Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

Yurtiçinde Gözler; Orta Vadeli Program’da Olacak!
Dün, yurt dışı tarafta ekonomik veri olarak takip edilen; İngiltere enflasyon(TÜFE-ÜFE) oranları, çoğunlukla beklentileri karşılarken, ABD’de açıklanan verilerden ise; Konut Başlangıçları ve Cari İşlemler Dengesi pozitif, İnşaat Ruhsatları negatif gerçekleşmeler gösterdi. Ayrıca; ticaret savaşları ve İran Nükleer Anlaşması gibi küresel gelişmelerin yanı sıra, Brexit meselesi gibi bölgesel konular da takip edildi. Bu konuların piyasalarda oluşturduğu belirsizlik riski nedeniyle; ilerleyen süreçte daha yüksek faiz beklentisi ile majör ülkelerin tahvillerinden(ABD, Almanya, Japonya, İngiltere) kaçışlar görülürken, buna paralel olarak tahvil faizlerinde sıçramalar görüldü. ABD’nin tahvil faizlerinde ayrıyeten; önümüzdeki hafta yapılacak olan FED/FOMC toplantılarına yönelik beklentilerin de hızlı yükselişte rol oynadığını söyleyebiliriz. Brexit konusunda birkaç gündür oluşan pozitif hava, İngiliz basın-yayın organlarında çıkan: “Theresa May, AB’den; İrlanda sınırı konusunda gelen geliştirilmiş teklifi reddedecek” spekülasyonları ile dağılırken, İngiltere Hazine Bakanlığı yetkililerinden Mel Stride’ın: Chequers planının reddedilmesi durumunda ikinci bir Brexit referandumu yapılabileceğini söylemesi de ilginçti. Ancak, ülkenin Brexit Bakanı Dominic Raab: Bu spekülasyonları yalanlarken, doğru bir anlaşmaya ulaşabileceklerinin altını çizdi. Brexit meselesinin de tartışılacağı AB Liderler Zirvesi’nde konuşan AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da: Kasım ayında bir anlaşma olabileceğini yinelerken, İngiltere’nin; İrlanda ve ticaretin gelecekteki şekli üzerindeki teklifi üzerinde yeniden çalışması gerektiğini ve artık karar aşamasına yaklaşıldığını söyledi. Yurt içi tarafta ise Türkiye Bankalar Birliği’nin şirketlere yönelik yapılandırma açıklamasının yanı sıra, hazine tahvil itfasının yapılmış olması ve OVP’ye yönelik beklentiler de kurlarda TL lehine işlemlere neden oldu. Akşam saatlerinde ise; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD’li şirkeet yöneticileri ile görüşmesi takip edildi. Erdoğan açıklamalarında: ABD ile yaşanan sorunların iş dünyasını etkilemesini istemediğini, ekonomide dengelenme yaşandığını ve serbest piyasa ekonomisinden taviz vermeyeceklerini söyledi. Bugün yurt dışı tarafta; yine küresel ve lokal konulara dair gelişmeleri yine takip edeceğiz. Ekonomik veri olarak güne Yeni Zelanda 2.Çeyrek GSYİH Değişimi ile başladık ve ülke beklentilerin üzerinde büyüme kat etti. Günün devamında; öncelikle İsviçre Merkez Bankası(SNB)’nın faiz ve politika kararlarını takip edeceğiz. Ayrıca, İngiltere’de; Perakende Satışlar verileri, ABD’de Mevcut Konut Satışları ve Philadelphia FED İmalat Endeksi izlenecek. Yurt içi tarafta ise sabah saatlerinde; 13 Eylül tarihinde yapılan TCMB/PPK(Para Politikası Kurulu) toplantısının özeti açıklanacakken, akabinde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından duyurulması beklenen Orta Vadeli Program(OVP) ise oldukça kritik olacak.
EURUSD
Dün, ABD’den takip ettiğimiz İnşaat İzinlerri verisi 2017 Eylül ayından bu yana gelen en kötü veri olarak kayıtlara geçerken, Konut Başlangıçları ve Cari Hesap dataları beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Diğer taraftan ülkede Çin ile yaşanan ticaret savaşlarının tam gaz devam ettiğini görmekteyiz Euro Bölgesi’nde ise dün Almanya 10 yıllık tahvil faizlerinde görülen artış ve İtalya Alman Spread farkında yaşanan görece daralmalar Euro varlıkları üzerinde etkili oldu. Diğer taraftan Brexit konusuna ilişkin haber akışlarının da parite tarafında volatilite yaratmaya devam ettiğini söyleyebiliriz. Bugünkü ekonomik takvimde; ABD’den Philadelphia FED Endeksleri ve İşsizlik Başvuruları takip edilecek. Ayrıca, Avrupa Liderler Zirvesi’nden gelebilecek açıklamalar ve ticaret savaşları gibi küresel gelişmeler de önemli olacak. Teknik olarak ise; 1.1685 direnci civarında fiyatlama görülmekte. Buranın üzerindeki alım yönlü işlemlerde yine 1.1730-1.1750 direnç bölgesi kritik olacak. 1.1685 altı kalıcılıkta görülebilecek satıcılı seyirde ise; 1.1655, 1.1630 ve 1.1610 destek seviyeleri izlenebilir.
USDTRY
Bugün yurt içi tarafta; gözler, Orta Vadeli Program(OVP)’da olacak. OVP’deki projeksiyon ve hedeflerin tutarlı olması TCMB’nin faiz artırımı kararı ile sağladığı güven ortamının devamı için önem arz ediyor. Bunun sağlanması halinde CDS ve tahvil faizlerinde görülebilecek geri çekilmelere paralel olarak kur tarafında da TL lehine işlemler ivme kazanabilir. Aksi durumda ise; kurda yeniden yukarı yönlü ataklar oluşması mümkün. Bugün OVP’nin yanı sıra, geçtiğimiz hafta TCMB tarafından yapılan Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısına dair özet de yayınlanacak. Yine, Suriye eksenindeki jeopolitik riskler ve diğer gelişen ülkelerin durumu da, ABD Merkez Bankası(FED)’nın önümüzdeki hafta yapacağı FOMC toplantılarına dair beklentiler nedeniyle ABD tahvil faizlerindeki hareketler ile birlikte önemli olacak. Teknik olarak bakıldığında ise; şuan için 6.2760 seviyesinin altında fiyatlama görülmekte. Geri çekilmelerin devamında sırasıylaa; 6.2240, 6.2100, 6.2000, 6.1800 ve 6.1460 destek noktaları takip edilebilir. 6.2760 üzerinde yeniden görülebilecek yukarı yönlü ataklarda ise; izlenebilecek direnç seviyeleri 6.3300, 6.3630, 6.3740 ve 6.3975 ‘de bulunmakta.
GBPUSD
Brexit’e ilişkin gelen haber akışları parite volatilitesinde etkili olmaya devam ediyor. Dün olumlu gelen enflasyon rakamları sonrası güçlenen Sterlin varlıkları İngiltere Başbakanı Theresa May’in, Avrupa Birliği’nin İrlanda sorunu ile ilgili hazırladığı teklifi reddedeceğine ilişkin çıkan spekülasyonlar sonrası sert bir şekilde geri çekildi. Ancak daha sonrasında çıkan haberlerin İngiltere Brexit Bakanı Dominic Raab tarafından yalanlanması ve Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nde konuşan Donald Tusk’ın anlaşmaya çok yakın olduklarını ifade etmesi paritede dengelenmeye neden oldu. Bugün de devam edecek olan AB Liderler Zirvesi’nden Brexit konusunda gelecek açıklamalar parite üzerinde direkt etkili olabileceğinden dikkatle takip edilmesinde fayda görmekteyiz. ABD tarafında ise başta ticaret savaşları olmak üzere Başkan Donald Trump eksenli gelişmeler takip edilirken, dün ülkeden takip ettiğimiz verilerde karmaşık bir seyir hâkimdi. Bugünkü ekonomik takvimde; İngiltere’den Perakende Satışlar, ABD’den ise Philadelphia FED Endeksleri ve Haftalık İşsizlik Başvuruları takip edilecek. Teknik olarak yükselen kanalın içerisinde hareketler görmekteyiz. Şuanda ise 1.3150 seviyesine yakın fiyatlamalar görülürken bu seviye altında kalıcılıklarda 1.3135, 1.3100 ve 1.3060 destek noktaları takip edilebilir. Yukarı tarafta ise 1.3165, 1.3175, 1.3190 ve 1.3225 direnç seviyeleri sırasıyla izlenebilir.
BRENT PETROL
Dün yorumlarını takip ettiğimiz İran’ın OPEC Temsilcisi Hüseyin Kazımpur Erdebili: Tahran’ın günlük 3.8 milyon varil pompaladığını ve ihracatında günlük 2.1 milyon varile yakın olduğu bilgisini verirken, petrol üreticilerinin İran’ın yaptırımlı ihracatının yerini dolduramayacağını söyledi. ABD tarafından İran Özel Temsilcisi Brian Hook ise: ABD’ninn, İran’la nükleerin yanında balistik füze programını da kapsayan gerçek bir anlaşma imzalamak istediği açıklamasında bulundu. Akşam saatlerinde Enerji Bilgi İdaresi tarafından açıklanan ABD haftalık üretim rakamları 100 Bin varil artışla 11 Milyon gün/varil toplamına ulaştı. Geçtiğimiz hafta 5 Milyon 296 Bin varil azalış gerçekleştiren Enerji Bilgi Yönetimi (EIA) Haftalık Ham Petrol Stokları’ndaki düşüş ise devam ederek bu hafta 2 Milyon 57 Bin varil eksi verdi. Cushing ve Benzin stoklarındaki azalışlarında dikkat çektiği haftada, gün içi oluşan emtia fiyatlamaları stoklardaki azalışlarla yukarı yönlü desteklendi. Özellikle Suudi Arabistan’ın 80 Dolar’lık Brent Petrol fiyatlamalarına karşı “rahat” olduğunu belirtmesi, emtia fiyatlamaları yukarı yönlü hareketlerin yolunu açarken, Krallığın; ABD seçimlerine kadar 70-80 Dolar arası emtia fiyatlarını makul bularak denge yaratacağı kulislerde konuşulmakta. Bugün yine; İran nükleer anlaşması ile ilgili haber akışları ve önemli Petrol üreticii ülkelerden gelebilecek açıklamalar fiyatlamalara etki edebilir. Teknik olarak baktığımızda ise; 79.55 destek seviyesi üzerinde fiyatlama görülmekte. Yukarı yönlü hareketlerin devamında; 79.85, 80.20 ve 80.50 direnç seviyeleri takip edilebilir. 79.55 altına geri çekilmelerde izlenebilecek destek seviyeleri ise 79.30, 78.95 ve 78.50’de bulunmakta.
ONS ALTIN
ABD’nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook: daha önceki nükleer anlaşmaya atıfta bulunarak bunun bir anlaşma olmadığını, ülkeler arasında bir mutabakat olduğunu söyledi. ABD’nin İran’la nükleerin yanında balistik füze programını da kapsayan gerçek bir anlaşma imzalamak istediklerini de beyan etti. Diğer yandan ABD Ticaret Odası Başkanı Tom Donoheu: Trump yönetiminin 3 taraflı bir NAFTA anlaşması imzalaması ve Avrupa ile ticaret konularında ilerleme kaydetmesi durumunda iş güvenin sarsabilecek küresel bir ticaret savaşından kaçınabileceğini açıkladı. Ancak Çin’in durumunu daha karmaşık olarak yorumlarken ticaret gerginliklerinin iki ülkke arasında bir miktar daha sürebileceğini, gümrük tarifelerinin ise kalıcı olmayacağı yorumunda bulundu. Dün son dönemdeki Yuan’da görülen dalgalanmalar hakkında konuşan Çin Başbakanı Li Keqiang: bu durumda kasıt arandığını ancak bunun doğru olmadığını belirtirken, devalüasyonun Çin ekonomisine faydadan çok zarar getireceğini söyledi. Açıklama sonrası Yuan varlıkları lehine yükselişler takip edilirken, aralarında korelasyon görülen Ons Altın’da da gün içi alıcılı seyri destekledi. ABD 10 Yıllık Tahvil Faizleri’nin tekrardan 3 seviyesi üzerine çıkmasına rağmen; Dolar Endeksinde görülen zayıflık dikkatlerden kaçmazken, ticaret savaşının etkilerinin artık ABD’ye sıçradığı beklentilerini yaratmakta. Bugün; ABD’den gelecek verilerin dışında, tahvil getirileri ve Yuan kaynaklı hareketler izlenecek. Ayrıca yine, başta ticaret savaşları olmak üzere, küresel öneme sahip haber akışları da fiyatlamalara etki edebilir. Teknik olarak baktığımızda ise; Şuan için ara 1205 direnç seviyesi test edilirkken, yaklaşık 1,5 aydır kapanışların 1212 ile 1182 arasında gerçekleştiği görülmekte. Bu bağlamda, emtiada yön tayini için iki seviyeden birisinin kırılmasına ihtiyaç olacaktır. 1212 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanabilmesi halinde yaklaşık 5 aydır devam eden düşen kanalın üst bandı hedeflenebilir. Bugün 1205 altında kalıcılıkta görülebilecek geri çekilmelerde izlenebilecek ara desteklerimiz ise; 1202, 1196, 1190 ve 1188’de bulunmakta.




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktaadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.