Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

AB’nin, İtalya’ya Vereceği Cevap ve Brexit Konusu Yine Kritik Olacak!

Dün, Euro Bölgesi’nde İtalya ve Brexit konusu yine gündemin üst sırasında yer buldu. Geçtiğimiz Cuma günü Euro tarafının İtalya’ya gönderdiği mektup, İtalya tarafından cevaplanırken; AB Komisyonu tarafından verilecek nihai karar ise bugüne kaldı. İtalya Başbakanı Conte ve Başbakan Yardımcısı Di Maio’nun Euro’dan ayrılmayı düşünmedikleri yönündeki açıklamalarının yanı sıra, Conte’nin yüzde 2.4’lük bütçe açığını kesinlikle aşmayacaklarını taahhüt ettiği görüldü. Brexit konusunda ise, AB tarafından gelen açıklamalar İrlanda sınırı konusunun halen çözülmesi gereken önemli bir sorun olduğu yönündeydi. Ayrıca, Birleşik Krallık içerisinde baş gösteren karmaşa ve muhalif seslerin yükselmesi de Pound varlıklarında sert satış baskısına neden oldu. Yurt dışı tarafta ayrıca ticaret savaşları ve İran yaptırımları takip edilirken, Çin otoritelerinin piyasaya yapmış olduğu sözlü ve niceliksel müdahalelerin Borsalar üzerinde pozitif etkileri görüldü. ABD’nin, Rusya ile birlikte yapmış olduğu “Orta Menzilli Nükleer Silahlar Anlaşması”ndan çekilme kararı alması da her ne kadar fiyatlamalara dâhil olmasa da ileriye dönük risk artışları açısından kritikti. Yurt içi tarafta ise ekonomik veri olarak Eylül ayı Merkezi Hükümet Borç Stoku takip edilirken, kurlarda sınırlı hareket görüldü. Bugün, yurt içi tarafta; Ekim ayı Tüketici Güveni izlenecek. Ayrıca, Moskova’da yapılacak olan “Astana Üçlüsü” toplantısına dair gelişmeler ile bugün yapılacak olan 6 ayda bir sabit kupon ödemeli 2 ve 5 yıllık tahvil ihalelerinde oluşacak fiyatlamalar da kurlar üzerinde etkili olabilir. Yurt dışı tarafta ise; Eylül ayı Almanya ÜFE oranları, İngiltere Ekim ayı Sanayi Sipariş Trendi, petrol yatırımcıları için ise haftalık API stokları takip edilecek. İngiltere Merkez Bankası(BOE) Başkanı Mark Carney’in konuşma yapacağı günde; İtalya’nın bütçe dengesi ve İngiltere’nin Brexit mesesi ile tahvil ve pay piyasalarındaki hareketler de yine önemlii olacak.

EURUSD

Dün İtalyan bütçesine yönelik gelen olumsuz söylemler, Euro’da satış baskısına neden olurken, Brexit konusunun da belirsizlik halinde olması bu harekeleri desteklemekte. İtalya’dan gelen yorumlarda “yapıcı diyalog” öne çıkarılsa da, bütçe konusunda geri adım atılmaması negatif unsur olarak karşımıza çıkmakta. Bugün AB Komisyonu tarafından İtalyan bütçesine yönelik nihai karar açıklanacakken, paritede hareketliliğe sebep olabilir. ABD tarafına geçtiğimizde ise Suudi Arabistan ile yaşanan gerginlikler öne çıkarken, ticaret savaşları cephesinde Çin Yuan’ında görülen değer kaybı Dolar varlıklarını dün itibari ile güçlü tuttu. Asya seansı ile birlikte paritede görülen satıcılı seyir bu güne de sarkarken, günün devamında Almanya’dan ÜFE verileri ve ABD tarafında ise üyelerinin açıklamaları takip edilecek. Ayrıca başta İtalya bütçe konusu olmak üzere, Brexit başlıklı haber akışları ve tahvil getirileri izlenecektir. Teknik olarak baktığımızda ise 2016 Aralık ayında başlayan yükselen trende denk gelen 1.1445 destek bölgesi önemini korurken, kalıcılık ile geçilmesi durumunda satış işlemleri derinleşebilir. Takip edebileceğimiz ara destek seviyeleri, 1.1425, 1.1410 ve 1.1390’da yer almaktadır. Yeniden görülebilecek alıcılı işlemlerde ise 1.1465, 1.1485 ve 1.1510 dirençleri izlenebilir.

USDTRY

Yurtiçi tarafta siyasi ve ekonomik risklere ilişkin gelişmeler takip edilirken dün Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Eylül ayı Merkezi Borç Stoku rakamları takip edildi. Rakamlara baktığımızda İç Borç Stokunun 576.6 Milyar TL ile bir önceki döneme göre artış yaşadığı görülürken Dış borç stoku ise 89 Milyar USD ile bir önceki döneme göre düşüş yaşadı. Dolar tarafının ise özellikle Avrupa’da yaşanan sorunlar kaynaklı olarak güçlendiğini görmekteyiz. Bugünkü ekonomik takvimde ise ABD’den önemli bir veri akışı bulunmazken Türkiye’den Tüketici Güveni datasını izleyeceğiz. Ayrıca yine küresel öneme sahip haber akışlarının yanı sıra bir taraftan da Perşembe günü TCMB tarrafından gerçekleştirilecek olan PPK toplantısına yönelik gerek yurtiçi gerekse yurtdışı taraftan gelebilecek açıklamalar ile 2 ve 5 yıllık, 5 ayda bir sabit kupon ödemeli tahvil ihalelerini takip edeceğiz. Teknik anlamda, 5.6800 üzerindeki kalıcılık yukarı yönlü ataklara hız kazandırabilir. Bu durumda 5.7000, 5.7100, 5.7465 ve 5.8000 seviyeleri önemli olabilir. Aşağı yönlü hareketlerde ise 5.6400, 5.6260, 5.6110 ve 5.5700 destek seviyeleri takip edilebilir.

GBPUSD

Brexit konusu gündemde en üst sıralarda yer almaya devam ederken Sterlin varlıkları üzerinde de baskı yaratıyor. Özellikle İrlanda sorunu üzerinde hala daha çözülemeyen sorunlar ülke içerisinde muhalif seslerin yükselmesine neden olurken Başbakan May hükümetine de İngiltere’nin yararına bir anlaşma yapacağına yönelik güvenin azalması olası bir krizin sinyallerini veriyor. Bu kapsamda baktığımızda bugünde gerek hükümet tarafından gerek muhalif kanattan gerekse AB tarafından gelecek açıklamalar kritik olacaktır. ABD tarafınnda ise başta ticaret savaşları olmak üzere Başkan Donald Trump eksenli gelişmeler takip edilirken Avrupa’da yaşanan lokal sorunlar Dolar varlıkları üzerinde etkili oluyor. Bugünkü ekonomik takvimde ise İngiliz Sanayi Birliği tarafından Sanayi Sipariş Trendinin yanı sıra iki ülkenin merkez bankası yetkililerinden gelecek açıklamalar önemli olabilir. Teknik olarak yükselen trendin kırılım noktası olan 1.3000’un ihlal edildiğini görmekteyiz. Bu seviye altında kalıcılıklar da 1.2930 kritik olacaktır. Zira buranın da kırılması halinde parite tarafında satış yönlü işlemler derinleşebilir. 1.3000 üzerine çıkmasıyla birlikte yaşanacak toparlanma hareketlerinde ise ilk etapta 1.3020, 1.3050 ve 1.3080 direnç seviyeleri izlenebilir.

BRENT PETROL

Gazeteci Kaşıkçı’nın öldürülmesi konusunda Suudi Arabistan’a yönelik yaptırım kararları tartışılırken, bir süredir krallığın cevap olarak Petrol ihracatlarını kısabileceği ihtimali, emtia üzerinde yukarı yönlü hareketleri desteklemişti. Suudi Arabistaan Petrol Bakanı dün yaptığı açıklamada emtia arzını siyasetten izole ettiklerini, Petrol’ü bir misilleme aracı olarak kullanmayacaklarını belirtti. Ayrıca İran’a uygulanacak olan yaptırım neticesinde, küresel dolaşımdan çekilen Petrol’ü dengeleme konusunda üretim artışına giderek günlük arzı 11 Milyon varile çıkaracaklarını söyledi. Bakanın açıklamaları piyasaların endişelerini bir nebze olsun dindirirken, yine de Kasım ayında yürürlüğe girecek olan İran yaptırımları, emtia üzerinde baskı unsuru olmaya devam etmekte. Yeni günle beraber özellikle Suudi enerji bakanı Khalid al-Falih’in açıklamaları emtia fiyatlamalarını aşağı yönlü desteklerken, günün devamında, geçtiğimiz hafta 2 Milyon 100 Bin varil azalış gerçekleştiren Amerikan Petrol Enstitüsü (API) Haftalık Ham Petrol Stokları’nı takip edeceğiz. Ayrıca başta İran nükleer anlaşması olmak üzere, önemli Petrol üretici ülkelerden gelebilecek açıklamalar fiyatlamalara etki edebilir. Teknik olarak baktığımızda ise 79.55 destek seviyesinee yakın fiyatlamalar görülürken, satıcılı seyrin devamında 79.30, 78.95 ve 78.50 seviyeleri izlenebilir. Yeniden görülebilecek yukarı yönlü hareketlerde ise 79.85, 80.20 ve 80.50 dirençleri bulunmaktadır.

ONS ALTIN

Dün, Euro Bölgesi’nde İtalya bütçesi ve İngiltere’nin Brexit meselesi kaynaklı oluşan fiyatlamalar Dolar Endeksi’nde yukarı yönlü hareketlere neden olurken; Ons Altın’ı ise baskıladı. Ayrıca, zaman zaman ayrışmalar olsa da emtianın benzer korelasyona sahip olduğu Çin Yuanı’nın Dolar karşısında 2017 Ocak ayından bu yana en zayıf seviyesini görmesi ve İtalyan tahvil faizlerinde oluşan geri çekilmeler de bu yöndeki işlemleri destekler nitelikteydi. Bugün yine; İtalya bütçesi, Brexit ve ticaret savaşları gibi önemli haber akışları fiyatlamalar açısından önemli olacak. Keza; Tahvil faizleri, küresel borsalar, Çin Yuanı ve Dolar Endeksi fiyatlamaları da Değerli Metal üzerinde doğrudan veya dolaylı olarak etkili olabilir. Teknik olarak baktığımızda ise; Şuan için 1222 destek noktaası üzerindeki emtiada, yukarı yönlü atakların devamı halinde izlenebilecek direnç seviyelerimiz 1226, 1229 ve 1232‘de bulunmakta. Olası geri çekilmelerde ise 1216-1212 bölgesinin kritik olacağını söyleyebiliriz. Zira, aşağı yönlü işlemlerle 1212 seviyesi altında kalıcılık sağlanabilmesi halinde 1200 bölgesinin altına doğru hareketlilik oluşabilir.


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedennle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş