Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

AB, İtalya’ya Disiplin Cezası Kesecek mi?
Dün, yurt içi tarafta açıklanan Ekim ayına ait “Yurtdışı ÜFE” aylık yüzde 7,45’lik azalış gösterirken, senelik gerçekleşme de yüzde 75.04’den yüzde 55.40’a geriledi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise: Ekim ayı Cari İşlemler Dengesi’nde rekor düzeyde fazla verilebileceğini ve son iki ayın enflasyon rakamlarında da iyileşme görülerek Yen Ekonomi Programı(YEP) hedeflerine yaklaşılacağını söyledi. Tüm bu gelişmelerin yanı sıra, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi(AİHM)’nin verdiği karar ise; Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Adalet Bakanı Gül’den gelen zıt yöndeki açıklamalar ile ortaya çıkan risk artışına paralel olarak TL kurlarında da yukarı yönlü ataklar oluşturdu. Akşam saatlerinde Adalet Bakanı’nın: “Mahkemeler AİHM kararını dikkate alarak kararlarını verecektir” açıklaması ise bir miktar sakinleşmeyi beraberinde getirdi. İngiltere’de Brexit konusu yine tartışmaların odağında yer alırken, Muhafazakâr Parti’nin kurduğu azınlık hükümetini dışarıdan destekleyen Kuzey İrlanda Demokratik Birlik Partisi’nden yükselen muhalif sesler ve başta Başkan Mark Carney olmak üzere İngiltere Merkez Bankası(BOE) Yönetim Kurulu üyelerinden gelen açıklamalar Pound üzerinde etkiliydi. Keza, Euro Bölgesi’nde de; İtalya’nın borçları ve 2019 bütçe taslağı konusu tartışılırken, İtalya kanadının uzlaşmasız tutumunu devam ettirmesi ülkenin tahvil faizlerinde artışla birlikte Euro’yu baskıladı. ABD’de açıklanan İnşaat İzinleri ve Konut Başlangıçları verileri beklentilerin üzerinde gerçekleşmeler gösterirken, akşamüzeri açıklamalarda bulunan Beyaz Saray Ekonomi Baş Danışmanı Kudlow’un: Başkan Trump’ın, Çin ile yapılması düşünülen nlaşmasının ABD’nin çıkarına olmasını istediği ve vergi reformunun devamının bu yıla yetişmeyeceği yönündeki açıklamaları para ve sermaye piyasalarında oynaklığa neden oldu. ABD tahvil faizleri ve Dolar Endeksi hızla değer kazanırken, ABD Borsaları ise yeniden sert satış yedi. Bugün yurt içi tarafta yine; siyasi gelişmeler takibimiizde olacak. Euro Bölgesi’nde; İtalya’nın disiplin cezası alıp almayacağı önemli olacakken, İngiltere’de de Brexit eksenli gelişmeler izlenecek. Ticaret savaşları ve İran yaptırımları gibi konular ise ABD özelinde olduğu kadar küresel anlamda da yine piyasaları etkileyebilir. ABD’de ekonomik veri olarak da; Dayanıklı Mal Siparişleri, İkinci El Konut Satışları ve İşsizlik Maaşı Başvuruları gibi datalar açıklanacak.
EURUSD
Avrupa tarafında İtalya ve Brexit ekseninde yaşanan gelişmeler gündemdeki yerini koruyor. İtalya konusunda gözler bugün AB Komisyonu’nun, İtalya için vereceği karara çevrilmişken İtalyan ve Alman tahvil faizlerinin spreadinde yaşanan açılma dün yine Euro varlıkları üzerinde baskıya neden oldu. Özellikle İtalya’nın AB ile uzlaşmak istememesi tahvil faizleri arasındaki farkın açılmasındaki en büyük etken olarak karşımıza çıkmakta. Diğer taraftan devam eden Brexit belirsizliği de Euro tarafında yük olmaya devam ediyor. ABD tarafında ise Çin ile yaşanan ticaret savaşları ttakip edilirken; dün ülkeden gelen olumlu verilerin yanı sıra, Beyaz Saray ekonomi danışmanlarından Çin’e yönelik gelen bazı sert açıklamalar da Dolar varlıklarını destekledi. Bugün de yine ticaret savaşları ve Avrupa’nın lokal sorunları gündemimizde olacak. Ekonomik takvimde ise Euro tarafı sakin bir gün geçirecekken, ABD’den; Dayanıklı Mal Siparişleri, Mevcut Ev Satışları ve İşsizlik Maaşı Başvuruları izlenecek. Teknik olarak pariteye baktığımızda; geri çekilmelerin devamında 1.1370 seviyesinin de kırılması halinde 1.1330, 1.1300 ve 1.1285 destek noktaları takip edilebilir. 1.1370 üzeri kalıcılıkta görülebilecek yukarı yönlü hareketlerde ise, izlenebilecek direnç seviyeleri; 1.1390, 1.1410 ve 1.1425’de bulunmakta.
USDTRY
Dün, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararları; yurt içi tarafta mini bir krize neden olurken, kurda yukarı yönlü atakları tetikledi. Öyle ki 5.43 seviyesinin üzeri test edilirken, akşam saatlerinde Adalet Bakanı Gül’den gelen bazı sakinleştirici söylemler ile 5.377 bölgesine geri çekilme oldu. Öte taraftan, Beyaz Saray Ekonomi Baş Danışmanı Kudlow’un açıklamaları ve Euro Bölgesi’ne dair risklerle; Dolar Endeksi’nde görülen yükselişler de dün kurdaki alım ağırlıklı hareketleri destekleyen diğer unsurlardı. Bugün yine, yurt içi tarafta; siyasi gelişmeler takip edilecek. Ayrıca, Suriye eksenli jeopolitik riskler ve başkaca açıklamalar da izlenmeli. ABD tarafında ise; Dayanıklı Mal Siparişleri gibi dataların yanı sıra, ticaret savaşları gibi haber akışları; tahvil ve pay piyasası hareketleri ile birlikte önem arz edecek. Teknik olarak ise; kurda şuan için 5.3730 seviyesi üzerinde fiyatlama görülürken, alım yönlü işlemlerin devamı halinde 5.4000, 5.4175, 5.4250 ve 5.4500 direnç seviyeleri takip edilebilir. Daha yukarıdaki 5.4600 bölgesinin geçilmesi halinde ise 100 günlük hareketli ortalamaya denk gelen 5.52-5.54 bandı hedef haline gelebilir. Diğer yandan; 5.3730 altı kalıcılıkta görülebilecek geri çekilmelerde ise; 5.3575, 5.3420, 5.3360 ve 5.3290 ddestek seviyeleri yeniden izlenebilir.
GBPUSD
Brexit belirsizliğinin devam etmesi Sterlin varlıkları üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Özellikle parlamento tarafında yapılacak oylama öncesinde anlaşmanın oylamadan geçemeyeceğine yönelik gelen açıklamalar dikkat çekerken bu durum anlaşmasız bir Brexit olasılığını daha fazla güçlendiriyor. Eğerki Başbakan May, parlamento tarafında üyeleri ikna edemezse Sterlin varlıkları bu durumdan daha fazla etkilenebilir. ABD tarafında ise başta ticaret savaşları olmak üzere Başkan Donald Trump eksenli gelişmeler izlenirken, dün Beyaz Saray yetkililerinden gelen bazı sert açıklamalar; takip ettiğimiz İnşaat İzinleri ve Konut Başlangıçlarındaki verilerindeki olumlu tablo ile USD lehine işlemleri destekler nitelikteydi. Bugün de yine; ticaret savaşları ve Brexit konuları gündemimizde en üst sıralarda olmaya devam edecek. Veri takviminde ise, ABD’den; Mevcut Ev Satışları, Dayanıklı Mal Siparişleri ve İşsizlik Başvuruları takip edilebilir. Teknik olaarak şuan için 1.2770 seviyesinin biraz üzerindeki paritede; satıcılı seyrin devamı halinde 1.2720-1.2680 bölgesi takip edilebilir. Bu bölge oldukça kritik olup, 1.2680 seviyesi altında kalıcılıkta Sterlin aleyhine yeni bir kırılma yaşanabilir. 1.2270 üzeri kalıcılıkta görülebilecek alım ağırlıklı işlemlerde ise, izlenebilecek direnç noktaları; 1.2830, 1.2860, 1.2900 ve 1.2915’de bulunmakta.
BRENT PETROL
ABD Hisse senetleri piyasasında yaşanan sert satışlar, küresel ekonomik büyümenin yavaşlayacağı kaygılarını tekrardan ateşlerken, Brent Petrol’de ise dün %7’ye yakın geri çekilmeye neden oldu. Piyasada arz fazlasının tartışıldığı bu günlerde; zayıf Petrol talebine yönelik işaretler, emtiayı 2017 Aralık ayından bu yana en düşük seviyesine getirdi. Öte taraftan geçtiğimiz hafta 8 Milyon 790 Bin varil artış gerçekleştiren Amerikan Petrol Enstitüsü (API) Haftalık Stokları ise yeni günün ilk saati ile birlikte açıklanırken, 1 Milyon 545 Bin varil azalış ile düşüş hareketinin sınırlandırılmassına yardımcı oldu. Petrol’de bu denli geri çekilişler, Aralık ayında yapılacak OPEC toplantısının önemini artırırken, kartelin arz kısıntısına gidip gitmeyeceği, emtianın gelecek dönemdeki yönü konusunda net çıkarımlar yapmamıza olanak sağlayacaktır. Yeni günle beraber tepki alımları görülürken, günün devamında Enerji Bilgi Yönetimi (EIA) Haftalık Ham Petrol Stokları ve yine EIA tarafından paylaşılacak olan ABD günlük ortalama üretim rakamları takip edilecektir. Teknik olarak baktığımızda ise; 2016 Ocak ayında başlayan yükselen kanal hareketinin alt bandına yakın bir noktadan dönüş yaşayan emtia, şuan için 63.50 seviyesinin üzerine çıkmış durumda. Buranın üzerinde kalıcılığın devamı halinde 63.90, 64.10 ve 64.25 direnç seviyeleri takip edilebilir. 63.50 altına yeniden görülebilecek geri çekilmelerde ise, izlenebilecek destek noktaları; 62.80, 62.65 ve 62.10 ‘da bulunmakta.
ONS ALTIN
Washington yönetiminin ekonomi danışmanları dün yaptığı açıklamalarda: Çin’in ticaret anlaşmazlıklarınnda uyguladığı “adil olmayan” politikaları değiştirmediğini ve ay sonunda iki ülke liderinin yapacağı görüşme öncesi gerginlikleri artırmaya devam ettiğini belirtti. Ticaret savaşlarına yönelik kaygılar, emtiada satış baskısına neden olurken, Dolar varlıklarında görülen güçlü görünüm de aşağı yönlü hareketleri destekledi. Diğer taraftan küresel ekonomik büyümenin yavaşlayacağı beklentileri, pay piyasalarında da sert geri çekilişlere neden olurken; emtiaya gelen güvenli liman talebi ile düşüşleri sınırladı. Bugün, Asya senasında da emtiada kısmen satıcılı seyir devam ederken; günün devamında ABD’den gelecek Dayanıklı Mal Siparişleri, İkinci El Konut Satışları ve İşsizlik Maaşı Başvuruları verileri takip edilecek. Ayrıca başta ticaret savaşları olmak üzere, küresel öneme sahip haber akışları,tahvil getirileri ile Çin Yuanı ve pay piyasaları kaynaklı hareketler de emtia fiyatlamalarına etki edebilir. Teknik olarak baktığımızda ise; Nisan ayında başlayan aşağı yönlü kanal hareketi üst bandıından dün itibari ile test edilirken, şuan için 1220 seviyesinde fiyatlama görülmekte. Bugün görülebilecek satıcılı seyirde izlenebilecek ilk destek noktalarımız 1218, 1216 ve 1.212’de bulunmakta. Yukarı tarafta ise ilk takip ettiğimiz direnç noktamız 1222’de olup, buranın geçilmesi halinde 1224, 1226, 1229 ve 1232 direnç noktaları takibe alınabilir.



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu neddenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.