Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

Pound İçin Brexit’in Yanısıra Önemli Veriler Takip Edilecek!
Dün sabah saatlerine uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in açıklamaları ile TL üzerinde baskılanma oluştuğunu gördük. Kurumdan gelen açıklamada: Türkiye ekonomisinin 2019 ortasına kadar her çeyrekte daralmasının beklendiği belirtilirken, 2018 ve 2019 büyüme tahminleri aşağı yönlü revize edildi. Ayrıca; 2018, 2019 ve 2020 yılları için TÜFE öngörülerinin de YEP ve TCMB hedeflerinden daha kötü öngörülmesi de dikkat çekti. İngiltere’de; Başbakan Theresa May’in Brüksel Yönetimi’nden Brexit anlaşması için ek süre isteyeceği yönündeki spekülasyonlara İçişleri Bakanı Sajid Javid’in: “Müzakerelerin tamamlanma aşamasındayız” söylemi eklenirken, AB Komisyonu Baş Müzakerecisi Michael Barnier’in: “Brexit saati ilerliyor” açıklaması ise Pound üzerinde tedirginliğe neden oldu. Euro Bölgesi’nde Brexit konusunun yanı sıra İtalya bütçesine dair gelişmeler, Avrupa Merkez Bankası aylık raporu ve AB Komisyonu’nun Sonbahar tahminleri de takip edildi ve Euro varlıkları da satış yedi. AB Komisyonu tahminlerinde; birçok ekonominin 2018 ve 2019 yılı büyümeleri için aşağı yönlü revizeler yapılırken, İtalya’nın 2019 bütçe açığı için yüzde 2.9’luk öngörüye yer verilmesi dikkat çekti. Komisyonun Ekonomik ve Mali İşler Komiseri Pierre Moscovici’nin: İtalya’ya yönelik uyarılarına karşın İtalya Finans ve Ekonomi Bakanı Giovanni Tria’ndan: AB Komisyonu tahminlerinin taraflı ve kısmi analiz içerdiği yönündeki eleştiriler geldi. Akşam saatlerinde ise ABD’de merakla beklenen FED/FOMC bildirisi açıklandı ve beklenildiği gibi faiz ve politika kararlarında herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Kademeli faiz artışlarının desteklendiği yinelenirken, kullanılan şahin tonlu ifadeler Dolar varlıklarını güçlendirdi. Bugün de Asya seansında; Çin’den beklentilerle paralel gelen ÜFE-TÜFE verileri takip edildi. Günün devamında İngiltere’de 3.Çeyreğin öncü büyüme oranları ve İşletme Yatırımları ile Eylül ayı; Ticaret Dengesi ve Sanayi Üretimmi açıklanacakken, ABD’den ise Üretici Fiyat Endeksi(ÜFE) ve Michigan Üniversitesi anketleri gelecek. Lokal ve küresel risklere dair haber akışları ise; pay ve tahvil piyasaları ile birlikte yine fiyatlamalara etki edebilecek öneme sahip olacak.
EURUSD
İtalya bütçe tartışmalarının yanı sıra Avrupa Komisyonu sonbahar tahminleri ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin, parasal genişlemenin devam edeceğine yönelik söylemleri Euro varlıkları üzerinde baskı yarattı. Avrupa Komisyonu tahminlerinde ise özellikle İtalya’nın, 2019 bütçe açığının yüzde 2.9 olarak deklare edilmesi dikkat çekti. Bilindiği gibi İtalya’nın yüzde 2.4’lük bütçe açığı kararına, Avrupa Birliği karşı çıkmış ve rakamın aşağı çekilmesi konusunda sert uyarılarda bulunmuştu. ABD tarafında ise dün akşam saatlerinde açıklanan FED/FOMC kararlarında beklenildiği gibi faizlerde herhangi bir değişikliğe gidilmezken kademeli faiz artışlarının devam edeceğine yönelik ifadeler USD lehine işlemlere neden oldu. Bugünkü ekonomiik takvimde ise ABD’den Üretici Fiyat Endeksleri ve Michigan Üniversitesi Beklenti Anketleri takip edilecek. Ayrıca ticaret savaşları ve İtalya bütçe konusu gibi küresel ve lokal gelişmelerde takibimizde olmaya devam edecek. Teknik olarak baktığımızda 1.1345 - 1.1310 destek bölgesi kritik. Buranın kalıcılıkla geçilmesi halinde satış yönlü işlemler derinleşebilir. Olası toparlanma hareketlerinde ise 1.1390, 1.1410 ve 1.1435 direnç seviyeleri önemli olabilir.
USDTRY
Dün, Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan gelen açıklamada 2026 vadeli Eurobond ihracına arzın 3 katından fazla talep geldiği ve 1.5 Milyar Euro’luk ihracın 14 Kasım’da hesaplara yansıtılacağı kaydedildi. Ancak, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s ‘in 2019 yılının ortasına kadar Türkiye ekonomisinin her çeyrekte daralmasının beklendiğine yönelik gelen açıklamalar ise TL üzerinde baskıya neden oldu. Yurt içi tarafta gözler; hafta sonunda Paris ‘de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump arasında yapılacak olan görrüşmeye çevrilirken, ABD tarafında ise dün akşam yapılan FED/FOMC toplantılarında her ne kadar faiz artırımı yapılmasa da Aralık ayına dair beklentilerin korunması ile tahvil faizlerinin güçlü kalmaya devam ettiği görülmekte. Ayrıca, seçimler sonrası ortaya çıkan yeni tablo da ülke içerisinde tartışılırken; İran yaptırımları ve ticaret savaşları gibi konularda alınacak aksiyonlar diğer USD paritelerine olduğu gibi kur tarafına da etki edebilir. Teknik olarak kura baktığımızda ise; 5.4600 seviyesi kritik olup; buranın üzerinde kalıcılığın sağlanması halinde USD lehine işlemler ivmelenebilir. Kurda günün kalanında görülebilecek geri çekilmelerde ise, izlenebilecek destek noktaları; 5.4300, 5.4200, 5.3770 ve 5.3575’te bulunmakta.
GBPUSD
Dün akşam saatlerinde açıklanan FED/FOMC toplantısında oy birliğiyle faizler sabit bırakıldı. Yayınlanan bildiride ise ücret artışları ve istihdam piyasasının güçlendiğine vurgu yapılırken ekonomik görünüme dair risklerin dengeli olduğu savunuldu. Enflasyoon konusunda ise yüzde 2 seviyelerine yakın seyredileceği belirtilirken özellikle kademeli faiz artışlarına devam edileceğine yönelik söylemler USD lehine hareketlere neden oldu. İngiltere tarafında ise Brexit’e ilişkin gelen olumlu yada olumsuz açıklamalar Sterlin varlıkları üzerinde volatilite yaratmaya devam ediyor. Son olarak Avrupa Birliği Komisyonu Brexit Baş Müzakerecisi Michael Barnier’ın ‘’Brexit saati ilerliyor’’ şeklindeki söylemleri piyasa tarafında endişe yarattı. Bugünde yine anlaşmanın yapılıp yapılmayacağına yönelik gelebilecek açıklamalar parite fiyatlamalarında önemli olabilir. Ekonomik takvimde ise İngiltere’den gelecek büyüme, sanayi ve imalat üretimi rakamları, ABD’den ise Üretici Fiyat Endeksleri ve Michigan Beklenti Anketleri takip edilecek. Ayrıca ticaret savaşları gibi küresel öneme sahip haber akışları da takibimizde olacak. Teknik olarak geri çekilmelerin devamında 1.3020, 1.2985 ve 1.2960 destekleri izlenebilir. Olası toparlanma hareketlerinde ise 1.3080, 1.33100 ve 1.3135 direnç seviyeleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
Çin’in Ekim ayındaki Petrol ithalatı bir önceki yıla göre %32 oranında artarak 9 Milyon 610 Bin varil seviyesine ulaştı. Bu denli büyük bir artış, dün özellikle sabah saatlerinde emtia fiyatlamalarını yukarı yönlü desteklerken, günün devamında tekrardan ayyuka çıkan arz fazlası endişeleri sert satışları beraberinde getirdi. Özellikle ABD’nin günlük üretimini 11.6 Milyon varile çıkarması ve hali hazırda pazarda İran Petrolü’nün de 6 ay daha var olma durumu bu endişeleri desteklerken, küresel ekonomik yavaşlama baskılarının da etkileri gözükmekte. Diğer yandan Wall Street Journal’a dayandırılan haberde Suudi Arabistan, 60 yıldır var olan OPEC’in dağılması sonrası emtia piyasalarına etki edebilecek sonuçları araştırmakta. Şu anlık resmi açıklama olmasa da, son dönemde yüksek Petrol fiyatlamaları ve Kaşıkçı cinayeti konusunda aldıkları ağır eleştiriler, Krallığın böle bir tasarrufta bulunabilme olasılığını artırmakta. Bugün isse ABD’den Baker Hughes Sondaj Kuyu Sayıları takip edilecek. Ayrıca önemli Petrol üretici ülkelerden gelebilecek açıklamalar da fiyatlamalara etki edebilir. Teknik olarak baktığımızda ise fiyatlamaların 70.50 destek seviyesi üzerinde yer aldığı görülmekte. Buranın aşağı yönlü kalıcılıkla geçilmesi durumunda en son Nisan ayında görülen 70 Dolar altı fiyatlamaları gündeme getireceği gibi, satışları hızlandırabilir. Tekrardan görülebilecek yukarı yönlü ataklarda ise 70.95, 71.30 ve 71.50 dirençleri izlenebilir.
ONS ALTIN
Dünün en önemli gelişmesi ABD tarafında FED/FOMC kararları idi. Banka beklenildiği üzere faizlerde değişikliğe gitmezken, kademeli faiz artışını desteklediklerini yineledi. Kısmen kullanılan şahin tonlu ifadeler Dolar varlıklarında pozitif etikler yaratırken, ticaret savaşları konusunda baskılanan emtia fiyatlamalarını destekledi. Diğer yandan ABD Ticaret Bakanlığı dün yaptığı açıklamada Çin’den ithal edilen kimi ürünlere yeni ek tarifelerini duyururken, ABD Başkanı Donalld Trump ise: Çin’in süper güç olmasını engellediğini, ancak yine de ABD’nin yararına olacak şekilde, iki ülke arasında bir anlaşmanın olacağını belirtti. Altında ise geçtiğimiz hafta sonuna doğru başlayan satıcılı seyir, Asya seansı ile birlikte altıncı gününe taşınırken, yükselen DXY ve ABD Tahvil getirileri de, ticaret gerginliklerinin dışında bu hareketi destekleyen diğer etmenler oldu. Bugüne Çin’den beklentiler ile paralel gelen ÜFE-TÜFE verileri başladık. Günün devamında ABD’den Üretici Fiyat Endeksi(ÜFE) ve Michigan Üniversitesi anketleri takip edilecek. Ayrıca başta ticaret savaşları olmak üzere, Yuan kaynaklı hareketler ve tahvil getirileri de fiyatlamalara etki edebilir. Teknik olarak baktığımızda ise 1218 desteğine yakın fiyatlamaların görülürken, satışların devamında 1216, 1212 ve 1207 destekleri izlenebilir. Özellikle 1207’ninde geçilmesi satışları derinleştirebilir. Oluşabilecek tepki alımlarında ise 1222, 1224 ve 1226 dirençleri bulunmaktadır.

 Işık FX Araştırma Departmmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş