Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

İngiltere 3.Çeyrek Büyüme Rakamı Açıklanacak!
Dün akşamüzeri açıklanan ABD verilerinden 3.çeyrek büyümesi dönemlik bazda yüzde 2.1 ile, senelik bazda ise yüzde 3.2 ile beklentilerin altında kalırken, İşsizlik Maaşı Başvuruları ve Devam Eden İşsizlik Haklarından Yararlanma başvuruları da tahminleri karşılayamadı. Günün diğer önemli verisi olan Philadelphia FED tarafından hesaplanan; imalat endeksi ise 26.2 ile 21.5’luk beklentinin üzerindeydi. Noel Tatilleri öncesi haftanın son işlem gününde ise yine önemli veriler takip edilecek. Almanya’da GfK tarafından yeni yılın ilk ayına dair Tüketici Güven Endeksi açıklanacakken, İngiltere’de 3.Çeyreğe ait datalardan; İşletme Yatırımları, Cari İşlemler Dengesi ve Gayri Safi Yurt İçi Hasıla değişim oranı izlenecek. Bunların içerisinde en önemlisi hiç kuşkusuz; dönemlik bazda yüzde 0.4, yıllık bazda ise yüzde 1.5’luk beklentiye sahip GSYH Değişimi(Büyüme/Küçülme) olacak. Bilindiği gibi İngiltere’de büyüme verileri her bir çeyreklik dönem için 3 kez hesaplanmakta ve bugün gelecek rakamlar, üçüncü yani nihai gerçekleşmeler olacak. ABD’de ise gündem oldukça yoğun olacak. Michigan Üniversitesi tarafından açıklanan Aralık ayı anketlerinden; Tüketici Beklentileri verisinde tahmin edilen rakam 85.0 iken, Tüketici Hissiyatı’ndaki öngörü ise 97.1 olarak gerçekleşmesi yönünde. Kasım ayı Dayanıklı Mal Siparişleri verileri de, FED monitörünün önemli parçası olan PCE(Kişisel Tüketim Harcamaları Endeksi) deflatörü kadar önem arz edecek. Yeni Konut satışlarının da açıklanacağı ülkede, petrol yatırımcıları için ise Baker Hudges sondaj kule sayıları izlenecek. Ayrıyeten, piyasada fiyatlamalara etki edebilecek düzeyde önemli olan haber akışları da dikkatle takip edilmeli.
EURUSD
Dün ABD’de açıklanan 3.Çeyrek Büyüme Rakamı (GSYİH-Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) yüzde 3.2 ile beklentilerin altında açıklandı. İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları verisi de öngörüleri karşılayamazken, Philadelphia Fed İmalat Endeksi ise 26.2 ile tahminlerin üzerinnde sonuçlandı. Öte yandan dün İspanya’nın Özerk Bölgesi olan Katalonya’da, yapılan seçimlerde merkezi hükümete yakın olan Cuidadanos partisinin kazandığı ortaya çıkarken, tek başına bir iktidar çıkartacak düzeyde sandalye çıkartamaması koalisyon yapmayı zorunlu kılacak. Meclis genelinde ise ayrılık yanlısı partilerin sandalye sayılarının çoğunlukta olması, onları daha avantajlı kılıyor. Bu konuyla alakalı bugün yaşanacak gelişmeler dikkatle takip edilecektir. Ayrıca bugünkü ekonomik takvime baktığımızda; ABD tarafında Dayanıklı Mal Siparişleri, Kişisel Gelir ve Giderler, Michigan Tüketici Beklentileri ve Yeni Konut Satışları takip edilecek. Euro Bölgesi’nde ise Almanya GFK tüketici güven endeksi ve Fransa’da büyüme rakamları açıklanacak. Gelecek bu veriler paritede fiyat hareketliliğine neden olabilir. Teknik olarak ise paritede, 2014 yılından başlayan uzun vadeli görünümde kritik önem arz eden 1.1910 seviyesinin geçilemediğini ve buradan düzeltmeler yaşandığını görmekteyiz. Geri çekillmelerin devamı halinde izleyebileceğimiz ilk destekler 1.1840, 1.1815 ve 1.1790 seviyelerinde bulunuyor. Yeniden yukarı yönlü ataklarda 1.1910 öncesi ara dirençlerimiz ise; 1.1870 ve 1.1890 seviyelerinde bulunmakta.
USDTRY
Geçtiğimiz hafta yapılan TCMB/Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısına dair tutanaklar dün açıklandı. Tutanaklarda; petrol fiyatlarında son zamanlarda görülen yükselişin enflasyon görünümünde bozulmaya neden olduğuna vurgu yapılırken, yüksek enflasyonun devam etmesinin ise; beklentiler ve fiyatlama davranışlarında bir iyileşme gözlemlenmemesinden kaynaklandığı belirtildi. ABD’de açıklanan 3.çeyrek büyümesi(GSYİH Değişimi); dönemlik bazda yüzde 2.1 ile, yüzde 2.2’lik beklenti altında kalırken, senelik gerçekleşme de yüzde 3.2 ile, yüzde 3.3’lük tahminlerin altındaydı. İşsizlik Maaşı Başvuruları 231 Bin’lik öngörünün 14 bin üzerinde gelirken, Devam Eden İşsizlik Maaşı Başvuruları da 1 Milyon 932 bin ile beklentilerden kötüydü. Bugün yurtiçinden önem arz eden bir ekonommik veri açıklanmayacak. ABD tarafında ise Dayanıklı Mal Siparişleri, Kişisel Gelir ve Gider Değişimleri, Michigan Üniversitesi Beklenti Anketleri ve Yeni Konut Satışları dataları izlenecek. Yine her iki ekonomiden gelebilecek haber akışları da fiyatlamalar açısından takibimizde olacak. Teknik olarak ise kur tarafında; kısa vadede oluşan düşen kanal içerisinde son günlerde yaşanan sıkışmanın devam ettiğini görmekteyiz. Bu bağlamda yukarı tarafta 3.8440 seviyesinin geçilmesi halinde ilk etapta 3.8550 ve 3.8685 dirençleri takip edilecekken, aşağı tarafta ise 3.8140 altı fiyatlamada 3.7975 ve 3.7860 destekleri izlenebilir.
GBPUSD
İngiliz Hükümeti dün yaptığı açıklamada, Brexit’e ilişkin yasa tasarısını 16-17 Ocak tarihlerinde parlamentoda görüşüleceğini duyurdu. Hatırlayacağımız gibi 13 Aralık’ta yapılan oturumda hükümet, Brexit konusunda Avrupa Birliği ile yapılacak anlaşmalarda yetki istemiş fakat bu kabul edilmediği gibi, Hayır oyu verenler arasında kendi milletvekillerinin de olması Baaşbakan May’in otoritesinin sorgulanmasına neden olmuştu. ABD tarafına baktığımızda, vergi reformunun Kongre’den geçmesi sonrası gözlerin çevrildiği dünkü verilerde; 3.Çeyrek GSYİH Değişimi(Büyüme) yüzde 3.2 ile beklentilerin altında kalırken, Haftalık İşsizlik Başvuruları da 20 Bin’lik artışla 245 Bin olarak gerçekleşti. Philadelphia FED İmalat Endeksi ise 26.2 ile tahminlerin üzerinde açıklandı. Bugünkü ekonomik takvimde ise; ABD tarafında Dayanıklı Mal Siparişleri, Kişisel Gelir ve Giderler, Michigan Tüketici Beklentileri ve Yeni Konut Satışları izlenecekken, İngiltere tarafında 3.Çeyrek Büyüme Oranı(GSYİH Değişimi) ve Cari İşlemler Dengesi verileri takip edilecek. Teknik olarak paritede geçtiğimiz ayın ortalarından başlayan yükselen kanal içerinde; bu aybaşından itibaren bir düşen kanal oluştuğunu görmekteyiz. Bu bağlamda, her iki figürün kesişme noktası olan 1.3335 seviyesi oldukça önem arz ediyor. Bu seviyenin aşağı yönlü geçilmesi halinde düşen kanal belirginleşip, satış baskısıı hakim olabilir. Bu durumda sırasıyla 1.3295, 1.3250 ve 1.3225 desteklerini takip etmemiz gerekecek. Ancak şuan için 1.3370 desteği üzerinde fiyatlanan paritede alım ağırlıklı işlemler görülmesi halinde ise izleyebileceğimiz dirençler 1.3410 ve 1.3440 seviyelerinde bulunmakta. Bu taraftaki 1.3440 direncinin de düşen kanalın üst bantına denk gelmesinden ötürü önemli olduğunu hatırlatalım.
BRENT PETROL
Dün Kremlin(Rusya Devlet Sarayı)’den yapılan açıklamada: Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Suudi Arabistan Kralı Salman Bin Abdulaziz ile görüştüğü ve enerji piyasasında istikrarı sağlamak için yakın işbirliğine devam etme konusunda anlaştığı bildirildi. Irak Petrol Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, yeni sondaj aramalarının başladığı Majnoon petrol sahasında gelecek yıl boyunca ortalama üretimin günlük bazda 235 Bin varilden 400 Bin varile çıkacağı bildirilirken, OPEC Genel Sekreteri Mohammad Sanusi Barkindo ise yaptığı açıklamada: “Petrol arzını kısma anlaşmasından nihai çıkış stratejissi üzerinde çalışmaya başlanıldığını” söyledi. Emtia için bugün yine uluslararası kurumlar ve önemli petrol üreticisi ülkelerden gelebilecek açıklamalar takip edilecek. Ayrıca haftanın son ekonomik verileri olarak Baker Hudges Sondaj Kule Sayıları ve CFTC Net Spekülatif Pozisyonlarını izleyeceğiz. Hatırlanacağı gibi geçtiğimiz haftaki verilerde; sondaj kule sayıları 1,5 ay aradan sonra ilk kez azalma gösterirken, CFTC Spekülatif Pozisyonlarında ise 614 Bin 500 net alım pozisyonu ile verinin tutulmaya başlandığı 1995 yılından bu yana en yüksek rakama ulaşılmıştı. Teknik olarak emtiada bugün de 64.60 seviyesini takip ediyoruz. Bu bölge üzerinde kalıcılıklarda senenin yeni zirveleri denenmek istenebilir. Aksi takdirde görülebilecek geri çekilmelerde ise 63.90, 63.50 ve 63.25 desteklerini izleyebiliriz.
ONS ALTIN
Dün akşam saatlerinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yapılan oylama ile ABD’nin, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığı karar reddedildi. Oylamaya 172 ülke katılırken, bbunlardan 128’i ABD’ye muhalefet eden oy kullandı. Hatırlayacağımız gibi oylama öncesinde konuşan ABD’nin Daimi Temsilcisi Nikki Haley ve ABD Başkanı Donald Trump, kendilerine karşı oy kullanacaklara bazı yaptırımlarda bulunacaklarını söyleyerek, tehditte bulunmuşlardı. Bu bağlamda, konuyla alâkalı bugün gelebilecek açıklamalar önem arz edecek. Diğer bir taraftan ABD’nin Kuzey Kore’ye yaptırım uygulamak için oluşturduğu taslağın ise bugün oylanması bekleniyor. Kuzey Kore ve Orta Doğu ekseninde yaşanan bu krizlerin devam etmesi, güvenli liman olarak görülen Emtia fiyatlarında hareketliliğe neden olabileceğinden takip edilmesinde fayda görüyoruz. Ayrıca bugün ABD’de açıklanacak olan; Dayanıklı Mal Siparişleri, Kişisel Gelir ve Giderler, Michigan Tüketici Beklentileri ve Yeni Konut Satışları verileri de, Değerli Metal’in Dolar varlıkları ile olan korelasyonu açısından takip edilecek. Teknik olarak izlediğimiz ilk direnç seviyesi 1267 olup, geçilmesi halinde 1270, 1273 ve 1277 bölgelerini ttakip edebiliriz. Bir süredir oluşan yukarı yönlü hareketlere rağmen zayıf mumlar gördüğümüz emtiada yükseliş tendi oluşması için ise 1277 üzerinde kalıcılık aramaktayız. Değerli Metal’de 1267 altı kalıcılıkta görülebilecek geri çekilmelerde 1263, 1260 ve 1257 destek seviyelerini izleyeceğiz.





 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırıım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.