Günlük Forex Bülteni (Işık Menkul)


Küresel Tarafta Risk İştahı Toparlanamıyor!
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde, küresel tarafta birçok ülkede Paskalya tatili olmasından dolayı; sınırlı veri ve haber akışı takip edildi.
Ekonomik takvimde takip ettiğimiz verilerde; ABD’den gelen New York Empire State İmalat Endeksi, Kapasite Kullanım Oranı ve Sanayi Üretimi beklentilerin beklentilerden iyi gerçekleşmeler gösterdi. Çin Merkez Bankası ise, daha önce sinyalini de verdiği üzere; banka ve kredi kuruluşlarının mevduatları karşılığında rezerv olarak tutmaları gereken nakit miktarını ifade eden "zorunlu karşılık oranı"nı düşürdü. Yapılan açıklamada, zorunlu karşılık oranının 25 Nisan'dan itibaren yüzde 0,25 düşürüleceği bildirildi.
Haber akışları cephesinde ise, dikkatler yine; Rusya-Ukrayna krizi hakkında gelecek açıklamalardaydı. Rus haber kaynaklarına göre; Rusya topraklarına saldırı olması durumunda, Kiev’e yönelik füze saldırılarını hızlandıracağı açıklandı. Bu haberlerin üzerine Kremlin’den de kritik açıklama geldi. Kremlin, Ukrayna’da özel askeri harekat kapsamındaki tüm görevlerin yerine getirileceğini açıkladı. Kremlin’den gelen bu açıklama ile de piyasalarda moraller bozulurken, majör merkez bankalarına yönelik beklenen hızlı sıkılaştırmalarla birlikte risk iştahı hızla zayıfladı.
Yurt içi tarafta ise, Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi; Mart ayında 68 Milyar 970 Milyon TL açık verdi. Faiz Dışı Denge’deki açık miktarı ise; 42 Milyar 30 Milyon TL olarak gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, gün içerisinde; 100 milyar TL’lik ihracatçı ve 50 milyarlık turizmci kredisi açıklarken, kredilerin fonlamasının Türkiye Merkez Bankası (TCMB) tarafından sağlanacağına dair haber akışları dikkat çekti.
Hafta sonuna girdiğimizde; TCMB’den de Munzam Karşılıklara dair hamle geldi. Kurumdan yapılan açıklamada: “TL cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara uygulanacak faiz/nema oranının yüzde 0(sıfır) olarak belirlendi. Yurt içi yerleşik gerçek kişilere ait hesapların dönüşümüne bağlı olarak TL zorunlu karşılıklara ilave faiz/nema ödenmesi uygulamasına son verildi” denildi.

Bugün, IMF Toplantılarından Gelecek Mesajlar da Kritik Olacak!
Yeni haftanın ilk işlem gününe Çin’den gelen kritik veri ve haber akışları ile başladık. Sabaha karşı ülkede açıklanan; 1.Çeyrek büyüme, Mart ayı Sanayi Üretimi ve Sabit Varlık Yatırımı verileri beklentilere göre iyi gelirken, Covid-19 tedbirlerini gevşetmeye çalışan Çin’in Shanghai(Şangay) kentinde; son karantinalarda ilk kez ölüm rapor edilmesi tedirginliğe neden oldu.
Günün devamında; Avrupa ülkelerinde Paskalya tatilleri devam ettiği için, bu bölgeden veri akışı gelmeyecek. Rusya-Ukrayna gerilimine dair haber akışlarının yine önem arz edeceği günde, ayrıca; majör merkez bankalarının yetkililerinin de konuşma yapacağı IMF Bahar Toplantıları’ndan gelecek mesajlar da kritik olacak.
 **Bülten için haber ve ekonomik veri kaynakları: Foreks Haber, BloombergHT, İnvesting






Yeni Gün İçin Teknik Tarafta Önemli Seviyeler;
USDTRY
Şuan için 14.58 civarındaki kurda, teknik olarak 14.57 bölgesini bugün de “pivot” olarak takip edeceğiz. Öyle ki, buranın üzerinde kalıcılıklarda; 14.64 ve 14.75 direnç seviyelerine doğru alıcılı işlemler ön plana çıkabilecekken, 14.57 altında kalıcılıklarda görülebilecek geri çekilmelerde ise; 14.42 seviyesine doğru salınım söz konusu olabilir.
 
EURUSD
Perşembe ve Cuma günleri oluşan sert satışlar sonrasında, yeni haftanın ilk işlem gününde de şuan için; 1.0790 civarından kısmen de olsa satıcılı işlemler görülmekte. Teknik olarak 1.0800-1.0770 bölgesinin altına kalıcılıkla inilmesi durumunda; 1.0725-1.0680 destek bölgesi bir sonraki hedef haline gelebilir. Gün içerisinde yeniden 1.0800 seviyesi üzerine yerleşme halinde, oluşabilecek yukarı yönlü ataklarda ise; 1.0860 direnç bölgesini takipte olacağız.
 
GBPUSD
Şuan için 1.3025 civarında kısmen satıcılı işlemler gördüğümüz paritede, geri çekilmelerin devam etmesi halinde; 1.3000-1.2975 bölgesi teknik olarak kritik bir destek olarak takibimizde olacak. Öyle ki, buranın kırılması durumunda; 1.2860-1.2750 bölgesine doğru satış baskısı derinleşebilir. Diğer yandan, oluşabilecek yukarı yönlü ataklarda ise; 1.3085-1.3110 direnç bariyerini, olası kısa vadeli alıcılı işlemlerin devam edip etmeyeceği açısından yeniden izlemeye alabiliriz.
 
BRENT PETROL
Son üç işlem gününde oluşan alıcılı işlemlerin devamında, yeni güne de bir miktar alıcılı başlayan emtiada; şuan için 112 Dolar civarından -açılış fiyatına göre- kısmi geri çekilme görmekteyiz. Teknik olarak 109 Dolar seviyesi üzerinde kalıcılıklarda; pozitiflik korunabilir. Bu bağlamda, yukarı tarafta 115-120 Dolar bariyeri takibimizde olmaya devam edecek. 109 Dolar seviyesi altına olası geri çekilmelerde, buranın altında kalıcılık oluşması durumunda ise; kısa vadede satış baskısı ortaya çıkabilir. Bu durumda da; 106 ve 102 Dolar destek noktalarını yeniden izlemeye alabiliriz.
 
ONS ALTIN
Son 2 haftada oluşan pozitifliğin devamında, yeni haftaya da alıcılı başlayan ve şuan için 1987 Dolar civarında fiyatlama gördüğümüz Değerli Metal’de, teknik olarak 1980 ara destek noktası üzerinde kalıcılıklarda; 2000 Dolar kritik eşik noktasına doğru alıcılı işlemlerin devam etmesi beklenebilir. Buranın da aşılması durumunda ise; 2035 seviyesine doğru yukarı yönlü hareketler ivme kazanabilir. Diğer taraftan, olası geri çekilmelerde ise; 1980 ve 1969 destek noktalarını izlemede olacağız. Özellikle de, 1969’un kırılması durumunda; kısa vadede satış baskısı oluşabilir.
 
ONS GÜMÜŞ
Cuma günkü dalgalı seyir sonrasında yeni haftaya pozitif başlayan Ons Gümüş’te, şuan için 25.70 bölgesi üzerinde fiyatlama görmekteyiz. Teknik olarak, buranın üzerinde tutunma durumunda devam edebilecek alıcılı işlemlerde; 26.10 ve 26.60 direnç bölgeleri takibe alınabilir. Özellikle de, 26.60 direnç bölgesinin aşılması halinde; alıcılı işlemler ivme kazanabilir. Diğer taraftan, 25.70 altına inilmesi halinde görülebilecek geri çekilmelerde ise; 25.00 Dolar seviyesi üzerinde kalıcılık oluşup oluşmayacağı önem arz edecek. Öyle ki, bu tarafta da 25.00 Dolar seviyesinin kırılması durumunda; emtia için yeniden negatif fiyatlamalar baskın çıkabilir.
 
S&P500
Son ki haftada oluşan satıcılı işlemlerin devamında, yeni haftaya da bir miktar satıcılı başlayan endekste; şuan için 4370 civarından işlemler görülmekte. 4375 seviyesi altında geri çekilmelerin devam etmesi halinde; 4325 destek seviyesi kritik olacak. Buranın da kırılması durumunda; satış baskısının 4235 seviyesine doğru derinleşmesi söz konusu olabilir. Diğer yandan, olası yukarı yönlü hareketlerde ise; 4434-4452 direnç bölgesi izlemeye alınabilir.
 
DAX40
Paskalya tatili dolayısıyla işlem görmeyecek!

 

 
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 
 www.isikfx.com - www.isikmenkul.com
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.