Günlük kripto bülteni (CoinTR)


 MicroStrategy Bitcoin almaya devam ediyor, Bitcoin 90.000 dolar seviyesinde yatay seyirde
 
Bitcoin yeni günde 91.904 dolar, Ethereum 3.126 dolar seviyesinde işlem görüyor. Kripto para piyasasının toplam değeri 3,02 trilyon dolar seviyesinde. Bitcoin'in piyasa değeri 1,82 trilyon dolar, Ethereum'un piyasa değeri ise 377 milyar dolar. Dün günü ABD’deki spot Bitcoin ETF’lerine 254,8 milyon dolar giriş olurken, spot Ether ETF’lerine de 39,1 milyon dolar çıkış gerçekleşti. CoinTR Araştırma Departmanı tarafından hazırlanan bültende kripto para sektöründeki gelişmelere yer veriliyor.
 
Spot Bitcoin ETF’lerinde opsiyon işlemleri bu hafta başlayabilir: "OCC, onay için hazırlık yapıyor"
Options Clearing Corporation (OCC), spot Bitcoin ETF’lerine yönelik opsiyonların işleme alınması ve düzenlenmesi için hazırlık yaptığını duyurdu. Bloomberg kıdemli ETF analisti Eric Balchunas, sürecin tamamlandığını ve artık yalnızca zaman meselesi olduğunu belirtti. Nasdaq ETP Listeleme Başkanı Alison Hennessy, IBIT opsiyonlarının listelenmeye hazır olduğunu ve “en erken yarın” işleme açılabileceğini ifade etti. OCC’nin web sitesine göre IBIT opsiyonlarının listeleme tarihi 19 Kasım Salı olarak güncellendi. Bu adım, CFTC’nin (Commodity Futures Trading Commission) geçen Cuma yayımladığı tavsiye belgesi sonrasında hız kazandı. CFTC, spot emtia fonlarına dayalı ETF opsiyonlarının OCC tarafından yönetilmesi gerektiğini ve bu sürecin SEC’in yetki alanına girdiğini belirtti. OCC ise bu açıklama doğrultusunda söz konusu opsiyonların işlem süreci, düzenlenmesi ve risk yönetimi için hazırlıklarını sürdürüyor.
Wall Street’in devleri yılbaşından bu yana Bitcoin’den daha iyi performans gösteren MicroStrategy hisselerine yoğun ilgi gösteriyor
MicroStrategy, 2020 yılının ağustos ayında Bitcoin’in en büyük kurumsal yatırımcısı olduktan sonra adeta Bitcoin temsilcisi haline geldi. Şirket, geçtiğimiz pazartesi günü 4.6 milyar dolar değerinde tek seferdeki en büyük Bitcoin alımını gerçekleştirerek toplamda 331,200 BTC’ye ulaştı. Benchmark analisti Mark Palmer’a göre MicroStrategy’nin, ABD sermaye piyasalarına tekrar tekrar erişerek kaldıraçla Bitcoin varlıklarından bileşik getiri elde etme stratejisi onu spot Bitcoin ETF’lerinden farklı bir yatırım aracı haline getiriyor. Bireysel yatırımcılar MicroStrategy hisselerine yoğun ilgi gösterirken, kurumsal yatırımcılar da bu yükselişi kaçırmak istemiyor. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na sunulan 13F raporlarına göre şirketin kurumsal sahiplerinin sayısı geçtiğimiz çeyrekte 667’den 738’e yükseldi. Bu yatırımcıların toplam hisse değerleri 15.3 milyar dolara ulaştı. Vanguard Group ve Capital International Investors, üçüncü çeyrekte MicroStrategy hisselerini artırarak yaklaşık 16 milyon hisse satın aldı. İlginç bir şekilde Vanguard daha önce Bitcoin’in kalıcı bir yatırım değeri taşıdığına dair şüpheleri nedeniyle spot Bitcoin ETF’lerine mesafeli yaklaşmıştı. Morgan Stanley ise %500 artışla 8 milyon hisse satın alırken, Goldman Sachs ve Bank of America daha mütevazı alımlar yaptı. State Street ve Susquehanna ise toplamda 5.3 milyon hisse satın aldı. Bu yatırımlar, bu şirketlerin portföylerinin genel büyüklüğüne kıyasla küçük olsa da Bitcoin’in yıllık %110 artış gösteren performansını geride bırakan MicroStrategy hisselerinin aynı dönemde %450 değer kazanması, yatırımcıların ilgisini açıklıyor.
Rusya, kripto ticareti ve madenciliğinden elde edilen gelirler için %15 vergi öneriyor
Rus hükümeti, kripto işlemleri ve madencilikten elde edilen gelirlerin vergilendirilmesine ilişkin yasa tasarısında değişiklikler öngören bir taslağı onayladı. Interfax haber ajansına göre tasarıda kripto paraların vergi amaçlı mülk olarak sınıflandırılması öngörülüyor. Bu kapsamda madencilikten elde edilen gelirler alındığı zamanki piyasa değerine göre vergilendirilecek. Ancak madencilik faaliyetlerine ilişkin masraflar, vergilendirilebilir gelirden düşülebilecek. Ayrıca, kripto işlemleri katma değer vergisinden (KDV) muaf tutulacak, ancak ticaretten elde edilen gelirler, menkul kıymet işlemleriyle aynı vergi oranlarına tabi olacak ve maksimum kişisel gelir vergisi oranı %15 olarak uygulanacak. Tasarı, madencilik operatörlerinin altyapılarını kullanan kişilere ilişkin bilgileri rapor etmelerini de zorunlu hale getirerek uyumu sağlamayı amaçlıyor. Rusya Maliye Bakanlığı, madencilikten elde edilen mali gelirleri vergilendirme kararının, işletmelerin ve hükümetin çıkarları arasında bir denge kurmayı hedeflediğini belirtti. Ülkede kripto varlıklarının vergilendirilmesine ilişkin ilk yasa tasarısı Aralık 2020’de sunulmuş ve 2021’de ilk oturumda kabul edilmişti. Geçtiğimiz ay, Rusya Federal Vergi Servisi madencilerin gerçekleşmemiş kazançlarının da vergilendirilmesini önermişti. Bu ayın başında ise Rus hükümeti, kayıtsız bireylerin aylık 6.000 kilovat-saatten fazla enerji tüketimiyle Bitcoin madenciliği yapmasını sınırlandıran bir düzenleme getirdi.
 
Teknik Analiz
BTCUSDT
 
 
Bitcoin, 92.600 dolardan gelen satış baskısıyla 89.300 dolara kadar geri çekildi. Bu seviyeden aldığı destekle birlikte 92.055 dolara kadar toparlanmayı başardı. Teknik analiz hazırlanırken 91.944 dolar seviyelerinde işlem gören Bitcoin, mevcut gücünü koruyabilirse 93.285 dolardaki tüm zamanların en yüksek seviyesine doğru bir yükseliş gerçekleştirebilir. Bu bölgede gerçekleşecek hacimli bir kırılım fiyatı 95.000-96.000 dolar seviyelerine kadar taşıyabilir ve bu süreçte aradaki likidasyon bölgelerini temizleyebilir. Öte yandan Bitcoin 89.000 dolar seviyesinin altına sarkarsa fiyat 85.000 dolara kadar bir geri çekilme yaşayabilir. Bu bölgede de destek bulamaması durumunda düşüşün 81.000 dolar seviyesine kadar derinleşmesi muhtemeldir.
 
ETHUSDT
 

Ethereum, 3.051 dolardan aldığı destekle 3.200 dolar seviyelerine kadar bir yükseliş gerçekleştirdi. Ancak bu seviyeden gelen satış baskısıyla fiyat 3.100 dolara kadar geri çekildi. Teknik analiz hazırlanırken Ethereum, 3.129 dolar seviyelerinde işlem görüyor. Eğer güç bulamazsa, fiyatın yeniden 3.050 dolar seviyesine kadar gerilemesi muhtemel. Bu bölgede tutunamaması durumunda düşüşün 200 günlük hareketli ortalamanın geçtiği 2.950 dolar seviyesine kadar derinleşebileceği görülüyor. Bu noktada da destek bulunamazsa fiyat 2.817 dolardaki önemli destek bölgesine kadar düşüşünü sürdürebilir. Öte yandan Ethereum 3.050 dolar seviyesinden güçlü bir destek bulursa yeniden 3.200 dolar seviyesine doğru bir yükseliş gerçekleştirebilir. Bu seviyenin üzerinde bir hareketin, fiyatı 3.400 dolar bölgesine taşıması beklenebilir. Eğer 3.400 dolar bölgesi hacimli bir kırılımla geçilirse yükselişin ivme kazanarak 3.563 dolara kadar devam etmesi mümkün.
 
SOLUSDT
 

Solana, 234 dolardan aldığı destekle birlikte 245 dolara kadar bir yükseliş gösterdi. Teknik analiz hazırlanırken 243 dolar seviyelerinde işlem gören Solana, 243 dolardaki direnç bölgesinin üzerinde bir mum kapanışı gerçekleştirebilirse, yükselişin 259 dolar seviyesine kadar devam etmesi beklenebilir. Eğer bu bölge hacimli bir şekilde aşılırsa, Solana’nın psikolojik direnç bölgesi olarak görülen 300 dolar seviyesine doğru ani bir yükseliş yapması mümkün olabilir. Solana 243 dolar seviyesini geçemez ve satış baskısı artarsa fiyatın yeniden 234 dolar seviyesine kadar geri çekilmesi muhtemel. Bu bölgede tutunamaması durumunda ise düşüşün 220 dolar seviyesine kadar derinleşebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer 220 dolar seviyesi de korunamazsa fiyatın 209 dolar seviyesine kadar düşüşünü sürdürmesi olasılıklar dahilindedir.
 

    ***
                  Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş