Günlük Piyasa Bülteni (Meksa Yatırım)

Haftanın ilk işlem gününde öne çıkan en önemli fiyatlama petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş hareketiydi. Özellikle Rusya ve Suudi Arabistan’ın uygulamada olan mevcut üretim kesintisi politikasını 9 ay daha uzatma konusunda anlaştıkları haberleri pozitif fiyatlamanın en önemli nedeniydi. Daha öncesinde Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih’in petrol üretiminin 6 ay daha uzatılabileceği açıklamaları bulunuyordu. Dünkü haberler ile beklentilere ek olarak 3 daha uzatımın ( 9 ay ) gündemde olması petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş hareketinin önemli nedenlerinden birisiydi. Şimdi gözler 25 Mayıs tarihinde toplanacak olan OPEC’e çevrilmiş durumda. Planlanan ölçüde üretim kesintisi kararının alınması durumunda bu politika Mart 2018 tarihine kadar devam edecek. Tabii bu beklentisinin satın alınması ile ham ABD ham petrol ve brent petrol fiyatlarında dün %3’e yakın yükseliş hareketleri görüldü.

Küçük bir hatırlatma yapalım; OPEC’in 2016 yılının Kasım ayında gerçekleştirdikleri anlaşmaya göre halihazırda 1.2 milyon varillik kesinti uygulanıyor. OPEC dışı ülkelerde ise bu miktar 558 bin varil şeklinde. Tabii bu kesinti miktarında aslan payı 300 bin varil ile Rusya’da bulunuyor.
ABD dolarının ise yeni haftaya negatif fiyatlamalar ile başladığını izledik. Olumsuz fiyatlamanın en önemli nedeni şüphesiz geçtiğimiz hafta Cuma günü beklentilerin altında açıklanan TÜFE ve perakende satışlar verileriydi. Bu sayede ABD dolarının küresel ölçekte yaşadığı değer kaybı ile GOÜ para birimlerinde genel itibari ile değerlenme hareketlerinin oluştuğunu takip ettik. Bu paralelde ons altın ve EUR/USD paritesinde de yükseliş yaşandı.

Dün piyasanın odaklandığı verileri incelediğimizde ise ilk olarak yurtiçi işsizlik datasını takip ettik. İşsizlik oranı Şubat'ta 1,7 puanlık artış ile %12,6 seviyesinde gerçekleşti ve Ocak ayı verisinin ( %13 ) hafif altında gerçekleşti. Açıklanan verinin TL’ye olan etkisi sınırlı kaldı.

Yurtiçi piyasaların takip ettiği diğer bir gelişme de TCMB’nin yıılsonu beklenti anketinde çıkan sonuçlardı. İlk olarak ankette yılsonu TÜFE beklentisinin %9.53 olduğunu görüyoruz. Daha önceki anket sonucunda ise TÜFE’ye ilişkin beklenti %9.28 oranındaydı. Yılsonu Dolar/TL beklentisi ise önceki anket sonucuna göre 3.8350’den 3.8027’ye geriledi.

Yeni günde piyasaların takip edeceği önemli gelişmelerin bulunduğunu görüyoruz.

En önemli gelişme şüphesiz Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump’ın gerçekleştirecekleri ikili görüşme olacak. Özellikle ypg meselesinin görüşüleceği ve önümüzdeki dönem için Suriye kaynaklı jeopolitik riskin derecesini belirleyecek önemde bir toplantı olacak. Görüşme sonrası iki liderin medyaya vereceği söylemler TL bazlı varlıklar üzerinde sert fiyatlamaları beraberinde getirebilir.

İngiltere tarafında ise enflasyon verilerini izleyeceğiz. Özellikle yıllık bazda ÜFE verisi oldukça önemli olacak. Beklenti %2.6 oranında artış yönünde.

Almanya’da Mayıs ayına ilişkin ZEW ekonomik hissiyatı endeksini izleyeceğiz. Bekleenti verinin 22.0 endeks değerinde açıklanacağı yönünde bulunuyor.

Euro Bölgesi birinci çeyrek büyüme verileri de önem arz eden diğer datalar olacak. Yıllık bazda %1.7 ve çeyreklik bazda ise %0.5 oranında artış beklentisi bulunuyor.

ABD’de inşaat izinleri, kapasite kullanım oranı ve imalat üretimi verileri takip edilecek diğer gelişmeler arasında bulunuyor.

ECB’den Nowotny ve Coeure’nin gerçekleştireceği konuşmalar piyasa adına önemli olacaktır. ECB’nin varlık alım programının geleceğine yönelik açıklamalar yapması piyasalarda hareketlilik oluşturabilir.

EUR/USD Analizi

Paritenin 1.0950 direncini aşması ile yükselişine devam ettiğini ve bu sayede 1.1000 - 1.1025 bölgesinin hedef konumuna yerleştiğini görmekteyiz. Özellikle 1.1025 direncinin yukarı yönde fiyatlamaların devamı adına önemli görüyoruz. Bu seviyenin üzerinde oluşacak fiyatlamalarda 1.1100 - 1.1120 bölgesini takibe alacağımızı da notlarımıza şimdiden ekleyelim. Paritede 1.0950 desteğinin kırılması durumunda ise 1.0900 vve 1.0850 desteklerine doğru kar satışların tetiklenebilir. Özellikle 1.0850 desteğinin altında 1.0800 ve 1.0760 desteklerine doğru geri çekilmenin süratlenebileceğini düşünmekteyiz.

Ons Altın Analizi

1230 direncinin aşılması sonucu 1236 seviyesinin test edildiğini gördük. Ardından gelen hafif ölçekli bir satış baskısı olsa da 1230 desteğinin üzerinde fiyatlamaların devamını yükseliş harekeitnin sürmesine adına önemli görmekteyiz. Bu noktada 1236 ve 1240 dirençlerini gün içerisinde takip ediyoruz. Özellikle 1240 direnci üzerinde oluşacak fiyatlamalarda sarı metalde 1247 ve 1255 dirençlerinin önü açılabilir. Bunun yanında 1230 desteği üzerinde kalıcılığın sağlanamayarak yeniden aşağı yönde fiyatlamaların oluşması durumunda ise 1225 1220 ve 1215 desteklerini izlemeyi sürdüreceğiz.

USD/TRY Analizi

ABD dolarında oluşan değer kaybının etkisi ile yeni haftada GOÜ para birimlerinde değerlenme hareketlerini izlemekteyiz. TL’de kısa vadede bu pozitif havadan yararlanan para birimleri arasındda bulunuyor. Teknik olarak 3.5700 desteğinin kırılması sonucu paritenin 3.5400 desteğine yaklaştığını takip ediyoruz. Gerilemenin devamı adına 3.5400 desteği gün içerisinde ilk izleyeceğimiz teknik seviye konumunda bulunmakta. Şayet bu seviyenin aşağı yönde geçilmesi durumunda 3.5300 - 3.5200 bölgesine doğru hareket devam edebilir. Yukarı yönde fiyatlamalar adına 3.5700 direncini takip etmekteyiz. Bu seviyenin üzerinde ise 3.6000 ve 3.6500 dirençlerini izleyeceğimiz konusunda düşüncelerimiz değişmiş değil.

GBP/USD Analizi

Paritede 1.2900 direncinin aşılması ile birlikte 1.2950 seviyelerine yaklaşan atak hareketleri gözlemledik. Ardından bir miktar satış baskısı belirse de 1.2900 desteğinin üzerinde fiyatlamaların devamı yükseliş hareketi adına pozitif bir görüntü sunuyor. Bu durumda 1.2950 direnini izlemeye devam ediyoruz. Şayet gün içerisinde yükseliş hareketleri ivme kazanır ve 1.2950 direnci aşılabilirse paritede 1.2990 direnci potaya girecektir. Bunun yanında 1.2900 desteği üzeriinde kalıcılığın sağlanamaması ise 1.2845 desteğini bir kere daha ön plana çıkartacaktır.

USD/JPY Analizi

114.00 direncine doğru ataklar oluşsa da bu seviyeye gelmeden bir miktar satış baskısının öne plana çıktığını görmekteyiz. Fakat kısa vadede oluşan bu satışların 113.45 desteği üzerinde karşılanma çabası içerisinde olduğunu görüyoruz. Bu destek seviyesinin üzerinde kalıcılığın sağlanması ile paritede 114.00 direnci izlenmeye devam edilecektir. Özellikle 114.00 üzeri fiyatlamalarda 114.40 direnci daha keskin yükselişler için çok daha önemli bir konumda bulunuyor. Buna karşılık 113.45 desteğinin kırılması durumunda ise 113.00 ve 112.70 destekleri kısa vadede potaya girebilir.

Ham Petrol Analizi

Rusya ve Suudi Arabistan’ın petrol üretim kesintisini 9 ay daha uzatacakları yönünde anlaştıkları haberleri sonrası emtiada yükseliş hareketlerinin hız kazandığını görmekteyiz. Bu sayede kısa süre içerisinde fiyatlamaların 50.00 direncini test ettiğini not edelim. Teknik olarak bu direnç seeviyesinin aşılması ile yukarı yönde hareketlerin devam etme ihtimali güçlenecektir. Bu sayede 50.80 - 51.50 ve 52.10 dirençlerinin potaya girebileceğini düşünmekteyiz. Bunun yanında 50.00 direncinin aşılamaması oluşan hafif kar satışının etkisini hızlandırması için 48.70 desteğinin aşağı yönde geçilmesi gerekiyor. Bu yönde bir fiyatlamanın görülmesi durumunda 47.60 ve 47.00 desteklerine doğru geri çekilme ihtimali belirebilir.
 Meksa Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 meksa.com.tr

 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ilee risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.