ve jeopolitik gelişmelere yönelik haber akışı sakin kalsa da dün küresel finansal piyasalarda risk iştahı kırılgan bir seyir izledi. Riskli varlıklar satış baskısı altında kalırken güvenli limanlara yönelik talep görece güçlüydü. ABD’de açıklanan veriler büyüme görünümüne ilişkin pozitif sinyaller vermeyi sürdürürken Euro Bölgesi’nden gelen veriler sınırlı yavaşlamaya karşın ekonomik aktivitenin gücünü koruduğunu teyit ettiler. Bu sabah ise finansal piyasalarda risk iştahı küresel ticaretteki korumacı eğilimlere yönelik azalan kaygılar ve dünya büyümesine ilişkin iyimserlikle bir miktar toparlandı. Bugün ABD’de ilk çeyrek tarım dışı verimlilik ve birim işgücü maliyetleri ve Nisan dönemi dış ticaret istatistikleri yayımlanacak. Gündem görece sakin olduğu için finansal piyasalarda risk iştahının seyri üzerinde politik ve jeopolitik gelişmelere ilişkin haber akışının belirleyici olabileceğini düşünüyoruz.
Yurtiçinde ise, küresel piyasalardaki kırılganlıkla paralel olarak Türk finansal varlıklar satış baskısı altında kaldılar. TCMB verilerine göre TL reel olarak da Mayıs’ta yeni bir tarihi düşük seviyeye geriledi. Bu ortamda dün TL Dolar ve Euro eşit ağırlıklı sepet karşısında %0,3 değer kaybederken Borsa İstanbul gösterge endeksleri günlük bazda %1,4 oranında düştüler. Tahvil faizlerinde ise hızlı yükseliş yaşandı. Türk finansal varlıklar bu sabaha karışık bir seyirle başlarken yurtiçi veri gündemi sakin olacak. Bu nedenle küresel risk iştahının Türk finansal varlıkların seyri açısından önemli olacağını düşünüyoruz.
Son makroekonomik veri akışı ve politik-jeopolitik gelişmeler ise şu şekilde:
• ABD’de hizmet sektörü ISM aktivite endeksi Nisan’daki 56,8’den Mayıs’ta 57,7 olan tahminleri aşarak 58,6’ya yükseldi. Bununla birlikte, Mayıs ayı Markit hizmet sektörü ve bileşik PMI endeksleri de 55,7’den sırasıyla 56,8 ve 56,6’ya revize edildiler. Söz konusu veriler ABD ekonomisinin ilk çeyrekteki zayıflamanın ardından güçlü bir şekilde toparlandığıını teyit ederken büyüme görünümüne ilişkin pozitif sinyaller verdiler.
• Euro Bölgesi’nde Mayıs ayı hizmet sektörü PMI 53,9’dan 53,8’e revize edilirken bileşik PMI 54,1’de sabit tutuldu. Aynı zamanda, bölgede perakende satışlar Nisan’da bir önceki aya göre %0,5 olan beklentilerin altında %0,1 arttı. Beklentilerden sapma büyük ölçüde Mart verilerindeki yukarı yönlü revizyonu yansıtırken öncü verilerdeki zayıflık son dönemdeki artan politik belirsizlikleri yansıtıyorlar. Bununla birlikte, dünkü verilerin detayları bölgede ekonomik aktivitenin bir miktar ivme kaybına rağmen gücünü koruduğunu teyit ettiler.
• TL Mayıs ayında Dolar ve Euro eşit ağırlıklı sepet karşısında nominal olarak %6,6 değer kaybederken reel olarak dış ticaret ağırlıklı sepet karşısındaki değer kaybı %4,5 olarak gerçekleşti. Böylece, TCMB reel efektif döviz kuru endeksi Nisan’daki 81,52’den Mayıs’ta yeni bir tarihi düşük seviye olan 77,85’e geriledi.


Odea Bank A.Ş.
www.odeabank.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
TCMB TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde TL faiz oranı % 16,50 ,dolar faiz oranı % 1,75 olacak
JAPONYA/SUGA: G7 MUHTEMELEN GLOBAL EKONOMİYİ VE ABD TİCARET POLİTİKASI KONUSUNDA ENDİŞELERİNİ TARTIŞACAK
ALMANYA, FRANSA, RUSYA VE UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANLARI, UKRAYNA KONUSUNU TARTIŞMAK ÜZERE 11 HAZİRAN'DA BERLİN'DE BİRARAYA GELECEK-RUS DIŞİŞLERİ
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 39892,8 milyon TL
Facebookta Paylaş