Günlük Forex Bültenı (Işık FX)

AB Liderler Zirvesi ve FOMC Tutanakları Önemli!
Dün yurt içi tarafta Ağustos ayı Sanayi Üretimi açıklanırken, senelik artış oranı son 18 ayın en kötü seviyesindeydi. Ancak, buna rağmen; Ekim ayına yönelik düşük enflasyon beklentilerin yanı sıra, Brunson krizinin çözümü sonrası ABD ile olan ilişkilerde görülen düzelmenin verdiği rahatlamanın TL kurlarındaki pozitifliği devam ettirdiği görüldü. Yurt dışı tarafta açıklanan ekonomik verilerde ise; İngiltere verileri karmaşık gelmekle birlikte Ağustos ayının İşsizlik Oranı’nın son 43 yılın en düşük seviyelerinde sabit kalması önemliydi. Almanya ve Euro Bölgesi’nin Ekim ayı ZEW Endeksleri beklentileri karşılayamazken, yine; Euro Bölgesi’nin Ağustos ayı Ticaret Dengesi’nde de öngörülerin altında fazlalık verildiği görüldü. ABD’de açıklanan ekonomik verilere baktığımızda ise; Sanayi Üretimi’ndeki daralmaya rağmen beklentilerin üzerinde artış görülürken, Yeni İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı(JOLTS) verisinin rekor kırması ile Dolar lehine fiyatlamalar oluştu. Yurt içi tarafta haber akışları olarak; Kaşıkçı konusu ve ABD ile düzelen ilişkiler takip edilirken, yurt dışı tarafta ise; ticaret savaşları gibi küresel gelişmelerin yanı sıra, ABD’nin yeni İran yaptırımları, Başkan Trump’ın FED’e yönelik söylemleri ve Euro Bölgesi’nde AB Liderler Zirvesi izlendi. Liderler Zirvesi için bir araya gelen AB temsilcileri Brexit konusunda genellikle olumlu yönde açıklamalarda bulunmasına karşın, herhangi bir uzlaşı sağlanamadı. Yine, üst düzey kaynaklara dayandırılan haberler; İtalya konusunun ele alınmayacağı yönündeydi. Bugün yine AB Liderler Zirvesi takibimizde olacak. Brexit konusuna dair verilebilecek bir ara karar veya her hangi bir karar alınmaması Pound varlıklarında sert fiyat hareketlerine neden olabileceği gibi Euro varlıklarını da ilgilendiriyor. Yine, dün değerlendirme yapılmayan İtalya’nın bütçe açığı konusunda yapılacak açıklamalar da Euro varlıklarında volatil hareketleri tetikleyebilir. Ayrıca, İngiltere Merkez Bankassı(BOE) ve FED/FOMC toplantı tutanaklarının açıklanacağı günde; Avrupa(ECB), İngiltere(BOE) ve ABD(FED) Merkez Bankası yetkililerinin açıklamaları da takip edilecek. Önemli ekonomik veriler olarak da; İngiltere’den ve Euro Bölgesi’nden manşet enflasyon(TÜFE) rakamları, ABD’den İnşaat İzinleri ve Konut Başlangıçları takip edilecek. Saymış olduğumuz bu oldukça önemli gündem maddelerini bir arada barındıran günde; küresel borsalar ve tahvil piyasalarında oluşabilecek hareketler de fiyatlamalara olası etkileri açısından göz ucuyla izlenmeli.
EURUSD
Dün Euro tarafında AB Liderler zirvesi takip edilirken, Pazartesi’nden beri beklenen İtalya bütçe tasarısı konusu halen ele alınmamış durumda. Üyeler şu anlık Brexit’e yönelik görüşleri yukarıya taşırken, bugün sonlanacak zirvede İtalya bütçe konusu ve Brexit’e dair olumlu veya olumsuz net adımların atılması beklenmekte. ABD tarafına geçtiğimizde ise Başkan Trump’ın FED’e yönelik eleştirileri artarak devam etmekte. FED’i “En büyük tehdidim” olaraak değerlendiren ABD Lideri, faiz artışlarının çok hızlı gerçekleştirildiği sitemini yineledi. Akşam saatlerinde gelen Sanayi Üretimi rakamlarının beklentilerin üzerinde olması ve JOLTS oranların rekor kırması ile beraber paritede aşağı yönlü hareketler görülürken, bugüne de satıcılı bir seyirde başladık. Bugün önemli ekonomik veri olarak; Euro Bölgesi’nden TÜFE oranları, ABD tarafında ise Eylül ayı İnşaat İzinleri ve Konut Başlangıçları takip edilecek. Ayrıca yine bugün açıklanacak olan FOMC tutanakları ile birlikte; ticaret savaşları, Brexit merkezli haber akışları, İtalya bütçe konusu ve tahvil getirileri de parite için önemli olacaktır. Teknik olarak baktığımızda ise; fiyatlamaların 1.1560 destek seviyesinin hemen üzerinde olduğu görülürken, satıcılı seyrin devamında 1.1530, 1.1510 ve 1.1485 destekleri izlenebilir. Paritede yeniden yukarı yönlü hareketlerin oluşması durumunda ise 1.1580, 1.1610 ve 1.1630 dirençleri yeniden takibe alınabilir.
USDTRY
Yurtiçi tarafta dün, Türkiye İstaatistik Kurumu(TÜİK) tarafından açıklanan yıllık Sanayi Üretimi yüzde 1.7 ile son 18 ayın en kötü rakamı olarak gerçekleşmesine rağmen; ABD ile düzelen ilişkiler sonrası TL üzerinde oluşan iyimserliğin devam ettiği görüldü. Özellikle bugün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, ABD’li mevkidaşı Mike Pompeo ile gerek ikili ilişkiler gerekse Suriye başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası konularda yapacağı görüşmeler TL’nin sürdürülebilirliği açısından kritik olabilir. ABD tarafında ise dün takip ettiğimiz JOLTS ve Sanayi Üretimi rakamları beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, Dolar endeksindeki baskıyı bertaraf etti. Bugün ise ABD tarafında; FED/FOMC toplantı tutanaklarının yanı sıra veri takviminde İnşaat izinleri ve Konut Başlangıçları izlenecek. Önemli bir veri akışının bulunmadığı yurtiçinde ise siyasi ve ekonomik gelişmeler takibimizde olacak. Teknik olarak 5.6800 seviyesi altında kalıcılıkta; satış yönlü işlemlerin devamı halinde 5.5700 seviyesine kadar geri çekilmeler görülebiilir. 5.6800 üzerine çıkılması ile oluşabilecek alıcılı işlemlerde ise; sırasıyla 5.7340, 5.7550, 5.7675 ve 5.7740 direnç seviyeleri takip edilebilir.
GBPUSD
Avrupa Liderler zirvesinin başlamasıyla birlikte Brexit anlaşmasına yönelik gelen olumlu yönde gelen açıklamaların Sterlin lehine hareketlere neden olduğunu gördük. Ancak her ne kadar olumlu yönde açıklamalar gelse de hala daha nihai bir kararın alınmadığını belirtelim. Bu kapsamda baktığımızda bugünkü Liderler Zirvesi’nden konuya ilişkin olumlu ya da olumsuz yönde gelecek açıklamaların parite üzerinde direkt etkili olabileceğini düşünmekteyiz. Zira, bir süredir parite üzerinde fiyatlamaların ana kaynağı olarak Brexit konusundaki haber akışlarını görmekteyiz. Öte yandan; dün, İngiltere’den gelen İşsizlik Oranı verisinin son 43 yılın en düşük seviyesinde sabit kalması da Sterlin varlıkları üzerine pozitiflik katarken, ABD’de takip ettiğimiz Sanayi Üretimi ve JOLTS verilerinin beklentileri karşılaması ile paritede geri çekilmeler oluuştu. Bugünkü ekonomik takvimde ise; İngiltere’den enflasyon rakamları, ABD’den ise İnşaat İzinleri ve Konut Başlangıçları izlenecek. Ayrıca, iki ülkenin Merkez Bankası yetkililerinden gelebilecek açıklamalar ve yine; bankaların son toplantılarına dair açıklanacak tutanaklar da fiyatlamalar açısından takip edilecek. Pariteye teknik olarak baktığımızda; güne kısmen satıcılı bir hareket ile başlanırken, 1.3175 destek seviyesinin test edildiği görülüyor. Gün içerisinde buranın da altına inilmesi halinde 1.3165, 1.3150, 1.3135 ve 1.3100 destek noktaları sırasıyla takibe alınabilir. Paritede 1.3175 üzeri kalıcılıkta görülebilecek yukarı yönlü hareketlerde ise, izlenebilecek direnç seviyelerimiz 1.3190, 1.3225 ve 1.3250’de bulunmakta.
BRENT PETROL
ABD’yi vuran kasırganın etkileri günden güne telafi edilirken, son gelen rakamlar Meksika Körfezi’ndeki üretim kesintilerinin günlük 130 Bin varil seviyesine çekildiğini gösterdi. Diğer yandan geçtiğimiz günlerde gündeme alınan Suudi Arabistan ve Kuveyt arasında iki ortak Petrol sahasına yapılacak olan yatırım görüşmeleri, dün gelen bilgilere göre olumsuz sonuçlandı. Yaklaşık 500 Bin varillik üretim arzı sağlayacak proje şu anlık rafa kalkarken, Krallık tüm dikkatini; Suudi gazeteci Kaşıkçı’nın cinayeti konusuna vermiş durumda. Özellikle ABD ile yaşadıkları gerilimler emtia piyasası üzerinde de risk primini artırırken, İran’a uygulanacak ABD yaptırımları da piyasaları sıkılaştırmaya devam etmekte. ABD’nin açıklayacağı yeni yaptırımlar ile gün içi oluşan yükselişler akşam saatlerinde açıklanan ve 2 Milyon 100 Bin varil azalış gerçekleştiren Amerikan Petrol Enstitüsü (API) Haftalık Ham Petrol Stokları verisi ile desteklendi. Asya seansı ile birlikte teknik fiyatlamaların öne çıkmasıyla, yeni güne satıcılı başlayan Brent Petrol için bugün ise; Enerji Bilgi Yönetimi (EIA) Haftalık Ham Petrol Stokları ve yine EIA tarafından açıklanacak olan ABD günlük Petrol üretim rakamları takip edilecek. Ayrıca, başta İran nükleer anlaşması olmaak üzere; önemli Petrol üretici ülkelerden gelecek açıklamalar emtia fiyatlamalarına etki edebilir. Teknik olarak baktığımızda; 81.75 direncinden geri dönen emtiada, satışların devamında 81.20, 80.90 ve 80.50 destekleri izlenebilir. Yeniden görülebilecek yukarı yönlü ataklarda ise 81.75 önemini korurken, buranın kalıcılıkla geçilmesi halinde; 81.95, 82.20 ve 82.60 dirençleri gündeme gelebilir.
ONS ALTIN
Dün Dolar Endeksi’nde; AB Liderler Zirvesi’nden gelen açıklamalar ile görülen geri çekilmeler Ons Altın tarafında pozitif fiyatlamalara neden oldu. Yine, Değerli Metal’in yaklaşık 6 aydır benzer korelasyon içerisinde olduğu Çin Yuanı’nda görülen alıcılı seyir de bu yöndeki işlemleri destekler nitelikteydi. Ancak, akşam saatlerinde açıklanan ABD verilerinde beklenti üzerinde görülen gerçekleşmeler ile Dolar Endeksi’nde görülen toparlanma Ons Altın’da da satıcılı seyre neden oldu. Bugün de Asya seansından itibaren Yuan’da görülen zayıflama; emtia üzerindeki baskıyı devam ettirirken, günün kalanında; AB Liderler Zirvesi’nin yanı sıra, majör merkez bankaları yetkililerinden gelecek açıklamalar, küresel borsa ve tahvil piyasaları fiyatlamaları da yine takibimizde olacak. Akşam 21:00’de açıklanacak olan 25-26 Eylül FED/FOMC toplantı tutanakları ise emtiadaki oynaklığı artırabilir. Ayrıca, geçtiğimiz hafta borsalarda görülen sell-off dalgası ile buralardan çıkan bazı fonların Japon Yeni ve Ons Altın tarafında pozisyon aldıkları da düşünülürse; olası bir risk artışı halinde yeniden güvenli liman fiyatlamaları oluşabileceğini de hatırlatalım. Teknik olarak baktığımızda; önceki gün olduğu gibi dün de 1232 direncinin kalıcılıkla geçilememesi ile başlayan geri çekilmelerle 1222 destek seviyesinin test edildiğini görmekteyiz. Buranın da kırılması halinde, izlenebilecek destek noktaları; 1220, 1218, 1216 ve 1212’de bulunmakta. Emtiada 1222 üzeri kalıcılığın sağlanması halinde yeniden oluşabilecek yukarı yönlü ataklarda ise; 1224, 1226 ve 1229 direnç seviyeleri takip edilebilir.

  Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.