Günlük FX Bülteni (İnfo Yatırım)

EURUSD
Piyasalar Euro bölgesinin lokomotif ekonomisi olan Almanya’dan gelen enflasyon verisini takip etti. Gelen veriye göre Almanya’da Ağustos ayında yıllık tüketici enflasyonu yüzde 3.4 olarak gerçekleşti. Gelen veri ile birlikte ülkede yıllık enflasyon son 13 yılın en yüksek seviyesi olarak kayıtlarda yer aldı. Aylık bazda baktığımızda ise enflasyonun yüzde 0.1 olarak arttığı görüldü. Diğer yandan Euro bölgesinden gelen ekonomik güven endeksi verisi izlendi. Açıklamaya göre Ağustos ayında bölgede ekonomik güven endeksi 117.5 olarak gerçekleşti. Veri ile birlikte 2021 yılında endekste ilk kez geri çekilme yaşandı. Delta varyantının halen kontrol altına alınamaması ve endişelerin devam etmesi bu gerileme de etkili oldu. Bunlarla birlikte Avrupa Merkez Bankası kanadında pandemi alım programı ile ilgili açıklamalar geldi. Fransa MB Başkanı ve aynı zamanda Avrupa MB Yönetim Konseyi Üyesi Galhau; pandemi acil alım programı dahilinde alımlarda yavaşlamanın masada olduğu yönünde sinyaller verdi. Yeni günde piyasalar Almanya’dan gelecek olan İşsizlik Oranı ve Euro bölgesinden gelecek olan TÜFE verilerini takip edecek. Veriler TSİ sırasıyla 10:55 ve 12:00’da açıklanacak. Tüm bunlar ışığında EURUSD paritesini teknik olarak incelediğimizde 1.18304 - 1.18673 - 1.19090 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.17785 - 1.17263 - 1.16619 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
USDTRY
Geçtiğimiz hafta aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren USDTRY paritesi yeni haftaya 8.34 seviyelerinde başlangıç yaptı. Haftanın ilk işlem gününde az da olsa yukarı yönlü hareketlenmeler yaşandı. Geçtiğimiz hafta TL’nin dolar karşısında ki performansına baktığımızda ise TL’nin yaklaşık olarak yüzde 1.70 oranında değer kazanımı yaşadığı görülüyor. Haftanın ikinci işlem gününde piyasalar yurtiçinden gelecek olan Ticaret Açığı ekonomik verisini takip edecek. Veri 10:00’da açıklanacak ve veri ile birlikte TL varlıklarında volatilite artacaktır. Dolar kanadına baktığımızda ise ABD kanadından gelen bekleyen konut satışları izlendi. Açıklamaya göre ABD’de söz konusu veri Temmuz ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 1.8 oranında düşüş yaşadı. Beklentiler ise verinin yüzde 0.3 oranında artış olabileceği yönündeydi. Yeni günde ABD’den gelecek olan ekonomik veriye baktığımızda ise TSİ 17:00’da gelecek olan CB Tüketici Güveni verisi önemli ekonomik verilerden biri olarak karşımıza çıkıyor. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 8.45109 - 8.55080 - 8.65924 seviyeleri direnç noktaları olarak; 8.30557 - 8.23249 - 8.15638 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
ALTIN
Geçtiğimiz hafta Jackson Hole sempozyumunda FED Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları izlenmiş ve bu açıklamalarda güvercin ton görülmüştü. Güvercin ton ile birlikte altın fiyatlarında da yukarı yönlü hareketlenmeler yaşanmış ve altın kendini 1800 seviyesinin üzerine atmıştı. Haftaya 1817 seviyelerinde başlangıç yapan altın fiyatları haftanın ilk işlem gününde bir miktar gevşeme hareketi yaşadı. Her ne kadar gevşemeler yaşansa da altın 1800 dolar üzerindeki fiyatlamalarına devam etmeye çalışıyor. Piyasalar yeni hafta da ABD kanadından gelen bekleyen konut satışları verisini takip etti. Gelen veri ile birlikte Temmuz ayında bir önceki aya kıyasla bekleyen konut satışları yüzde 1.8 düştü. Beklentiler ise yüzde 0.3 artış olabileceği yönündeydi. Yeni güne baktığımızda ise TSİ 17:00’da yine ABD kanadından gelecek olan CB Tüketici Güveni Endeksi verisi izlenecek. Veri ile birlikte dolar endeksinde volatilite artacaktır. Diğer yandan haftanın son işlem gününde ABD kanadından gelecek olan Tarım Dışı İstihdam verisi piyasaların radarında olacak. FED’in de yakından izlediği veri küresel bazda volatiliteyi artıracaktır. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1830.52 - 1845.84 - 1860.22 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1808.08 - 1795.56 - 1780.84 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
PETROL
Yeni hafta ile birlikte piyasaların gözü artık yarın gerçekleşecek olan OPEC toplantısına çevrilmiş durumda. Ağustos ayında küresel bazda delta varyantı vakalarında yaşanan artışlar ile petrol fiyatları ilk etapta baskılar görmüş ve aşağı yönlü hareketlenmeler yaşanmıştı. Ardından ilerleyen günlerde bu kayıplar geri alındı. Bu hafta gerçekleşecek olan OPEC toplantısında piyasaların beklentileri grubun üretim artış planına bağlı kalacağı. Fakat yine de toplantı yakından izlenecek ve olası açıklamalar petrol fiyatlarındaki hareketlenmeleri oldukça artıracaktır. Haftanın ikinci işlem gününde Brent petrolü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 72.44 - 73.54 - 74.92 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 71.23 - 70.19 - 69.07 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.


 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş