Günlük forex bültenı (Işık FX)

ECB Yetkililerinden Gelecek Açıklamalar “Euro” İçin Kritik!

Geçtiğimiz Cuma günü DolarTL’de 5.84, EuroTL’de 6.60 seviyelerinin aşılması sonrası Pazartesi günü TCMB’nin swap hamlesi ve yurtiçi bankaların tutumu ile Londra’daki swap piyasasında TL faizleri yüzde 90’ları aşmıştı. Dün de yine bu hareketin devamı ile faizler yüzde 350’lere ulaşırken, TL’ye ulaşımın iyice zorlaşması ile kurlarda geri çekilmelerin derinleştiğini ve Cuma günü açılış seviyelerinin de altına gelindiğini gördük. Yurt içi tarafta ayrıca Hazine’nin 2 ve 6 yıllık tahvil ihaleleri de takip edilirken; jeopolitik ve siyasi risklerin stabil olarak devam ettiği de görüldü. Yurt dışı tarafta ise; takip edilen ekonomik verilerde ise; Yeni Zelanda Ticaret Dengesi beklentilerden iyi gerçekleşmeler gösterirken, Almanya GFK Tüketici Güveni öngörülerin altında kaldı. Euro Bölgesi’nin Almanya’dan sonraki ikinci önemli ekonomisi olan Fransa’nın 4.Çeyrek büyüme oranları(GSYİH Değişimi) tahminleri karşılarken, İngiltere’nin Brüt Mortgage Onayları ise beklentilerin altında kaldı. ABD tarafında da bir çok önemli data açıklanırken; İnşaat İzinleri ve Konut Başlangıçları ‘nde öngörülerin altında gerçekleşme görülürken, S&P/CS Konut Fiyat Endeksi de senelik bazda 2012 Eylül ayından bu yana en zayıf seviyesinde artış gösterdi. Keza, CB Tüketici Güveni de tahminlerin altında kalarak ülkeye dair yavaşlama endişelerini canlı tuttu. Brexit ve Ticaret Savaşları gibi küresel risklerin durumu da gün boyunca yine öncelikli olarak izlenirken, jeopolitik gelişmeler ve merkez bankalarının politika adımlarına dair öngörüler de dikkatle takip edildi. Brexit konusunda bugünkü parlamento tartışmaları ve önerge oylamaları öncesinde Theresa May’in istifa edebileceği yönündeki söylemler kritik önem arz ederken, Ticaret Savaşları konusunda ise gözler tamamıyla yarın Pekin’de başlayacak olan ABD-Çin ticaret müzakerelerine çevrilmiş durumdaydı. Yeni güne; Yeni Zelanda Merkez Bankası(RBNZ) faiz kararı ile başladık ve 2016 Kasım ayından buu yana yüzde 1.75 seviyesindeki politika faizi yine sabit kaldı. Bugün, küresel tarafta yine; Brexit, Ticaret Savaşları ve Golan Tepeleri gibi risk unsurlarının durumu dikkatle takip edilecek. Ayrıca, son zamanlarda yeniden tartışmaya açılan başta FED ve ECB olmak üzere majör merkez bankalarının politikalarında dair gelecek açıklamalar ve buna paralel olarak tahvil piyasalarında oluşabilecek fiyatlamalar da kritik olacak. Küresel ekonomik görünüme ışık tutup, fiyatlamalar üzerinde etkisi görülebilecek ekonomik veri olarak ise; ABD’den Ticaret Dengesi açıklanacak.
EURUSD
Avrupa tarafında bir tarafta Brexit’e ilişkin gelişmeler takip edilirken; dün, Euro Bölgesi’nin lokomotif ülkesi Almanya’da açıklanan GFK Tüketici Fiyat Endeksi beklentileri karşılayamadı ve ülkeye dair resesyon endişelerini canlandırarak “Euro”yu baskıladı. ABD tarafında da İnşaat İzinleri, Konut Başlangıçları, S&P Case Shiller Konut Fiyat Endeksi ve Conference Board Tüketici Güveni gibi önemli veri akışları beklentilerrin altında kalsa da ABD 10 yıllık tahvil piyasasında görülen toparlanma girişimi parite tarafındaki satıcılı işlemleri destekledi. Ülkede ayrıca ticaret savaşlarına yönelik gelişmeler de takip edilirken, dikkatler ise yarın Çin heyeti ile yüz yüze başlayacak olan ticaret görüşmelerine çevrilmiş durumda. Bugün yine; Brexit ve ticaret savaşlarına yönelik gelişmeler takibimizde olmaya devam edecek. Ayrıca, pay ve tahvil piyasası hareketleri de majör merkez bankası yetkililerinden gelebilecek açıklamalar ile birlikte izlenecek. Bu bağlamda, özellikle; Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi ve diğer ECB yetkililerinin açıklamaları önemli olabilir. Ekonomik takvimde ise ABD’den ticaret dengesi ve cari hesap verileri açıklanacak.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.1285, 1.1300, 1.1330, 1.1345, 1.1370
Destekler: 1.1240, 1.1215, 1.1190, 1.1160, 1.1140
USDTRY
Dün, Londra swap piyasasında; TL faizlerinin önceki gün yükseldiği yüzde 90’lardan yüzde 350’lere doğru tırmanmaya devam etmesi ve bbu bağlamda spekülatif(kazanç sağlama amaçlı) işlemler için TL’ye ulaşımın iyice zorlaşmasıyla; kurda oluşan satış baskısı devam etti ve 5.30 seviyesine doğru geri çekilmeler derinleşti. Diğer yandan yine yurt içi tarafta; jeopolitik ve siyasi risklerin durumunun stabil oluşu da TL üzerinde her hangi bir baskıya neden olmazken, gün içerisinde ayrıca; Hazine tarafından yapılan tahvil ihalelerinin sonucu ve CDS, tahvil faizlerinin durumu izlendi. CDS ve tahvil faizlerindeki risk fiyatlamalarına karşın, TL’nin konvertibilitesinin oldukça azalması kurdaki fiyatlamaların ana nedeniydi. Bugün, yurt içi tarafta yine; jeopolitik ve siyasi risk unsurlarının yanı sıra; tahvil faizleri, CDS ve Londra piyasası swap oranlarının durumunu öncelikli olarak takipte olacağız. Ayrıca, iç borç hazine itfası ve TCMB, SPK ve BDDK gibi kurumlardan gelebilecek ekstra açıklamalar da yine önemli olacak. Yurt dışı tarafta da; Brexit ve Ticaret Savaşları gibi risk unsurlarının yanı sıra, küresel ekonomik görünüme etki edebilecek kritik datalar, majör merkez bankalarının yetkililerinden gelecek açıklamalar ve tahvil piyasası hareketleri de, diğer gelişen ülke para birimlerinde olduğu gibi TL kurları üzerindeki fiyatlamalarda etkili olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 5.3620, 5.3880, 5.4200, 5.4500, 5.4820
Destekler: 5.3420, 5.3290, 5.3070, 5.2750, 5.2560
GBPUSD
Birleşik Krallık Parlamentosu’nun en alt kanadı olan Avam Kamarası’nda bugün yapılması beklenen Brexit oturumu öncesinde dün de önemli açıklamalar takip edildi. Özellikle son günlerde Başbakan Theresa May’in istifa edebileceğine yönelik çıkan spekülasyonlar üzerine, dün bazı milletvekillerinden; May’in istifa etmemesi gerektiğine ilişkin gelen açıklamalar ile ülke içerisinde tekrardan 2. Bir referandum ihtimalinin tartışılmaya başlanması Sterlin varlıklarını kısmen toparladı. ABD tarafında ise ticaret savaşlarının yanı sıra dün takip ettiğimiz veriler beklentilerin altında kalmasına karşın tahvil piyasasında yaşanan hareketlilik pariite tarafında zaman zaman oynaklığa neden oldu. Bugünkü ekonomik takvimde; İngiltere tarafında çok önemli bir veri akışı bulunmazken, ABD tarafında ise cari hesap ve ticaret dengesi dataları takip edilecek. Gözlerimiz ise akşam saatlerinde İngiltere parlamentosunda yapılması beklenen Brexit tartışmaları ve milletvekillerinin vereceği önergelerin oylamalarında olacak. Keza, yarın yeniden başlayacak olan ABD-Çin ticaret görüşmelerine ilişkin gelebilecek açıklamalar ve pay ve tahvil piyasası hareketleri de parite fiyatlamalarında etkili olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.3225, 1.3250, 1.3280, 1.3335, 1.3370
Destekler: 1.3190, 1.3165, 1.3135, 1.3100, 1.3050
BRENT PETROL
OPEC+(Petrol Kısıntısı Konsorsiyumu)’nun arz kısıntılarını devam ettirmesine yönelik açıklamaların yanı sıra, Venezuela yaptırımlarının derinleştirilmesi ve İran yaptırımlarından muaf tutulan 8 ülkenin muafiyet süresinin ay sonunda dolacak olması ile bu ülkenin üretiminde beklenen düşüşler de dünkü fiyatlamaların ana eeksenindeydi. Keza, Cuma günü baskıya neden olan küresel resesyon beklentilerinin kısmen azalmış olması da fiyatlamalar üzerinde etkiliydi. Seans kapanışına doğru ise; ABD’den gelen API stok verileri takip edildi ve datada 1 Milyon 930 Bin varillik artış görüldü. Bugün yine; küresel çapta önem arz eden sistematik risk unsurlarının durumu ve global ekonomik görünüm üzerinde etkili olabilecek ekonomik dataların sonucu kritik olacak. Ayrıca, OPEC ve OPEC+ başta olmak üzere önemli petrol üreticisi ülkelerden gelebilecek açıklamalar ve akşamüzeri açıklanacak olan EIA stok ve üretim dataları da oynaklığa neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 68.25, 68.75, 69.00, 69.25, 69.60
Destekler: 67.85, 67.60, 67.45, 67.20, 67.00
ONS ALTIN
Önceki iki günde küresel resesyon endişelerinin yeniden canlanması ile borsalarda yaşanan sell-off(portföy boşaltma) işlemlerinde güvenli liman talebi gören emtiada dün ise; Avrupa ve ABD borsalarına gelen talep ve ABD tahvil faizlerinde görülen yukarı yönlü aataklar sonrası satış baskısı oluştu. Ayrıca, gün içerisinde yine Brexit ve Ticaret Savaşları konuları öncelikli olarak izlenirken, 1312 seviyesine kadar geri çekilmeler ortaya çıktı. ABD’de açıklanan ekonomik verilerde görülen bozulmalar ise ileriye dönük olarak ülkeye ve küresel ekonomik görünüme dair riskleri canlı tuttu. Bugün yine, küresel cepheden; sistematik risk unsurlarının(Brexit, Ticaret Savaşları vs..) durumunu ve önemli ekonomik verileri öncelikli olarak takip edeceğiz. Ayrıca, FED ve ECB yetkilileri başta olmak üzere majör merkez bankalarından gelecek açıklamalar ile küresel tahvil piyasasında oluşacak fiyatlamalar da önemli olacak. Keza, borsalar cephesindeki fiyatlamalar da dolaylı olarak(borsalarda olası satış baskısı halinde tekrardan güvenli liman fiyatlaması ortaya çıkabilir) etkili olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1316, 1320, 1323, 1326, 1329
Destekler: 1313, 1309, 1305, 1302, 1300

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.