Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

Piyasaların gözü Trump - Juncker Görüşmelerinde Olacak!
Dün yurt dışından Satın Alma Müdürleri Endeksleri takip edilirken rakamlarda karmaşık bir seyir hâkimdi. Haber akışında ise ticaret savaşları gündemde kalmaya devam ederken gözler bugün ABD Başkanı Donald Trump ile Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’ın ticari sürtüşmelere ilişkin gerçekleştirilecekleri toplantıya çevrildi. ABD ile İran arasında yaşanan kriz ise karşılıklı açıklamalarla devam ediyor. Son olarak İran tarafından yapılan açıklamada, ABD üslerinin menzillerinde olduğu belirtilerek ABD’ye gözdağı verildi. Bilindiği gibi ABD Başkanı Donald Trump son olarak İran’a yönelik yaptığı uyarıda ‘’ABD’yi bir daha asla tehdit etme yoksa sonuçları kötü olur’’ şeklinde açıklamalarda bulunarak gerginliğin bir müddet daha gündemde üst raflarda kalacağına işaret etmişti. İngiltere’de ise Başbakan May’in, Brexit konusunda dümeni kendisinin aldığını ve Brexit Bakanı’nın süreci vekili olarak yürüteceğini söylemesi dikkat çekiciydi. Zira, kabine içinde May ile Brexit konusunda yaşanan anlaşmazlıklar 2 vekilin istifasına neden olmuştu. Yurtiçi tarafta ise dün merakla beklenen Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı takip edildi. Banka hali hazırda bulunan faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmezken karar sonrası yaptığı açıklamalarda enflasyonu görmeden faiz artışlarında ihtiyatlı kalacağının mesajını verdi. Özellikle Merkez Bankası’nın bağımsızlığının sorgulandığı bu günlerde kurumun faiz oranlarını sabit bırakması TL aleyhine sert fiyat hareketlerine neden oldu. Dün ayrıca Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın iş adamlarıyla gerçekleştirdiği toplantı sonrası yaptığı açıklamalarda da enflasyona yönelik vurgu yapıldı. Albayrak; ‘’Enflasyonla mücadele eşgüdüm içerisinde yürütülecek ve tedbirler kararlılıkla alınacak’’ derken yakın zamanda açıklayacakları ‘’Orta Vadeli Program’’ ‘(OVP)’da enflasyonda düşüşe odaklanılacağını söyledi. Albayrak ayrıca OVP’nin hazırlanması içinn toplantıların süreceğini belirtti. Özellikle Merkez Bankası’nın verdiği bu karar sonrası hükümet tarafından atılacak somut adımlar TL varlıkları için kritik olacaktır. Bugünde yine gerek yurtiçinden gerekse yurtdışından TCMB’nin kararlarına ilişkin gelebilecek açıklamalar önemli olabilir. Ayrıca bugün yurtiçinde gerçekleşecek olan Temmuz ayı Kapasite Kullanım Oranı ve İmalat Güveni verileri de izlenecektir. Yurtdışı ekonomik takvimde ise Almanya İFO endeksi, İngiltere Brüt Mortgage Onayları, ABD’den ise Yeni Konut Satışları, Petrol takip eden yatırımcılar içinde yarın EIA tarafından gelecek Ham Petrol Stokları takibimizde olacak.
EURUSD
Dün volatilite olarak sakin geçirilirken Avrupa ve ABD’den Satın Alma Müdürleri Endeksleri takip edildi. Verilere baktığımızda Almanya ve Euro Bölgesi’nden gelen İmalat ve Bileşik PMI’ları çoğunlukla beklentilerin üzerinde gelirken Hizmet PMI rakamları tahminleri karşılayamadı. ABD’de Markit tarafından açıklanan Üretim ve Hizmet PMI’ları ise karmaşık oolarak gerçekleşti. ABD ile AB arasında yaşanan ticari sürtüşmelerde ise dün AB’li yetkililerin ticaret savaşlarını bir müddet askıya almak istediğine ilişkin çıkan haberler dikkat çekerken, gözler bugün ABD Başkanı Donald Trump ile Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in ek gümrük tarifelerine ilişkin yapacakları görüşmelerde olacak. Ticaret savaşlarının yanı sıra veri akışında ise Almanya’dan İFO Endeksleri, ABD’den ise Yeni Konut Satışları fiyatlamalarda etkili olabilir. Teknik olarak baktığımızda ise 1.1710 altında kalıcılıklarda 1.1685, 1.1655 ve 1.1630 destek noktaları izlenebilir. Yukarı yönlü ataklarda ise 1.1710 - 1.1730 bölgesi kritik görünümünü korumakta. Bu bölgenin geçilmesi halinde Euro lehine ataklar hız kazanabilir. Bu durumda ise ilk etapta 1.1760, 1.1785 ve 1.1820 direnç noktaları önemli olabilir.
USDTRY
Yurt içi tarafta merakla beklenen Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı dün itibari ile gerçekleştirildi. TCMB faiz kararlarındaa değişikliğe gitmezken, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceği açıklamasında bulunuldu. Piyasa beklentileri ise 100 baz puanlık bir faiz artışını öngörürken, bu yönde bir adım atılmaması TL aleyhine sert fiyat hareketlerini beraberinde getirdi. Günün geri kalanında ise Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın iş adamlarıyla gerçekleştirdiği toplantı sonrası yaptığı açıklamalarda da enflasyona yönelik konuşmasını takip ettik. Bakan Albayrak: Kamuda tasarruf tedbirlerinin alınmaya başlandığını, enflasyon ile mücadele konusu eşgüdüm içerisinde devam edeceğini söyledi. Öte yandan gün içi IMF’nin yaptığı derlemede: yüksek global cari açık olan ülkelerin global büyümeyi riske soktuğunu ve ileriye dönük ticari gerilimleri tırmandırabileceğinden söz etti. Aşırı cari açığa sahip ülkeler arasında ABD ve Türkiye’yi örnek gösterdi. ABD tarafında ise bu gün Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ile Başkan Trummp’ın görüşmesi takip edilecekken, görüşmenin ana gündem konusu ABD’nin AB’ye uyguladığı ek ticari tarifeler olması beklenmekte. Bu gün ise gerek yurtiçinden gerekse yurtdışından TCMB’nin kararlarına ilişkin gelebilecek açıklamalar önemli olacaktır. Ayrıca yurtiçinde gerçekleşecek olan Temmuz ayı Kapasite Kullanım Oranı ve İmalat Güveni verileri, ABD tarafında ise Yeni Konut Satışları dataları takip edilecektir. Teknik olarak baktığımızda ise faiz kararı sonrası sert yükselişler görülürken, parite 4.9370 seviyesinden bir miktar geri çekildi. Şu an 4.8750 destek seviyesi üzerinde fiyatlamalar görülürken, yukarı yönlü atakların devamında direnç seviyelerinden bahsetmek anlamsız olacaktır. Olası geri çekilmelerde ise 4.8750, 4.8680, 4.8530 ve 4.8485 noktaları izlenebilir.
GBPUSD
Dün İngiltere Başbakanı Theresa May’in, Brexit müzakerelerinde dümenin başına geçeceğine yönelik yaptığı açıklamalar Pound lehine hareketlere neden oldu. Ancak Brexit’e ilişkin belirsizliklerin hala daha devam etttiğini ve konuya ilişkin gelebilecek haber akışlarının dikkatle takip edilmesinde fayda görmekteyiz. Diğer taraftan İngiltere Merkez Bankası’nın Ağustos ayında faiz artırabileceğine yönelik oluşan beklentilerde Sterlin lehine hareketleri destekledi. ABD tarafında ise başta ticaret savaşları olmak üzere Başkan Donald Trump eksenli gelişmeler yakından takip edilirken dün ülkeden gelen PMI rakamlarında karmaşık bir seyir hâkimdi. Bugünde yine ticaret savaşları ve Brexit konusu ana gündem maddesi olarak takip edilecek. Ayrıca iki ülkeden gelecek verilerin yanı sıra tahvil piyasası hareketleri ve teknik fiyatlamalarda takibimizde olacak. Bu kapsamda teknik olarak şuanda 1.3145 direncine yakın fiyatlamalar görülürken buranın geçilmesi halinde 1.3170, 1.3195 ve 1.3225 direnç seviyeleri takip edilebilir. 1.3145 altı kalıcılıklarda ise, 1.3050 desteği tekrardan USD lehine hareketlerin devamı için kritik olacaktır. Ancak öncesinde 1.3100 ve 1.3075 ara destekleri önemli olabilir.
BRENT PETROL
ABBD Başkanı Donald Trump İran nükleer anlaşması ile ilgili açıklamaları takip edildi. Başkan Trump; “Bir önceki yönetim tarafından yapılan ve bir felaket olan anlaşmanın aksine, ABD (İran’la) gerçek bir anlaşma yapmaya hazır.” dedi. Hatırlanacağı gibi bir önceki gün ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’da benzer ifadeler kullanarak, İran’la ilgili yeni bir anlaşmadan bahsetmişti. Diğer yandan Uluslararası Enerji Ajansın’dan Keisuke Sadamori: ABD’nin, İran’ın Petrol ihracatını azaltma çabalarının kısa vadede küresel Petrol fiyatlarındaki oynaklığa katkıda bulunacağını söylerken, konuşmasının devamında, Tahran Petrolü’nün küresel pazardan tam anlamı ile çekilip çekilmeyeceğini bilemediklerini ancak son göstergeler bu eksikliğin önemli olduğunu göstermektedir diyerek, sorunun büyüklüğünü tekrardan gündeme getirdi. Akşam saatlerinde açıklanan Amerikan Petrol Enstitüsü (API) Haftalık Ham Petrol Stokları geçen haftaki 629 Bin varil artışa karşın bu hafta 3 Milyon 160 Bin varil eksi vererek fiyatlları yukarı yönlü destekledi. Dünkü fiyatlamalara baktığımızda ise Emtia günü yükselişle kapatırken, bir süredir ABD ve Çin arasında geçen ticari savaşların, küresel Petrol talebini azaltacağı beklentileri, Çin’in altyapı harcamalarını arttıracağı yönündeki haberler ile bir nebze olsun azaldı. Geçmiş dönemde de altyapı yatırımları, Çin tarafının emtia talebini arttırmış, Petrol fiyatlarını ise yukarı yönlü desteklemişti. Bu günde yine başta İran nükleer anlaşması ve önemli petrol üretici ülkelerden gelebilecek haber akışları takip edilecektir. Ayrıca EIA Haftalık Ham Petrol Stokları ve ABD üretim dataları paylaşılacak olup, fiyatlamalara etki edebilir. Teknik olarak baktığımızda ise 74.10 direnç seviyesine yakın fiyatlamalar görülürken, alış işlemlerinin devamında 74.30, 74.75 ve 75.00 noktaları hedeflenebilir. Olası geri çekilmelerde ise 73.85, 73.50 ve 73.00 destek seviyeleri bulunmaktadır.
ONS ALTIN
Ticari savaşlar günden güne ülke ekonomilerine verdiği zararları arttırırken, ülkelerr ise önlem paketlerini uygulamaya koymaya başladı. Trump yönetimi dün yaptığı açıklamada, ABD’li çiftçiler üzerinde oluşan ticaret kaynaklı olumsuzlukları bertaraf etmek için 12 Milyar Dolar’lık bir yardım paketi sunacağını açıkladı. Öte yandan bu gün Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncke, ticari tarifeleri hakkında, ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmek için Washington’a gidecek. Görüşme öncesi açıklama yapan Başkan Trump; “Ticarette bize yıllardır adil davranmayan ülkeler, müzakere için Washington’a geliyorlar. Bunu yıllar önce yapmaları gerekirdi, ama hiç olmamasından daha iyidir.” diyerek, bu günkü görüşmelerde taviz vermeyeceğinin sinyallerini verdi. Ayrıca açıklamalarda bulunan IMF: ABD Doları’nın orta vadeli temel göstergelerinin gerektiği seviyeye göre yüzde 8 ile 16 arasında daha değerli konumlandırıldığını açıkladı. Gelişmiş ekonomilerde ısrarcı ve aşırı cari işlemler açıklarının global büyümeyi riske sokabileceğini ve ticari gerilimleri tırmandırabileceğini belirtti. Bu gün ise başta ticari savaşlar cephesinden gelebilecek haber akışları, Dolar endeksi ve Çin Yuanı kaynaklı fiyatlamalar ayrıca tahvil faizlerinin getiri durumu da takip edilecektir. Teknik olarak baktığımızda 2018 Nisan ayında başlayan düşen kanal hareketi içinde seyrine devam eden emtia için, satışların devamında 1222, 1218 ve 1213 destek noktaları takip edilebilir. Olası yukarı yönlü tepki alımlarında ise 1229, 1232 ve 1236 dirençleri bulunmaktadır.


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşleerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş