IşıkFX Günlük Forex Bülteni 15.10.2018
İtalya Bütçe Konusu Euro Varlıklarında Oynaklığa Neden Olabilir!
Bugün, Euro Bölgesi’nin en önemli gündem maddesi İtalya’nın 2019 yılı bütçesi olacak. Esasında 26 Eylül’de İtalya tarafının yüzde 2.4 oranında bütçe açığı üzerinde anlaşması sonrasında birçok açıklama takip edilirken, Euro varlıklarında volatil hareketler görülmüştü. Keza, Cuma günü de AB tarafından AB Komisyonu Başkanı Başkanı Juncker açıklamalarda bulunurken: İtalya’yı bütçe konusunda sözlerini tutmamakla suçladı. Bugünün önemi ise AB tarafının İtalya’ya resmi bir cevap verecek olmasından kaynaklanıyor. Gelecek açıklamalar Euro varlıklarında yine oynaklığa neden olabilir. ABD tarafında ise geçtiğimiz Cuma günü Hazine Bakanı Mnuchin’in açıklamaları takip edilirken, Trump’ın FED’in bağımsızlığına halen saygılı olduğunu söyledi. Mnuchin, Çin konusunda ise: Çin Yuanı’daki zayıflamadan endişe duyduklarını ve bu ülke ile dengeli ve mütekabiliyet esasına dayalı bir ticaret istediklerini belirtti. İngiltere tarafında da AB ile Brexit konusunda yapılacak müzakereler nedeniyle kritik bir haftaya girilirken, Pound varlıklarında da gözler konuya dair bugün gelebilecek açıklamalar da olacak. Yurt içi tarafta Cuma gününün gündem maddesi Papaz Brunson davasıydı ve Brunson, 4. Kez çıktığı mahkemede bu sefer serbest bırakıldı. Konuya dair açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Donald Trump: Bunun için çok çalıştıklarını söylerken, karardan memnuniyetini dile getirdi. Bugün ise yurt içi tarafta; Temmuz ayı Çeyreklik İşsizlik Maaşı Başvuruları ve Eylül ayı Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi açıklanacak. Yurt dışı tarafta açıklanacak ekonomik veriler ise; ABD’den Perakende Satışlar, New York Empire State İmalat Endeksi ve İşletme Stokları olacak.
EURUSD
Euro bölgesinin ana gündem maddesini İtalya bütçe görüşmeleri almaya devam etmekte. Bugün Avrupa Birliği’nin, İtalya 2019 Bütçesini kabul edip etmeyeceği merakla beklenirken, alınacak olan kararlar fiyatlamalar için büyük bir önem arz etmektee. AB’nin bir diğer tartışmalı konusu Brexit’te ise hafta sonu anlaşmaya varıldı haberleri yalanlanırken, başta İrlanda sınır konusu olmak üzere çözülmeyen kilit meseleler devam ediyor. Özellikle Brexit konusunda çıkan haberler neticesinde haftaya aşağı yönlü gapli açılış yapan parite için, bugünkü ekonomik takvimde Euro bölgesinden önemli bir veri akışı olmazken, ABD’den New York Empire States İmalat Endeksi, Perakende Satışlar ve İşletme Stokları dataları takip edilecek. Ayrıca başta İtalya bütçe görüşmeleri, Brexit merkezli haber akışları ve tahvil piyasası hareketleri, fiyatlamalara etki edebilir. Teknik olarak baktığımızda ise; 1.1545 civarı fiyatlamalar görülürken, olası yukarı yönlü hareketlerin devamında 1.1560, 1.1580 ve 1.1610 dirençleri izlenebilir. Oluşabilecek satış yönlü işlemlerde ise 1.1530-1.1510 destek bölgesi önemini korurken, buranın kalıcılıkla geçilmesi 1.1485, 1.1465 ve 1.1445 desteklerini gündeme getirebilir.
USDTRY
Geçtiğimiz hafta Cuma günü merakla beklenen Raahip Brunson Davası sonuçlandı. Daha önce 35 yıl ile yargılanan Rahip Brunson’a mahkeme tarafından 3 yıl 1 ay 15 günlük ceza verilirken, sanık daha önce yattığı süre göz önünde bulundurularak serbest bırakıldı. Duruşma esnasında bırakılacağına yönelik iyimserlikle birlikte TL lehine yaşanan hareketler, beklentinin bitmesi sonrası yerini tam tersi hareketlere bıraktı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Donald Trump ise; Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkürlerini ileterek ilişkilerin daha iyi olacağından bahsetti. Şimdi ise gözler yurtiçi siyasi ve ekonomik risklere çevrilmiş durumda. Bugün ayrıca yurtiçi taraftan gelecek İşsizlik Oranı ve Bütçe Dengesi verileri, TL lehine hareketlerin sürdürülebilirliği açısından kritik olacaktır. Ayrıca yine Brunson davasının yansımaları da takibimizde olacak. ABD tarafında ise Cuma günü 2 günlük geri çekilmelerini durduran ABD 10 yıllık tahvil faizleri Dolar varlıkları üzerinde etkili oldu. ABD ekonomik takviminde ise Perakende Satışları baştta olmak üzere önemli veri akışları takibimizde olacak. Şu anda 5.8815 seviyesine yakın fiyatlanan parite için geri çekilmelerin devamında 5.8395 ve 5.8290 destekleri izlenebilir. Bu seviyelerinde kalıcılıkla geçilmesi halinde 5.70’lere kadar geri çekilmeler görülebilir. Oluşabilecek tepki alımlarında ise 5.9280, 5.9525 ve 5.9660 dirençleri bulunmakta.
GBPUSD
ABD ile İngiltere’nin Brexit konusunda anlaştığına dair çıkan haberlerin asılsız çıkması parite tarafında aşağı yönlü gapli açılışlara neden oldu. Özellikle İrlanda sınırı başta olmak üzere birçok konuda sorun yaşayan tarafların için Çarşamba günü gerçekleştirilecek olan AB Liderler zirvesi kritik olacaktır. Ancak son günlerde anlaşma yapılıp yapılmayacağına yönelik çıkan spekülasyonların anlık olarak parite üzerinde hareketliliğe neden olduğunu düşündüğümüzde bugünde yine gelebilecek açıklamalar önemli olabilir. ABD tarafında ise Cuma günü takip ettiğimiz veriler genel olarak beklentilerin altında kalsa da tekrardan toparlanan ABDD 10 yıllık tahvil faizleri Dolar varlıklarına destek oldu. Bugünkü ekonomik takvimde ise İngiltere’den önemli bir veri akışı bulunmazken ABD’den Perakende Satışları, İşletme Stokları ve New York Empire States İmalat Endeksi takip edilecek. Teknik olarak baktığımızda ise yukarı yönlü işlemlerin devamında 1.3135, 1.3150 ve 1.3165 direnç seviyeleri takip edilebilir. Aşağı yönlü hareketlerde ise 1.3080 destek seviyesinin kırılmasıyla birlikte 1.3075, 1.3050 ve 1.3010 destek seviyeleri bulunmaktadır.
BRENT PETROL
ABD üretimindeki artışlar geçtiğimiz hafta itibari ile dikkat çekerken, haftanın son günü açıklanan ABD Baker Hughes Sondaj Kuyu Sayısı 8 kulelik yükseliş ile 869 rakamına revize edildi. Hatırlanacağı gibi Perşembe günü Enerji Bilgi Yönetimi (EIA) tarafından paylaşılan ABD günlük üretimi rakamında 100 Bin varillik bir artış ta gözlemlenmişti. Diğer yandan ABD’yi vuran Michael Kasırga’sı sonrası Meksika Körfezi’ndeki üretim kesintisi %40’tan %15.8’e gerilerken, günlük 268 Bin varill kayıp olduğu düşünülmekte. Haftayı gapli açılış ile açan emtia için, ABD’nin Kasım ayında yürürlüğe konacak İran yaptırımları öncesi Güney Kore’nin Tahran Petrolü’nden vazgeçmesi ve Washington yönetimi ile Suudi Arabistan arasındaki gerginlik haberleri sebep gösterilirken, gelen haberler Petrol tedariki üzerindeki risk pirimi artırmakta. Günün devamında ise başta İran nükleer anlaşması olmak üzere, önemli Petrol üretici ülkelerden gelebilecek açıklamalar takip edilecektir. Teknik olarak baktığımızda ise satış işlemlerinin devamında 81.20, 80.90 ve 80.50 destekleri takip edilebilir. Oluşabilecek yukarı yönlü tepki alımlarında ise 81.75, 81.95 ve 82.20 dirençleri bulunmaktadır.
ONS ALTIN
Geçtiğimiz Cuma günü açıklamalarda bulunan ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, ülkesinin Çin Yuanı konusundaki endişelerini yineledi. Sabah saatlerinde Çin ticaret dengesinde son 3 ayın en iyi fazlasının görülmesine karşın, ithalat tarafındaki zayıflık Yuan’da negatif fiyatlamalara neden olurken; Mnuchin’’in açıklamaları ile kısmen toparladı. Yuan ile yaklaşık 6 aydır süregelen korelasyon uyumunun yanı sıra, ABD tahvil getirilerinde görülen kısmi artışlar emtiada sınırlı negatifliği beraberinde getirdi. Bugün Dolar Endeksi fiyatlamaları açısından Euro Bölgesi’nde; İtalya bütçe açığı konusu ve Brexit meselesi kritik olacak. Yine ABD’de açıklanacak olan Perakende Satışlar gibi önemli ekonomik veriler de tahvil faizleri, küresel borsalar ve ticaret savaşları konuları ile birlikte emtia üzerinde etkili olabilir. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 1222 seviyesine yakın fiyatlama görülmekte. Yukarı yönlü hareketlerin devamında; 1224, 1226, 1229 ve 1232 direnç noktaları takibe alınabilir. 1222 seviyesi altında kalıcılıkta görülebilecek geri çekilmelerde ise izlenebilecek destek seviyeleri 1220, 1218, 1216 ve 1212’de bulunmakta.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yassal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.