Blinken’in, Rus Petrolüne Ambargo Söylemi; Birçok Emtiada da Etkisini Gösterdi. Stagflasyon Endişeleri Tırmanışta!
Küresel tarafta, geçtiğimiz Cuma günkü işlem gününde de; Rusya-Ukrayna gerilimi gündemin en üst sırasındaydı. Gece saatlerinde; Ukrayna’da bulunan Avrupa’nın en büyük nükleer santrali Zaporizhzhia’ya, Rus güçlerinin saldırı düzenlediğine dair haber akışlarının etkisiyle güne tedirginlikle başladık. Santrale düzenlenen saldırılarla yangın çıkması ve Ukrayna tarafının, santralin; Çernobil’den 6 ile 10 kat arasında daha büyük bir yıkıma neden olabileceğine dair açıklamaları ile risk iştahı hızla daraldı.
İlerleyen saatlerde, Kremlin’den gelen: “Müzakereler sonrası Ukrayna'nın reaksiyonunu bekliyoruz, Ukrayna ile üzerinde anlaşılmış bir belge yok. Şimdi Rusların Putin'in etrafında toplanmaları zamanı” şeklindeki açıklama ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in: Önümüzdeki günlerde durum muhtemelen daha da kötülecek şeklindeki söylemi de endişeleri körükledi.
Euro, gerek; artan risklerden kaçışta yatırımcıların en güvenli para olan ABD Doları’na kaçışı, gerekse de; AB’nin Swift bağlantıları kesilen Rus bankalarına yenilerini ekleyeceğine dair duyurusu(ki bu durum da Euro swap piyasasında ABD Doları swap faizlerini tırmandırarak Euro’yu zayıflatıyor) ile ABD Doları karşısında, 2020 Mayıs ayından bu yana ilk kez 1.10 seviyesi altına geldi.
Ekonomik takvimde ABD’de açıklanan kritik verilerde; Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik Oranı, beklentilerden iyi gerçekleşmeler gösterirken, Ortalama Saatlik Kazançlar ise tahminlerin çok altında kaldı.
Yeni haftanın ilk işlem gününe de; Rusya-Ukrayna gerilimine dair gelişmeler ile başladık. Hafta sonunda, Ukrayna’nın iki kentinde ilan edilen geçici ateşkeslerin Rusya tarafından kısa sürede ihlâl edilmesi sonrasnda; Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy’den, Ukrayna hava sahasının kapatılması ve Rusya’ya yönelik daha sert yaptırımların getirilmesi çağrısı geldi. Pazar günü akşam saatlerinde açıklamalarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in: ABD’nin, Avrupalı müttefikleriyle Rusya’dan petrol ithalatını durmayı görüştüklerine dair söylemi ile petrol fiyatlarında yeni hafta açılışı sert bir şekilde yukarı yönlü oldu. Rusya’da üretilen diğer emtialara da amborgo geleceği kaygısı ile birçok emtiada sert yükselişler ortaya çıkarken, oluşan bu emtia rallisi ile stagflasyon(düşük büyüme ve yüksek enflasyonun aynı anda görülmesi) endişeleri de yeniden tırmanışa geçti.
Günün devamında, Rusya-Ukrayna heyetlerinin 3.tur müzakerelerini takipte olacağız. Ayrıca, başta petrol olmak üzere; Rus üretimi emtiaların ithalatı konusundaki gelişmeler de kritik olacak.
**Bülten için haber ve ekonomik veri kaynakları: Foreks Haber, BloombergHT, İnvesting
Işık Yatırım Araştırma Ekibi
Volkan Dükkancık Yusuf Kavak
Araştırma Direktörü Araştırma Müdürü
Yeni Gün İçin Teknik Tarafta Önemli Seviyeler;
USDTRY
Şuan için 14.21 seviyesindeki kurda, yukarı yönlü hareketlerde 14.26 direnç bölgesi’nin kalıcılıkla geçilebilmesi durumunda; Dolar lehine fiyatlamalar 14.61 seviyesine doğru devam edebilir. Olası geri çekilmelerde ise; 14.10 ve 13.88 destek noktaları izlemeye alınabilir.
EURUSD
Yeni haftaya da satıcılı başlayan ve şuan için 1.0865 civarındaki paritede, bu yöndeki işlemlerin devam etmesi halinde; 1.0800 destek bölgesi ilk etapta kritik olacak. Burası da kırılacak olursa; 1.0760, 1.0690 ve 1.0630 destek bölgeleri de, ilerleyen süreçte sırasıyla izlemeye alınabilir. Diğer taraftan, olası yukarı yönlü ataklarda ise; 1.0940-1.0980 direnç bölgesi önemli olacak.
GBPUSD
Şuan için 1.3210 civarındaki paritede, 1.3190-1.3170 bölgesinin de kırılması durumunda; 1.3000 seviyesine doğru satıcılı işlemler derinleşebilir. Olası yukarı yönlü hareketlerde ise, 1.3260 bölgesi üzerine yerleşme halinde; 1.3355 seviyesine doğru tepki alımlarının devam etmesi söz konusu olabilir.
BRENT PETROL
Blinken’in açıklamaları ile hızla tırmanan ve şuan için 130 Dolar seviyesindeki emtiada, teknik olarak 128 Dolar seviyesinin üzerinde kalıcılıkta; yukarı yönlü atakların ivmelenmesi söz konusu olabilir. Diğer yandan, 128 Dolar seviyesi altına geri çekilmelerde ise; 120 Dolar bölgesi yine izlemeye alınabilir. Burası da kırılacak olursa; 115.30 ve 109.40 destek noktaları takibimizde olacak. NOT: Rus petrolüne ambargo ve laternatif arz konularındaki gelişmeler, teknik fiyatlamaların önünde yer alacaktır.
ONS ALTIN
Şuan için 1990 civarındaki Değerli Metal’de, yukarı yönlü ataklarda; önce 2000 psikolojik seviyesi, sonra da 2035 seviyesi kritik olacak. Özellikle de 2035 seviyesi üzerine yerleşme durumunda; yükselişler ivme kazanabilir ve yeni rekor denemeleri söz konusu olabilir. Diğer taraftan, 2000 seviyesi altında kalıcılıkta ise; 1969, 1951 ve 1932 destek noktları izlemeye alınabilir.
ONS GÜMÜŞ
Şuan için 25.90 civarındaki emtiada, yukarı yönlü ataklarda 26.60 seviyesinin geçilip geçilmeyeceği kritik olacak. Öyle ki, buranın aşılması durumunda; önce 28.50, sonra 30 Dolar bölgeleri takibe alınabilir. Diğer taraftan, olası geri çekilmelerde ise; 25.40 destek bölgesini izleyeceğiz. Bu tarafta da, 25.40 seviyesinin kırılması durumunda; emtiada satış baskısı derinleşebilir.
S&P500
Şuan için 4280 civarındaki endekste, oluşan satıcılı işlemlerin devam etmesi durumunda; 4235 seviyesi kritik olacak. Şayet, burası da kırılacak olursa; satış baskısının derinleşmesi beklenebilir. Diğer yandan, olası yukarı yönlü ataklarda 4325 seviyesi üzerine yerleşme halinde; 4434 bölgesine doğru alıcılı işlemler görülebilir.
DAX40
Geçtiğimiz haftayı 13122 seviyesinden kapatan endekste, muhtemel aşağı yönlü açılışta 13000 ve 12750 bölgeleri takibe alınabilir. Özellikle de, 12.750 altına kalıcılıkla inilmesi durumunda; satış baskısının hızlandığını görebiliriz. Diğer yandan, olası yukarı yönlü ataklarda ise; 13350 ve 13510 direnç seviyeleri ilk etapta izlenebilir. Buralarda geçilecek olursa; 13950 ve 14140 direnç bölgelerinin de aşılıp aşılmayacağını izleyeceğiz.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com - www.isikmenkul.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.