Günlük Forex Bülteni (Işık Menkul)


NATO Barış Gücü İhtimaline Rusya’dan Gelen Sert Yanıtlar ve Yeni Yaptırım Beklentileri; Risk İştahına Olumsuz Yansıdı!
Küresel çapta, dünkü işlem gününde de dikkatler; bir yandan Rusya-Ukrayna geriliminde, diğer yandan ise majör merkez bankalarının para politikası ayarlamalarına yönelik açıklamalardaydı. NATO’nun barış gücü yollamasına dair son günlerde ortaya çıkan haberler hakkında konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Ukrayna’ya barış gücü gönderilmesinin, Rusya ile NATO arasında doğrudan çatışmaya yol açabileceğini söyledi. Kremlin Sözcüsü Peskov da: Ukrayna’ya barış gücü gönderilmesinin olağanüstü tehlikeli bir adım olacağını ve NATO ile Rusya güçleri arasındaki sıcak temasın, düzeltilmesi zor sonuçlar doğurabileceğini söyleyerek, Lavrov’un sözlerini onayladı. Ukrayna Lideri Zelensky’nin Danışmanı ise, yaptığı açıklamada: Savaşın aktif döneminin Nisan sonundan önce bitmesini beklediklerini söyledi. Gerek, NATO Barış Gücü konusunda Rusya cephesinden gelen açıklamalar, gerekse de Zelensky’nin Danışmanı’nın aktif savaş için 1 ay kadar daha süre vermesi risk iştahına bir miktar olumsuz yansıdı. Borsalar ve ABD Doları karşısındaki birçok para birimi değer kayederken, buna karşın; güvenli liman varlıkları ve petrol ürünleri ise yükseliş gösterdi.
Geçtiğimiz haftalarda, Rusya’ya karşı bir petrol ambargosunun uygulanmasının gündeme gelmesi; Rusya ekonomisini zor duruma sokarken, dün Rusya Başbakan Yardımcısı Novak’tan kritik bir açıklama geldi. Novak: Rusya’nın, Asya tarafındaki ortaklarıyla petrol akışını artırma konusunda görüşme halinde olduklarını söyledi. Avrupa cephesinde ise Almanya Başbakanı Scholz: Rusya’dan petrol ve gaz ithalatını yasaklamaya karşı olduğunu söyledi. Öte yandan, Rusya Devlet Başkanı Putin’in: “Dost olmayan ülkelere Doğal Gaz satışı ödemelerinde Rus Rublesi’ne geçmeyi planlıyoruz” şeklindeki söylemi Ruble’ye değer kazandırırken, Doğal Gaz fiyatlarını ise yukarı çekti. Akşamüzeri İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan’ın: “Nükleer anlaşmaya hiç olmadığı kadar yakınız”şeklindeki sözleri de dikkat çekti ve petrol fiyatlarında kısmi oynaklıklar oluştu.
Bazı Fed ve ECB üyelerinin şahin söylemlerinin de takip edildiği günün kritik gelişmelerinden bir tanesi de; Putin’in danışmanlarından Anatoly Chubais’in istifa edip, Rusya’yı terk etmesiydi.
 Ekonomik takvimde takip ettiğimiz verilerde; İngiltere’de TÜFE yıllık yüzde 6.2 olarak gerçekleşti ve böylece İngiltere’de enflasyon son 30 yılın zirvesine yükseldi. ABD’de açıklanan Yeni Konut Satışları veririsnde beklentilerin altında gerçekleşme görüldü. Yurt içi taraftaki verilerde ise; Tüketici Güven Endeksi Mart ayında yükselerek 72.5 oldu. TÜİK’in açıkladığı işsizlik verilerine göre de, 2021’de işsizlik oranı bir önceki yıla göre 1,1 puan azalışla yüzde 12 olarak gerçekleşti.
Bugün Dikkatler, Brüksel’de Yapılacak Olan; Avrupa Birliği, NATO ve G7 Toplantılarında Olacak!
Yeni işlem gününde de; Rusya-Ukrayna gerilimine dair gelecek yeni haberler fiyatlamalar açısından önemli olacak. Bu kapsamda, ABD Başkanı Joe Biden’ın da katılımıyla Belçika’nın başkenti Brüksel’de yüz yüze yapılacak olan Avrupa Birliği, NATO ve G7 toplantılarından Rusya’ya yönelik çıkması beklenen yeni yaptırımlar(Bu konuda da farklı görüşler var. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan: ABD ve müttefiklerinin yeni yaptırımlar açıklayacağını söylerken, alman Hükumet Sözcüsü Seibert ise: AB Zirvesi’nden büyük yeni yaptırım beklenmediğini belirtmişti) ve buna karşılık Rusya cephesinin takınacağı tavır, özellikle fiyatlamalar üzerinde etkili olacak. Yine, majör merkez bankalarının yetkililerinden gelecek açıklamalar da, öncü PMI dataları gibi ekonomik takvimde açıklanacak olan önemli veriler ve 33 şirketin yeniden işleme başlayacağı Rusya Borsası’ndan gelecek etkilerle birlikte takibimizde olacak.
**Bülten için haber ve ekonomik veri kaynakları: Foreks Haber, BloombergHT, İnvesting


Yeni Gün İçin Teknik Tarafta Önemli Seviyeler;
USDTRY
Son 3 günü oldukça sıkışık bantta geçiren kur’da; bu bağlamda teknik olarak ilk etapta; yukarıda 14.85, aşağıda 14.75 bölgelerini takipte olacağız. 14.85 seviyesinin üzerine kalıcılıkla çıkılması durumunda; 15.00 seviyesi gün içi işlemler açısından bir sonraki hedef haline gelebilir. 15.00 seviyesinin üzerine kalıcılıkla çıkılacak bir hareket oluşması durumunda da; Dolar lehine işlemler ivme kazanabilir. Diğer taraftan, oluşabilecek geri çekilmelerde 14.75 seviyesinin kırılması durumunda ise; 14.57 ve 14.42 seviyelerine doğru salınım görebiliriz.
 
EURUSD
Şuan için 1.0980 civarındaki paritede, teknik olarak bu bölgeyi; bugün için “pivot” olarak takip edeceğiz. Öyle ki, 1.0980’nin kırılması durumunda; 1.0860 bölgesine doğru satış baskısı oluşabileceği gibi, 1.0980 üzerinde tutunmanın sağlanması halinde ise; yeniden 1.1065 seviyesine doğru Euro lehine işlemler görülebilir.
 
GBPUSD
Şuan için 1.3190 civarındaki paritede, 1.3185’in altında kalıcılık oluşması durumunda; 6 gün aradan sonra dün yeniden başlayan Dolar lehine işlemlerin derinleştiği bir sürece girilebilir. Öte yandan, 1.3185 üzeri kalıcılıkta oluşabilecek yukarı yönlü ataklarda ise; ilk etapta 1.3225 seviyesi üzerinde kalıcılık oluşup oluşmayacağı önemli olacak. Zira, buranın üzerinde kalıcılıklarda da; Pound lehine işlemler bir kez daha ön plana çıkabilir.
 
BRENT PETROL
Bugün Brüksel’de yapılacak olan üç önemli zirveden, Rus petrolüne yönelik yeni yaptırımların çıkabileceği endişleri ve sahada ateşkesin bir türlü sağlanamamıış olmasından destek bulan emtia; dünü 121 Dolar seviyesi üzerinde kapattı. Teknik olarak 120 Dolar seviyesi üzerinde kalıcılıklarda; 128 Dolar seviyesi bir sonraki hedef haline gelebilir. Diğer taraftan, 120 Dolar seviyesi altına kalıcılıkla inilmesi durumunda ise; 115 ve 109 Dolar destek noktaları yine takip edilebilir.
 
ONS ALTIN
Dün, güvenli liman talebi gören Değerli Metal’de; 1943 Dolar seviyesinden kapanış gördük. Teknik olarak baktığımızda, 1935-1927 bariyeri üzerinde kalındığı sürece; geri çekilmelerin kısa vadede alım fırsatı sunabileceğini düşünmekteyiz. Yukarı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda; ilk etapta 1951, sonrasında 1969 direnç bölgelerini de izlemeye alabiliriz. Olası 1927 altında geri çekilmelerde ise; 1912, 1906 ve 1902 destek noktaları yeniden radarımıza girebilir.
 
 ONS GÜMÜŞ
Şuan için 25.00 Dolar civarında fiyatlama gördüğümüz emtiada, teknik olarak bugün de; bu bölgeyi “pivot” olarak takipte olacağız. 25.00 Dolar eşiği altında kalıcılıklarda; oluşabilecek satış baskısı ile önce 24.45, sonra 23.90 seviyeleri izlemeye alınabilir. 25.00 Dolar seviyesi üzerine yeniden yerleşme durumunda ise; 25.40 ve 25.70 direnç noktalarını bir kez daha takibe alabiliriz.
 
S&P500
Şuan için 44475 civarındaki endekste, bugün yeniden başlayan yukarı yönlü atakların devam etmesi durumunda; 4537 seviyesi yine kritik olacak. Öyle ki, buranın üzerine kalıcılıkla çıkılması halinde; 4610 ve 4720 seviyelere doğru alıcılı işlemler ivme kazanabilir. Öte taraftan, 4537 altında kalıcılıklarda ise; yukarı yönlü denemelerin satışlarla karşılanabileceğini düşünmekteyiz.
 
DAX40
Dünü 14200 civarından kapatan endekste, geri çekilmelerde; 14140-13950 destek bölgesi teknik olarak kritik olacak. Öyle ki, buranın kırılması durumunda; 13510 seviyesine doğru satış baskısı derinleşebilir. Öte yandan, yukarı yönlü ataklarda ise; 14500 direnç seviyesini yine takip edeceğiz. Bu tarafta da, 14500 seviyesinin kalıcılıkla aşılması halinde; 14800-15200 direnç bölgesi yeni hedef haline gelebilir.
  

 
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 
 www.isikfx.com - www.isikmenkul.com
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş