Günlük Piyasa Bülteni (Meksa Yatırım)

Pazartesi gecesi FED Başkanı Janet Yellen’in Michigan üniversitesinde gerçekleştirdiği konuşmasında şahin tonlamalara yer vermesine rağmen dün piyasalarda negatif olarak değerlendireceğimiz fiyatlamalar oluşmadı. Bunun en önemli sebebi ise Yellen’in daha önce gerçekleştirdiği konuşmalardan farklı söylemlerde bulunmaması yani herhangi bir sürpriz mahiyetinde cümlelerde bulunmamasıydı. ABD ekonomisine yönelik pozitif söylemlerde bulunsa da ABD dolarının küresel ölçekte hafif bir gevşeme yaşandığını gördük. Ayrıca ABD tahvil getirilerinde sınırlı bir geri çekilme oluştuğunu takip ettik. Yani mevcut durumda FED bazlı fiyatlamaların şimdilik bir miktar geri planda kaldığını söyleyebiliriz. Yalnız piyasanın jeopolitik gelişmelere oldukça hassas olduğunu söyleyebiliriz. Bu noktada uriye kaynaklı gelişmeler ve Kuzey Kore - ABD eksenli laf dalaşı tedirginlik yaratan unsurlar olarak ön plana çıkmakta. Dün Tump’ın Kuzey Kore’ye yönelik sert mesajlar içeren twitleri özellikle ons altın ve Japon yeni gibi riskten korunma güdüsü ile talep gören enstrümanların değer kazanmasını sağladı.

Piyasanın geri bıraktığımız günde odaklandığı gelişmeleri kısaca hatırlayalım:

Yurt içerisinde Şubat ayına ilişkin cari açık verisi takip edildi. Piyasa beklentisi 2.50 milyar dolar iken veri 2.53 milyar dolar ile beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşti. Datanın TL ve TL bazlı varlıklar üzerinde net bir etkisi bulunmadı.

Günün önemli verilerinden İngiltere enflasyon verilerinde ise ÜFE yıllık bazda %2.3 artış kaydederek beklentilere paralel gerçekleşti. Çekirdek ÜFE’de ise aylık bazda %0.3 artış ile beklentilerin hafif üzerinde artış kaydedildi. TÜFE özelinde ise aylık data %0.3 artış olan piyasa beklentisinin üzerinde %0.4 oranında açıklandı. Açıklanan verilerin beklentilerde ciddi bir sapma göstermemesi sterlin üzerinde sert hareketliliklerin oluşmasını önledi.

Avrupa Kıtası’nda ise ilk olarak Almanya Zew ekonomik hissiyatı verisini takip ettik. Nisan ayına ilişkin data 19.5 endeks değerinde gelerek 14.0 olan beklentilerin üzerinde açıklandı. Euro Bölgesi’nde ise sanayi üretim verileri beklentileri karşılayamazken Zew endeksi ise 104.7 ile beklentilere paralel gerçekleşti.

ABD’de ise iş imkanları ve personel değişimi oranı ( JOLTS ) verisi ise beklentilerin üzerinde gelse de datanın piyasaya olan etkisi sınırlı kaldı.

Bu saha ise Çin enflasyon verilerini takip ettik. Mart ayına ilişkin TÜFE verisi yıllık bazda %0.9 oranında artış kaydetti ve %1 olan piyasa beklentisinin altında kaldı. Yalnız Şubat verisine doğru TÜFE’de toparlanma olduğunun altını çizelim. ÜFE verisi ise beklentiler doğrultusunda %7.6 artış kaydetse de Şubat ayında görülen %7.8 artış oranının gerisinde kaldı.

Yeni günde piyasaların hangi gelişmelere odaklanacağını kısaca inceleyelim

İlk olarak İngiltere tarafından gelecek istihdam piyasası ile ilgili veriler dikkat çekici olacaktır. İşsizlik sayısındaki değişimi ve işsizlik oranını yakından takip etmek gerekiyor. Sterlin üzerinde volatilite oluşabilir.. Kanada’dan 17:00 da gelecek olan faiz kararı ve 18:15 deki BOC basın toplantısı da CAD için önemli. 17:30 petrol stokları da hem petrol hem de CAD ile ilgili paritelerde hareket edenler için takip edilmesi gereken bir veri konumunda bulunuyor.

EUR/USD Analizi

1.0600 desteğinin aşağı test edilse de henüz bu seviyenin altında kalıcılığın saplanamadığını görüyoruz. Buna karışık güçlü sayılabilecek bir yukarı yönde fiyatlamada yok. Gün içerisinde oluşan yatay fiyatlamanın bozulup bozulmayacağı önemli olacak. BU noktada 1.0600 desteğinin altında kalıcılığın sağlanabilmesi durumunda gerileme hareketlerinin devam etme ihtimali canlı kalacaktır. Böylelikle 1.0570 desteğinin de kırılması sonucu 1.0530 ve 1.0500 desteklerine doğru gerileme sürebilir. Buna karşılık 1.0600 üzeri fiyatlamalarda 1.0640 direnci ilk izleyeceğimiz teknik seviye olacaktır. Bu direnç seviyesinin aşılabilmesi 1.0690 - 1.0710 bölgesine doğru atakların oluşmasını sağlayabilir.

Ons Altın Analizi

Dün Donald Trump’ın Kuzzey Kore’ye yönelik açıklamaları jeopolitik riskleri yükseltmesi ile birlikte ons altın fiyatlarına alımların geldiğini gördük. Böylelikle 1275 seviyesinin üzerinin test edildiğini gözlemledik. Yukarı yönde hareketlerin devamı adına ilk olarak bu seviyenin üzerinde fiyatlamaların sürmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu sayede 1285 ve ana hedef olarak 1294 dirençlerinin potaya gireceğini düşünmekteyiz. 1275 seviyesinin altında ise 1261 ve 1256 desteklerine doğru geri çekilme ivme kazanabilir.

USD/TRY Analizi

ABD dolarında oluşan değer kaybı ile paritede 3.7000 seviyelerinin aşağı test edilse de bu seviyenin altında kalıcılığın şimdilik oluşamadığını gördük. 3.7000 desteği üzerinde fiyatlamaların sürmesi gün içerisinde yukarı yönde atakları beraberinde getirebilir. Bu sayede 3.7230 ve 3.7550 seviyelerine doğru yeni yükseliş denemeleri görebiliriz. Buna karşılık 3.7000 desteğinin kırılabilmesi durumunda ise dünkü geri çekilme hareketinin bugün de ivme kazanarak devam etme ihtimali kuvvetleneecektir. Bu sayede kısa vadede 3.6850 ve 3.6700 destekleri potaya girecektir.

GBP/USD Analizi

1.2450 direncinin aşılabilmesi sonucu paritede 1.2500 seviyesine doğru hareketin hızlandığını takip ediyoruz. Gün içerisinde yükselişin devam edebilmesi için bu direnç seviyesinin aşılması şart. Şayet 1.2500 direncinin aşılmasını sağlayacak fiyatlamalarda 1.2550 direnci ile birlikte 1.2600 - 1.2620 bölgesi potaya girebilir. Pariteye 1.2500 seviyesinden satışların gelmesi durumunda ise 1.2450 ve 1.2420 desteğine doğru yeni geri çekilme hareketleri görülebilir.

USD/JPY Analizi

Trump’ın Kuzey Kore’ye yönelik yaptığı açıklamaların etkisi ile azalan risk alma iştahı yen tarafında değerlenmenin oluşmasını sağladı. Bu sayede kısa vadede bir hayli önem verdiğimiz 110.10 desteğinin altında fiyatlamaların oluştuğunu görmekteyiz. Bu sayede 109.50 desteğinin de altında işlemlerin oluştuğunu takip etmekteyiz. Bu seviyenin altında kalıcılık sağlandığı sürece paritede 109.00 ve 108.30 desteklerine doğru ggerilemenin devamı alı durmakta. Buna karşılık 109.50 seviyesinin altında kalıcılığın sağlanamama 110.10 direncine doğru atakların oluşmasını sağlayabilirse de daha güçlü yükseliş hareketleri için bu direnç seviyesinin de aşılması gerekiyor. Bu sayede 110.70 ve 111.40 dirençleri bir kere daha izlemeye alacağız.

Vadeli Ham Petrol Analizi

53.00 direncinin aşılması sonucu fiyatların 53.580 seviyesine ulaştığını ve bu direnç seviyesini aşmaya çalıştığını görüyoruz. Yukarı yönde hareketlerin devamı adına 53.50 seviyesi aşılabilirse paritede petrol fiyatlarında ilk olarak 54.30 çanağının tamamlanabileceğini ve yukarı yönde fiyatlamaların güçlenmesi ile 54.80 ile 55.30 dirençlerinin de potaya girebileceğini düşünüyoruz. 53.50 seviyesinin aşılamaması ise ilk olarak 53.00 desteğine doru kar satışlarının oluşmasını tetikleyebilir. 53.00 seviyesinin altında ise 52.10 - 52.00 bölgesine doğru geri çekilme oluşabilir.

 Meksa Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 meksa.com.tr
 

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.