Günlük Forex Bülteni (Işık Menkul)


Jeopolitik Risklerden Yorulan Piyasalar, Merkez Bankalarını Takip Etmeye Başladı!
Küresel çapta, dünkü işlem gününe; önceki akşam açıklanan Fed/FOMC kararları ve Fed Başkanı Powell’ın basın toplantısındaki ifadelerinin etkisi ile başladık. Özellikle, Fed Başkanı Powell’ın; 7 faiz artışı ihtimalinin canlı olduğuna yönelik söylemine karşın, bunun için ekonomik verilerin belirleyici olacağına yönelik vurgusu; stagflasyon beklentilerinin her geçen gün yükseldiği piyasalarda, gelebilecek düşük büyüme rakamları kapsamında faiz artırımlarının da sürdürülebilir olmayacağı beklentisi ile “güvercin” fiyatlamalara neden oldu. Yine, önceki toplantıda sene ortasında başlanabileceği sinyali aldığımız bilanço küçültmenin zamanı ve miktarı konusunda da net ifadelerin törpülenmiş oluşu ve Rusya-Ukrayna meselesine atfedilen önemle de, piyasalarda hızlı bir sıkılaştırma beklentisi çok gerçekçi görülmedi.
Merkez Bankalarının kritik olduğu haftada; Fed Başkanı Powell’ın Çarşamba akşamı yarı şahin yarı güvercin söylemleri üzerine, dün de ECB Başkanı Lagarde konuştu. Lagarde konuşmasına, Fed Başkanı Powell gibi; Rusya saldırısının belirsizlikleriyle başladı. Rus işgalinin sonuçlarının cari toparlanma yolunu tıkaması halinde politikada ayarlama yapmak için gerekli alanların olduğunu söyleyen Lagarde: gerekli tedbirler için politika seçeneklerini açık tuttuklarını da sözlerine ekledi. Enflasyon konusuna da değinen Lagarde, enflasyonun orta vadede yüzde 2 olan hedeflerine doğru istikrar kazanma olasılığının arttığını söyledi. Dün ayrıca, para politikası toplantısını takip ettiğimiz İngiltere Merkez Bankası da, Fed’de olduğu gibi Politika Faizini beklentiler dahilinde 25 baz puan yükseltti. Açıklanan MPC(Mali Politika Komitesi) karar metninde: Rusya işgalinden bu yana yaşanan emtia artışlarının enflasyonu daha da yükselteceğine vurgu yapılırken, eflasyonun ikinci çeyrekte yüzde 8 civarında beklendiği ve yılın ikinci yarısında daha da yüksek olabileceği belirtildi.
Öte taraftan, önceki iki günde gerçekleştirilen Rusya-Ukrayna müzakerelerinin; olumlu bir sonuca gidebileceğine dair Çarşamba günü taraftalardan alınan sinyaller, dün Kremlin’den gelen açıklamalarla birlikte unutuldu. Kremlin, yaptığı açıklamada: Financial Times’ın, Ukrayna ile görüşmelerde ilerleme olduğuna yönelik haberinin doğru olmadığını belirtti. Ayrıca, ABD Başkanı Biden’ın; Rusya Devlet Başkanı Putin’e, “savaş suçlusu” olarak hitap ettiği açıklamaların da kabul edilemez olduğu bildirildi.
Dün, ekonomik takvimde takip ettiğimiz önemli verilerde; Euro Bölgesi TÜFE rakamları aylık bazda beklentilere paralel gerçekleşti. Çekirdek datadaki senelik gerçekleşme de, öngörülerle aynı gelirken, Manşet senelik veri yüzde 5.8’lik tahminlerin üzerinde yüzde 5.9 olarak gerçekleşti. ABD’de ise, İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları ve Philadelphia Fed İmalat Endeksi dataları; beklentilerden iyi gerçekleşmeler gösterdi.
Dün, İç tarafta da TCMB’nin düzenleyeceği PPK(Para Politikası Kurulu) toplantısı sonrasındaki faiz kararı kritikti. Merkez Bankası, önceki iki ayda da olduğu gibi; Politika Faizi(1 Hafta Vadeli Repo İhale Faiz Oranı)’ni sabit tuttu. Karar metninde; çatışmaya dönüşen jeopolitik riskler ve salgında yeni varyantların küresel ve bölgesel ekonomik faaliyetler üzerindeki baskısına ve belirsizliğine değinildi. Metinde ayrıca; küresel talepteki toparlanma, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir, enerji başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının daha da belirgin hale gelmesi ve taşımacılık maliyetlerindeki yüksek seviyelerin, uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının artmasına yol açmakta olduğuna vurgu yapıldı. Metindeki en kritik güncelleme ise; önceki metinde yer alan “2022 yılı için cari fazla beklentisinin” bu metinde kullanılmaması oldu.
Joe Biden-Xi Jinping Görüşmesi de, Bugün’ün Önemli Gündem Maddelerinden Birisi!
Bugünkü işlem gününe; Japonya’nın TÜFE rakamları ve yine Japonya Merkez Bankası(BOJ)’nın para politikası kararları ile başladık. Gelen verilere göre; Japonya’nın Ulusal TÜFE Oranı, senelik bazda 2019 Nisan ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Faiz oranları ve genişlemeci para politikasında değişikliğe gitmeyen BOJ ise, diğer majör merkez bankaları gibi: Rusya-Ukrayna geriliminin etkileri konusunda “çok yüksek belirsizlik” uyarısında bulundu.
Günün devamında; ABD’nin Mevcut Konut Satışları verisini ve varlıklarının büyük bir miktarı batılı güçler tarafından dondurulduğu için uygulayacağı politikalar merak edilen Rusya Merkez Bankası’nın para politikası kararları dikkatle izlenecek. Keza, haftalardır olduğu gibi; Rusya-Ukrayna gerilimine dair gelecek yeni haberler de, ABD Başkanı Biden ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasında TSİ 16:00’da yapılması düşünülen görüşme ile birlikte küresel çapta fiyatlamalar açısından yine önemli olacak.
**Bülten için haber ve ekonomik veri kaynakları: Foreks Haber, BloombergHT, İnvesting

Yeni Gün İçin Teknik Tarafta Önemli Seviyeler;
USDTRY
Şuan için 14.70 bölgesinden fiyatlama gördüğümüz kurda; 14.75 seviyesini bugün de pivot olarak izleyeceğiz. Buranın üzerinde tutunmanın sağlanması durumunda; teknik olarak 14.91 ve 15.00(psikolojik) seviyelerine doğru alım ağırlıklı işlemlerin devamı söz konusu olabilir. 14.75’in altında kalıcılık oluşması durumunda ise, görülebilecek satış baskısıyla; 14.65, 14.61 ve 14.57 destek seviyelerini ilk etapta izlemeye alabiliriz.
 
EURUSD
5 hafta aradan sonra, içinde bulunduğumuz haftayı pozitif bölgede kapatmaya çok yakın olan paritede; şuan için 1.1085 civarında fiyatlama görmekteyiz. Hafta başından bu yana oluşan yukarı yönlü atakların bugün de devam etmesi halinde; 1.1115-1.1125 bariyeri oldukça kritik olacak. Öyle ki, alıcılı işlemlerin daha fazla devam etmesi için; bu bölgenin de kalıcılıkla geçilmesi gerekmekte. Bunun sağlanması durumunda; 1.1190-1.1230 bölgesi yeni hedef haline gelebilir. Diğer yandan, 1.1115-1.1125 kritik bariyeri altında kalıcılıklarda oluşabilecek geri çekilmelerde ise; 1.1065, 1.1030 ve 1.0980 destek noktalarını tekrardan izlemeye alabiliriz.
 
GBPUSD
Şuan için 1.3160 civarında fiyatlama gördüğümüz paritede, yukarı yönlü denemelerde; önce 1.3185, sonra 1.3225 direnç seviyelerini takipte olacağız. Özellikle de, 1.3225 seviyesinin kırılması durumunda; 1.3345 bölgesine doğru alıcılı işlemlerin ivme kazanması söz konusu olabilir. Diğer yandan, 1.3185 altında kalıcılıklarda oluşabilecek geri çekilmelerde ise; 1.3110-1.3085 bariyeri üzerinde tutunma arayacağız. Şayet, olası geri çekilmelerde buranın da altına inilmesi durumunda; teknik olarak yeniden 1.3000 bölgesine doğru satış baskısı oluşması olası.
 
BRENT PETROL
8 Mart’ta 133 Dolar seviyesinin test edilmesi sonrasında başlayan geri çekilmelerde, Salı ve Çarşamba günü 98 Dolar kritik destek bölgesinden güç toplayan emtiada; buradan gelen alımlarla şuan için 109 Dolar direnç bölgesinin test edildiğini görmekteyiz. Bu kapsamda 109 Dolar seviyesi üzerinde tutunma sağlanması durumunda devam edebilecek yukarı yönlü ataklarda; önce 115 Dolar, sonra 120 Dolar direnç bölgelerini de takipte olacağız. Diğer yandan, 109 Dolar seviyesi üzerinde tutunmanın sağlanamaması halinde tekrardan görülebilecek satıcılı işlemlerde ise; 106, 104 ve 102 Dolar ara destek noktalarını ilk etapta izlemeye alabiliriz.
 
ONS ALTIN
Çarşamba günü Fed/FOMC kararları ile 1894 seviyesini test ettikten sonra, Powell’ın açıklamalarından destek bulan emtiada; ABD tahvil faizlerindeki düzeltmelerle dün 1942 seviyesine kadar çıkılmıştı. Şuan için 1933 seviyesinden kısmen satıcılı seyir izlediğimiz Değerli Metal’de, 1935-1927 bariyerinin altına kalıcılıkla inilmesi durumunda; teknik olarak ilk etapta yine 1906-1902 bölgesine doğru satış baskısı oluşabilir. Diğer yandan, 1935 seviyesi üzerine yerleşme halinde ise; ilk etapta 1951, sonrasında 1969 direnç bölgelerini izlemeye alabiliriz.
 
 ONS GÜMÜŞ
Ons Altın’da olduğu gibi Powell’ın söylemleri sonrasında yukarı yönlü ataklar oluşan emtiada, dün 25.53 seviyesine kadar çıkıldıktan sonra geri çekilmeler oluştu. Şuan için 25.20 civarındaki emtiada, geri çekilmelerin devam etmesi durumunda; 25.00 Dolar seviyesi üzerinde tutunma arayacağız. Bunun başarılamaması ve 25 Dolar altına kalıcılıkla inilmesi halinde ise; ilk etapta 24.45 ve 24.25 destek noktaları izlemeye alınabilir. Diğer yandan, mevcut fiyatlardan yeniden oluşabilecek alıcılı işlemlerde ise; 25.40, 25.90 ve 26.10 direnç bölgeleri sırasıyla izlemeye alınabilir.
 
S&P500
Dün 4415 seviyesine kadar yükseldikten sonra, şuan için 4395 civarındaki endekste; bugünkü hareket bandında yukarıda 4434 direnç bölgesi, aşağıda 4325 destek noktası ilk etapta önemli olacak. 4434 seviyesinin aşılması durumunda; haftalık bazda oluşan alıcılı işlemlerin teknik olarak biraz daha ivme kazanması söz konusu olabilir ve 4537 direnç bölgesi de izlemeye alınabilir. Bugün başlayan geri çekilmelerin devamında 4325 destek noktasının kırılması halinde ise; yeniden 4235 destek noktasını takibe alabiliriz.
 
DAX40
Dünü, 14371 seviyesinden kapatan endekste; ABD vadelilerindeki hareketi baz alırsak, yeni güne bir miktar satıcılı başlangıç olasılığını yüksek görmekteyiz. Bu kapsamda, geri çekilmelerde 14140-13950 destek noktası ilk etapta önemli olacak. Buranın kırılması durumunda ise; 13510 destek noktası yeniden izlemeye alınabilir. Diğer yandan, olası yukarı yönlü ataklarda ise; ilk etapta 14500 üzerinde kalıcılık arayacağız. Bunun başarılması halinde; 14800 direnç seviyesi yeni hedef haline gelebilir.
 

 

 
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 
 www.isikfx.com - www.isikmenkul.com
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş