Günlük Forex Bülteni (Işık Menkul)


Rusya’nın Ruble ile Enerji Satışı Israrı ve Askeri Faaliyetlerinin Devam Ettiğine Yönelik İddialar, Dün Risk İştahına Olumsuz Yansıdı!
Salı günü İstanbul’da yapılan görüşmelerden bir uzlaşı çıkmasına karşın, taraflardan kafa karıştırıcı açıklamalar gelmeye devam etmesi; dün de risk iştahının üzerinde negatif etkiye neden oldu. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, dün yaptığı açıklamalarda: “Rusya’nın, Ukrayna’ya saldırılarını azaltacağını duyduklarını; ancak, Rus birliklerinin geri çekilmediklerini, yeniden toparlandıklarını” söyledi. Stoltenberg ayrıca: Rusya’nın, Ukrayna’ya daha fazla saldırı yapacağını beklediğini belirtti. İngiliz İstihbaratı da benzer bir bilgi geçerken, önceki gün Ukrayna Savunma Bakanlığı’ndan da aynı söylemlerin gelmiş olması göz önünde bulundurulunca; (Mariupol’da açılan insani koridora rağmen) Rusya’nın, İstanbul mutabakatına sadık kalmayacağına dair piyasalarda tedirginlik oluştu
Yine, Rusya’nın doğalgaz ödemelerinde Ruble kullanılması hakkında Kremlin’den gelen açıklamalar ve batı cephesinin tepkileri de piyasalar üzerinde etkili oldu. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov: Rusya'dan doğal gaz alacak "dost olmayan yabancı ülkelerden” müşterilerin gaz ödemesini yapmak için sözleşmelerinde yazan para birimi ile Gazprombank aracılığı ile Rus Rublesi almaları gerekeceğini söyledi. Rusya Devlet Başkanı Putin de ödemeler hakkında kritik bir açıklama yaptı. Putin: Doğal Gaz’ın Ruble ile ticareti için olan kararnameyi imzaladığını ve alıcıların Rus bankalarında Ruble hesabı açmak zorunda olduğunu belirtti. Putin ödemelerin 1 Nisan’dan itibaren başlayacağını eğer ödemeler yapılmazsa mevcut kontratlarını durduracaklarını söyledi. Bu açıklamalara Avrupa cephesinden tepkiler geldi. İngiltere Dışişleri Bakanı: Rusya’ya liman, Altın, Petrol ve Doğal Gaz için daha fazla yaptırım istediklerini söylerken, Almanya Ekonomi Bakanı ve Fransa Maliye Bakanı da: Euro üzerinden yapılan sözleşmelere sadık kalınması gerektiğini ve Rusya’dan gaz akışının durdurulması senaryolarına hazırlıklı olduklarını söyledi. Rusya’nın, Ruble ısrarı ile yükselişe geçen Doğal Gaz fiyatları; Almanya ve Fransa cephesinden gelen “Gaz akışının kesilmesine hazırlıklıyız” mesajları sonrasında geri çekildi.
Dün, petrol fiyatları açısından da kritik haberler takip edildi. Öncelikle takip edilen OPEC+ toplantıları sonrasında: Mayıs ayında, daha önce planlandığı gibi günlük 432 Bin varillik üretim artışının yapılması kararlaştırıldı. Ancak, bu karara karşın, ABD’de Biden Yönetimi’nin; 6 aylık süreç için günlük 1 Milyon varil düzeyinde stratejik rezervleri piyasayı sürme planını açıklaması ile Petrol fiyatları düşüşe geçti.
Ekonomik takvimde takip ettiğimiz verilerde ise; İngiltere’de büyüme rakamları beklentilerin üstünde gerçekleşme gösterirken, ABD’de haftalık İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları öngörülerin bir miktar üzerinde geldi. Yine, ABD tarafında takip edilen kritik verilerden PCE(Kişisel Tüketim Harcamaları) Endeksi; aylık bazda tahminlere paralel gelirken, senelik bazda beklentileri karşılayamamasına karşın, geçtiğimiz aya göre yükseldi. Yurt içi tarafta takip edilen Dış Ticaret Dengesi’nde ise; geçen aya göre daha düşük açık verilmesine karşın, yine de verinin tarihsel döngüsüne göre yüksek bir açık verilmiş oldu.
Küresel Ekonomik Takvimde; İmalat PMI’larının Yanı Sıra, ABD İş İstatistikleri ve Euro Bölgesi TÜFE Rakamları da Önemli Olacak!
Yeni günde de; Rusya-Ukrayna gerilimine dair gelişmeler gündemin en üst sırasında olacak. Ayrıca; ekonomik takvimde açıklanacak olan önemli veriler(Bölgelerden gelecek İmalat PMI dataları ile ABD’nin Tarım Dışı İstihdam, Ortalama Saatlik Kazançlar ve İşsizlik Oranı verileri ve Euro Bölgesi’nin TÜFE rakamları), majör merkez bankalarının yetkililerinden gelecek açıklamalar ve tahvil piyasalarında oluşacak fiyatlamalar da fiyatlamalar üzerinde oynaklığa neden olabilir. TL mevduata stopaj desteğinin 3 ay daha uzatılmasına dair Resmi Gazete’deki düzenleme ile yeni güne başladığımız yurt içi tarafta da, ilaveten; S&P’un takviminde yer alan ülke not ve görünüm raporunun açıklanıp açıklanmayacağı kritik olacak.
**Bülten için haber ve ekonomik veri kaynakları: Foreks Haber, BloombergHT, İnvesting
Yeni Gün İçin Teknik Tarafta Önemli Seviyeler;
USDTRY
Şuan için 14.63 civarındaki kurda, 14.64 seviyesinin üzerine kalıcılıkla çıkılması durumunda; yukarı tarafta 14.75 ve 14.85 direnç noktaları takibe alınabilir. 14.64 altı kalıcılıkta oluşabilecek geri çekilmelerde ise; 14.57 ve 14.42 destek seviyelerini bir kez daha izlemede olacağız.
 
EURUSD
Dün oluşan sert satışlar ile şuan için 1.1065 destek seviyesinden fiyatlama gördüğümüz paritede, buranın da kırılması durumunda; 1.0980 destek noktası bir sonraki hedef haline gelebilir. 1.1065 üzeri tutunmanın sağlanması ve alıcılı işlemler oluşması halinde ise; 1.1115-1.1125 direnç bölgesi bir kez daha takibe alınabilir.
 
GBPUSD
Şuan için 1.3130 civarında fiyatlanan paritede; olası geri çekilmelerde öncelikle 1.3110-1.3085 destek bariyeri üzerinde tutunma olup olmayaağı ilk etapta kritik olacak. Gün içerisinde 1.3085 seviyesinin altına kalıcılıkla inilmesi halinde; 1.3000 eşiğine doğru salınım görülebilir. Yukarı yönlü ataklarda ise; 1.3170 direnç seviyesi ilk etapta takibimizde olacak. Bu tarafta da 1.3170’in kırılması durumunda; 1.3225 ve 1.3280 direnç seviyeleri bir kez daha izlemeye alınabilir.
 
BRENT PETROL
Dün, OPEC+ kararına karşın; ABD Yönetimi’nin bugüne kadar en büyük operasyonla stratejik rezervleri salma kararı almış olmasının etkisiyle petrol fiyatları düşmüştü. Yeni günde de şuan için 105 Dolar altında bir miktar satıcılı fiyatlama görmekteyiz. Bu kapsamda, geri çekilmelerin 102 Dolar altına doğru devam etmesi halinde; 98 Dolar seviyesi kritik olacak. Öyle ki, Aralık başından itibaren oluşan yükselen trendin kırılım teyit bölgesi olarak takip ettiğimiz 98 Dolar seviyesinin altına kalıcılıkla inilmesi durumunda; 92-86 Dolar bandına doğru salınım görülebilir. Diğer yandan, mevcut fiyatlardan yukarı yönlü ataklar görülmesi halinde ise; 109 Dolar seviyesi üzerinde kalıcılık olup olmayacağı, olası alıcılı hareketlerin devamlılığı açısından kritik olacak.
 
ONS ALTIN
Son iki günde, küresel borsalarda oluşan satış baskısında güvenli lman fiyatlaması gördüğümüz Değerli Metal’de; yeni günde şuan için 1937 Dolar seviyesinden fiyatlama görülmekte. Teknik olarak 1935-1927 bandı üzerinde kalıcılığın devam etmesi durumunda; 1951 ara direncine doğru alımlar görülebilir. Buranın da geçilmesi halinde de; 1969 Dolar seviyesi bir sonraki hedef haline gelebilir. Diğer yandan, olası geri çekilmelerde 1927 Dolar seviyesinin kırılması durumunda ise; 1906-1902 bariyerine doğru salınım oluşabilir.
 
ONS GÜMÜŞ
Şuan için 24.80 civarında fiyatlama gördüğümüz emtiada, teknik olarak 25.00 Dolar eşiğini bugün de “pivot” olarak takipte olacağız. Buranın altında kalıcılıklarda; satış baskısının bir kez daha ortaya çıkması beklenebilir. Bu durumda; sırasıyla 24.45 ve 23.90 destek noktalarını yine izlemede olacağız. Öte taraftan, 25.00 Dolar seviyesi üzerine yeniden çıkılması ve tutunma sağlanması halinde ise; oluşabilecek yukarı yönlü ataklarda 25.70 direnç seviyesi ilk etapta takip edilebilir.
 
S&P500
Önceki gün 4610 seviyesi altına gelinmesi ile dün de satış baskısının devam ettiği endekste, şuan için 4537 kritik destek noktasına yakın fiyatlama görülmekte. Bu bağlamda, 4537’nin kırılması durumunda; 4452-4434 bölgesine doğru salınım görülebilir. Diğer taraftan, 4537 üzerinde tutunmanın sağlanması halinde yeniden oluşabilecek yukarı yönlü ataklarda ise; 4610 seviyesinin geçilip geçilmeyeceği, pozitif bölgede kalıcılık oluşması için kritik olacak.
 
DAX40
Dünü, 14334 seviyesinden kapatan endekste; bu bağlamda yeni gün için 14500 seviyesini “pivot” olarak takipte olacağız. Buranın geçilmesi halinde; yeniden 14800-15200 bölgesine doğru yukarı yönlü ataklar görülebileceği gibi, 14500 altı kalıcılıkta ise; oluşması muhtemel satış baskısı ile 14140-13950 destek bariyeri bir kez daha izlemeye alınabilir.
   

 
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 
 www.isikfx.com - www.isikmenkul.com
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.