Rusya’ya Yönelik “Buça” Tepkisi; Yeni Yaptırımlar İle Yoğunlaşıyor. En Büyük Tedirginlik İse; Müzakerelerin Çökme İhtimali!
Ukrayna’nın Buça kentinde yaşanan insani dramın müzakereler üzerindeki etkisi merak edilirken, Ukrayna Lideri Zelensky’den ve AB kanadından gelen yeni açıklamalar risk alma iştahında düşüşe neden oldu. Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky, sabah saatlerinde yaptığı açıklamalarda: “Bu şartlar altında Rusya ile müzakere etmek çok zor, fakat başka seçeneğim yok. Putin’le benim aramda bir görüşme olmaması olası” dedi. Zelensky’nin bu sözlerine, Rusya tarafından cevap; Kremlin Sözcüsü Peskov’dan geldi. Peskov: “Putin ile Zelensky arasındaki görüşme olasılığını reddetmediklerini, ancak; bu görüşmenin belge üzerinde anlaşmaya varıldıktan sonra mümkün olabileceğini” söyledi. Buça kentindeki olay hakkında da konuşan Peskov: Rusya’ya karşı yapılan suçlamaların temelsiz olduğunu ve bu olayın Rus ordusunu lekelemek için yapıldığını belirtti. Avrupa Birliği, Buça’daki gelişmelerden sonra yeni yaptırımlar açıkladı. AB: Rusya'dan kömür ithalatını durduracaklarını, halihazırda Swift sisteminden çıkartılmış VTB Bank ve diğer Rus bankaları ile tüm işlemleri bloke edeceklerini ve ayrıca Rus kamyonları ile gemilerinin AB’ye girişini yasaklayacaklarını açıkladı. AB Komisyonu Başkanı von der Leyen’in ardından, Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock da yaptığı açıklamalarda:” AB olarak; başta kömür olmak üzere, Rusya'ya fosil yakıtlarda bağımlılığın sona erdirilmesi konusunda mutabık kaldık. Daha sonrasında, petrol ve peşinden doğal gaz da gelecek” sözleri ile konuya açıklık getirdi. Akşam saatlerinde bir açıklama da ABD cephesinden geldi. Beyaz Saray Sözcüsü Psaki: Avrupa ile eş zamanlı olarak 6 Nisan’da(Bugün), Rusya’ya yönelik yeni ekonomik yaptırımları açıklayacaklarını duyurdu.
Ekonomik takvimde takip ettiğimiz verilerde; Japonya, Almanya, Euro Bölgesi ve İngiltere Hizmet PMI dataları beklentilerin üzerinde gerçekleşme gösterdi. ABD’nin Markit Hizmet PMI’ı beklentinin altında kalırken, ISM tarafından açıklanan İmalat Dışı PMI da öngörülerin altında kaldı.
Yurt içi tarafta ise, sabah saatlerinde; önceki gün açıklanan enflasyon rakamlarına ışık tutan “TCMB Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu” yayımlandı. Raporda; enflasyonundaki artışın alt gruplar geneline yayıldığı belirtilirken, bu gelişmeye en belirgin katkının: enerji, gıda ve temel mal gruplarından geldiği, ayrıca; elektrik ve gıdada yapılan KDV indirimlerinin etkisinin bu ay görüldüğü bildirildi. Akşam saatlerinde de, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati başkanlığında toplanan Fiyat İstikrarı Komitesi’nden: Fahiş fiyat artışları ile mücadele çalışmalarının tüm paydaşlarla eşgüdüm ve koordinasyon içerisinde sürdürülmesi ve yine; enerji başta olmak üzere emtia ve su kaynaklarını kapsayacak şekilde arz güvenliğinde yeni politikalar oluşturulması kararları çıktı.
Yeni Günde, Jeopolitik Meselelerin Yanı Sıra; Fed’in Açıklayacağı FOMC Tutanakları da Önemli Olacak!
Yeni günde de; Rusya-Ukrayna gerilimine dair gelişmeler gündemin en üst sırasında olacak. Ayrıca, Covid-!9 Pandemisi’nin yeniden vurduğu Çin’den birkaç saat önce gelen Hizmet PMI’nda sert düşüş gördüğümüz ekonomik takvimde; günün devamında açıklanacak olan bazı önemli veriler ve majör merkez bankalarının yetkililerinden gelecek açıklamaları da takip edeceğiz. Akşam saatlerinde de; Fed’in, 15-16 Mart tarihlerinde yapmış olduğu Federal Açık Piyasa Komitesi(FOMC) toplantılarına dair açıklanacak olan tutanaklar ve yine bu bağlamda tahvil piyasalarında oluşacak fiyatlamalar kritik olacak.
**Bülten için haber ve ekonomik veri kaynakları: Foreks Haber, BloombergHT, İnvesting
Yeni Gün İçin Teknik Tarafta Önemli Seviyeler;
USDTRY
Şuan için 14.68 civarındaki kurda, yukarı yönlü ataklarda; 14.75 ve 14.85 direnç noktalarını, bugün için de ilk etapta takipte olacağız. Aşağıda, 14.64 altına kalıcılıkla inilmesi durumunda oluşabilecek geri çekilmelerde ise; 14.57 ve 14.42 destek seviyelerini bir kez daha izlemeye alabiliriz.
EURUSD
Son 4 gündeki geri çekilmeler sonrasında, yeni güne de kısmen satıcılı işlemler ile başlayan ve şuan için 1.0895 civarındaki paritede; 1.0900-1.0860 bölgesi altına kalıcılıkla inilip inilmeyeceği kritik olacak. Öyle ki, buranın altına kalıcılıkla inilmesi halinde; 1.0800-1.0770 bölgesi ilk etapta yeni hedef haline gelmek üzere, satış baskısı derinleşebilir. Diğer yandan, 1.0900 üzerinde kalıcılık oluşması ve yukarı yönlü ataklar görülmesi durumunda ise; 1.0930 ve 1.0980 direnç seviyeleri izlemeye alınabilir.
GBPUSD
Dünkü düşüş sonrasında şuan için 1.3070 civarında fiyatlanan paritede, geri çekilmelerin devam etmesi durumunda; 1.3000 kritik eşiğinin kırılıp kırılmayacağını takipte olacağız. Öyle ki, geçtiğimiz ayın ortasında bir kez daha test edilmiş olan bu bölgenin kırılması durumunda; 1.2860 seviyesi bir sonraki hedef olmak üzere, satış baskısı derinleşebilir. Öte yandan, mevcut fiyatlardan görülebilecek yukarı yönlü ataklarda ise; 1.3085-1.3110 bölgesi üzerinde kalıcılık arayacağız. Bunun başarılması halinde de; 1.3170-1.3190 direnç bölgesine doğru alıcılı işlemler görülebilir.
BRENT PETROL
Şuan için 107 Dolar civarındaki emtiada, yukarı tarafta 109 Dolar seviyesini; bugün için “pivot” olarak takipte olacağız. Teknik olarak buranın geçilmesi ve üzerinde kalıcılık sağlanması halinde; önce 115, sonra 120 Dolar seviyelerine doğru alıcılı işlemler ön plana çıkabilir. 109 Dolar seviyesinin aşılamaması durumunda, oluşabilecek satış baskısında ise; 106, 102 ve 98 Dolar destek seviyeleri bir kez daha izlemeye alınabilir.
ONS ALTIN
Şuan için 1921 Dolar seviyesindeki Değerli Metal’de, teknik olarak 927-1935 bariyeri altında kalıcılıklarda; ilk etapta 1906-1902 destek bariyerine doğru satış baskısı görülebilir. Buranın da kırılması halinde de; 1877 Dolar seviyesi bir sonraki hedef haline gelebilir. Öte yandan, mevcut fiyatlardan görülebilecek yukarı yönlü ataklarda 1927-1935 bariyerinin aşılması durumunda ise; önce 1951, sonra 1969 direnç noktaları sırasıyla yine gündeme gelebilir.
ONS GÜMÜŞ
Dün 25.00 Dolar direncine doğru atak gerçekleştirmesine karşın, önceki 3 işlem gününde olduğu gibi negatif kapanış gördüğümüz emtiada; yeni günde de şuan için 24.25 civarından satıcılı işlemler görülmekte. Bu bağlamda, geri çekilmelerin devam etmesi halinde; 23.90 destek noktası kritik olacak. Öyle ki, buranın kırılması durumunda; 23.30-23.10 bölgesi bir sonraki hedef haline gelmekle birlikte, emtia üzerindeki satış baskısı derinleşebilir. Diğer yandan, ilk direnç noktamız olan 24.45 seviyesi üzerine çıkılması ve burada tutunma durumunda oluşabilecek alıcılı işlemlerde ise; 25.00 Dolar direnç seviyesi bir kez daha takip edilebilir.
S&P500
Dünkü negatif hareketler sonrasında şuan için 4537 kritik seviyesinin kısmen altına inen endekste, buranın altında kalıcılıklarda; ilk etpata 4452-4434 bölgesine doğru salınım görülebilir. Yeniden 4537 seviyesi üzerine çıkılması ve burada kalıcılık sağlanması durumunda, oluşabilecek yukarı yönlü ataklarda ise; 4585, 4610 ve 4630 direnç noktalarını bir kez daha takibe alabiliriz.
DAX40
Dünü 14372 seviyesinden negatif kapatan endekste, 14500 seviyesi altında kalıcılıklarda; 14140-13950 destek bariyeri bir kez daha izlemeye alınabilir. Buranın da kırılması durumunda ise; 13510 seviyesine doğru satış baskısının derinleşmesi söz konusu olabilir. Öte taraftan, 14500 seviyesi üzerine kalıcılıkla çıkılması halinde ise; 14800-15200 bölgesine doğru yukarı yönlü ataklar görülebilir.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com - www.isikmenkul.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.