Günlük Piyasa Bülteni (Meksa Yatırım)

Yurt içerisinde aylardır takip edilen ve siyasi arenada sert tartışmalara konu olan anayasa değişikliği referandumu sonuçlandı. Resmi olmayan sonuçlara göre EVET seçeneği %51.3 olarak açıklanırken HAYIR seçeneği iye %48.70 oranında kaldı ve partili Cumhurbaşkanlığı Sistemi kabul edildi. Bilindiği gibi bu sisteme tam olarak geçiş 2019 yılın seçimleri ile olacak. Cuma günü 3.7375 seviyelerinde kapanan USD/TRY paritesi referandum sonuçlarının ardından 3.6300 seviyesinin aşağısını test eden düşüş hareketleri yaşadı.

Küresel piyasalarda ise ana gündem maddesi jeopolitik tansiyonda artış yaşanmasıydı. Bu noktada Suriye konusunda ABD ve Rusya arasındaki ilişki bir miktar bozulsa da ilişkileri sürdürme kararı almaları piyasalar adına Suriye meselesinin şimdilik geri plana düşmesine neden oldu. Yalnız en çarpıcı gelişmeler Kuzey Kore üzerinde yaşanıyor. Geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Trump, Twitter hesabından Kuzey Kore’nin belasını aradığını ve Çin’in bu konuda kendilerine yardım etmelerinden büyük mutluluk duyacaklarını fakat Çin’den herhangi bir adım gelmemesi durumunda ise ABD’nin tek başına Kuzey Kore’ye askeri müdahalede bulacağını bahsetmesi piyasalarda gerginliğe neden oldu. Ardından ABD savaş gemilerinin Kuzey Kore’ye doğru hareket ettiğinin haberinin gelmesi ve Kuzey Kore’nin ise ABD’nin istediği her türden savaşa cevap vereceklerini açıklaması gerilimin bir hayli tırmanmasına neden oldu. Haftasonu Kuzey Kore’nin başarısız da olsa füze denemesi yaptığı ve ABD Savunma Bakanlığı’nın bu denemeyi takip ettiklerini belirttiğini görüyoruz. ABD-Kuzey Kore hattında gelişmeler henüz çok sıcak. Dolayısıyla piyasalar bu konuya yüksek hassasiyet göstermeye devam edecektir. Ayrıca Çin - Japonya ve Güney Kore eksenli gelişmeleri de dikkatle izleyeceğiz.

Geçtiğimiz hafta piyasalarda dikkat çeken bir diğer gelişme ise Trump’ın ABD dolarını düşürücü etkide buluna yorumlarıydı. Trump, ABD dolarının oldukça güçleniyor olduğuna yönelik yorumda bulunması doların küresel ölçekte değer kaaybetmesine neden oldu. Ayrıca düşük faiz politikasından hoşlandığını ve bu politikayı desteklediğini belirtmesi de ABD tahvil getirilerinde gerileme hareketlerinin oluşmasını sağladı. Bunun yanında Çin’in döviz manipülatörü olarak ilan edilmediğinin belirtilmesi ve FED Başkanı Yellen’in görevine devam edip etmeyeceğine yönelik henüz karar verilmediğinin açıklanması da yaşanan diğer gelişmelerdi.

Data akışı bakımında ise ABD’de enflasyon verilerine odaklandık. ÜFE ve TÜFE datalarının beklentileri karşılayamadığını gözlemledik. Yine perakende satışlar verisinin de beklentilerin altında performans gösterdiğini not edelim. Gelen bu olumsuz verilerin piyasaya etkisinin sınırlı olduğunu da söylemek gerekiyor.

Yeni haftada takip edilecek verileri incelemeden önce ilk olarak açıklanan verileri hatırlatalım ve Çin büyüme datasını inceleyelim. Ülke ekonomisinin birinci çeyrekte yıllık bazda % 6.9 oranında büyüme kaydettiğini görüyoruz. Bu oran hem beklentilerin hem de geçtiğimiz yılın 4. Çeyreeğine göre pozitif bir oran… Yalnız çeyreklik bazda ekonomide bir miktar tempo kaybı izleniyor. Açıklanan veri % 1.3 oranında büyüme kaydedildiği şeklinde. Beklenti %1.6 büyüme iken geçtiğimiz yılın 4. Çeyreğinde %1.7 oranında çeyreklik büyüme kaydedilmişti.

Çin’de sabit varlık yatırımları - sanayi üretimi ve perakende satışlar verilerinin ise beklentilerin üzerinde performans gösterdiğini de notlarımıza ekleyelim.

Yeni haftada hangi gelişmeleri takip edeceğimizi günlük bazda inceleyelim

PAZARTESİ

Bugün Fransa - Almanya- Birleşik Krallık ü Yeni Zelanda ve Avustralya piyasaları Paskalya sonrası Pazartesi olması nedeniyle kapalı olacak.

Data akışı bakımında zayıf ve hacimsiz bir gün bizi bekliyor olacak. Sabah ilk izleyeceğimiz GELİŞME Japonya Merkez Bankası Kuroda’nın konuşması olacak.

Yurt içerisinde ise İşsizlik oranı ve yılsonu TÜFE tahmini datasını izleyeceğiz.

ABD’de New York Empire State imalat endeksi verisini izleyeceğiz. Beklenti datanın 15.00 endeks değerinde açıklanacağğı yönünde.

SALI

Sabahın ilk ışıklarından önce Avustralya Merkez Bankası PPK toplantı tutanakları ve Çin’de konut fiyatları verilerini takip edeceğiz.

ABD tarafında ise Mart ayına ilişkin inşaat izinleri datalarını takip edeceğiz. Ayrıca Bej kitap ile birlikte kapasşte kullanım oranı - sanayi üretimi ve imalat üretimi verileri de piyasanın ilgisini çekecektir. Yalnız bu dataların piyasalarda keskin bir hareketliliğe neden olmayacağını düşünmekteyiz.

ÇARŞAMBA

İlk izleyeceğimiz veri Avustralya TÜFE verileri olacak. Mart ayına ilişkin yıllık bazda %1.5 ve aylık bazda ise 0.8 artış beklenti hakim.

ABD tarafında ise ham petrol stokları verisini izleyeceğiz. Petrol fiyatlarına yönelik volatilitenin oluşma ihtimali bir hayli kuvvetli.

PERŞEMBE

Saat 01.45’de Yeni Zelanda’da TÜFE verileir açıklanıyor. Birinci çeyreğe ilişkin çeyreklik bazda %0.8 oranında artış yaşanırken yıllık bazda ise %2 oranında artış yaşanması bekleniyor.

Japonya tarafında ihracat - ithalat verilerini izleyeceğiz. Açıklanacak dataların JPY üzerinde net bir fiyatlama oluşturmayabilir.

Almanya tarafında ÜFE verilerini takip edeceğiz. Yıllık bazda % 3.1 ve aylık bazda ise %0.1 oranında artış beklentisi var.

ABD tarafında ise işsizlik maaşı başvuruları ve Philadelphia FED imalat endeksi datalarını takip edeceğiz. Nisan ayına ilişkin datanın 26.9 endeks değerinde açıklanması bekleniyor.

CUMA

Euro Bölgesi ve Almanya PMI verilerini takip edeceğiz. İmalat PMI verisi bazında Almanya’da 58.0 ve hizmet PMI verisi özelinde ise 55.5 olarak dataların açıklanması bekleniyor. Euro Bölgesi’nde ise sırasıyla 56.0 ve 55.8 değerinde dataların açıklanacağı beklentisi hakim.

İngiltere’de perakende satışlar verilerini izleyeceğiz. Aylık bazda %0.2 oranında gerileme beklenirken yıllık bazda %3.6 oranında artış yaşanacağı beklentisi bulunuyor. Çekirdek bazda ise yıllık %4.0 artış ve aylık %0.3 oranında daralma beklentisi bulunuyor.

Kanada tarafında TÜFE verileri CAD bazlı paritelerde hareketlilik oluşturabilir. ABBD tarafında ise üretim ve hizmet PMI verilerinin yanında mevcut konut satışları dataları da takip edeceğimiz diğer veriler olarak göz önünde bulunuyor.

PAZAR

Fransa'da Cumhurbaşkanlığı birinci tur seçimleri gerçekleşecek. Adaylardan Macron ev Le Pen'in bu tur için başabaş gittiğini anketlerden görüyoruz. Piyasanın tüm dikkati özellikle radikal sağ görüşü savunan Le Pen üzerinde olacak. Euro karşıtı söylemleri ile bilinen Le Pen'in göstereceği performans piyasalar açısından önemli olacaktır.

EUR/USD Analizi

Paritenin geçtiğimiz hafta 1.0690 seviyesine yaklaşmasının ardından satış baskınsın oluştuğunu ve bu sayede 1.0625 desteğinin hemen altında fiyatlamaların oluştuğunu görmekteyiz. Gün içerisinde bu seviyenin altında kalıcılık devam ettiği sürece aşağı yönde baskısının sürme ihtimali güçlü duracak. Bu sayede 1.0560 desteğine kadar geri çekilmenin yaşanabileceğini not edelim. 1.0560 desteğinin altında ise 1.0530 ve 1.0490 seviyelerinin izleneceğinin de altını çizelim. Paritenin 1.06625 direncini aşması durumunda ise bir kere daha 1.0690 - 1.0710 bölgesine yaklaşama ihtimali belirecektir.

Ons Altın Analizi

Geçtiğimiz hafta Trump’ın ABD dolarının güçlenmekte olduğuna yönelik açıklamaları ve jeopolitik risklerin yüksek seyrinin devam etmesi sonucu ons altın fiyatlarında yükseliş hareketinin hızlandığını ve bu sayede yeni haftaya 1290 seviyesinin üzerinde girildiğini görmekteyiz. Yukarı yönde hareketin devamı adına 1292 seviyesini izlemekteyiz. Şayet 1292 seviyesinin üzerinde kalıcılıklar yaşanabilirse sarı metalde 1302 - 1307 ve 1313 dirençleri potaya girecektir. Buna karşılık 1292 direncinin üzerinde kalıcılığın sağlanamaması ve mevcut seviyelerden kar satışlarının oluşması durumunda ise 1280 ve 1271 desteklerini kısa vadede takip edeceğiz. Özelikle 1271 desteğinin önemli olduğunu ve bu destek seviyesinin kırılabilmesi durumunda 1261 - 1256 bölgesine doğru geri çekilmelerin yaşanabileceğini not edelim.

USD/TRY Analizi

Anayasa değişikliği referandumunun EVET ile sonuçlanmasının ardından paritenin 3.64 seviyesinin altında fiyatlandığını izliyoruz. Gerilemenin devamı adına bu direnç seviyesinin önemli olduğunu not edelim. Şayet 3.6400 seviyesinin altında kalıcılık devam ettiği sürece 3.6250 ara desteği ile birlikte 3.6000 seviyesine doğru gevşeme oluşabilir. Buna karşılık 3.6400 üzeri fiyatlamalarda teknik olarak 3.6700 ve 3.7000 dirençlerinin yeniden potaya girebileceğini notlarımıza ekleyelim.

GBP/USD Analizi

1.2550 seviyesinin üzerinde kalıcılığın sağlanamaması sonucu paritede satış baskısını hızlandığını ve 1.2500 desteğine doğru geri çekilmenin yaşandığını geçtiğimiz hafta izlesek de bu seviyelerden gelen alımların etkisi ile paritenin yeniden 1.2550 direncine yaklaştığını izlemekteyiz. Yukarı yönde fiyatlamanın devam etmesi açısından 1.2550 direncinin aşılması gerektiğini düşünmekteyiz. Bu seviyesinin üzerinde kapanışların gerçekleşmesi sonucu 1.2600 - 1.2620 bölgesine doğru yükseliş ivme kazanabilir. Gün içerisinde gerilemenin devam ediip etmeyeceğine yönelik 1.2500 desteği ilk izleyeceğimiz seviye pozisyonunda. Şayet bu destek seviyesinin kırılabilmesi durumunda 1.2480 ara desteği ile birlikte 1.2450 seviyesi potaya girecektir.

USD/JPY Analizi

Küresel piyasalarda jeopolitik tansiyonun Yükse seyri nedeniyle riskten korunma güdüsü ile fiyatlamalar devam ediyor. Bu sayede paritenin 108.50 desteğini de aşağı yönde geçtiğini ve bu seviyenin altında fiyatlamalara devam ettiğini takip ediyoruz. Şimdilik 108.20 ara desteği üzerinde tutunma çabaları oluşsa da bu destek seviyesinin de aşağı yönde geçilmesi sonucu 108.00 ve 107.60 desteklerine doğru geri çekilme oluşabilir. Paritede yukarı yönde fiyatlamaların oluşması adına ise 108.70 seviyesinin üzerinde fiyatlamaların oluşması gerektiğini not edelim. Bu sayede 109.35 direnci ile birlikte 109.80 ve çok daha önemli bir teknik seviye olan 110.10 direncini takip ediyor olacağız.

Vadeli Ham Petrol Analizi

53.55 seviyesinin üzeri test edilse de bu seviyelerde şimdilik kalıcılıığın sağlanamaması petrol fiyatlarında hafif bir geri çekilmeleri beraberinde getirdi. Yalnız 52.70 desteğinin çalıştığını ve fiyatların şimdilik 53.50 - 52.70 dar bandına sıkıştığını görüyoruz. Gün içerisinde bandın kırılacağı yön bizim için önemli olacaktır. Bu sabah itibari ile 52.70 desteğine yakın fiyatlamaların oluşması bu seviyenin dikkatle izlenmesini gerektiriyor. Şayet 52.70 desteğinin kırılması ile birlikte emtiada 52.15 ve arkasından 51.20 seviyelerini takibe alacağız. Buna karşılık 52.70 seviyesinden gelecek alımlarda ise 53.55 seviyesini yeniden takip edeceğiz. Şayet yukarı yönde fiyatlamalar hız kazanır ve 53.55 direnci aşılabilirse emtiada 54.30 - 54.90 ve 55.30 dirençleri hedef konumuna yerleşebilir.

 Meksa Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 meksa.com.tr

 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; araccı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.