Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

Senenin Son İşlem Gününe Kötü Gelen Çin Verisi İle Başladık!
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde(Cuma) yurt içi tarafta Ekonomik Güven Endeksi’nin takip ettik ve 75.2 ile kısmi yükselişin devam ettiği görüldü. Günün önemli haber akışları ise Suriye’nin Münbiç kentinden geldi ve TL kurlarında bir miktar hareketlilik görüldü. Yurt dışı tarafta takip edilen ekonomik verilerden; Almanya’nın öncü TÜFE oranı senelik bazda Nisan ayından bu yana en zayıf rakama işaret ederken, ABD’deki veriler de vasat görünümün devam ettiğini gösterir nitelikteydi. Öte taraftan haber akışları ve alternatif piyasalarda(pay ve tahvil) oluşan fiyatlamalar da bir çok parite ve emtia üzerinde etkiliydi. Özellikle ABD’den gelen haber akışları ile borsalarda oluşan volatil hareketler yatırımcıları güvenli liman arayışlarına iterken; ABD ve Japon tahvilleri talepte başı çekti. Öyle ki Japon 10 yıllık tahvilinin getirisi 16 ay sonra tekrardan 0(sıfır)’ın altına dahi indi. Keza, Japon Yeni ve Ons Altın da bu güvenli liman arayışından nemalanan ve güçlenen diğer varlıklardı. Hafta sonunda da önemli bazı gelişmeleri takip ettik. Cumartesi günü ABD Başkanı Donald Trump, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirirken, görüşmeye dair her iki taraftan gelen açıklamalar: Ticaret müzakerelerinde ilerleme olduğu yönündeydi. İngiltere’de Ticaret Bakanı Liam Fox’un Ocak ayındaki parlamento oylamasında Brexit tasarısının kabul görmemesi halinde “Brexit” sürecinin tamamlanamayabileceğine yönelik söylemleri dikkat çekerken, İtalya’da ise daha önce AB tarafı ile anlaşma sağlanan 2019 bütçe tasarısının parlamentoda onaylanması sürpriz olmadı. Yeni haftanın ilk gününe “Yılbaşı” tatilinin gölgesinde giriş yapıyoruz. Farklı bir takvim kullanan Çin tarafından gelen ekonomik verilerin takip edildiği günde, bir çok ekonomiden herhangi bir data açıklanmayacak. Çin’den gelen verilerde ise; İmalat PMI’nın 2016 Temmuz ayından bu yana ilk kez 50.0 seviyesinin altına inmiş olması kritikti. Gün içeriisinde; yurt içi taraftan Kasım ayına ait Dış Ticaret Dengesi verisi gelecek. Tatil gündemi nedeniyle işlemlerin sığlaşabileceği günde yine de; başta ABD tarafında olmak üzere önem arz eden haber akışları olası fiyatlamalar açısından takibimizde olacak.
EURUSD
ABD’de kısmi olarak kapanan federal hükümetin akıbeti merakla beklenirken Cuma günü ülkeden takip ettiğimiz verilerdeki karmaşık seyir Dolar varlıkları üzerinde baskı oluşturdu. Avrupa tarafında ise Cuma günü takip ettiğimiz olumsuz Almanya manşet enflasyon rakamlarına karşın İtalya 10 yıllık tahvil faizlerinde görülen geri çekilmeler Euro varlıklarını rahatlattı. Hatırlayacağımız gibi İtalya’da yaşanan bütçe krizi nedeniyle ülkenin tahvil faizlerinde görülen yukarı yönlü ataklar parite tarafında sert satışlara neden olmuştu. Hafta sonunda ise ABD ve Çin Başkanları’nın yapmış olduğu telefon görüşmesinden pozitif söylemler ortaya çıkarken, Brexit’e dair İngiltere Ticaret Bakanı’nın yapmış olduğu olumsuz söylemler; yeni haftaya kıssmen de olsa Euro aleyhine başlamamıza neden oldu. Yılbaşı tatillerinin arefesinde olmamız nedeniyle çok önemli dataların açıklanmayacağı günde, gözler yine haber akışlarında ve alternatif piyasalarda(pay ve tahvil) olacak.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1.1445, 1.1465, 1.1485, 1.1510, 1.1530
Destekler: 1.1425, 1.1410, 1.1390, 1.1370, 1.1345
USDTRY
Son ayların en düşük oynaklığının yaşandığı geçtiğimiz haftanın; son işlem gününde yurt içi taraftaki haber akışları ve ekonomik verilerin fiyatlamalar üzerindeki etkileri yine sınırlı oldu. Ancak, Suriye ekseninde gelen haberlerde; terör örgütü YPG’nin, Münbiç’den çekileceği ve bölgenin Suriye ordusunun kontrolüne geçeceğinin belirtilmesi kısmen de olsa hareketliliğe neden oldu. ABD tarafında ise hükümetin kapalılık durumu ve ticaret savaşları gibi konular gündemdeki yerini korurken, Dolar Endeksi(DXY)fiyatlamaları kur tarafında genel anlamda etkiliydi. Hafta sonunda da benzer haber akışları ve ticaret müzakerelerine dair olumlu gelişmeler takip edildi. Bugüne “yeni yıl tatili” arefesi ile başlıyoruz. ABD tarafında bu bağlamda önemli bir ekonomik veri açıklanmayacakken, Türkiye’de ise Kasım ayı Dış ticaret verileri takip edilecek. Ayrıca, Perşembe günü açıklanacak olan 2018’in son enflasyon(TÜFE-YİÜFE) datalarına yönelik beklentilerin de fiyatlanabileceği kur açsından; ABD, Türkiye ve küresel ekonomik ve jeopolitik görünüme dair risk unsurları da izlenecek.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 5.2960, 5.3100, 5.3290, 5.3360, 5.3420
Destekler: 5.2750, 5.2690, 5.2560, 5.2350, 5.2290
GBPUSD
Cuma günü ABD’de açıklanan Askıdaki Konut Satışları beklentilerin altında kalırken Chicago PMI’ı ise tahminlerin üzerinde sonuç aldı. Son zamanlarda ülkeden takip ettiğimiz karmaşık verilerin yanı sıra; borsalarda azalan risk iştahı ABD tahvil faizlerinde güvenli liman algısı oluştururken faizleri de aşağı yönlü baskılıyor ve parite tarafında alış yönlü işlemleri neden oluyor. İngiltere tarafında ise Brexit’e yönelik risklerin canlı kalmaya deevam ettiğini görmekteyiz. Zira, hafta sonunda konuşan İngiltere Ticaret Bakanı Liam Fox: 14 Ocak haftasında yapılacak olan Brexit tasarısı oylamasının parlamentodan geçmemesi halinde “Brexit” sürecinin sekteye uğrayabileceği uyarısından bulundu ve Fox’un açıklamaları ile yeni haftaya kısmen satıcılı başlangıç yaptık. Önemli bir ekonomik verinin açıklanmayacağı günün tamamında yine; Brexit ve ticaret savaşları gibi global konular ve tahvil piyasası hareketlerini takip edeceğiz.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.2720, 1.2740, 1.2770, 1.2810, 1.2830
Destekler: 1.2680, 1.2660, 1.2625, 1.2590, 1.2555
BRENT PETROL
6-7 Aralık tarihlerinde yapılan OPEC ve OPEC+ toplantılarında alınan 1,2 Milyon varillik kesinti kararına rağmen, küresel resesyon beklentilerinde görülen artış ile(talepteki daralmanın arz kısıntısı miktarının önüne geçeceği beklentisi) baskılanan emtiada; son günlerde çoğunlukla ABD borsalarındaki hareketlere paralel fiyatlamalar görülmekte. Cuma günü ise; negatif başlangıç yapan emtia, akşam saatlerinde açıklanan Sondaj Kuyu Sayıları ve ABD üretimindeki artış ile Enerji Bilgi İdaresi stoklarında beklentinin altında kalan daralmanın etkisiyle kısmen ayrışma gösterdi. Yeni haftaya ise ABD ve Çin Devlet Başkanlarının hafta sonunda yapmış olduğu ılımlı telefon görüşmesinin etkisi ile pozitif başlangıç yapmış durumdayız. Önemli bir ekonomik datanın açıklanmayacağı günde, dikkatler yine; petrol üretiminde söz sahibi olan ülkelerden gelebilecek açıklamalar ve borsa fiyatlamalarında olacak.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 54.00, 54.25, 54.45, 54.60, 54.75
Destekler: 53.60, 53.30, 52.70, 52.20, 51.55
ONS ALTIN
Geçtiğimiz hafta; başta ABD borsaları olmak üzere küresel piyasalarda görülen karmaşa, yatırımcıları güvenli liman arayışlarına itmiş, ABD ve Japon tahvillerine gelen talebin bir kısmı da; Ons Altın ve Japon Yeni’ne yönelmişti. Cuma günü de benzer fiyatlamalar oluşurken, 1282 Dolar seviyesi ile Değerli Metal’de Haziran ayından bu yana en yüksek nokta test edildi. HHafta sonunda ABD ve Çin Devlet Başkanlarının telefon görüşmesi yapması ticaret savaşlarının bitirilmesi yolunda önemli bir adım olurken, Brexit’e dair olumsuz söylemler bir miktar Dolar Endeksi’ni güçlendirdi. Ayrıca, bugünkü Asya Seansı’nda; Çin’den takip ettiğimiz İmalat PMI’nın 2016 Şubat ayından bu yana en zayıf(2016 Temmuz ayından bu yana da ilk kez 50’nin altında) veri olarak gelmesi Değerli Metal’i bir miktar baskıladı. Bugün, Yılbaşı Tatillerinin başlayacak olması nedeniyle Japonya ve Avrupa borsalarında erken kapanışlar olacak. Daha önemli olan ABD tarafında tam gün işlemler olacakken, gelebilecek haber akışları ile birlikte; pay ve tahvil piyasasında görülebilecek hareketler fiyatlamalar üzerinde etkili olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1283, 1286, 1289, 1292, 1294
Destekler: 1277, 1273, 1270, 1267, 1263, 1260



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyaarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş