Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

Yurtiçinde 3.Çeyrek Büyüme Rakamı Takip Edilecek!
Geçtiğimiz haftanın sonuna doğru ABD verilerinde görülen bozulma Cuma günkü verileri daha da önemli hale getirirken, açıklanan; Tarım Dışı İstihdam ve Ortalama Saatlik Kazançlar rakamları aylık bazda hayal kırıklığına neden oldu. İşsizlik Oranı ve Ortalama Saatlik Kazançlar datasının senelik beklentisinin mevcut seviyelerinde sabit kalması dikkat çekse de Goldman Sachs gibi bazı uluslararası yatırım kuruluşlarından FED'in faiz artırım projeksiyonlarına yönelik yapılan revizeler ABD Doları'na küresel çapta değer kaybettirdi. Yine, haftanın son gününde yapılan OPEC ve OPEC+ toplantıları oldukça çetin tartışmalara yol açarken, üyelerin 1 Milyon 200 bin varillik bir kesinti üzerinde anlaşmaları petrol fiyatlarını yukarı çekti. Ancak, Rusya'nın da kesintilere katılımının düşük kalması kritikti. Cuma günü Euro Bölgesi'nde açıklanan 3.Çeyrek büyüme oranı 2016/2.Çeyrek'den bu yana en zayıf gerçekleşmeye işaret ederken, İtalya konusunda; ülkenin, revize bütçe tasarısını Çarşamba günü AB Komisyonu'na sunacağı belirtildi. İngiltere'de ise her zamanki gibi "Brexit" konusundaki karmaşık söylemlerin devam ettiği görüldü. Küresel çapta takip edilen risk unsurlarından olan "ticaret savaşları" meselesinde Kanada'nın Vancouver kentinde yapılan duruşmada Huawei CFO'sunun tutukluluk hali devam ederken, duruşma Pazartesi(Bugün) gününe ertelendi. Yurt içi tarafta önemli bir ekonomik veri açıklanmazken, M.Hakan Atilla konusunda gelen haberler bir miktar heyecana neden oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise: Varlığa Dayalı Menkul Kıymet(VDMK) ihracının başarı ile gerçekleştiği deklare edildi. Hafta sonunda Çin'den enflasyon ve ticaret dengesi verileri takip edildi. Ticaret Savaşları endişelerine rağmen ülkenin dış ticaret fazlasında son 11 ayın en iyi gerçekleşmesinin görülmesi dikkat çekerken, enflasyon ve ithalattaki gerilemenin devam ediyor olması talep daralması endişelerini beraberinde getirdi. Huawei CFO'sunun tuutuklanması konusunda ise Çin Dışişleri Bakanlığı'nın Kanada'ya nota verdiği ve ABD Büyükelçiliği'ne uyarı yaptığının açıklanması da önemli başlıklar olarak kayıtlara geçti. Bugüne önemli veri olarak Japonya 3.Çeyrek büyüme oranı ile başladık ve ülke ekonomisi 2014/2.Çeyrek'ten bu yana en yüksek daralmasını gösterdi. Bugün, yurt içi tarafta açıklanacak olan; 3.Çeyrek büyüme oranı TL varlıkları açısından kritik olacakken, Euro Bölgesi'nde; Almanya Ticaret Dengesi, İngiltere'de Sanayi ve İmalat Üretimi dataları takip edilecek. Yine, önümüzdeki iki haftada yapılacak olan merkez bankası toplantılarına yönelik beklentiler, küresel ve lokal risk unsurları ile birlikte fiyatlamalar açısından takibimizde olacak.
EURUSD
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde, ABD İş İstatistikleri Bürosu tarafından önemli veriler açıklanırken; özellikle Tarım Dışı İstihdam ve Ortalama Saatlik Kazançlar datalarının aylık gerçekleşmelerindeki olumsuz görünüm, FED'in 2019 yılı faiz stratejilerine yönelik belirsizlikkleri artırdı ve parite tarafında alış yönlü işlemler hakim oldu. Avrupa tarafında ise Euro Bölgesi 3.çeyrek büyüme rakamı yıllık bazda beklentilerin altında kalsa da özellikle İtalya bütçesi konusunda Başbakan Yardımcısı ve Beş Yıldız Hareketi Lideri Luigi Di Maio'dan: AB ile bütçe konusunda anlaşmaya varılacağına dair gelen pozitif söylemler dikkat çekti. Hafta sonunda ise koalisyonun diğer ortağı Kuzey Ligi'nin parti lideri ve aynı zamanda İçişleri Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı görevlerini de yürüten Matteo Salvini'nin 80 Bin kişilik bir miting düzenleyerek gövde gösterisi yapması ilerleyen günler de olası bir restleşme açısından kritikti. Ayrıca Fransa'da başlayan, sonrasında Hollanda ve Belçika gibi ülkelere de sıçrayan "sarı yelekliler" eylemleri nedeniyle Euro üzerinde yeni bir siyasi baskı oluşacak mı derken; Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un konunun çözümü için bugün taraflarla bir araya geleceğinin açıklanması ile paritede bir miktar rahatlama oluştu. Öte taraftan yarın Birlleşik Krallık Parlementosu'nda yapılması beklenen Brexit tasarısı oylamasının ertelenebileceği haberleri de hafta açılışında pozitif fiyatlamaları beraberinde getiren unsurlardandı. Bugün tüm bu siyasi ve jeopolitik risk unsurları yine takibimizde olacak. Küresel tarafta; ticaret savaşları konusunun da gündemde olacağı günde, ECB ve FED toplantılarına dair beklentiler de ön plana çıkabilir. Bugünkü ekonomik takvimde ise; Almanya'dan Ticaret Dengesi, ABD'den İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı takip edilecek. Teknik olarak pariteye baktığımızda; 1.1425 seviyesi civarında fiyatlama görülmekte. Yukarı yönlü atakların devamı halinde takip edilebilecek ilk dirençler 1.1445, 1.1465 ve 1.1485'de bulunmakta. Paritede yeniden görülebilecek geri çekilmelerde ise sırasıyla; 1.1410, 1.1390 ve 1.1370 destek noktaları izlemeye alınabilir.
USDTRY
Yurt içi tarafta geçtiğimiz Cuma günü Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada: Varlığa Dayalı Menkul Kıymet(VDMK) ihracına 118 farklı niteliklii yatırımcıdan 2.43 kat fazla talep geldiği belirtilirken, bu açıklama; Halk Bankası'nın eski Genel Müdür Yardımcısı M.Hakan Atilla'ya yönelik olarak New York savcılığının temyiz başvurusunu geri çekmesine yönelik gelen haber ile birlikte çok fazla fiyatlanmadı. Kurda daha çok ABD'de açıklanan önemli İş İstatistikleri fiyatlamalara etki ederken; Tarım Dışı İstihdam ve Ortalama Saatlik Kazançlar verilerinin tahminlerin altında kalması ile FED'e yönelik faiz projeksiyonlarının zayıflayacağı beklentileri artış gösterdi ve küresel çapta ABD Dolarını zayıflattı. Bugün yine; FED'e yönelik beklentiler, küresel risklerle birlikte kurdaki fiyatlamalara etki edebilir. Yurt içi tarafta ise, açıklanacak olan; 3.Çeyrek büyüme oranı(GSYİH Değişimi) ve TCMB beklenti anketleri oynaklık artırabilecek veriler olarak karşımıza çıkmakta. Keza, bu hafta TCMB'nin yapacağı PPK toplantısına dair beklentiler de kur tarafında yeniden ön plana çıkabilir. Teknik olarak ise kurda; şuan için 5.3100 seviyesi altında fiyatlama görülmekte. Cuma günü de belirttiğimiz gibi buranın altında kalıcılık sağlanabilmesi halinde; ara destek noktalarımız 5.2960, 5.2750 ve 5.2350 olmakla birlikte 5.2200 seviyesi hedef haline gelebilir. Kurda, yeniden 5.3100 üzerine çıkılması halinde ise; izlenebilecek direnç seviyeleri 5.3360, 5.3575 ve 5.3730 'da bulunmakta.
GBPUSD
Sterlin'in kaderinin belirleneceği zamana sayılı günler kala belirsizliğin hala daha devam ediyor olması, ABD'den Cuma günü takip ettiğimiz olumsuz verilere rağmen parite tarafında satış yönlü işlemlere neden oldu. Özellikle İngiltere Başbakanı Theresa May'in, Salı günü Avam Kamarası'nda gerçekleştirilecek Brexit oylaması öncesinde, parlamento tarafında art arda uğradığı yenilgiler, May'in oylamadaki işlerini zorlaştırıyor. Eğer ki May, parlamento tarafında galip gelemez ise birçok senaryo karşımıza çıkacakken özellikle anlaşmasız bir Brexit'in gerçekleşmesi, Sterlin varlıklarına sert baskılar yapabilir. Hafta sonunda ortaya atılan iddialarda ise oyylamanın May'i yenilgiden kurtarmak için bir süre uzatılabileceği belirtilirken, bu haberlerin de etkisiyle yeni hafta başlangıcı pozitif oldu. ABD tarafında ise Cuma günü kötü gelen veriler FED'in 2019 yılı faiz politikalarına yönelik yapılan tartışmaların boyutunu artırdı. Ayrıca, ticaret savaşları konusundaki gelişmeler de dikkatle takip edilmekte. Bugün gözlerimiz yine; Brexit ve ticaret savaşları konuları üzerinde olacak. Keza, bu ayki FED ve BOE toplantılarına yönelik beklentiler de fiyatlamalara etki edebilir. Veri akışında ise, İngiltere'den; büyüme, ticaret dengesi sanayi ve imalat üretimi, ABD'den; İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı izlenecek. Teknik olarak pariteye baktığımızda; 1.2740 seviyesine yakın fiyatlama görülmekte. Yukarı yönlü ataklarda izlenebilecek direnç noktalarımız; 1.2770, 1.2810 ve 1.2830'da bulunuyor. Yeniden satış ağırlıklı işlemler görmemiz halinde ise, sırasıyla; 1.2720, 1.2680 ve 1.2660 destek seviyelerini takip edebiliriz. Özellikle 1.2660 seviyesiinin kırılması halinde Sterlin aleyhine yeni bir hareket başlayabilir.
BRENT PETROL
Bir süredir küresel daralma beklentileriyle birlikte baskılanan petrol fiyatları, geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Viyana'da gerçekleştirilen OPEC ve OPEC dışı ülkelerin gerçekleştirdiği OPEC+ toplantısından, arz kısıntısı kararı çıkmasıyla birlikte toparlandı. Yapılan anlaşmaya göre 1 milyon 200 Bin varillik bir kısıntının yapılacağı belirtilirken; bunun 800 bin varilinin OPEC üyeleri, 400 bin varilin ise OPEC üyesi olmayan üreticilerden gerçekleşeceği deklare edildi. Özellikle Rusya'nın, bu anlaşmaya onay vermesi dikkat çekerken, ülkenin kesinti miktarı ise tartışmalara neden oldu. Ayrıca; Libya, Venezuela ve İran'ın muaf tutulacağının açıklanması da kritikti. Yine Cuma günü ABD'de açıklanan Baker Hughes Sondaj Kuyu Sayısı ise 10 adet azalışla son 5 haftanın en düşük seviyesine gerileyerek yeni haftadaki pozitif açılışı destekledi. Bugün yine, ticaret savaşları konusu ile birlikte; OPEC ve diğer öönemli petrol üreticisi ülkelerden gelebilecek ekstra açıklamalar takip edilecek. Teknik olarak ise emtiada: 2 ayı aşkın süredir takip ettiğimiz düşen trendin ihlal edildiği görülmekte. Şuan için 62.20 direnç seviyesi altındaki emtia için yukarı yönlü ataklarda yine 63.50 direnci ilk etapta önemli olacak. Zira buranın geçilebilmesi halinde alım ağırlıklı işlemler ivme kazanabilir. Emtiada bugün görülebilecek geri çekilmelerde ise, izlenebilecek destek noktaları; 61.70, 61.25 ve 61.10'da bulunmakta.
ONS ALTIN
Bir süredir ticaret savaşları konusunun fiyatlamalara etki ettiği emtiada son birkaç işlem gününde ise FED'in 19 Aralık'ta yapacağı FOMC toplantısına yönelik beklentiler ön plana çıkmakta. Kötü gelen ABD verileri serisi Cuma günkü datalarla da devam ederken, Dolar Endeksi ve ABD tahvil faizlerinde geri çekilmelere neden oldu. Buna paralel olarak ise Ons Altın'da yukarı yönlü hareketler oluşurken, Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyeler test edildi. Ticaret savaşları konusunda isee tutuklu bulunan Huawei CFO'sunun Kanada'daki duruşmasından herhangi bir sonuç çıkmazken, mahkeme; karar için Pazartesi gününe(bugün) ertelendi. Bu bağlamda Bugün, konuya dair gelişmeler ticaret savaşlarının ne tarafa evrileceği açısından yine kritik olacak. Ekonomik veri olarak ABD'de Yeni İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı(JOLTS)'nın izleneceği günde ayrıca; küresel taraftan gelecek diğer sistematik risklere dair gelişmeler ve başta FED olmak üzere majör merkez bankalarının bu ayki toplantılarına yönelik beklentiler önemli olabilir. Keza, tahvil ve pay piyasası hareketleri de tüm bu gelişmelerin ışığında emtia üzerinde dolaylı olarak etkili olabilir. Teknik olarak ise Değerli, Metal'de; şuan için 1250 seviyesinin altında fiyatlama görülmekte. Buranın geçilmesi halinde görülebilecek yukarı yönlü hareketlerin devamında; izlenebilecek direnç seviyelerimiz 1253, 1255, 1257 ve 1260'da bulunmakta. Emtiada 1250 seviyesinin altında kalıcılık halinde oluşabilecek satış baskısında ise, sırrasıyla; 1247, 1243, 1239 ve 1236 destek noktaları ilk etapta takip edilebilir.


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş