ABD Verileri FED’i Destekliyor, Gözler ÜFE ve Bej Kitap’ta!
Yurt içi tarafta; bugün yapılacak olan 1 Milyar 559 Milyon TL’lik iç borç ödemesi öncesi dün, 2 yıl vadeli ve 6 ayda bir kupon ödemeli devlet tahvili ihracı yapıldı. İhalede faizler yüzde 25’in üzerine çıkarken, satış tutarının üzerinde teklif geldi. Geçmiş yıllarda “Sıfırcı Hoca” olarak nam salan Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s ‘den gelen açıklama ise bu sefer olumsuz değildi. Hafta başında, Türk şirketlerini yüksek borçluluk nedeniyle uyaran Kurum: Not verilen Türk şirketlerinin çoğunun, artan belirsizliklere karşın refinansman riskleri ile başa çıkabilecek düzeyde olduğunu belirtti. Buna karşın diğer kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in, daha önce negatif izlemeye aldığı 4 Türk bankasının notlarını kırması ise ileriye dönük likidite riskleri açısından önemliydi. Son günlerde Suriye ekseninde artan jeopolitik riskler de yakından izlenirken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Rusya ve Suriye Ordusu’nun saldırılarının durdurulması çağrısı yaptı. Ancak, özellikle Suriye Ordusu’nun saldırıları konusunda teyakkuz halinde olan ABD’nin: Olası bir kimyasal silah kullanımında sert yanıt vereceğini açıklaması ise bu taraftaki riskleri canlı tuttu. Yurt içi tarafta bugün, jeopolitik risklerin yanı sıra; yarın yapılacak olan TCMB/Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısına dair öngörüler ve hükümet yetkililerinden gelebilecek olası açıklamalar takip edilecek.
Yurt dışı tarafta dün; Euro Bölgesi, Almanya, İngiltere ve ABD’nin ekonomik verileri açıklandı. Avrupa seansında açıklanan ekonomik verilerden; İngiltere işsizlik ve istihdam rakamları çoğunlukla beklentileri karşılarken, Almanya ve Euro Bölgesi’nin ZEW Endeksleri de tahminlerden iyi gerçekleşmeler gösterdi. Önemli gelişmelere baktığımızda ise İngiltere’de Brexit konusunda Başbakanlık Sözcüsü James Slack: “Başbakan May’in, Avrupa Konseyi Başkanı Tusk ile pozitif ve yapıcı müzakereler gerçekleştirdiğini ve ayrıca, kendi pozisyonlarını değerlenndirip AB’nin de pozitif dönüşünü beklediklerini” söyleyerek; topun AB tarafında olduğunu vurguladı. İngiltere Maliye Bakanı Hammond ise: Merkez Bankası Başkanı Carney’in görev süresinin 2020 yılına kadar uzatıldığını belirtti. Euro Bölgesi’nde İtalya’nın bütçe sorununun yanı sıra geçtiğimiz hafta sonunda İsveç’te yapılan seçim sonuçlarına dair gelişmeler de yakından takip edildi. Kredi Derecelendirme kuruluşu Moody’s ‘in: İsveç seçimlerinin belirsizlik yarattığına dair söylemleri SEK(İsveç Kronası)’de olduğu kadar Euro tarafında da baskıya neden oldu. ABD’de dün, küresel ve lokal gelişmeler yakından izlenirken; ticaret savaşları konusunda Çin ile yaşanan gerginliklerin devam ediyor olması FED’e yönelik beklentiler ile birlikte Dolar lehine fiyatlamaları beraberinde getirdi. ABD’den gelen Yeni İş İmkânları ve Personel Değişim Oranı ise 6 Milyon 939 Bin’e yükselerek yeni bir rekor daha kırdı. Özellikle son zamanlarda gelen ABD verilerinin FED’in projeksiyonlarını desteklediği görülürkenn, bu hafta açıklanacak olan enflasyon görünümüne dair rakamlar merakla bekleniyor.
Bugün, Avrupa tarafında ekonomik veri olarak; Euro Bölgesi Sanayi Üretimi rakamları takip edilecek. ABD tarafında açıklanacak olan Üretici Fiyat Endeksi rakamları ve 12 FED Bölgesi’nin durumunu yansıtan “Bej Kitap Raporu” ile FED-FOMC yetkililerinin açıklamaları ise bu ayki FED/FOMC toplantılarına ışık tutması açısından önemli olacak. Petrol yatırımcıları ise açıklanacak olan EIA stok ve üretim datalarının yanı sıra OPEC aylık raporunu izleyebilirler.
EURUSD
Euro Bölgesi’nde dün açıklanan; Avrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezi (ZEW) Ekonomik Güven Endeksi, -7.2 puana yükselirken aynı veri Almanya’da 3.1 puanlık artışla -10.6 puan oldu. ZEW Başkanı Achim Wambach, konuya ilişkin değerlendirmesinde: Ekonomik kalkınma ile ilgili gördükleri kayda değer korkuların bir ölçüde azaldığını, bu durumun kısmen ABD ve Meksika arasındaki yeni ticaret anlaşmasına bağlanabileceğini kaydetti. Bunun dışında Avrupa İstatisstik Ofisi (Eurostat) verilerine göre Euro Bölgesi ve Avrupa Birliği'nde (AB), mevsimsellikten arındırılmış istihdam yılın ikinci çeyreğinde önceki çeyreğe göre yüzde 0.4 artarken istihdam edilen kişi sayısı, her iki bölge için şu ana kadarki en yüksek seviyeye ulaştığı kaydedildi. Son olarak İtalya Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Mattteo Salvini, Birleşmiş Milletlerin artan ırkçılık ihbarlarını değerlendirmek üzere İtalya'ya heyet göndereceği açıklamasıyla ilgili ülkesinin BM'ye yaptığı yıllık 100 Milyon avroluk katkıyı gözden geçireceğini belirtti. Bu durum İtalya konusundaki soru işaretlerini tekrar gündeme getirebilir. ABD'de iş imkanları ve personel değişim sayısı Temmuz ayında önceki aya kıyasla 117 bin artarak 6 milyon 939 bine yükseldi ve rekor kırdı. Veriler ayrıca, ülkede Temmuz ayında işe alınan kişi sayısının 5 milyon 679 bine yükseldiğini ortaya koydu. Yarın veri akışında ABD Ağustos ayı Üretici Fiyat endeksleri açıklanacakken ayrıca FOMC üyesi ve FED Yönetim Kurulu Üyesi Lael Brainard’ın konuşması olacak. Euro Bölgesi’nde ise Temmuz ayı Sanayi Üretim verisi takip edilecek. Yine her iki bölgeyi ilgilendiren haber akışları da izlenmeli. Teknik olarak pariteye baktığımızda: geçtiğimiz ay sonundan başlayan düşen kanalın üst bandına yakın fiyatlama görülmekte. Yukarı yönlü hareketlerde izlenebilecek direnç seviyeleri 1.1610, 1.1630 ve 1.1655’de bulunmakta olup, özellikle 1.1655 seviyesinin geçilebilmesi halinde paritede 1.1730-1.1750 bölgesi hedef haline gelebilir. Şuan için 1.1580 destek bölgesi üzerinde fiyatlanan paritede, buranın altına inilmesi halinde ise; sırasıyla 1.1560, 1.1530 ve 1.1510 destek noktaları da takibe alınabilir.
USDTRY
Yurt içi tarafta geçtiğimiz hafta açıklanan enflasyon dataları sonrası gözler yarın açıklanacak olan TCMB/Para Politikası Kurulu toplantısına çevrilmiş durumda. Piyasa beklentilerinin karşılanıp karşılanmayacağına yönelik belirsizlikle kurda son iki günde oynaklık miktarı düşerken, hükümet yetkililerinden gelebileecek ekstra açıklamalar takip edilmekte. Diğer taraftan dünkü ihale ile bugünkü iç borç ödemesinin sorunsuz yapılacak olması ile bir risk bertaraf edilmiş olmakla birlikte, önceki gün olduğu gibi dün de TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalelerine gelen tekliflerin ise oldukça düşük kalması dikkat çekiciydi. Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch, 4 Türk bankasının notlarını indirirken, yine; Suriye eksenindeki jeopolitik riskler de konunun henüz çözüme kavuşmamasından kaynaklı olarak halen sıcaklığını koruyor. Bugün, tüm bu konuların yanı sıra; gelişmekte olan diğer ülkelerin ve ticaret savaşları gibi küresel risklerin durumu ve Türkiye’nin CDS ve tahvil faizleri de takip edilecek. ABD tarafında açıklanacak olan ÜFE rakamları ve bölgesel FED Başkanları ile FOMC üyelerinin yapacakları konuşmalar da Dolar Endeksi ve ABD tahvil fiyatlamaları açısından izlenmeli. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 6,4420 direnç seviyesi altında fiyatlama ile 16 Ağustos’tan başlayan yükselenn kanalın ihlal edildiğini görmekteyiz. Bu bağlamda kanalın kırılması ile görülebilecek satıcılı seyirde; 6.3975, 6.3740, 6.3630 ve 6.2760 destek seviyeleri takip edilebilir. Yeniden kanal içine girilip, yukarı yönlü ataklar görülmesi halinde ise ilk etapta 6.4750, 6.5170, 6.5400 ve 6.5750 direnç noktaları izlenebilir.
GBPUSD
İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond yaptığı açıklamada: BOE Başkanı Carney'in planlandığı gibi Haziran 2019'da görevden ayrılmayacağını ve görev süresinin Brexit sürecinde İngiltere ekonomisinin yön bulmasına destek olmak için Ocak 2020 sonuna kadar uzadığını duyurdu. Hammond ayrıca BOE Başkan Yardımcısı Jon Cunliffe’nin de tekrar atanacağını belirtti. İngiltere Başbakanlık Sözcüsü James Slack ise Brexit konusunu değerlendirdiği konuşmasında: Başbakan Theresa May’in Brexit çıkış anlaşması için AB Konsey Başkanı Donald Tusk ile pozitif ve yapıcı müzakereler yaptığını ve pozisyonlarını geliştirdiklerini kaydetti. Slack ayrıca, May’in Salzburg’da yapılacak zirveyyi, Brexit müzakerelerinde bir evrelendirme noktası olarak gördüğünü belirtti. ABD tarafında ise; dün açıklanan iş imkanları ve personel değişim oranları verisinin beklentilerin üzerinde açıklanıp rekor seviyelere çıktığı görüldü. Öte yandan, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Suriye hükümetinin kimyasal silah kullanması halinde ABD, Fransa ve İngiltere'nin daha öncekilerden 'çok daha güçlü bir yanıt verme' konusunda anlaştığını söyledi. Bugün veri akışı yönünden sakin bir gün geçirecek olan İngiltere’de odak noktası yarın açıklanacak BOE faiz kararlarında olurken, ayrıca Brexit’e ilişkin gelecek açıklamalar da belirleyici olabilir. ABD’de de Ağustos ayı ÜFE rakamları ve Bej Kitap Raporu açıklanacakken FOMC üyesi Lael Braniard’ın konuşması da takip edilecek. Paritede hafta başındaki sert yükselişler sonrası şuan için 1.2990 destek noktasına doğru kısmen geri çekilmeler gözlemlenirken, bu yöndeki hareketlerin devamında; 1.2960, 1.2940 ve 1.2915 destek seviyeleri de takibe alınabbilir. Paritede yukarı yönlü ataklarda ise yaklaşık 1,5 aydır üzerinde kapanış görmediğimiz 1.3040 direnç seviyesi kritik olup, buranın kırılması halinde GBP lehine işlemler ivmelenebilir.
BRENT PETROL
İran’a uygulanacak yaptırımlar öncesi Asya Petrol müşterileri Ekim ayında daha fazla ham ithal ederek Kasım ayında oluşacak arz daralmasının önüne geçmeye çalışmakta. Özellikle Suudi Aramco’nun Asya ülkelerine uyguladığı fiyat indirimini de temel alan ülkeler, taleplerini Krallığa yöneltmiş durumda. Aramco’dan resmi olamayan açıklamaya göre önümüzdeki ay Asya müşterileri için daha fazla Ham Petrol tedarik edileceği söylenirken, özellikle Çin’in; ABD’den Petrol ithalatına sıcak bakmaması emtia arzı ile sıkıntı yaratabilir. Diğer yandan ABD’de ise 1 Milyon kişiye tahliye emri verilen son yılların en büyük kasırga paniği yaşanmakta. Kasırganın ülkeye Cuma günü gelmesi beklenirken, Petrol üretim tesislerinde üretimin duracağı beklentisini yaratarak dün itibari ile yukarı yönlü hareketleri desstekledi. Ayrıca OPEC’in üçüncü en büyük üreticisi konumunda yer alan İran’a uygulanacak yaptırım tarihinin yaklaşması da emtia üzerindeki risk primini arttırmakta. Öte taraftan; geçtiğimiz hafta 1 Milyon 200 Bin varil eksi veren Amerikan Petrol Enstitüsü (API) Haftalık Ham Petrol Stokları bu hafta 8 Milyon 636 Bin varil gibi sert bir azalış vererek gün içi oluşan yukarı yönlü fiyatlamaları destekledi. Bugünkü ekonomik takvimimizde ise; OPEC Aylık Raporu, Enerji Bilgi Yönetimi (EIA) Ham Petrol Stokları verisi ve yine EIA tarafından açıklanacak olan ABD Haftalık Üretim datası yer almakta. Ayrıca yine; başta İran nükleer anlaşması olmak üzere, önemli Petrol üretici ülkelerden gelebilecek açıklamalar emtia fiyatlamalarına etki edebilir. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 79.30 destek seviyesine doğru geri çekilme görülürken, bu yöndeki işlemlerin devamında; 78.95, 78.50 ve 78.25 destek noktaları takibe alınabilir. 79.30 üzeri kalıcılıkta yeniden görülebilecek alım ağırlıklı işlemleerde ise 79.55, 79.85 ve 80.20 direnç seviyeleri izlenebilir.
ONS ALTIN
ABD Başkanı Donald Trump Beyaz Saray’dan yaptığı açıklamalarda Kanada ile yapılan ticaret görüşmelerinin iyi gittiğini, Ottawa Yönetimi’nin bir anlaşma yapmak istediğini söyledi. Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland ve ABD Ticaret temsilcisi Robert Lighthizer’ın görüşmeleri dün itibari ile sürerken, haber kaynaklarından gelen bilgilerde Kanada’nın daha önce uzlaşı sağlanamayan belli konularda geri adım atarak ABD’ye imtiyaz sunmaya hazır olduğu ifadeleri kullanıldı. Diğer yandan Çin’le yaşanan ticaret çatışmalarına da değinen Başkan Trump: ABD’nin Pekin ile ticaret konularında çok sert bir tavır sergileyeceğini belirtti. İki ülke arasındaki gerginlikler sadece ticaret boyutlarında kalmazken; Çin’in, azınlık Müslüman baskısını hedef alan ABD Dışişleri Bakanlığı konuyu gündeme taşırken, Çin’e yönelik yeni ABD yaptırımlarının gelebileceği izlenimini yarattı. Asya piyasaları ise ticaret çatışmaları ile bugün gerileemesini sürdürürken, Yuan aleyhine devam eden fiyatlamalar; aralarında korelasyon bulunan Ons Altın üzerindeki baskıyı da artırmakta. Bu bağlamda, günün devamında başta ticaret savaşları olmak üzere küresel öneme sahip haber akışları takip edilecektir. Ayrıca geçtiğimiz haftadan bu yana oldukça iyi gelmeye başlayan ekonomik veriler ile tekrardan 2.98 seviyesini gören ABD 10 Yıllık Tahvil Faizinin durumu, teknik fiyatlamalar ve Yuan kaynaklı hareketler de önemle izlenmelidir. Emtiaya teknik olarak baktığımızda; şuan için 1190 destek noktasına doğru kısmen satıcılı seyir göze çarpmakta. Bu bölgenin altında inilmesi halinde sırasıyla 1188, 1183 ve 1180 destek seviyeleri takip edilebilir. Bugün, emtiada oluşabilecek yukarı yönlü hareketlerde ise; izlenebilecek direnç seviyeleri 1196, 1202 ve 1205 seviyelerinde bulunmakta.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.