Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

Yurtiçinde; Sanayi Üretimi ve Perakende Satışlar Dataları da Kritik!
Yurt içi tarafta dün gündemin üst sıralarında yine; İstanbul yerel seçim sonuçları ve ABD-Türkiye ilişkileri vardı. Bu bağlamda; siyasi ve jeopolitik risklerin durumuna göre CDS ve tahvil cephesinde ortaya çıkan fiyatlamalar kurlar da kendisini gösterirken, öte taraftan ekonomik veriler de takip edildi. TÜİK tarafından açıklanan Ocak ayı Çeyreklik İşsizlik Ortalaması yüzde 14.7 'lük gerçekleşme ile 2009 Mart ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaşırken, genç işsizlik oranının yüzde 26.7 ile oldukça kötü gerçekleşmesi göstermesi de dikkat çekti. Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise: Mart ayının Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi'nde 24 Milyar 500 Milyon TL açık verildiği belirtilirken, ilk üç ayın bütçe açığının da 36 Milyar 160 Milyon TL olduğu deklare edildi. Dün, yurt dışı tarafta ise yine; Brexit ve Ticaret Savaşları eksenindeki gelişmeler öncelikli olarak takip edildi. Ayrıca, FED başta olmak üzere majör merkez bankalarının politika adımlarına yönelik projeksiyonlar da gün boyunca izlendi. Ticaret savaşları cephesinde; ABD'nin, Çin'den talep ettiği sanayi teşviklerinin kaldırılması koşulundan vazgeçtiği ve müzakerelerin sona yaklaştığı yönündeki haberler önemliydi. Keza, Fransa'nın muhalefeti nedeniyle uzunca bir dönem sürüncemede kalan ve son olarak; AB'nin "Airbus Sübvansiyonları"nın krize dönüşmesi ile gerilimin tırmandığı ABD-AB ticaret görüşmelerinde de AB ülkelerinin müzakerelere başlamak için bir konsensüs çoğunluğu sağladığının belirtilmesi pozitifti. Önemli datalar olarak takip edilen ABD New York Empire State İmalat Endeksleri beklentilerden iyi gerçekleşmeler gösterdi. FED adına konuşan Chicago FED Başkanı Charles Evans ise: 2019 yılında ABD büyümesi için yüzde 1.75-2.00 aralığında bir öngörüde bulunurken, enflasyonun görmeyi istedikleri seviyeden düşük seyrettiğini ancak ABD ekonomisinde bir resesyon beklenmediğini belirtti. Ayrıca, Evans'ın: bir durgunluğa girersek faaiz düşürme kapasitemiz düşük olur yönündeki açıklaması da kritikti. Bugün, küresel cephede yine; Brexit ve Ticaret Savaşları gibi risk unsurlarının durumu kritik olacak. Keza, FED başta olmak üzere majör merkez bankalarının yetkililerinden gelecek açıklamalar da piyasalar üzerinde oynaklıklara neden olabilir. Yurt dışı tarafta ayrıca, ekonomik veri olarak; İngiltere'den İş İstatistikleri(İstihdam, İşsizlik ve Gelir), Almanya ve Euro Bölgesi'nden ZEW Endeksleri, ABD'den ise Sanayi-İmalat Üretim rakamları takip edilecek. Yurt içi tarafta; Sanayi Üretimi ve Perakende Satışlar datalarının izleneceği günün, TL varlıkları için kritik haber akışlarının ise yine; siyasi ve jeopolitik gelişmeler öncülüğünde gerçekleşmesini beklemekteyiz.
EURUSD
Dün, bütün gün boyunca; Brexit ve ticaret savaşlarına yönelik gelişmeler ile birlikte majör merkez bankası yetkililerinden gelen açıklamalar parite açısından takip edildi. Brexit'e yönelik iyimserliğin yanı sıra, ticaret savaşları tarafında; gerek ABD- Çin, gerekse ABD - AB cephesinden gelen pozitif açıklamalar küresel risk iştahını olumlu etkileyerek parite üzerinde alış yönlü işlemlere neden oldu. Ancak, günün ilerleyen saatlerinde Chicago FED Başkanı Charles Evans'ın: ABD ekonomisinin güçlü olduğuna ve resesyon beklenmediğine ilişkin sözleri ile New York Empire State İmalat Endeksi rakamlarındaki olumlu tablo, paritedeki yukarı yönlü atakları sınırladığı gibi geri çekilmeler görüldü. Bugünkü ekonomik takvimde; Avrupa'dan ZEW Endeksleri, ABD'den ise Sanayi ve İmalat Üretimi rakamları açıklanacak. Ayrıca yine; Brexit ve Ticaret Savaşları'na yönelik gelişmelerin izleneceği günde, majör merkez bankası yetkililerinden gelebilecek açıklamalar da oynaklıklara neden olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.1330, 1.1345, 1.1370, 1.1390, 1.1410
Destekler: 1.1300, 1.1285, 1.1265, 1.1240, 1.1215
USDTRY
Dün, yurt içi tarafta açıklanan ekonomik verilerden; 2019 Ocak ayı İşsizlik Oranı ve 2019 Mart ayı Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi pek iç açıccı değildi. Diğer taraftan; yerel seçimlerin İstanbul sonuçları başta olmak üzere siyasi taraftaki gelişmeler ve yine; ABD-Türkiye-Rusya üçgenindeki "S400-Patriot(F35)" ikilemine dair haber akışları da kritikti ve CDS, tahvil faizleri üzerinden kur tarafındaki yukarı yönlü atakların devamına neden oldu. Yurt dışı taraftaki kritik unsurdan; Brexit ve Ticaret Savaşlarına dair risklerin bir miktar hafiflemesi ile artan küresel risk alma iştahı gün içerisinde Dolar Endeksi'nde geri çekilmelere neden olsa da, kur tarafına yansımaları; "yurt içi risklerin yüksek oluşu" nedeniyle sadece yukarı yönlü atakları sınırlandırmak oldu. Bugün, yurt içi tarafta; jeopolitik ve siyasi risklerin durumu yine fiyatlamalar açısından kritik olacak. Ayrıca, açıklanacak olan önemli verilerden; Sanayi Üretimi, Perakende Satışlar ve Konut Fiyat Endeksleri de fiyatlamalara olası etkileri açısından dikkatle takip edilecek. Yurt dışı tarafta da; Brexit ve Ticaret Savaşları kaynaklı gelişmelerin öncelikli olarak izleeneceği günde, majör merkez bankalarının yetkililerinden gelecek açıklamalar ve önemli dataların küresel risk alma iştahına yansımaları da kur üzerinde etkili olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 5.8290, 5.8440, 5.8815, 5.9280, 5.9525
Destekler: 5.8000, 5.7930, 5.7740, 5.7675, 5.7550
GBPUSD
Brexit ve ticaret savaşlarına yönelik gelişmeler paritenin gündeminde olmaya devam ediyor. Özellikle, Brexit konusunda Britanya Başbakanı Theresa May ile Ana Muhalefet Partisi Lideri Jeremy Corbyn arasında devam eden görüşmelerin akıbeti merakla beklenirken, dün Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt tarafından gelen açıklamalar Sterlin varlıklarını güçlendirdi. Hunt: Yapılan müzakerelerin yapıcı ve detaylı şekilde devam ettiğini vurgulayarak görüşmelere yönelik iyimserliğin arttığını belirtti. Başbakanlık Sözcüsü James Slack ise: Görüşmelerin bu hafta içerisinde de devam edeceğini, ancak şuan için belirlenmiş herhangi bir takvimin bulunmadığını söyledi. ABD tarafında ise; ticaret savaşlarına yönelik gelişmmeler ön planda olmaya devam ederken, dün Chicago FED Başkanı Charles Evans'ın kısmen şahin tondaki açıklamaları dikkat çekti. Bugün de; Ticaret Savaşları ve Brexit'e yönelik gelişmeler yine parite gündeminde üst sıralarda olmaya devam edecek. Ayrıca, FED ve BOE gibi majör merkez bankalarının yetkililerinden gelecek açıklamaların yanı sıra; İngiltere'de açıklanacak İşsizlik, İstihdam ve Gelir rakamları ve ABD'den gelecek Sanayi ve İmalat Üretimi dataları da oynaklıklara neden olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.3100, 1.3135, 1.3165, 1.3190, 1.3225
Destekler: 1.3050, 1.3020, 1.2990, 1.2960, 1.2915
BRENT PETROL
Brexit ve Ticaret savaşları gibi küresel ekonomik görünüm açısından kritik olan risk unsurlarında görülen kısmi azalışlar global çapta risk alma iştahına olumlu yönde etki etse de; Cuma günü açıklanan ABD'deki Baker Hughes Sondaj Kuyu sayılarındaki yükselişin devamı ve Uluslararası Enerji Ajansı(IEA) Başkanı Fatih Birol'un: 70 Doların üzerindeki petrol fiyatlarının talep büyümmesine zarar verdiği yönündeki açıklamaları ile emtiada gün içerisinde satış baskısı oluştu. Akşamüzeri ise ABD ekonomisinde resesyon beklenmediğine yönelik bazı açıklamalar ile bir miktar toparlanma görüldü. Brexit ve Ticaret Savaşları gibi risk unsurlarının ve ekonomik dataların küresel ekonomik görünüme ve buna paralele olarak küresel petrol talebine etkisi açısından takip edileceği yeni günde; seans kapanışına doğru ise Amerikan Petrol Enstitüsü(API)'nün stok dataları da açıklanacak. Ayrıca yine; Libya, Venezuela ve İran gibi ülkelerin durumu başta olmak üzere OPEC/OPEC+ üyesi ülkelerden ve diğer önemli üreticiler ve uluslararası kurumlardan gelebilecek açıklamalar da oynaklıklara neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 71.10, 71.30, 71.50, 71.75, 72.00
Destekler: 70.95, 70.50, 70.20, 69.90, 69.60
ONS ALTIN
ABD ve Çin arasındaki müzakerelerin sonuçlanmasına yakın olduğuna dair; ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in açıklamalarının yanı sıra, uzun süredir muallakta olan AB-ABD tticaret görüşmelerinin başlaması için AB üyesi ülkeler arasında bir uzlaşı(Fransa ve Belçika'nın muhalefetine rağmen çoğunluğun kararı ile) sağlandığı yönünde gelen açıklamalar küresel risk alma iştahı açısından pozitifti. Ancak, yatırımcıların özellikle Avrupa borsalarına doğru yönelmesi ile güvenli liman varlığı işlevi gören Ons Altın'dan çıkışların da devam ettiği görüldü. Yeni güne de satıcılı başlayan Değerli Metal için, bugün küresel çapta gözler yine; Brexit ve Ticaret Savaşları konularının üzerinde olacak. Ayrıca, önemli ekonomik datalar ve majör merkez bankalarının yetkililerinden gelecek açıklamalar da Dolar Endeksi ve tahvil cephesi üzerinden fiyatlamalara etki edebilir. Keza, borsalar tarafında oluşan fiyatlamalar da dolaylı olarak(Borsalardaki satış dalgası güvenli liman talebi ile Değerli Metal'e yararken, borsalara gelen talepte ise Ons Altın satış baskısı altında kalabiliyor) Ons Altın üzerinde etkili olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1286, 1289, 1294, 1297, 1302
Destekler: 1283, 1280, 1277, 1273, 1270



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ALBAYRAK: S400 İHTİYACI KONUSUNDA DAHA MAKUL BİR BAKIŞ AÇISI GÖSTERDİ - BLOOMBERG HT
ALBAYRAK: TİCARET HACMİ 75 MİLYAR DOLAR'A ÇIKARILACAK- BLOOMBERG HT
ALBAYRAK: TRUMP'TAN POZİTİF GERİ DÖNÜŞLER ALDIK- NTV
ALBAYRAK: ERDOĞAN, YAKIN ZAMANDA TRUMP İLE GÖRÜŞEBİLİR - NTV
ALBAYRAK: VAŞİNGTON’DA, HAZİNE BAKANI MNUCHİN VE KIDEMLİ BAŞDANIŞMAN KUSHNER İLE, İŞBİRLİĞİMİZİ ARTIRMAYA YÖNELİK ADIMLARI GÖRÜŞTÜĞÜMÜZ TOPLANTILAR SIRASINDA, ABD BAŞKANI TRUMP TARAFINDAN KABUL EDİLDİK
Emisyon hacmi 15.04.2019 itibariyle 132.80 milyar TL
Facebookta Paylaş