ABD Büyüme Oranı ve Küresel Riskler Dikkatle İzlenmeli!
ABD Başkanı Donald Trump’dan bir çok açıklama gelirken; Çin ile yapılacak görüşmelerde anlaşma sağlanamaması halinde 200 Milyar Dolarlık Çin ürününe uygulanan yüzde 10’luk ek gümrük vergisini yüzde 25’e çıkartacaklarını söylemesi Perşembe günkü Xi Jinping görüşmesi öncesi kritikti. Euro Bölgesi’nde; İtalya’nın 2019 bütçe açığı hedefini yüzde 2.4’den yüzde 2.2’ye çekebileceği söylemleri öne çıkarken, Brexit konusunda ise İngiltere’den gelen haberlerde; Brexit yanlısı parlamenterlerin, Theresa May’in istifa edeceği zamanı belirtmesi halinde anlaşmaya onay vereceklerinin belirtilmesi kritikti. Keza, görüşlerini belirten birçok parlamenter de anlaşmanın parlamentodan geçmeme ihtimalinin halâ güçlü olduğu yönünde görüş bildirirken, buna paralel olarak Pound varlıklarında geri çekilmelerin devam ettiği görüldü. Önceki gün ECB(Avrupa Merkez Bankası) Başkanı Mario Draghi’nin açıklamaları sonrası gözler FED’in neler yapacağına çevrilirken, Başkan Yardımıcısı Richard Clarida’dan açıklamalar takip edildi. Clarida: Her ne kadar FOMC’de bir tartışma konusu haline gelse de mevcut faizlerin nötr faiz oranına yakın olduğunu düşündüğünü, enflasyon tarafındaki durumu yakından izlediklerini ve sürpriz bir enflasyon artışının daha fazla faiz artırımını destekleyeceğini söyledi. Yurt içi tarafta ise JCR Eurasia Rating’den gelen açıklamada: Türkiye ile ABD arasında Brunson kriziyle artan riskler nedeniyle Türkiye’nin kredi notunun negatif izlemeye alındığı hatırlatılırken; krizin ortadan kalkması ile izlemenin iptal edildiği ve BBB- kredi notu ve negatif kredi görünümünün ise korunduğu belirtildi. Bugün, yurt içi tarafta Kasım ayı enflasyonuna dair beklentiler yine kur tarafında etkili olabilir. Ayrıca; siyasi, jeopolitik ve ekonomik görünüme dair gelebilecek haber akışları ve TCMB tarafından açıklanacak olan senenin ikinci ve son “Finansal İstikrar Raporu” takip edilecek. Yurt dışı tarafta ise; ticaret savaşları, İran yaptırımları,, Aralık OPEC toplantısı, İtalya bütçesi ve Brexit gibi önemli konulara dair haber akışları ile ABD’de açıklanacak olan 3. Çeyrek büyüme oranı(revize), Ekim ayı Yeni Konut Satışları verileri ve FED Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları önemli olacak.
EURUSD
ABD Başkanı Donald Trump’ın, ticaret savaşlarına ilişkin açıklamaları sonrası azalan risk iştahı Dolar varlıklarında güvenli liman algısına neden olurken parite tarafında da satış yönlü işlemler görüldü. Özellikle Trump’ın, Çin’e yönelik 200 Milyar Dolarlık yeni ek gümrük tarifesi düşünmesi ve yapılacak görüşmelerde anlaşma sağlanamaması halinde Çin’den alınan tüm mallara ek tarife uygulayacağını vurgulaması ticari gerginlikleri tekrardan artırdı. Öte yandan FED’in 2019 yılı faiz stratejilerinin tartışıldığı bu günlerde FED Başkan Yardımcısı Richard Clarida’dan gelen açıklamalarda paritedeki Dolar lehine hareketleri destekledi. Clarida’nın ‘’ Kademeli faiz artırımı, nötr politika duruşuna yönelik yolu göstermesi nedeniyle uygun’’ şşeklindeki sözleri dikkat çekiciydi. Avrupa tarafında ise Brexit ve İtalya eksenli gelişmeler izlenmeye devam edilirken İtalyan hükümetinin, bütçe açığı konusunda taviz verebileceğine yönelik haber akışları dikkat çekti. Ancak henüz somut bir anlaşma söz konusu değil. Özellikle bu konuda nihai bir karara varılması halinde Euro varlıklarında toparlanmalar görülebileceğinden konuya ilişkin haber akışları bugünde izlenecek. Önemli veri akışlarının açıklanacağı günde ayrıca ticaret savaşları ve Brexit gibi küresel öneme sahip haber akışlarının yanı sıra FED Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları önemli olabilir. Teknik olarak kritik 1.1300 seviyesinin hemen altında fiyatlamalar görmekteyiz. Bu seviye altında kalıcılıklarda USD lehine işlemlerde artış görülebilir. Bu durumda ise 1.1275, 1.1260, 1.1230 ve 1.1215 destekleri ilk etapta önemli olabilir. 1.1300 üzeri fiyatlamalarda ise 1.1345, 1.1370, 1.1390 ve 1.1410 direnç seviyeleri izlenebilir.
USDTRY
Dün yurt içi tarafta JCR Eurasia Rating’’den gelen olumlu söylemler ve 3 Aralık’ta açıklanacak olan Kasım ayı enflasyon datalarına yönelik beklentiler ile TL lehine işlemler devam ederken, küresel tarafta ABD Başkanı Donald Trump’ın sert söylemleri ile yeniden tırmanan ticaret savaşları endişeleri bu yöndeki işlemleri sınırladı. Keza, akşamüzeri konuşan FED Başkan Yardımcısı Richard Clarida’nın “şahin” olarak tabir edilebilecek söylemleri de Dolar Endeksi üzerinden kur tarafında da Dolar lehine işlemlere neden oldu. Bu bağlamda; bugün konuşma yapacak olan FED Başkanı Jerome Powell’ın konuşması ve ABD’nin 3.Çeyrek büyüme oranı da yine dikkatle takip edilmeli. Yurt içi tarafta ise Kasım ayına dair enflasyon beklentileri, gelebilecek önemli haber akışları ile birlikte kur tarafında etkili olabilir. Teknik olarak baktığımızda ise 5.3000-5.2750 bölgesinin altında kalıcılık TL lehine işlemlerin devamına neden olmakta. Takip ettiğimiz 5.2200 desteğinin de kırılması halinde 200 günlük hareketli ortalama seviyesi hedef haline gelebiliir. Yukarı yönlü ataklarda ise yeniden 5.2750-5.3000 bölgesi dikkatle takip edilecek olup, 5.3000 ‘un üzerine çıkılması halinde 5.3290, 53360 ve 5.3420 direnç seviyeleri de izlemeye alınabilir.
GBPUSD
Brexit’e yönelik belirsizliğin devam etmesi Sterlin varlıkları üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Özellikle AB ile May hükümeti tarafından yapılan anlaşma sonrası merakla beklenen parlamento oylamasına ilişkin haber akışları parite tarafında satış baskısı yaratıyor. Son gelen açıklamalar ise AB ile anlaşmaya varılan taslak metin anlaşmasının parlamento tarafında geçemeyeceği yönünde. Özellikle 11 Aralık’ta yapılacak olan parlamento oylaması öncesinde İngiltere siyasi kanadından gelebilecek açıklamalar parite tarafında volatilite yaratabileceğinden dikkatle takip edilmeli. Artan ticari gerilimler ile toparlanan Dolar varlıkları ise dün FED Başkan Yardımcısı Richard Clarida’nın, faizlere ilişkin şahin açıklamaları sonrası yükselişine devam etti. Bugüne bakacak olursak yine ticaret savvaşları ve Brexit konuları takibimizde olacak. Ayrıca ABD’den 3. Çeyrek revize büyüme rakamları, Yeni Konut Satışları ve Mal Ticaret Dengesi gibi önemli verilerin yanı sıra FED Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları ve İngiltere Merkez Bankası’nın, Brexit’in, İngiltere ekonomisine etkisine yönelik yayınlayacağı rapor dikkatle takip edilmeli. Teknik olarak geri çekilmelerin devamında 1.2720- 1.2680 bölgesi takip edilebilir. Özellikle bu bölge oldukça kritik olup 1.2860 seviyesi altında kalıcılıkta Sterlin aleyhine yeni bir kırılma yaşanabilir. Olası toparlanma hareketlerinde ise 1.2770, 1.2800 ve 1.2845 dirençleri ilk etapta önemli olabilir.
BRENT PETROL
ABD ve Çin arasında yaşanan ticaret gerginlikleri, iki liderin görüşmesinden günler kala sertleşmeye devam ederken, OPEC’in üretim kesintisine gideceği haberleri sonrası Petrol’de yükseliş sürdü. Emtia fiyatlamalarındaki yukarı yönlü hareketler, ticaret savaşları sebebi ile bir miktar baskılansa da, dün basına konuşan OPEC kaynakları: üyelerin, piyasanın tam anlamıyla dibe vurmasından önce harekete geçerek, arzda kısıntıya gitmeyi düşündüklerini söyledi. Piyasalar ise OPEC ve OPEC dışı üyelerin günlük 1 Milyon 400 Bin varillik bir kesintiyi ele alacaklarını beklemekte. Diğer yandan günün ilk saati açıklanan Amerikan Petrol Enstitüsü (API) Haftalık Ham Petrol Stokları 3 Milyon 453 Bin varil fazlalık gerçekleştirirken, emtia fiyatlamalarına etkisi sınırlı kaldı. Bugün ise Enerji Bilgi Yönetimi (EIA) Haftalık Ham Petrol Stokları ve yine EIA tarafından açıklanacak olan ABD ortalama günlük üretim rakamları takip edilecektir. Ayrıca, önemli Petrol üretici ülkelerden gelebilecek açıklamalar, fiyatlamalara etki edebilir. Teknik olarak baktığımızda ise yükselişlerin devamında 60.95, 61.25 ve 61.65 dirençleri izlenebilir. Özellikle 62 Dolar üzerinde yaşanabilecek bir kalıcılık yukarı yönlü işlemlerin devamına neden olabilir. Aşağı tarafta ise 60.25, 60.00 ve 59.60 destekleri bulunmaktadır.
ONS ALTIN
ABD Başkanı Donald Trummp ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasında Perşembe günü yapılması beklenen zirve, meraklı gözler ile beklenirken, görüşme öncesi ticaret gerginliklerini artıracak açıklamalar gelmeye devam etmekte. Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Larry Kudlow, bu güne kadarki görüşmelerdeki ilerlemeyi “ hayal kırıklığı “ olarak nitelendirirken, 1 Ocak itibari ile Çin mallarına ilave tarifelerin geleceği belirtildi. İki ülke arasındaki gerginliklere oldukça hassas olan Ons Altın ise dünü sert satışlarla kapatırken, Asya seansı ile birlikte aşağı yönlü seyir dördüncü gününe taşınmış durumda. Günün devamında ise ABD’de açıklanacak olan 3. Çeyrek büyüme oranı, Ekim ayı Yeni Konut Satışları verileri ve FED Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları takip edilecek. Ayrıca, başta ticaret savaşları olmak üzere, önemli haber akışları ve tahvil getirilerinin durumu emtia fiyatlamalarına etki edebilir. Teknik olarak baktığımızda ise satışların devamında 1212, 1207 ve 1205 destekleri bulunmaktadır. 1205 desteği, Eylül ayında başlayan yukarı yönlü kanal hareketinin alt bandına denk gelirken, kalıcılık ile geçilmesi fiyat hareketlerini derinleştirebilir. Oluşabilecek yukarı yönlü ataklarda ise 1216, 1218 ve1220 dirençleri izlenebilir.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.