Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

Yurtiçinde TCMB Kararları ve Almanya Heyeti’nin Ziyareti Önemli!
Dün, yurt içi tarafta önemli bir gelişme yaşanmazken, azalan siyasi tansiyon ile tahvil faizlerinde görülen geri çekilmeler kurlarda TL lehine hareketlere neden oldu. Yurt dışı tarafta ise borsalarda görülen satış dalgasının kısmen durulmasına karşın bazı risklerin devam ettiği görüldü. Özellikle Euro Bölgesi’nde, İtalya bütçe meselesi ve Brexit’e dair söylemler; bu konuların bir süre daha gündemde kalacağına işaret ederken, Euro ve Pound üzerindeki satış baskısını derinleştirdi. İngiltere’de Brexit konusunda İrlanda sınırına dair belirsizlikler korunurken, İtalya’da ise Başbakan Yardımcısı ve aynı zamanda İçişleri Bakanı olan Matteo Salvini’nin çözümden uzak söylemleri fiyatlamalar üzerinde yine etkiliydi. Dün açıklanan ekonomik verilerde ise, Almanya ve Euro Bölgesi öncü PMI’ları beklentilerin altında kalırken, ABD PMI dataları öngörülerden iyi gerçekleşmeler gösterdi. Yine, ABD ‘de açıklanan Yeni Konut Satışları ise tahminleri karşılayamadığı gibi Florence Kasırgası’nın etkileri ile son 21 ayın en kötü seviyesindeydi. CAD yatırımcıları için önemli olan Kanada Merkez Bankası(BOC) kararlarında ise faiz oranı yüzde 1.50’den yüzde 1.75’e yükseltilirken, faizlerin son 10 yılın en yüksek seviyesine çıkarılması ile CAD lehine fiyatlamalar oluştu. ABD borsalarında da “Blockrock” gibi dev şirket hisselerinin önderliğindeki düşüşler devam ederken, buradan çıkan fonların yine; ABD Doları, Ons Altın, Japon Yeni ve ABD tahvilleri(bu durumda tahvil faizleri düşer)’nde pozisyon aldıkları görüldü. Bugün yine; önemli küresel ve lokal risk unsurları, borsalar ve tahvil piyasalarının durumu ile birlikte takip edilecek. Yurt dışı tarafta ekonomik veri olarak; Almanya’dan IFO Endeksleri, ABD’den; İşsizlik Maaşı Başvuruları, Askıdaki Konut Satışları, Dayanıklı Mal Siparişleri ve Ticaret Dengesi açıklanacak. Günün önemli ekonomik olguları ise; ECB ve TCMB’nin faiz ve politika kararları olacak. Ayrıca, Almanya Ekonomi Bakannı Altmaier’in 80 kişilik heyetle ikili ticaret ilişkilerini ele almak için Türkiye’ye yapacağı ziyaret de TL kurları açısından önemli olabilir.
EURUSD
İtalya Başbakan Yardımcısı Salvini’nin dün bütçe konusunda kullandığı sert ifadeler tedirginliğe yol açarken, Euro Bölgesi’nden gelen PMI verilerinin de beklenti altında kalması, hali hazırda İtalya ve Brexit konuları yüzünden baskılanan paritede sert satışların görülmesine neden oldu. Döviz çifti Ağustos ayından bu yana en düşük seviyelerini test ederken, İtalyan tahvil faizlerinde görülen yükselişler de bu duruma destek oldu. ABD tarafına baktığımızda ise FED üyelerinden gelen faiz artırımlarını savunan ifadeler, küresel resesyon beklentileri ile birlikte hisse senetlerindeki geri çekilişlerin devamına yol açarken, ABD Doları’nda da güvenli liman talebini tetikledi. 1.1370 destek noktasına doğru geri çekilen parite, kendisine bu noktadan destek sağlayarak yeni güne sınırlı pozitiflikte başladı. Bugünkü ekonomik takvimde; Almanya’dan IIFO endeksleri, ABD tarafında Askıdaki Konut Satışları, İşsizlik Maaşı Başvuruları, , Dayanıklı Mal Siparişleri ve Ticaret Dengesi yer almakta. Ayrıca, İtalya ve Brexit konuları ile birlikte Avrupa Merkez Bankası(ECB) faiz ve politika kararları da takip edilecek olup, kararlar öncesi ve sonrası paritede volatil hareketler görülebilir. Teknik olarak baktığımızda ise 2016 Aralık ayında başlayan yükselen trend dün itibari ile aşağı yönlü ihlal edilirken, bir miktar tepki alımı ile 1.1410 direnç seviyesine yakın fiyatlama görülmekte. Yukarı yönlü işlemlerin devamında 1.1425, 1.1445, 1.1465 ve 1.1485 dirençleri sırasıyla izlenebilir. Yeniden görülebilecek satış yönlü işlemlerde ise 1.1370 destek noktası yine kritik olup, buranın da kırılması halinde satış yönlü işlemler derinleşebilir.
USDTRY
Yurtiçi siyasi kanadında artan tansiyonun durulmasıyla birlikte geri çekilen CDS ve tahvil faizleri kur tarafında da geri çekilmelere neden oldu. Öte yandan dün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suudi Veliaht PPrens Selman görüşmesinden çıkan; İki ülke arasındaki ilişkileri destekleyici ifadeler, olası risk unsurlarını ortadan kaldırırken kurdaki satış yönlü işlemleri destekledi. ABD tarafında ise Başkan Donald Trump eksenli gelişmeler gündemdeki yerini korurken, dün ülkeden gelen verilerde karmaşıklık hâkimdi. Bugünkü ekonomik takvimde; ABD’den gelecek önemli verilerin yanı sıra gözler TCMB tarafından gerçekleştirilecek Para Politikası Kurulu toplantısında olacak. Kurumdan bu toplantı da herhangi bir faiz artışı beklenmese de gerek yayınlanacak kararlar gerekse verilen karara ilişkin hükümet kanadından ve yurtdışı taraftan gelebilecek açıklamalar önemli olabilir. Ayrıca Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier’in, ticari ilişkileri görüşmek için yurtiçine yapacağı ziyaret de kur fiyatlamalarında etkili olabilir. Teknik olarak ise; 5.6800 seviyesi geri çekilmelerde kritik destek olup, buranın altında kalıcılık halinde yeniden TL lehine işlemler derinleşebilir. Yukarı tarafta ise izlenecek dirennç noktalarımız 5.7340, 5.7550, 5.7740 ve 5.8000’de bulunmakta. Bu tarafta da 5.8000 üzeri kalıcılıkta Ağustos ayından başlayan düşen trend çizgisi hedef haline gelebilir.
GBPUSD
Brexit belirsizliği gündemde kalmaya devam ederken, Sterlin üzerinde de baskı oluşturmaya devam ediyor. Özellikle başta İrlanda sınırı olmak üzere son gelen açıklamalarda anlaşmaya uzak bir görüntü oluşması piyasa tarafında tedirginliğe neden oluyor. Diğer taraftan; anlaşma yapılamayan her gün için, ülke içerisinde oluşan muhalif sesler de olası bir siyasi krize işaret ediyor. ABD tarafında ise Başkan Donald Trump’ın, FED’e yönelik eleştirilerine devam ettiğini görmekteyiz. Bu durum şimdilik piyasa tarafında arka planda kalsa da ilerleyen dönemde tekrardan sorun yaratabilir. Öte yandan dün ülkeden takip ettiğimiz verilerde karmaşıklığın hakim olduğu görülse de Avrupa’da yaşanan lokal sorunlar Dolar varlıklarına güç katıyor. Bugün yine küresel ve lokal gelişmelerin yanı sıra önemli veri akışları takibimizde olaccak. Ayrıca ECB toplantısından gelecek kararlar da Dolar endeksi kaynaklı olarak parite üzerinde etkili olabilir. Teknik olarak ise; yönünü yeniden aşağıya çeviren paritede; satış ağırlıklı işlemlerde ilk kritik destek noktası 1.2830’da olup, buranın da kırılması halinde 1.2720 seviyeleri hedef haline gelebilir. Şuan için 1.2860 destek noktası üzerindeki parite için yukarı yönlü ataklarda ise; takip edilebilecek direnç seviyeleri 1.2900, 1.2915, 1.2940 ve 1.2960’da bulunmakta.
BRENT PETROL
Son zamanlarda açıklanan ABD şirket bilançolarında görülen zayıflama ile küresel resesyon risklerinin artış göstermesi Petrol üzerinde de bir talep eksikliği yaratacağı beklentileriyle satış baskısını derinleştiriyor. Bir önceki gün zayıf ekonomik görünümlerle sert satışlar yiyen Brent Petrol, dün itibari ile 75 Dolar seviyesine tutunsa da, ham petrol envanterlerinde beklenenden daha fazla artış görülmesi fiyatlamaların yönünü tekrardan değiştirdi. Zira, Enerji Bilgi Yönetimi (EIA) Ham Petrol Stoklarrı 3 Milyon 694 Bin varil artış beklentisine karşın 6 Milyon 346 Bin varil ile üst üste beşinci haftada fazlalık verirken, API verileri ile beraber baskıyı derinleştiren unsurlar arasında yer aldı. Yine EIA tarafından haftalık olarak paylaşılan ABD günlük ortalama üretim miktarı ise geçtiğimiz hafta ile aynı kalarak 10 Milyon 900 Bin varil seviyesinde kaldı. Bugün başta yine; İran nükleer anlaşması olmak üzere, önemli Petrol üretici ülkelerden gelebilecek açıklamalar fiyatlamalara etki edebileceği gibi, son dönemde baskı unsuru oluşturan pay piyasası hareketleri de önemli olacaktır. Teknik olarak baktığımızda ise 75 Dolar seviyesi üzerinde tutunma çabası görülmekte. Şuan için 75.60 civarındaki emtiada, bugün de 75 Dolar seviyesi kritik olacak. Buranın da kırılması halinde emtiadaki satış baskısı derinleşebilir. Emtiada, bugün görülebilecek yukarı yönlü ataklarda ise; izlenebilecek direnç seviyeleri 75.75, 76.00, 76.20 ve 76.50’de bulunmakta.
ONS ALTIN
Son üç haftada yaşanan yükselişlerri dördüncü haftasında da devam ettirmeye çalışan emtiada, genel anlamda bu süreçte güvenli liman taleplerinin etkili olduğunu görmekteyiz. Küresel risk artışlarının fiyatlamalar üzerinde ana etken olduğu emtia için, diğer yandan ise zaman zaman Dolar Endeksi, ABD ve İtalya tahvil faizleri ve Çin Yuanı kaynaklı fiyatlamalar da görmekteyiz. Dün, Dolar Endeksi’nde İtalya ve Brexit kaynaklı görülen yükseliş ve Çin Yuanı’ndaki kısmi değer kayıplarına karşın, İtalyan tahvillerinde görülen satışlar ile faizlerde görülen yükselişler; ABD borsalarında oluşan satıcılı hareketlerle birlikte fiyatlamalar üzerinde etkiliydi. Bugün, ABD tarafında bir çok önemli ekonomik veriler açıklanacak. Ayrıca, Avrupa Merkez Bankası kararları’nın açıklanacağı günde; Çin ve İtalya gibi küresel piyasaları etkileyebilen ekonomilerden gelebilecek haber akışları da, borsa endekslerinde oluşacak hareketlerle birlikte emtia fiyatlamaları üzerinde etkili olabilir. Teknik olarak ise; Temmuz ortasından bu yana ilk kez güünlük bazda 1232 seviyesi üzerinde kapanış gördük. Bu bağlamda, yukarı yönlü hareketlerin devamıyla 1239 direnç seviyesinin de geçilebilmesi halinde 1255 bölgesi hedef haline gelebilir. Değerli Metal’de 1232 seviyesinin altına yeniden inilmesi halinde ise; oluşabilecek satıcılı işlemlerde izlenebilecek destek noktaları; 1229, 1226, 1224 ve 1222 ‘de bulunmakta.






 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayaabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.