Piyasalarda Karmaşa Hakim, Fiyatlama Davranışları Sürekli Değişiyor!
Dün sabah saatlerinde Çin'den gelen ekonomik datalarda: Kasım ayı Sanayi kârları yüzde 1.8 daralma gösterirken, ticaret savaşlarının etkilerinin derinleştiğine işaret etti. Ülkenin Merkez Bankası(PBOC)'ndan dün gelen açıklamada ise: Likiditenin makul derecede bol tutulacağı belirtilirken, ihtiyatlı para politikasının çok gevşek veya çok sıkı olmaması gerektiği vurgulandı. Öte taraftan, ABD Yönetimi'nin 7 Ocak tarihinde bir heyeti Çin'e göndereceği yönünde çıkan haberlere karşın; ABD Başkanı Donald Trump'ın yılbaşından itibaren Çin'in teknoloji devi şirketlerinden ZTE ve Huawei'ye yasak uygulayacağı yönünde ortaya atılan iddialar kısmen tedirginliğe neden oldu. ABD'de kapalı olan Federal Hükümet'in durumu bazı ekonomik verilerin de açıklanmasını sıkıntıya sokarken, akşam saatlerinde gözler Senato'da oturum yapılıp yapılmayacağına çevrildi. Ancak, iki parti arasında bir uzlaşının olmaması üzerine oturum yapılmazken, eğer son bir sürpriz olmazsa hükümetin kapalılığının en azından yeni Senatörler gelene kadar(3 Ocak) olmasına kesin gözüyle bakılmaya başlandı. Dün Avrupa'da; Noel tatillerinin sona ermesi ile piyasalar yeniden açılırken, Avrupa Merkez Bankası(ECB) tarafından açıklanan aylık raporda ise: Küresel ekonomik faaliyetin 2019'da yavaşlamasının beklendiğinin vurgulandığı görüldü. Yurt içi tarafta dün açıklamalarda bulunan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan: ABD'nin, Türkiye'ye uyguladığı(karşılıklı uygulanıyor) Çelik ve Alüminyum tarifelerinin kaldırılmasını ve yine ABD'nin İran yaptırımları nedeniyle Türkiye'ye tanınan 6 aylık muafiyet süresinin uzatılmasını beklediklerini söyledi. Genel anlamda başta borsalar olmak üzere son birkaç günlük hareketlere bakıldığında ise; tam bir karmaşanın hakim olduğunu ve fiyatlama davranışlarının sürekli değiştiğini gördük. Bugüne, Japonya'dan gelen ekonomik veriler ile başladık ülkedeki zayıf görünümün devam ettiği görüldü. İngiltere'de; Nationwide Konut Fiyat Endekksi ve Mortgage Onayları'nın açıklanacağı günde, Almanya'dan; TÜFE, ABD'den ise; Ticaret Dengesi, Yeni Konut Satışları, Cihicago PMI verileri(Hükümetin kapalılık durumu nedeniyle bazı veriler açıklanmayabilir) takip edilecek. Ayrıca yine; ticaret savaşları ve Brexit gibi sistematik risklerin yanı sıra majör merkez bankalarına dair beklentiler, borsalar ve tahvil piyasası hareketleri de izlenecek.
EURUSD
Dün ticaret savaşlarına ilişkin haber akışları gündemde en üst sıralarda yer aldı. Özellikle ABD ile Çin'in müzakerelere devam edeceğine yönelik açıklamalara karşın; Trump'ın, Çin'in teknoloji şirketlerine yönelik bazı yasaklar uygulayacağına dair çıkan spekülasyonlar tedirginliğe neden oldu. Ekonomik takvimde ise; ABD'de, federal hükümetin kapalı olmasından dolayı dün bazı veri akışları açıklanmadı. Açıklanan verilerden ise Conference Board Tüketici Güveni son 5 ayın en kötü seviyesinde gerçekleşti ve paritedeki alış yönlü işlemleri destekledi. Euro Bölgesi'nde ise dün önemli bir ekonoomik veri açıklanmazken Avrupa Merkez Bankası'nın aylık raporu takip edildi. Önümüzdeki yıla ilişkin risklerden bahsedilen raporda; hala daha önemli seviyede para politikası teşviklerine ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Bugün yine ticaret savaşları gibi küresel öneme sahip haber akışları ve ABD'de federal hükümetin durumu izlenecek. Ekonomik takvimde ise Almanya'dan manşet enflasyon, ABD'den ise Mal Ticaret Dengesi(hükümet kapalı olduğu için açıklanmama riski var), Askıdaki Konut Satışları ve Chicago PMI takip edilecek.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1.1465, 1.1485, 1.1510, 1.1530, 1.1560
Destekler: 1.1445, 1.1425, 1.1410, 1.1390, 1.1370
USDTRY
Dün, yurt içi tarafta önemli bir ekonomik veri açıklanmazken; haber akışları takip edildi. Ancak; ekonomi, siyaset ve jeopolitik gelişmelere dair gelen haber akışlarının fiyatlamalar üzerindeki etkileri çoğunlukla "nötr"dü. ABD tarafında ise; açıklanması gereken bazı ekonomik veriler Federal Hükümet'in kapalı olması sebebiyle açıklanamazken, önemli verilerden Tüketici Güveni'nde daralmanın devam ettiği görüldü. Ayrıca, ABD ile Çin arasında yüz yüze temasların 7 Ocak itibariyle başlayacağının bildirilmesi önemliydi. Keza, ZTE ve Huawei için yeni yasaklamaların gelebileceği yönündeki haberler ise piyasalarda kısmen tedirginliğe neden olurken, fiyatlamalara etki etti. Bugün, yurt içi tarafta; Ekonomik Güven Endeksi takip edilecekken, ABD tarafında ise Chicago PMI, Yeni Konut Satışları(hükümetin kapalılığı devam ettiği için açıklanmayabilir) ve Askıdaki Konut Satışları gibi datalar önemli olacak. Ayrıca, gerek Türkiye'den, gerek ABD'den, gerekse küresel taraftan gelebilecek önemli haber akışları ve açıklamalar da teknik seviyelerle birlikte fiyatlamalarda etkili olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 5.2960, 5.3100, 5.3290, 5.3360, 5.3420
Destekler: 5.2750, 5.2690, 5.2560, 5.2350, 5.2200
GBPUSD
ABD tarafında federal hükümetin kapalı olmasında dolayı devlet tarafından açıklanan bazı veriler dün yayınlanmadı. Ekonomik görünüme dair önnemli verilerden birisi olan ve Conference Board tarafından açıklanan Tüketici Güveni ise son 5 ayın en kötü gerçekleşmesi ile beklentilerin altında kalarak Dolar varlıklarını baskıladı. Ancak, ABD'deki karmaşa ortamına karşın; İngiltere tarafında uzun süredir devam eden Brexit belirsizliği paritedeki yukarı yönlü atakları sınırladı. Özellikle Brexit'in süresinin dolmasına sayılı aylar kala anlaşmasız bir ayrılığın gerçekleşebileceğine yönelik endişeler Sterlin varlıkları üzerinde baskı oluşturmakta. 14 Ocak haftasında Avam Kamarası'nda yapılması beklenen Brexit taslağı oylamasında Theresa May hükümetinin başarılı olma ihtimali zayıf gözükürken, bu tarihten sonra ülkede siyasi karmaşa çıkma ihtimali de dillendiriliyor. Bugün parite açısından yine; Brexit ve ticaret savaşları olmak üzere küresel ve lokal gelişmeler takip edilecek. Ayrıca, İngiltere ve ABD'den gelecek veriler de, alternatif piyasalardaki hareketlerle birlikte fiyatlamalarda etkili olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 11.2680, 1.2720, 1.2740, 1.2770, 1.2810
Destekler: 1.2660, 1.2625, 1.2590, 1.2555, 1.2525
BRENT PETROL
Çarşamba günü sert tepki alımları görülen emtiada, dün ise; Çin'den gelen zayıf verilerin yanı sıra ZTE ve Huawei hakkında ortaya atılan iddiaların tedirginliği ile artan küresel risk artışı geri çekilmelere neden oldu. Dün ayrıca, Rusya Enerji Bakanı Novak'ın açıklamaları takip edilirken, düşüşler kısmen sınırlandı. Novak: OPEC ve OPEC üyesi olmayan ülkeler arasında ortak bir organizasyon oluşturulmayacağını söylerken, iş birliği mekanizmasının zaten; bir araya gelerek tartışmaya ve ortak eylem yapmaya imkan verdiğini vurguladı. Novak ayrıca, İran'a yönelik yaptırımlar nedeniyle kesinti kararı aldıklarını ve Rusya'nın; gelecek iki yılda yıllık petrol üretimini 10-15 Milyon Ton artırma kapasitesi olmasına karşın 2019'un ilk yar yılında 3 ile 5 Milyon Ton arasında bir arz kısıntısına gideceğini de sözlerine ekledi. Öte taraftan hafta başındaki tatiller nedeniyle ABD'de açıklanması gerekeen; API(Amerikan Petrol Enstitüsü) ve EIA(Enerji Bilgi İdaresi) stok ve üretim dataları bugüne(hükümetin kapalılığı nedeniyle açıklanmama ihtimali de var) alındı. Ayrıca, akşam saatlerinde; Baker Hughes Sondaj Kuyu Sayıları da açıklanacak. Ekonomik verilerin yanı sıra; başta önemli petrol üreticileri ve kurumlar olmak üzere gelebilecek açıklamalar ve borsa hareketleri de fiyatlamalara etki edebilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 54.00, 54.25, 54.45, 54.60, 54.75
Destekler: 53.60, 53.30, 52.70, 52.20, 51.55
ONS ALTIN
Çarşamba akşamı ABD Başkanı Trump ve Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Hassett'in açıklamaları ile borsalarda oluşan ralliler, son zamanlarda riskten kaçış için hedge fonların talep ettiği Ons Altın'da satışa neden olmuştu. Dün ise, ABD ve Çin arasındaki ticaret müzakerelerine yönelik karmaşık söylemler dikkat çekerken; özellikle ZTE ve Huawei'ye yönelik yeni bir yasağın getirilebileceği söylemi ile önceli vadeli borsalara sonra ise spot tarafa gelen satışlar yine Değerli Metal''e talep getirdi. Her ne kadar borsalarda seans sonuna doğru pozitife dönüş olsa da, mevcut karmaşa ortamında riskten kaçmak isteyen yatırımcıların şu sıralar ilk duraklarından birisi olan Ons Altın'daki alıcılı işlemlerin devam etmesi ileriye dönük sinyaller açısından kritikti. Diğer taraftan dün ABD'de açıklanması gereken Yeni Konut Satışları verisi; Federal hükümetin kapalı olması nedeniyle açıklanmazken, açıklanan veriler ise son zamanlarda olduğu gibi vasattı. Özellikle CB Tüketici Güveni'nin 5 ayın en düşük seviyesine gerilemesi de Dolar Endeksi'ni baskılayan(buna paralel olarak Ons Altın gibi varlıklara alış getiren) unsurlardan birisiydi. Yeni güne, Çin Merkez Bankası'nın 220 Milyar Yuan(yaklaşık 32 Milyar USD)'lık likidite desteği ile başladık ve Yuan'ın güçlenmesi ile birlikte bir süredir sıkı korelasyon içerisinde olan Ons Altın'da da talep geldiği görüldü. Günün devamında, Yuan korelasyonlu(her zaman geçerli değil) fiyatlamaların yanı sıra, Dolar Endeksi, ABD Borsaları ve taahvil piyasaları kaynaklı hareketler de takip edilecek. Bu bağlamda, küresel risklerin durumu ve açıklanacak olan bazı önemli datalar önemli olacak.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1277, 1283, 1286, 1289, 1292
Destekler: 1273, 1270, 1267, 1263, 1260
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlaar doğurmayabilir.