Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

Yurt İçinde, TCMB Sonrası Gözler; Fitch Kararında Olacak!
Dün piyasalarda; 3 önemli merkez bankasının kararları takip edildi. İsviçre Merkez Bankası, Euro Bölgesi Merkez Bankası ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kararlarında beklenildiği gibi tüm faiz oranları sabit bırakıldı. Detaylara baktığımızda ise, İsviçre Merkez Bankası(SNB) Başkanı Jordan Bankasının kararları sonrasında yaptığı açıklamalarda: :Ekonomik şoklara bilançoyu kullanarak yanıt vermek için hala alan olduğunu, buna karşın para politikasını tamamen değiştirmek için de bir neden olmadığını söyledi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB)’nın karar metninde; Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme olana kadar para politikasında sıkı duruş sürdürülecektir denirken, önceki metinde yer alan “kararlılıkla” ifadesinin çıkartılması; hem dikkat çekti, hem de tartışmalara neden oldu. Euro Bölgesi Merkez Bankası(ECB) karar metninde ise: Net varlık alımlarının beklenildiği gibi yılsonu itibariyle bitirilmesinin, faizlerin de 2019 yazına kadar mevcut seviyelerde kalmasının beklenildiği belirtildi. ECB Başkanı Draghi de kararlar sonrası yaptığı basın toplantısında: bu seneki enflasyon beklentisini yukarı yönlü, gelecek seneki enflasyon öngörüsünü aşağı yönlü, yine 2018 ve 2019 yılının büyüme oranlarına yönelik tahminleri de aşağı yönlü revize ettiklerini deklare etti. Draghi ayrıca: Risklerin aşağı yönlü olarak artış gösterdiğini ve faiz artışının zamanının yanı sıra, net varlık alımlarının yeniden başlatılmasının da tartışılmadığını vurguladı. Dün, diğer haber akışları olarak yine; İtalya bütçesi, Brexit ve ticaret savaşları takip edildi. İtalya 2019 bütçe açığı için yüzde 2.04’lük bir oran ön plana çıkarken, Brexit konusunda ise; Theresa May’in kendi partisinde güvenoyu almasından sonraki işleyiş merakla beklenirken, yine AB Liderler Zirvesi kapsamında Avrupalı Liderlerden gelen açıklamalar da son birkaç günde olduğu gibi yeni bir müzakerenin yapılmayacağına işaret etmekteydi. Çin Merkez Bankası Başkanı YYi Gang’ın ülke ekonomisine dair aşağı yönlü risklerin devam ettiğini söylemesi ise emtialar tarafında baskılanmaya neden oldu. Bugüne Çin’den gelen ekonomik veriler ile başladık ve ülkenin Sanayi Üretimi ve Perakende Satışları’nda Kasım ayında görülen zayıflamalar resesyon kaygılarını artırarak; Yuan ve Çin Borsalarının yanı sıra ülkede bolca kullanılan emtialar üzerinde de baskılanmaya neden oldu. Günün devamında, yurt içi tarafta önemli bir veri akışı takip edilmeyecekken; dünkü TCMB kararlarına yönelik yankılar, jeopolitik risk unsurlarının durumu önemli olabilir. Ayrıca, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye ekonomisine dair yapacağı not ve görünüm değerlendirmesi de kritik olacak. Yurt dışı tarafta ise; İtalya, Brexit ve Ticaret savaşları gibi risk unsurlarının yanı sıra, ABD’den Perakende Satışlar ve Sanayi Üretimi dataları ile öncü PMI rakamları; yine diğer bölgelerden gelecek öncü PMI rakamları ile birlikte takip edilecek.
EURUSD
Avrupa tarafında Brexit vve İtalya eksenli gelişmeler gündemde kalmaya devam ederken dün Euro Bölgesi Merkez Bankası(ECB) Para Politikası Toplantısı takip edildi. Kurum, toplantı sonrası yayınladığı kararlarda: faizlerde herhangi bir değişikliğe gidilmediğini ve net varlık alımlarının Aralık ayı sonunda bitirileceğini duyurdu. Açıklanan kararlar sonrası basının karşısına geçen ECB Başkanı Mario Draghi ise: 2019 yılı enflasyon ve büyüme tahminlerinde aşağı yönlü revizeler gerçekleştirirken risklerin aşağı yönlü hareket ettiğini belirtti. Tahvil alımlarının bitirilmesi kararı sonrası bir miktar yükselen parite, Draghi’nin “güvercin” tondaki açıklamaları sonrası satış yese de ilerleyen saatlerde sağlanan dengelenme ile günü kısmen satıcılı kapadı. Bugün gözler yine; AB Liderler Zirvesi kapsamında; İtalya bütçesi ve Brexit konularına dair gelecek açıklamalarda olacak. Ayrıca, dünkü ECB kararlarının yankılarının yanı sıra, önümüzdeki hafta yapılacak olan FED/FOM toplantılarına yönelik beklentiler de ABD’den gelecek önemli datalar sonrası fiyatlama davranışları üzerinde etkili olabilir. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 1.1370 seviyesinin altında sığ hareketler görülmekte. Bugün görülebilecek alıcılı işlemlerde, sırasıyla; 1.1390, 1.1410, 1.1425 ve 1.1445 direnç seviyeleri takibe alınabilir. 1.1370 bölgesi altında kalıcılık halinde görülebilecek satıcılı işlemlerde ise; 1.1345, 1.1330, 1.1300 ve 1.1285 destek noktaları izlemeye alınabilir.
USDTRY
Dün, yurt içi tarafta açıklanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) kararlarında; yüzde 22.50’lik Gecelik Borç Alma Faiz Oranı, yüzde 24.00’lük 1 Hafta Vadeli Repo İhale Oranı(Politika Faizi), yüzde 25.50’lik Gecelik Borç Verme Faiz Oranı ve yüzde 27.00’lik Geç Likidite Penceresi Faiz Oranı(LON)’nın tamamı sabit bırakıldı. Kararlar sonrası kurda 5.30 seviyesi test edilirken, akabinde karar metinindeki “kararlılıkla” ifadesinin çıkarıldığının ortaya çıkması ile yeniden dengelenme oluştu ve uluslararası kurumlardan farklı söylemler dikkat çekti.. ABD tarafında; ekonomik veriler takip edilirken, küresel tarafta ise; İtalya ve Brexit meselelerinin yanı sıra Euro Bölgesi Merkez Bankası(ECB) kararları da izlendi. Bugün yine, dünkü TCMB kararlarının yansımaları uluslararası kurumlardan gelebilecek açıklamalar ile takip edilebilir. Ayrıca, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye değerlendirmesinin de önemli olacağı günde; Suriye ekseninde yaşanabilecek gelişmeler de jeopolitik risklerin durumu açısından izlenecek. Ekonomik veri olarak ise, ABD’de açıklanacak olan; Perakende Satışlar ve Sanayi Üretimi rakamları önümüzdeki hafta yapılacak olan FED/FOMC kararlarına etkileri açısından Dolar Endeksi ve ABD tahvil faizleri üzerinden fiyatlanabilir. Teknik olarak kura baktığımızda; şuan için 5.35 seviyesi civarında fiyatlama görülmekte. Son birkaç gündür yatay aralıkta hareket eden kur, aynı zamanda; Ağustos ayından başlayan düşen kanalı ihlal etmekle birlikte, karar aşamasına gelmiş durumda. Bu bağlamda olası yukarı yöönlü ataklarda ilk olarak 5.4000 seviyesi kritik olup, buranın geçilebilmesi halinde; 5.4600 ve 5.5270 direnç bölgeleri sırasıyla takibe alınabilir. Özellikle 5.5270 seviyesinin kırılması halinde kurda USD lehine ivmelenme ile yeni bir yükseliş trendi oluşumu söz konusu olabilir. Öte taraftan kurda, yeniden kanal içine girilmesi halinde oluşabilecek TL lehine işlemlerde ise; 5.3000 ve 5.2750 seviyeleri ilk etapta takip edilebilir. Bu tarafta da 5.2750’nin altında kalıcılık halinde satıcılı işlemler ağırlık kazanabilir ve ikili dip arayışları ortaya çıkabilir.
GBPUSD
İngiltere Başbakanı Theresa May’in, Çarşamba akşamı yapılan oylamada parti içerisinde güven tazelemesiyle birlikte; gözler dün başlayan Avrupa Liderler Zirvesi’ne çevrilirken, zirve öncesinde Avrupalı Liderlerden yeni bir müzakerenin yapılmayacağı yönünde gelen açıklamalar dikkat çekti. Ayrıca Başbakan May’in, anlaşmasız bir Brexit senaryosu üzerine çalışmalarını hızlandırdıklarına ilişkin mesajları da piyasa tarafında kafalları karıştırmakta. ABD tarafında ise Çin ile kurulan ticaret müzakereleri diyaloğu öncelikli olarak takip edilirken, son günlerde iki ülke arasındaki yumuşayan ilişkiler bir süredir güvenli liman algısıyla çalışan Doları zaman zaman baskılamakta. Paritede, Bugün de yine; Brexit ve ticaret savaşlarına ilişkin gelebilecek açıklamalar ana gündem maddesi olarak takip edilecek. Ekonomik takvimde ise İngiltere’den önemli bir veri akışı bulunmazken, ABD’den; Perakende Satışları, Sanayi ve İmalat Üretimi rakamları açıklanacak ve önümüzdeki hafta yapılacak olan FED/FOMC toplantılarına yönelik beklentiler açısından bu veriler kritik olacak. Teknik olarak pariteye baktığımızda; son iki gündeki toparlanma girişimine karşın kritik 1.2660 seviyesinin altında kalıcılığın devam ettiği görülmekte. Bu da parite tarafında satış baskısını devam ettiriyor. Şuan için 1.2625 destek seviyesine yakın fiyatlanan paritede, buranın altına yeniden inilmesi halinde bugün için takip edilebilecek destek noktalarımızz; 1.2590, 1.2555, 1.2525 ve 1.2500 seviyelerinde olup, daha aşağıdaki 1.2480 seviyesinin altında ise satışların derinleşebileceğini düşünmekteyiz. Öte taraftan bugün görülebilecek alıcılı işlemlerde ise yine 1.2660 direnci takip edilecek olup, buranın üzerine çıkılması halinde; sırasıyla 1.2680, 1.2720, 1.2740 ve 1.2770 direnç noktaları da izlemeye alınabilir.
BRENT PETROL
Bu hafta açıklanan API ve EIA'nın stok ve üretim datalarındaki azalışa karşın yine son iki günde açıklanan OPEC ve Enerji Bilgi İdaresi aylık raporunda Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin üretimde rekor düzeye ulaştığının bildirilmesi; geçtiğimiz haftaki OPEC+ toplantısında alınan arz kısıntısı kararlarına gölge düşürürken, emtiada dün öğlen saatlerine kadar yeniden baskıya neden oldu. Ancak ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakerelerinde günde geçtikçe azalan gerginlikler global ekonomik görünümdeki resesyon beklentilerini ötelerken, öğleden sonra fiyatlardaki toparlanma girişimine yardımcı oldu. Bugün AAsya seansında Çin’den gelen açıklamada; ülkenin ham petrol üretiminin Kasım ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.9’luk artış olduğu belirtilirken, gelen açıklamanın yanı sıra ülkeden gelen Sanayi Üretimi datasında da görülen zayıflık sonrası fiyatlar yeniden baskı yedi. Emtia açısından; OPEC ve OPEC dışı ülkelerden gelebilecek ekstra açıklamalar ve küresel risklerin durumu bugün de önemli olacak. Ekonomik takvimde ise Baker Hughes Sondaj Kuyu Sayısı takip edilecek. Teknik olarak emtiada; 2016 yılında başlayan yükselen kanalın alt bandına yakın fiyatlamalar devam etmekte. Şuan için 61 Dolar civarındaki emtiada, aşağı yönlü hareketlerde izlenebilecek destek noktalarımız 60.60, 60.25 ve 60.00 seviyelerinde bulunmakta. Görülebilecek yukarı yönlü ataklarda ise, sırasıyla: 61.25, 61.70 ve 62.10 direnç noktaları takip edilebilir. 1,5 ayda yaşanan sert düşüş sonrası Kasım’ın son haftasından itibaren yaklaşık 6 Dolarlık yatay aralıkta gidip gelen emtiada; yeniden kırılma görmek için isse yukarı tarafta 63.60, aşağı tarafta 57.70 bölgelerinden birisinin kırılması gerekmekte.
ONS ALTIN
Ons Altın fiyatlamaları için dün; Ticaret Savaşları, İtalya ve Brexit gibi kritik küresel risklerin durumu yine takibimizdeydi. Gün içerisinde dalgalanmalar oluşurken, Çin Merkez Bankası Başkanı’nın Çin ekonomisine dair risklerin devam ettiğini söylemesi ile 1240 seviyelerine kadar gelindi. Akşamüzeri ise Euro Bölgesi Merkez Bankası(ECB)’nın kararları ve Başkan Mario Draghi’nin açıklamaları Dolar Endeksi üzerinden emtiada hareketliliğe neden oldu. Bugüne ise Çin’den gelen önemli ekonomik veriler ile başladık. Ülkeden gelen Sanayi Üretimi ve Perakende Satışlar datalarında görülen zayıflık resesyon kaygılarını yeniden artırırken, emtia üzerinde satış baskısı oluşturdu. Günün devamında ise yine küresel riskleri takip edeceğiz. Keza, ABD’de açıklanacak olan; Perakende Satışlar gibi önemli datalar da oynaklığa neden olabilir. Zira; 18-19 Aralık’ta yapılacak olan FED/FOMC toplantılarına sayıllı günler kala ABD’den gelecek bu önemli datalar FED’in politikalarına etki edebilir. Bu bağlamda açıklanacak veriler; gerek DXY üzerinden, gerekse pay ve tahvil piyasaları tarafındaki yansımaları ile emtia fiyatlamalarına etki edebilir. Teknik olarak ise; şuan için 1243 seviyesi altındaki emtia için daha aşağıdaki 1239-1236 bölgesi kritik olup, buranın kırılması halinde 1229 seviyesi hedef olabilir. 1243 üzerine yeniden çıkılması halinde görülebilecek alıcılı işlemlerde ise, izlenebilecek direnç noktaları; 1247 ve 1250’de olup, özellikle 1250’nin aşılması halinde yukarı yönlü hareketler ivme kazanabilir.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında iimzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.