Günlük Rapor (Odeabank)

Günlük Özet:
Veri ve haber akışı sınırlıyken küresel finansal piyasalarda risk iştahı dünden bu yana zayıf bir seyir izliyor. Dünya ticaretine yönelik devam eden kaygılar, teknoloji şirketlerindeki satış baskısı ve küresel bazda imalat sanayi satın alma yöneticileri endekslerindeki (PMI) yavaşlamalar riskten kaçışa yol açıyorlar. Bu dinamiklerle güvenli limanlara olan talep güçlenirken riskli varlıklar satış baskısı altında kalıyor. Dolar dünya genelinde değer kazanırken hisse senetlerinde genele yayılan satışlar yaşanıyor. Gün içinde küresel veri gündemi görece sakinken politik ve jeopolitik gelişmelere yönelik haberlerin küresel risk iştahı açısından önemli olacağını düşünüyoruz.
Dün Türk finansal varlıklar küresel eğilimlerle zayıf bir performans gösterirken bugünün gündeminde ise Mart ayı enflasyon verilerinin detayları ön planda olacak. Geçen yılın yüksek bazıyla enflasyon dinamiklerinde kademeli iyileşme Mart'ta devam etse de döviz kurlarındaki oynaklık ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon görünümü üzerindeki riskleri canlı tuttuğu görülüyor.
Son makroekonomik veri akışı ve politik-jeopolitik gelişmeler ise şu şekilde:
" Tüketici fiyatları Mart'ta bir önceki aya göre beklentilerin hafif üzerinde %0,99 artarken yıllık enflasyon Şubat'taki %10,26'ten %10,23'ya geriledi. Gıda fiyatları Mart'ta aylık bazda %2,0 ile mevsimsel ortalamalarının üzerinde artarken enflasyon görünümündeki iyileşmeyi sınırladı. Aylık çekirdek enflasyon %0,79 olarak gerçekleşirken yıllık çekirdek enflasyon Şubat'taki %11,94'ten %11,44'e geriledi. Öte yandan, yurtiçi ÜFE bir önceki aya göre %1,54 artarken ÜFE yıllık enflasyonu %13,71'ten %14,28'e yükseldi. Önümüzdeki dönemde, toplam talep koşulları genel enflasyona sınırlı ölçüde aşağı yönlü baskı yapabilecek olsa da döviz kurları ve maliyet unsurlarındaki gelişmeler, ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmadan dolayı temel enflasyon dinamiklerinde belirgin bir iyileşmenin zaman alabileceğini düşünüyoruz. Ancak, yıl sonuuna doğru genel enflasyonun baz etkisiyle tek haneli seviyelere inebileceğini öngörüyoruz.
" ABD'de ISM imalat sanayi aktivite endeksi Şubat'taki 60,8'den Mart'ta 59,6 olan tahminlerin altında kalarak 59,3'e yavaşladı. Fiyatlara yönelik alt endeksteki sürpriz hızlı yükselişe karşın diğer alt endeksler Mart'ta gerilediler. Mart'taki bu yavaşlama kısmen finansal piyasalardaki oynaklıkları yansıtırken ISM endekslerinin üç aylık ortalaması 2004 ortasından bu yana en güçlü performansa işaret ediyorlar. Öte yandan, ülkede inşaat harcamaları Şubat'ta bir önceki aya göre %0,4 olan beklentilerin altında %0,1 arttı.
" Almanya'da perakende satışlar Şubat'ta bir önceki aya göre %0,7 artış tahminlerinin aksine %0,7 geriledi. Tahminlerden sapma kısmen Ocak verilerindeki yukarı yönlü revizyondan kaynaklanırken detaylar ilk çeyrekte Almanya ekonomisinde ılımlı bir yavaşlamaya işaret ediyorlar.



Odea Bank A.Ş.
www.odeabank.com.tr

                                  ***
                                Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
TCMB TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde TL faiz oranı % 12,75 ,dolar faiz oranı % 1,75 olacak
(KAYNAKTAN DÜZELTME) ALMANYA'DA PERAKENDE SATISLAR ŞUBAT'TA AYLIK -0.7% (BEKLENTİ: % +0.6)
İSPANYA'DA İŞSİZLİK ORANI MART'TA AYLIK %1.37 GERİLEYEREK 3.42 MLN KİŞİ OLDU -ÇALIŞMA BAKANLIĞI
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 26211,0 milyon TL
BOJ/KURODA : HÜKÜMETİN, MALİ YÖNETİMDE PİYASANIN GÜVENİNİ KAZANMASI OLDUKÇA ÖNEMLİ
Facebookta Paylaş