Günlük FX Bülteni (Işık Menkul)

Küresel tarafta, geçtiğimiz haftanın son işlem gününe; önceki gün ECB Yönetim Kurulu Üyesi Stournaras’ın: Avrupa’nın, ABD’deki gibi enflasyon endişeleri ile karşı karşıya olmadığına dair söylemi ve Richmond FED Başkanı Barkin’in: İstihdam piyasasındaki toparlanmanın zaman alacağı ve bunun için teşviklerin devam edebileceğine dair açıklamaları sonrasında başlayan toparlanma hareketlerinin devamı ile başladık. Ayrıca, yine; FOMC Yönetim Kurulu Üyesi Waller’ın: FED’in para politikasında değişikliğe gitmeden önce zayıf istihdam artışını izlemesi ve yüksek enflasyon artışına işaret eden son verilerin birkaç ay daha devam ettiğini görmeye ihtiyacı olduğunu belirtmesi de toparlanmayı destekledi. Keza, Çin Başbakanı Li Keqiang’ın: Emtia fiyatlarındaki yükselişi sınrılandırıcı adınlar atılabileceğine dair açıklamaları sonrasında, Çin Borsalarında hızla düşen emtia fiyatları da; maliyet baskılarının ilerleyen süreçte hafifleyerek küresel çapta enflasyon artış hızını yavaşlatabileceği öngörüsü ile piyasalara pozitiflik aşılayan unsurların başındaydı. ECB’nin 22 Nisan’daki toplantısına dair açıklanan tutanaklarda: faiz beklentilerin iyi bir şekilde çıpalanmaya devam ettiği mesajı verilirken, ekonomik göstergelerin; toparlanmanın senenin ikinci çeyreğinden itibaren başlayacağına işaret ettiğinin altı çizildi. Günün merakla beklenen ekonomik verilerinde ise; ABD’nin Perakende Satışları beklentilerin altında kaldı. Sanayi Üretimi verisi de tahminleri karşılayamazken, önceki ayın datasında pozitif yönde revizeye gidilmesi dikkat çekti. Yeni haftanın ilk işlem gününün, küresel ekonomik takviminde; sabaha karşı Çin’den gelen önemli verileri takip ettik. Sabit Varlık Yatırımları ve Sanayi Üretimi beklentileri karşılarken, Perakende Satışlar datası tahminlerin altında artış gösterdi. Diğer taraftan, Hindistan varyantının Asya-Uzakdoğu bölgesinde yayılımın devam ediyor olması ise risk iştahına bir miktar olumsuz yansıdı. Öğleden sonra ekonomik takvimde; ABD’de New York FED’in açıklayacağı “Empire State İmalat Endeksi”ni takipte olacağız. Ayrıca, yine; FED başta olmak üzere majör merkez bankalarını yetkililerinden gelecek açıklamalar, önemli haber akışları ve tahvil piyasaları ve uzun vadeli enflasyon göstergelerindeki hareketlerle birlikte piyasalarda oynaklıklar görülebilir.
Yeni Gün İçin Teknik Tarafta Önemli Seviyeler;
*Cuma günü; teknik olarak kriik olan 8.48 bölgesinin üzerinde tutunamayan USDTRY’de, TL lehine fiyatlamalar ön plana çıkmıştı. Yeni haftaya sınırlı hareketler ile başlayan kurda, şuanki 8.45 altındaki kalıcılığın devam etmesi halinde; TL lehine hareketlerin devamı söz konusu olabilir. Diğer taraftan, yeniden oluşabilecek USD lehine işlemelerde ise; 8.48 üzerinde kalıcı fiyatlama oluşup oluşmayacağı önümüzdeki günler için kritik olacak.
 

*Geçtiğimiz haftanın son işlem gününü; 1.2150 civarından Euro lehine güçlü hareketler ile kapatan EURUSD’de, yeni haftanın ilk işlem gününde ise şuan için; bir miktar satıcılı işlemler görülmekte. USD lehine işlemlerin devam etmesi halinde; 1.2055 destek bölgesi ktitik olacak. Yeniden görülebilecek Euro lehine işlemlerde de yine; 1.2175 kritik direnç seviyesini takipte olacağız.
 

*Cuma günkü alıcılı kapanış sonrasında yeni haftaya kısmen satıcılı başlayan GBPUSD’de, şuan için; 1.4085 civarında fiyatlama görülmekte. Teknik olarak geri çekilmelerde; 1.4005 destek seviyesinin ilk etapta kritik olacağı paritede, GBP lehine yeniden oluşabilecek işlemlerde ise; 1.4160 direnç seviyesi önem arz edecek.
 


*Cuma gününü alıcılı kapatan BRENT tipi ham petrol’de de, yeni haftanın ilk işlem gününde şuan için; 68.60 civarından kısmen satıcılı işlemler görülmekte. Geri çekilmelerin devam etmesi halinde; 68.10, 67.60 ve 67.00 Dolar seviyeleri ilk etapta destek noktaları olarak takip edilebilir. Yeniden oluşabilecek alıcılı işlemlerde ise; 69.25 ve 70.00 Dolar direnç seviyelerini izlemeye alabiliriz.
 

*Perşembe gününden itibaren yeniden başlayan alıcılı işlemlerin yeni haftanın ilk işlem gününde de devamını gördüğümüz ONS ALTIN’da, 2020 Ağustos ayından başlayan düşen trend çizgisine gelinmiş durumda. Bu bölgenin de üzerine çıkılması halinde; 1875 seviyesinin kalıcılıkla geçilip geçilmeyeceğini yeni bir trend başlangıcı açısından dikkatle takip edeceğiz.
 

*Geçtiğimiz Cuma gününü de; Perşembe günü olduğu gibi alıcılı kapatan S&P500 endeks kontratında, yeni haftanın ilk işlem gününde şuan için; kısmen geri çekilme görmekteyiz. Bu bağlamda, günün devamında satıcılı bir görünüm oluşması durumunda; 4150, 4120 ve 4085 destek seviyeleri izlemeye alınabilir. Yeniden oluşabilecek alıcılı işlemlerde ise; 4175, 4190 ve 4210 direnç seviyeleri takibimizde olacak.
 
*Geçtiğimiz haftanın son işlem gününü; 15460 civarından güçlü pozitiflikle kapatan DAX30 Endeks kontatında, yeni haftanın ilk işlem gününe ise; -küresel risk alma iştahının şuanki durumuna göre- bir miktar negatif başlangıç beklemekteyiz. Bu bağlamda, açılış ve sonrasında oluşabilecek satıcılı işlemlerde; 15300, 15170 ve 15090 destek eviyeleri ilk etapta takip edilebilir. Olası yukarı yönlü hareketlerde 15525 seviyesi üzerinde kalıcılık durumunda ise; alıcılı işlemler ivme kazanabilir.
 

 
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 
 www.isikfx.com - www.isikmenkul.com
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş