Günlük Piyasa Bülteni (Meksa Yatırım)

Küresel piyasalarda GOÜ para birimlerinde satış baskısı devam ediyor. Dikkat çeken nokta ise dolar endeksinin zayıflamasıydı. Yalnız ABD tahvil faizlerinde yükseliş hareketi ise dikkat çekiyor. Bilindiği gibi rezerv para merkez bankalarının ( ECB ve BOE gibi… ) sıkılaştırıcı politika yanlısı söylemlere yer vermesi küresel ölçekte tahvil faizlerinin getirilerini yukarı yönde tetikledi. Bu sayede ABD 10 yıllık tahvil faizinin kritik %2.36 seviyesinin üzerine yükseliş kaydettiğini gördük. Bu seviyenin üzerinde fiyatlamalar özellikle gelişmekte olan piyasaları bozucu etkide bulunabilir. Son dönemde GOÜ para birimlerinde yaşanan zayıflamayı bu şekilde okuyabiliriz. Buna ek olarak TL tarafında oluşan satış baskısını açıklarken Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını talep eden tasarıyı onaylamasını da belirtebiliriz. Bu kararın bağlayıcı bir hükmü olmasa da AB ile olan ilişkilerin gerilmesi yurtiçi piyasalar adına pek olumlu hava estirmeyecektir.

Dün küresel ölçekte izlediğimiz gelişmeleri kısaca hatırlatmak gerekirse;

İlk olarak Almanya fabrika siparişleri verisini takip ettik. Mayıs ayına ilişkin datada piyasa beklentisi %2 artış yönünde olsa da veri %1 oranında artış olarak açıklandı. Fakat bu verinin euro üzerinde etkisi oluşmadı.

Euro Bölgesine yönelik en öneli gelişme ise ECB toplantı tutanaklarının açıklanmasıydı. Tutanaklarda, "Enflasyon görünümü erken bir sıkılaştırmaya karşı kırılgan, yönlendirme çok yavaş ayarlanmalı" ifadeleri kullanıldı. Ayrıca, varlık alım programının anahtar olduğu, ancak yetki dahilinde diğer enstrümanların kullanılması olasılığının da dışlanmayacağı ifadeleri tutanaklarda yer aldı. Küçük değişikliklerin temel politika değişikliği gibi yanlış anlaşılabileceği ve enflasyonda yavaş bir toparlanma için şartların yerinde olduğuna yönelik ifadeleri de takip ettik.

ABD tarafında ise özel sektör tarım dışı istihdam ( ADP ) verisine odaklandık. Datanın piyasa beklentileri doğrultusunda 185 bin olarak aaçıklandığını gördük. Piyasa beklentilerine paralel gerçekleşmesi nedeniyle datanın piyasaya etkisi sınırlı kaldı.

ABD’de açıklanan diğer verileri incelediğimizde ise; ilk olarak haftalık işsizlik maaşı başvuruları datası 243 bin olan piyasa beklentilerinin üzerinde 248 bin olarak açıklandı. Önem derecesi yüksek verilerden olan imalat dışı PMI verisi ise 57.4 seviyesinde açıklanarak beklentilerin üzerinde geldi. Ham petrol stokları ise beklentilerden fazla daralma gerçekleştirdi.

Haftanın son işlem günü önem derecesi yüksek veriler açıklanıyor. Bu noktada ABD’de açıklanacak olan TDI verileri bir hayli önemli olacak. TDI verisinde beklenti 180 bin olarak belirlenmiş. TDI verisinde daha önem verdiğimiz veri ise ortalama saatlik kazançlar. Bu veride ise beklenti %0.3 oranında artış yönünde. İşsizlik oranının ise %4.3 oranında sabit kalması beklentiler dahilinde bulunuyor. Tabii işsizlik oranı verisini iş gücüne katılım oranı ile kıyaslayarak yorumlayacağız.

Almanya sanayi üretimi verisiini izleyeceğiz. Mayıs ayına ilişkin veride aylık olarak beklenti %0.3 oranında artış yönünde.

İngiltere tarafında ise imalat üretimi verisi önem arz ediyor. Aylık datada beklenti %0.5 oranında atış şeklinde belirlenmiş durumda.

Kanada tarafında ise işsizlik oranı, istihdam değişimi ve Ivey PMI verileri CAD bazlı paritelerde hareketliliği artırabilir.

EUR/USD Analizi

Paritede 1.1400 üzeri fiyatlamaları takip ediyoruz. Bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlanabildiği sürece 1.1450 direnci ilk izleyeceğimiz teknik seviye olacaktır. Özellikle bu seviyenin aşılabilmesi durumunda 1.1500 direnci hedef konumuna yerleşebilir. Bunun yanında 1.1400 desteğinin üzerinde kalıcılığın sağlanamaması durumunda ise 1.1350 ve 1.1290 desteklerini izlemeye alacağız.

Ons Altın Analizi

1226 direncine yaklaşmasının ardından bu seviyenin aşılamaması sarı metalde satış baskısının oluşmasını sağladı. Bu sayede 1220 desteğine doğru gerilemenin oluştuğunu takip ediyoruz. Altın fiyatlarında gevşemenin ivme kazannması adına bu destek seviyesi bir hayli önemli şayet 1220 desteği kırılabilirse sarı metalde 1215 ve 1205 desteklerine doğru geri çekilme hız kazanabilir. Yukarı yönde fiyatlamalar adına ise 1226 direncini takip etmeyi sürdüreceğiz. Kırılabilirse 1230 ve 1236 dirençleri hedef konumuna yerleşebilir.

USD/TRY Analizi

Paritede yukarı yönde fiyatlamalar devam ediyor. Bu sayede 3.6200 seviyelerinde işlemlerin oluştuğunu görmekteyiz. Yükselişin devamı adına bu seviyenin aşılması önemli olacaktır. Bu yönde bir fiyatlamanın görülmesi durumunda ise 3.6400 çanak formasyonunun tamamlanması ile birlikte ve 3.6700 ve 3.6900 dirençleri kısa vadede hedef konumuna yerleşecektir. Bunun yanında olası kar satışlarının gerçekleşmesi durumunda 3.5800 ve 3.5600 seviyeleri destek olarak takip edilebilir.

GBP/USD Analizi

1.2900 desteğine ulaşılmasının ardından bu seviyelerden gelen alımların etkisi ile yukarı yönde fiyatlamaların yaşandığını takip etmekteyiz. Bu durumda 1.2980 direncini izliyoruz. Bu seviyyenin aşılabilmesi durumunda gün içerisinde 1.3030 - 1.3050 bölgesini takip edeceğiz. Bunun yanında 1.2950 ve 1.2900 seviyelerini de olası geri çekilmelerin ardından destek seviyeleri olarak takibe almış durumdayız.

USD/JPY Analizi

113.75 direncine yakın işlemler oluşmakta. Yükselişin devamı adına bu seviyenin aşılması gerektiğini düşünüyoruz. Şayet bu yönde bir fiyatlama meydana gelebilirse 114.00 ve 114.40 dirençlerini takip edeceğiz. Bunun yanında 113.75 direncinin aşılamaması paritede yeniden satış baskısının oluşmasını sağlayabilir. Bu durumda ise 113.50 desteğinin de kırılması ile bir kere daha 113.00 seviyesine doğru hareket hız kazanabilir.

Ham Petrol Analizi

45.00 seviyesinin altında fiyatlamaların oluştuğunu izlemekteyiz. Bu sayede 44.40 desteğini takip ediyoruz. Kısa vadede bu seviyenin aşağı yönde geçilmesi durumunda emtiada 43.60 - 43.00 destekleri kısa vadede ön plana çıkabilir. Bununla birlikte 45.00 seviyesinin üzerinde fiyatlamaların oluşmaya başlaması durumunda isee 46.00 ve arkasından 47.10 dirençlerine doğru yükseliş hareketinin oluşma ihtimali belirecektir.

 Meksa Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 meksa.com.tr

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.