Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

Donald Trump, "Ateşkes"i Uzatacağını Duyurdu, Brexit'te ise Karmaşa Devam Ediyor!
Geçtiğimiz Cuma günü Euro Bölgesi'nde takip ettiğimiz veriler, çoğunlukla yine vasat görünüm sergilerken; Bölgedeki zayıflanın bir müddet daha devam edebileceğine işaret etti. Brexit konusunda yine yoğun haber bombardımanı vardı. İşçi Partisi milletvekillerinden Ian Austin istifa ettiğini açıklarken, Eski Galler Milletvekillerinden Carwyn Jones ise 2. Bir Brexit referandumu yapılması gerektiğini savundu. Hatırlanacağı üzere Birleşik Krallık tarafında hafta içerisinde; Ana muhalefetteki İşçi Partisi'nden 7, Hükümetteki Muhafazakar Parti'den ise 3 milletvekilinin istifası ile parlamento dengesine dair soru işaretleri artmıştı. Başbakanlık'tan yapılan açıklamada da: Anlamlı yeni oylamanın bu hafta(25 Şubat-1 Mart) içerisinde yapılabileceği belirtilirken, Başbakan Theresa May ise hafta sonunda yaptığı açıklamada; bu hafta bir oylama yapılmayacağını, ancak 12 Mart'a yetiştirmeye çalışacaklarını belirtti. Ayrıca May'in Brexit'i 2 ay, AB Yönetimi'nin ise 2 yıl ertelemeyi değerlendirdiği yönündeki haberler de gündemde yer bulmakta. Ticaret Savaşları gündeminde ise Cuma günü dikkatler; Beyaz Saray'da ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Başbakan Yardımcısı Liu He arasında yapılan görüşmedeydi. Görüşme sonrası olumlu söylemler devam ederken, yeni haftanın başlangıcında Donald Trump sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada: Birçok konuyu kapsayan yapısal meselelerde azımsanmayacak derecede yol kat edildiğini, bunun neticesinde 1 Mart'ta sona erecek olan ateşkes süresini uzatacağını duyurdu. Trump ayrıca, Mar-a-Lago(Trump'ın sıkça uğradığı Florida'daki bir club) 'da Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile bir anlaşmayı sonuçlandırmak için buluşabileceklerini belirtti. Diğer yandan; tartışmaların başladığı AB menşeli otomotiv ürünlerine Trump Yönetimi'nin getirebileceği ek gümrük vergileri konusunda ise, AB Komisyonu'nun Ticaretten Sorumlu Komiseri Cecilia Malmström: "Çok yakın zamanda bir karar alacağımıza inanıyorum" derken, son gelen bilgiler; ABD'nin ek gümrük vergilerinin getirilmesi halinde, AB tarafının da misilleme olarak; Xerox, Samsonite ve Caterpillar gibi ABD'li şirketlerin ürünlerine ek vergi getireceği şeklindeydi. Piyasalarda bugün; çok önemli ekonomik datalar açıklanmayacak. Haber akışlarında ise gözler öncelikli olarak yine; Ticaret Savaşları ve Brexit gibi küresel risk unsurlarında olacak. Majör merkez bankası yetkililerinden gelecek açıklamalar da oynaklığa neden olabilir.
EURUSD
Geçtiğimiz Cuma günü Avrupa tarafından önemli veri akışları takip edilirken açıklanan verilerde görülen zayıflık, Euro Bölgesi ekonomisine yönelik soru işaretlerini artırdı. Rakamlardaki olumsuz tablonun yanı sıra Avrupa Merkez Bankası(ECB) Başkanı Mario Draghi ile ECB üyesi Francois Villeroy'un güvercin tondaki söylemleri de, parite tarafında satış yönlü işlemlere neden oldu. Ticaret savaşları cephesinde ise ABD ile Çin'in, Washington'da yürüttüğü müzakerelerden pozitif açıklamalar gelmeye devvam etti. Özellikle ABD Başkanı Donald Trump'ın; 1 Mart'ta bitecek olan ateşkes kararını, 1 ay veya daha fazla uzatabileceğine ilişkin söylemleri dikkat çekerken, Başkan Trump yeni haftanın ilk saatlerinde bu söylemleri haklı çıkartacak bir açıklama ile süreyi uzatacağını deklare etti. Açıklamanın gelmesi ile risk iştahında görülen artış, parite tarafında alıcılı işlemlere neden olsa da; ABD ve AB arasındaki ticaret müzakerelerine dair bilinmezliğin ve yine AB tarafında; Brexit başta olmak üzere siyasi belirsizliklerinin devam etmesi bu hareketleri sınırlandırdı. Bu bağlamda Bugün yine ticaret savaşları ve Brexit konuları başta olmak üzere küresel risklere ilişkin haber akışları kritik olacak. Keza, son zamanlarda yeniden tartışmaya açılan majör merkez bankalarının politikalarına dair gelecek haber akışları da parite üzerinde etkili olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.1345, 1.1370, 1.1390, 1.1410, 1.1425
Destekler: 1.1330, 1.1300, 1.1285, 1.1265, 1.1240
USDTRY
Hafta içerisinde S&PP'den gelen uyarılar, FOMC tutanakları ve küresel ekonomik görünüme ışık tutan yurtdışı ekonomik verilerde görülen bozulmalar ile baskılan TL varlıkları, geçtiğimiz Cuma günü de Avrupa tarafında gelen vasat verilerle zayıflamaya devam ederken; kur tarafında haftanın en yüksek seviyeleri test edildi. Yurtiçinde takip edilen ekonomik verilerde ise; Reel Kesim Güven Endeksi'nin son 7 ayın en yüksek seviyelerine çıkmasına karşın, Kapasite Kullanım Oranı'nın 35 ayın en zayıf seviyelerine gerilemesi de tedirginliğe neden oldu. Diğer yandan, yurtdışı tarafta gün boyunca yine Brexit ve Ticaret Savaşları gibi küresel risk unsurları da takip edilirken; ABD ve Çin arasında Wahington'da devam eden üst düzey ticaret müzakerelerine yönelik gelen iyimser söylemler ile Dolar Endeksi'nde görülen geri çekilmeler yeniden TL lehine işlemlere neden oldu. Keza, ABD'de askeri temaslarda bulunan Türk heyetinden gelen ılımlı söylemler ve FED ve ECB gibi majör merkez bankalarının yetkililerinden gelen güvercin ttondaki mesajlar da bu yöndeki işlemlerde etkili oldu. Yeni güne de Donald Trump'ın Çin ile yapılan ticaret müzakerelerine yönelik iyimser açıklamaları ile başladık. Gerek yurt içi tarafta, gerekse yurt dışı tarafta çok önemli ekonomik datalar açıklanmayacak. Ancak, gün boyunca yurt içi taraftan yine; jeopolitik, siyasi ve ekonomik konulara dair gelişmeler takip edilecekken, yurt dışı taraftan da; Ticaret savaşları ve Brexit konuları başta olmak üzere küresel risklerin durumu, majör merkez bankaları yetkililerinden gelecek açıklamalar ile birlikte kur üzerinde etkili olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 5.3290, 5.3360, 5.3420, 5.3575, 5.3730
Destekler: 5.3100, 5.2960, 5.2750, 5.2690, 5.2560
GBPUSD
Birleşik Krallık tarafında Brexit konusu gündemde kalmaya devam ediyor. Özellikle Brexit'in gerçekleşmesine sayılı haftalar kala hala daha nihai bir anlaşmanın yapılmaması piyasa tarafında tedirginlik unsuru olarak kalmaya devam ederken, anlık olarak gelen haber akışlarının parite üzerinee oynaklığa neden olduğunu görmekteyiz. Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May'in, anlaşmalı bir Brexit'in gerçekleşmesi için kararlı tavır içerisinde olmasına karşın; son zamanlarda partisinde görülen yaprak dökümü May'i de bazı konularda geri adım atmaya teşvik ediyor. Zira; hafta sonunda Mısır'daki Sharm El Sheikh'de AB-Arap Liderleri toplantısına katılan May, dönüş yolunda: Bu hafta Avam Kamarası'nda yapılması düşünülen yeni oylamayı erteleyeceğini ve 12 Mart'a kadar yeni bir anlamlı oylamayı yetiştirmeyi umduklarını söyledi. ABD cephesinde ise; "ticaret savaşları" konusu gündemde kalmaya devam ederken Çin ile gerçekleştirilen ticaret görüşmelerinden gelen iyimser açıklamalar küresel olarak risk iştahını bir miktar arıtırken, ABD-AB arasındaki ticaret müzakerelerine yönelik belirsizlik ise bir bu kadar daha baskı unsuru oluşturmakta. Önemli bir veri akışının bulunmadığı bugün yine; Brexit ve ticaret savaşları konularını ana gündem maddesi olarak takip edeceğiz. Ayrıca, son günlerdee piyasalarda yeniden tartışmaya açılan majör merkez bankalarının politikalarına yönelik gelebilecek açıklamalar da parite üzerinde etkili olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.3080, 1.3100, 1.3135, 1.3150, 1.3165
Destekler: 1.3050, 1.3020, 1.2990, 1.2960, 1.2940
BRENT PETROL
Geçtiğimiz haftanın son işlem günüde gözler yine; ABD 'nin başkenti Washington'da üst düzey ABD ve Çin heyetleri arasında yapılan görüşmelerdeydi. ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Başbakan Yardımcısı Liu He arasında Beyaz Saray'da yapılacak olan görüşmeler öncesi oluşan iyimserlik Petrol fiyatlarına da yansırken, ABD-AB ticaret müzakereleri ve Brexit konusundaki belirsizlikler ise yukarı yönlü hareketleri sınırladı. Yeni günde de; ABD ve Çin arasındaki müzakerelere dair ABD Başkanı Donald Trump'tan gelen iyimser söylemler ile yukarı yönlü "gap(fiyat boşluğu)"li açılış yapan emtiada; Asya tarafında piyasaya düşen bazı haberler ile yeniden satıcılı seyir gördük. Dünya'nın en büyük petrol üreticilerinden Suudi Arabbistan'ın kamu petrol şirketi Saudi Aramco'nun Çin'de yeni bir rafineri alma girişiminin yanı sıra, ihtilaflı olduğu ülkelerden birisi olan Kuveyt ile petrol üretimini tarafsız bir bölgede yapabileceğinin belirtilmesi de fiyatlamalarda etkiliydi. Günün devamında yine; Brexit ve Ticaret Savaşları gibi küresel risk unsurları emtiadaki fiyatlamalar açısından kritik olacak. Ayrıca, Venezuela ve İran konuları başta olmak üzere OPEC ve OPEC+ üyelerinden gelebilecek ekstra açıklamalar da oynaklığa neden olabilir. Teknik olarak ise; hem Ocak ayından başlayan yükselen kanalın üst bandına denk gelen hem de yatay olarak kuvvetli bir direnç seviyesi olan 67.60 seviyesini, olası yukarı yönlü hareketlerde yine takip etmek faydalı olacaktır. Zira, burası kalıcılıkla geçilebilirse son üç günde durma noktasına gelen alım ağırlıklı işlemler yeniden başlayabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 67.20, 67.45, 67.60, 67.85, 68.25
Destekler: 66.85, 66.45, 66.30, 66.15, 65.85
ONS ALTIN
Geçtiğimiz haftanın son iiki gününde; Asya, Euro Bölgesi ve ABD'de takip ettiğimiz ekonomik verilerde görülen bozulmalar küresel büyümeye dair endişeleri canlı tutarken, geçtiğimiz Cuma günü gözlerin çevrildiği; ABD Başkanı Trump ile Çin Başbakan Yardımcısı görüşmesine dair pozitiflik nedeniyle oluşan yukarı yönlü hareketleri kısmen sınırladı. Diğer taraftan; Dünya'nın en büyük ikinci Altın üreticisi olan Kanada'daki Barrick Gold'u, ABD'li Newmnot'u satın alarak üretim artışına yönelmek istediği yönündeki haberler de fiyatlamalar üzerinde etkili olurken, majör merkez bankaları yetkililerinden gelen güvercin tondaki açıklamalar ise fiyatlamalar açısından pozitifti. Diğer küresel risk unsurlardan Brexit ve ABD-AB Ticaret Savaşları konusunda ise belirsizliklerin devam ettiği görüldü. Bugün küresel taraftan çok önemli bir veri akışı takip edilmeyecek. Ticaret savaşları cephesinde; ABD Başkanı Trump'ın Çin ile yapılan ateşkesin bitiş tarihi olan 1 Mart tarihine yönelik yapmış olduğu öteleme açıklaması yeni haftanın başlangıcında fiyatlamalar üzerinde etkili oldu. Ancak, gün boyunca yine; Ticaret Savaşları ve Brexit gibi küresel risklerin durumu fiyatlamalar açısından kritik olacak. Keza, son zamanlarda yeniden tartışmaya açılan majör merkez bankalarının politika konumlarında dair gelişmeler de pay ve tahvil piyasalarında oluşan fiyatlamalarla birlikte önem arz edecek.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1333, 1337, 1339, 1342, 1344
Destekler: 1329, 1326, 1323, 1320, 1316



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.