Günlük Piyasa Bülteni (Meksa Yatırım)

Sabaha karşı ABD’nin Suriye rejimine düzenlediği füze saldırısı piyasalarda tedirginlik yarattı. Özellikle Suriye’nin İdlip kentinde Suriye rejim güçlerinin kimyasal silah kullandığı ve aralarında çok sayıda çocuğunda olduğu sivillerin hayatını kaybetmesi sonrası Trump askeri seçeneklerin de masada olduğunu belirtmişti. Bu açıklamanın ardından ABD’nin Suriye’yi vurduğu haberleri ile güne uyandık. Tabii bu saldırı piyasalarda riskten korunma güdüsünü bir miktar desteklemesi ile birlikte ABD doları ve Japon yeni değer kazandı. Aynı şekilde ons altın fiyatlarının da 1264 seviyelerinin üzerini test ettiğini gözlemledik. Arıca USD/TRY paritesinde de 3.7300 seviyelerini aşan fiyatlamalar oluştu. Yalnız Pentagon’dan operasyonun tek seferlik olduğu ve kimyasal saldırıya tepki için bu adımı atıkları açıklaması piyasalarda oluşan stressi gün içerisinde bir miktar azaltabilir.

Sabah saatlerinde yaşanan bu önemli gelişmenin yanında piyasanın dün hangi gelişmelere odaklandığını da kısaca hatırlatalım:

Piyasalarda gün içerisinde ECB Başkanı Mario Draghi’nin konuşmasına odaklandık. Draghi, mevcut para politikası duruşunun uygun olduğunu söyledi. Mevcut politik duruşun yeniden değerlendirilmesinin şu aşamada kesin olmadığını dile getirdi. Finansal kriz mirasının hala toparlanma üzerinde bir engel olduğunu ve küresel ortamın belirsizliğini koruduğunu da dile getirdi. Enflasyona yönelik olarak da henüz iyileşmeye dair yeterli kanıtın görülemedi vurgulandı. Dolayısıyla başarılı olup olmadıklarına yönelik değerlendirme için henüz erken olduğunun da altını çizdi. Dün açıklanan ECB toplantı tutanaklarının da ana hatları ile Draghi’nin konuşması uyumlu olmasıyla birlikte euro üzerinde net bir fiyatlama oluşturmadı.

Almanya tarafında ise fabrika siparişleri verisini izledik. Şubat ayına ilişkin aylık datada %4 artış olan piyasa beklentisinin altında %3.4 oranında artış kaydedildi. Yalnız bu verinin de güçlü bir etkisi olmadı.

ABD tarafında ise işsizlik maaşı başvuruları verisini takip eettik. datanın 250 bin olan piyasa beklentilerinin altında 234 bin olarak açıklandığını gördük.

Haftanın son işlem gününde takip edilecek gelişmeler neler olacak?

Almanya ihracat - ithalat ve sanayi üretimi verileri açıklanıyor. Dataların Euro üzerinde keskin bir hareketlilik oluşturmasını beklemiyoruz.

İngiltere tarafında ise gelişme bolluğu dikkat çekiyor. İlk olarak Halifax konut fiyat endekslerini takip edeceğiz. Aylık bazda %0.3 artış beklentisi bulunurken yıllık bazda ise %4 oranında artış beklentisi bulunuyor. Ayrıca imalat üretimi verisini de takip edeceğiz. Bunun yanında BOE Başkanı Carney’in konuşması ve ulusal ekonomik ve sosyal araştırma enstitüsü GSYİH tahmini de dikkatle izlenecek. GSYİH’ye yönelik beklenti %0.6 oranında artış şeklinde.

Haftanın en önemli verileri ise ABD tarafında açıklanıyor. İstihdam verileri dikkatle izlenecek. Bu noktada TDI verisine yönelik beklentilerin orta noktası 180 bin olarak belirlenmiş durumda. Çok daha önemli konumda bulunan ortalama saaatlik kazançlar verisinde ise %0.3 oranında artış bekleniyor. İşsizlik oranının ise %4.7 seviyesinde sabit kalması bekleniyor.

Kanada tarafında ise Mart ayına ilişkin istihdam değişikliği verisi ile birlikte ivey PMI verisi ve Kanada Merkez Bankası Başkanı Poloz’un konuşması da CAD bazlı pariteler üzerinde hareketlilik oluşturabilir.

EUR/USD Analizi

Çarşamba gecesi FOMC toplantı tutanaklarının açıklanmasının ardından 1.0640 desteğinin aşağısı test edilse de bu seviyelerde kalıcılığın sağlanamaması paritede bir miktar toparlanmaları beraberinde getirmişti. Yalnız bu yükselişin hızlı olmadığını ve 1.0680 ara direncini aşamadığını görmüştük. Dün ABD’nin Suriye rejimine füze saldırısında bulunması sonucu güçlene ABD dolarının etkisi ile paritede yeniden 1.0640 desteğine doğru gerileme yaşandı. 1.0640 seviyesinin aşağı yönde geçilmesini sağlayacak fiyatlamalarda 1.0600 ve 1.0550 desteklerini izlemeye alacağız. Yükseliş hareketinin devamı adına 1.0680 direncinden ziyade 1.0710 direncini çook daha önemli görmekteyiz. Bu seviyenin üzerinde oluşacak fiyatlamalarda yeniden 1.0760 - 1.0800 ve 1.0830 dirençleri potaya girecektir.

Ons Altın Analizi

ABD’nin Suriye rejimine karşı gerçekleştirdiği füze saldırısı belirsizlik ortamını artırması daha az riskli varlıklara olan talebin şimdilik hafif ölçekte arttığını görmekteyiz. Bu sayede ons altın fiyatlarının da bir süredir raporlarımızda kısa vadede önemine vurgu yaptığımız 1264 direncinin üzerini test ettiğini gördük. Yalnız yükseliş hareketinin devamı adına 1264 seviyesinin üzerinde kalıcılığın oluşması gerekiyor. Bu fiyatlamanın gerçekleşmesi durumunda sarı metalde 1270 - 1275 ve 1279 dirençlerini izlemeye alacağız. 1253 - 1250 ve 1245 desteklerini de gerileme hareketlerinin oluşması durumunda takip edeceğiz.

USD/TRY Analizi

ABD dolarının küresel ölçekte değer kazanması ve 16 Nisan referandumunun yaklaşıyor olması nedeniyle paritede yukarı yönde hareketlerin hızlandığını ve bu sayede 3.7300 seviyesinin üzerinde fiyatlamalarrın oluştuğunu takip etmekteyiz. Özellikle 3.7230 desteğinin üzerinde kalıcılıkların sağlanabilmesi durumunda paritede ilk olarak 3.7440 ve 3.7560 direncinin ön plana çıkmasını beklemekteydik. Bu beklentimiz geçerliliğini koruyor. Gerileme hareketlerinin oluşması durumunda ise 3.7230 desteğini izleyeceğiz. Bu seviyenin altında fiyatlamalarda 3.7000 desteğine doğru geri çekilme görebiliriz.

GBP/USD Analizi

Paritede 1.2420 desteğinden başlayan yukarı yönde hareketin 1.2500 seviyesinden karşılandığını ve oluşan kar satışları sonucu 1.2450 desteğine gerileme yaşandığını görüyoruz. Yukarı yönde hareketlerin devamı adına ilk olarak 1.2450 desteğinin üzerinde kalıcılığın sağlanması ve gelen alımların etkisi ile 1.2500 direncinin aşılması gerektiğini düşünüyoruz. Şayet 1.2500 direnci aşılabilirse paritede 1.2550 direnci ile 1.2600 - 1.2620 bölgesini takip edeceğiz. Bunun yanında 1.2450 desteğinin kırılması gün içerisinde ilk olarak 1.2420 - 1.2400 bölgesi ön plana çıkaracaktır. Gerilemenin hız kazanması durumunda ise 1.2360 desteğinin de potaya girebileceğini düşünüyoruz.

USD/JPY Analizi

Bu sabah ABD’nin Suriye’yi vurması sonrası tetiklenen riski azaltma iştahı yene olan talebi anlık olarak artırdı. Bu sayede paritenin bir kere daha 110.10 desteğini test ettiğini gördük. Gerilemenin devamı açısından bu destek seviyesinin kısa vadede önem arz ettiğini bir süredir raporlarımızda vurgulamaktayız. Şayet 110.10 desteği kırılabilir paritede 109.50 ve 109.00 desteklerini izlemeye başlayacağız. Buna karşılık 110.70 ve 11.40 seviyelerini de gün içi olası yukarı yönde denelerde takip edeceğiz.

Vadeli Ham Petrol Analizi

Petrol fiyatlarında yukarı yönde fiyatlama devam ediyor. Bu sayede 52.15 direncinin aşılması ile birlikte fiyatların 52.80 seviyesine ulaştığını gözlemlemekteyiz. Yukarı yönde hareketlerin devam etmesi adına bu direnç seviyesinin aşılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu sayede 54.00 - 54.30 bandına doğru ataklar devam edebilir. Gerileme hareketlerinin oluşması adınaa da 52.15 - 51.80 desteklerinin takip edilmesi gerekiyor. 52.15 seviyesinin altında kalıcılığın sağlanabilmesi emtiada yeniden 50.80 - 50.20 bölgesine doğru geri çekilmeleri tetikleyebilir.

 Meksa Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 meksa.com.tr

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş