Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

Küresel Büyüme Endişeleri Yine Canlandı!
Euro Bölgesi'nde; İtalya ve Brexit riskleri sonrası artan büyüme kaygıları dün Almanya'dan gelen zayıf Sanayi Üretimi dataları ile bir kez da zirve yaparken, "Euro"yu olduğu gibi; aralarında TL'nin de bulunduğu birçok gelişen ülke para birimini de olumsuz yönde etkiledi. Hatırlanacağı gibi geçtiğimiz haftada İtalya ekonomisi iki çeyrek üst üste gerileme göstererek geçici olarak(öncü dataya göre) resesyona girmiş ve Bölge(EU) geneli için tedirginliğe neden olmuştu. Dün gelen veriler sonrası Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği(DIHK)'nden de büyümenin yavaşlayabileceği yönünde uyarılar gelirken, AB Komisyonu'nun tahminlerinde de; AB'nin 2019 yılı büyüme öngörüsü yüzde 1.9'dan yüzde 1.3'e, 2020 yılı beklentisi de yüzde 1.7'den yüzde 1.6'ya revize edildi. AB Komisyonu ayrıca, İtalya için 2019 büyüme tahminini; beklenildiği gibi yüzde 1.2'den yüzde 0.2'ye indirirken, en çok merak edilen Almanya 2019 yılı büyüme öngörüsü de; yüzde 1.8'den yüzde 1.1'e çekildi. Avrupa tarafı açısından olduğu kadar, küresel çapta da önem arz eden risk unsurlarından "Brexit" konusunda da gözler; AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ile Britanya Başbakanı Theresa May arasında yapılan görüşmelerdeydi. May, yeni öneriler ile gittiği AB Komisyonu'ndan eli boş dönerken, taraflar verimli geçen görüşmeler sonucunda Şubat sonuna doğru tekrar görüşme kararı aldı. Dün ayrıca Pound varlıkları açısından İngiltere Merkez Bankası(BOE) kararları da takip edilirken, beklenildiği gibi; politika faizi(yüzde 0.75) ve varlık alım programının miktarı(435 Milyar GBP) değiştirilmedi. Açıklanan bildiride ülkenin büyüme öngörülerinin aşağı yönlü revize edilmesi ile Pound varlıkları ilk etapta satış yerken, kısa vadeli enflasyon görünümüne dair pozitif beklentilerin yanı sıra; eskiye nazaran zayıf da olsa sıkılaştırma projeksiyonlarının korunması da aşağı yönlü hareketleri durdurarak alıcılı işlemlere neden oldu. Dün, ticaret savaşları konusunda da akşam saatlerinde ABD'dden gelen açıklamalar fiyatlamalara etki ederken, Beyaz Saray Ekonomi Baş Danışmanı Larry Kudlow'un: Çin ile anlaşmanın hala çok uzakta olduğunu açıklaması ve Başkan Donald Trump'ın: Ateşkesinin biteceği 1 Mart'tan önce Xi Jinping ile buluşamayacağını söylemesi tedirginliği artırarak borsalardaki satışları derinleştirdi. Dün, yurt içi tarafta ise; Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin düzenlemiş olduğu 2.Delegeler Çalıştayı takip edilirken, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın ekonomik görünüm ve ileriye dönük çalışmalara dair yapmış olduğu açıklamalar kurlar üzerinde kısmen ve geçici olarak etkili oldu. Bugüne Japonya'dan gelen önemli veriler ile başladık. Gün boyunca yine; küresel ve lokal risklerin durumu açısından; "Brexit" ve "Ticaret Savaşları" konuları takibimizde olacak. Ayrıca, küresel ekonomik görünüme etki edebilecek önemli veriler ve haber akışları da piyasalar üzerinde etkili olabilir.
EURUSD
Euro Bölgesi'nde; İtalya'nın geçici olarak teknik resesyona girmesi, Brexit ve tiicaret savaşları endişelerinin yanı sıra Avrupa'nın lokomotif ülkesi Almanya'da yaşanan ekonomik sorunlar da gün geçtikçe derinleşiyor. Ülkeden son zamanlarda takip ettiğimiz verilerde yaşanan bozulmalar ülke ekonomisine dair soru işaretlerini artırırken son olarak üst üste 3 kez daralma yaşayan Sanayi Üretimi verisi büyümeye yönelik endişeleri artırarak Euro varlıkları üzerinde baskı oluşturdu. Keza, 2018 Kasım sonuna doğru düşüşe başlayıp 2019 Ocak sonu itibariyle 1221 baz puan gerileyen İtalyan 10 yıllık tahvillerinin Şubat başından itibaren 431 baz puan artması ve buna paralel olarak İtalyan-Alman tahvil spreadinin 2800 baz puanın üzerine çıkması da; ay başından bu yana "Euro"yu baskılayan unsurların başında gelmekte. Diğer taraftan Avrupa Komisyonu tarafından yayınlanan ekonomik öngörü raporunda; Almanya, Fransa ve İtalya gibi ülkelerin yanı sıra Euro Bölgesi 2019 büyüme tahminlerinde de aşağı yönlü revizeler gerçekleştirilmesi dikkat çekti. Avrupa'nın lokal sorunu olmanın yanı sırra küresel anlamda da risk unsuru olan Brexit konusunda da AB ile Birleşik Krallık arasında müzakereler devam ederken, dün yapılan görüşmeler neticesinde herhangi bir nihai sonuca ulaşılamaması da büyüme kaygılarını artırarak satış baskısı oluşturuyor. ABD tarafında dün takip ettiğimiz İşsizlik Maaşı Başvuruları rakamlarındaki olumsuz görünüm gün içi satıcılı geçiren parite üzerinde kısmen de olsa toparlanma girişimlerine neden olsa da, akşam saatlerinde "Ticaret Savaşları" konusunda Trump ve Kudlow'dan gelen negatif söylemler yeniden baskıya neden oldu. Bugün, Euro Bölgesi'nden; Almanyan Ticaret Dengesi ile İtalya ve Fransa'nın Sanayi Üretimi verilerini takip edeceğiz. Ayrıca, küresel ekonomik görünüme ve parite fiyatlamalarına etkileri açısından yine; Brexit ve ticaret savaşları konuları da odak noktamızda olmaya devam edecek.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.1345, 1.1370, 1.1390, 1.1410, 1.1425
Destekler: 1.1330, 1.1300, 1.1285, 1.1265, 1.1240
USDTRY
Son zamanlarda; ticaret savaşlarıının etkisiyle, Çin ekonomisinden sonra Euro Bölgesi'nde de; başta İtalya ve Almanya olmak üzere yaşanan ekonomik bozulmalar neticesinde görülen zayıf veriler; küresel büyümeye dair endişeleri artırdı ve yatırımcıların son birkaç günde "güvenli liman" olarak ABD Doları'na yönelmelerine neden oldu. Bu durumdan; aralarında TL'nin de bulunduğu gelişen ülke para birimleri de olumsuz yönde etkilenirken, son iki günde oluşan yukarı yönlü ataklar ile dün kur tarafında 5.2750 direnç seviyesi test edildi. Yurt içi tarafta ise, ABD ile; Suriye eksenindeki "Münbiç Yol Haritası"na yönelik yapılan görüşmeler takip edilirken, Rusya tarafının yine Suriye eksenindeki "Idlib" konusunda Türkiye'ye yönelik uyarılar yapması da kritikti. Dün, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın ekonomiye dair yapmış olduğu açıklamalar da takip edilirken, açıklamaların kur üzerindeki etkileri oldukça sınırlı ve geçici oldu. Bugün, yurt içi tarafta yine, jeopolitik riskler ile birlikte; enflasyon başta olmak üzere makrooekonomik görünüme dair gelebilecek açıklamalar takip edilecek. Yurt dışı tarafta da; Brexit ve ticaret savaşları gibi küresel risklerin yanı sıra, diğer gelişen ülke para birimlerinin yine bu risklere vereceği tepki de önemli olacak. Teknik olarak da son 1 aylık düşen trendin ihlal edildiği görülürken, 5.2750 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanabilmesi halinde; yukarı yönlü ataklar 5.3620-5.4000 bölgesine doğru ivme kazanabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 5.2690, 5.2750, 5.2960, 5.3100, 5.3290
Destekler: 5.2560, 5.2440, 5.2350, 5.2290, 5.2200
GBPUSD
Birleşik Krallık tarafında dün Brexit konusuna ilişkin gelişmelerin yanı sıra İngiltere Merkez Bankası(BOE) kararları da güne damgasını vurdu. Kurum, hali hazırda bulunan yüzde 0.75'lik politika faizi ve 435 Milyar Sterlinlik parasal genişleme programında herhangi bir değişikliğe gitmezken, yayınlanan kararlarda; ekonominin beklentiler dahilinde gelişmesi halinde sıkılaştırmaya gidilebileceğini yönelik ifadeler, büyümeye dair olumsuz revvizeler ile önce baskılanan S Sterlin varlıklarını toparladı. Ayrıca kısa vadeli enflasyon tahminlerinde yapılan yukarı yönlü revizeler de bu durumu destekledi. Kararlar sonrası basının karşısına geçen BOE Başkanı Mark Carney ise; ekonominin sağlam temellere sahip olduğunu ve anlaşmalı bir Brexit'in, bazı belirsizlikleri ortadan kaldırarak ekonomiyi destekleyebileceğini aksi takdirde ekonominin bu durumundan kötü şekilde etkilenebileceğini söyledi. Brexit meselesinde ise gözler; Başbakan Theresa May ile AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker arasındaki görüşmesdeydi. Yapılan toplantı sonrası İngiltere Başbakanı Theresa May'in: ''Brexit'i zamanında gerçekleştireceğim'' şeklindeki mesajları piyasalara umut verse de hala daha nihai bir sonucun olmadığını ve İrlanda sorunu başta olmak üzere birçok konu üzerinde anlaşmazlıkların olduğunu belirtelim. ABD tarafında ise ticaret savaşlarına ilişkin gelişmeler izlenirken, Beyaz Saray Ekonomi Baş Danışmanı Larr Kudlow ve Başkan Trump'ın akşam saaatlerinde vermiş oldukları mesajlar bir miktar tedirginliğe neden oldu. Ülkede dün takip ettiğimiz verilerdeki olumsuz görünüm ise dikkat çekti. Parite açısından Bugün de yine; Brexit ve ticaret savaşları ile ilgili haber akışları takibimizde olmaya devam edecek. Ayrıca, küresel görünüme etki edebilecek ekstra veri ve haber akışları da oynaklığa neden olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.2960, 1.2990, 1.3020, 1.3050, 1.3080
Destekler: 1.2940, 1.2915, 1.2900, 1.2860, 1.2830
BRENT PETROL
Dün gelen haberlerde; Kanada'dan ABD'ye yapılan ihracatta kullanılan Keystone Boru hattında yaşanan sızıntı nedeniyle bu hattın geçici olarak kapatıldığı belirtilirken, Rusya Enerji Bakanı Novak ise: OPEC ile kesin olmayan işbirliği konusundaki çizelgenin Nisan ayında müzakere edilebileceğini bildirdi. Suudi Arabistan Enerji Bakanlığı ise; ülke üretiminin Ocak ayında 10 Milyon 240 Bin varile gerileyerek OPEC+ taahhütlerinin gerisinde kaldığını deklare etti. Dünya siyaseti ve ekonomik görünümü üzerinnde yaşanan karmaşa Petrol fiyatlamaları üzerinde de etkili olmakta. Bu hafta açıklanan ekonomik dataların kısmen etkili olduğu emtiada, diğer yandan da; Brexit ve ticaret savaşları gibi küresel riskler ile Venezuela ve İran'a yönelik haber akışları da etkili olmakta. Keza, risklerin artış göstermesi ile; Çin ve Euro Bölgesi başta olmak üzere küresel ekonomik görünümde ortaya çıkan bozulmalar küresel petrol talebinin de daralacağı beklentilerini yükselterek emtiayı baskılamakta. Dün, Euro Bölgesi'nden gelen ekonomik data ve olumsuz büyüme öngörülerinin yanı sıra, akşam saatlerinde ABD tarafının ticaret savaşları konusunda yapmış olduğu olumsuz söylemler fiyatlamalar üzerinde etkiliydi. Yeni güne de küresel büyümeye dair artan endişelerle satıcılı başladık ve bu bağlamda gün boyunca; küresel riskler takibimizde olacak. Öte taraftan; zaman zaman Venezuela'nın iç siyasi çekişmesi ve İran yaptırımlarına yönelik gelen açıklamalar da fiyatlamalar üzerinde etkili olmakta. Bu konular da başta oolmak üzere OPEC ve OPEC+(Arz Kısıntısı Konsorsiyumu) cephesinden gelebilecek açıklamalar da volatilite artışına neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 61.25, 61.60, 62.00, 62.20, 62.65
Destekler: 61.10, 60.90, 60.60, 60.25, 60.00
ONS ALTIN
İtalya'nın resesyona girdiğinin ortaya çıkması sonrası son günlerde Almanya ekonomik verilerinde görülen keskin düşüşler, Brexit konusu ile birlikte; Euro Bölgesi ve Dünya ekonomisi üzerinde soru işaretlerine neden olurken, büyümeye dair risklerin artması ile fiziki emtia talebinin de azalacağı beklentileri yükseldi. Dün de bu yöndeki beklentiler ile baskının devam ettiği Değerli Metal'de sabah saatlerinde 1302 Dolar seviyeleri test edildi. Akabinde ise; borsalar tarafında yine küresel büyüme endişeleri ile görülen satış hareketlerinde güvenli liman arayışları ortaya çıkarken; "Ons Altın" da buradan nemalandı. Akşam saatlerinde ise, ABD Başkanı Donald Trump'ın: Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile 1 Mart'tan önce görüşmeyeceğini deklare etmesi vee Beyaz Saray Ekonomi Baş Danışmanı Larry Kudlow'un ticaret müzakerelerinde anlaşmanın çok uzak olduğunu deklare etmesi yeniden küresel büyüme(buna paralel olarak küresel fiziki Altın talebi) beklentilerini zayıflatarak Değerli Metal'i baskıladı. Bugüne yine aynı endişelerle kısmen satıcılı başladık. Bu bağlamda, gün boyunca yine; küresel ekonomik görünüme ve buna paralel olarak küresel Altın talebine ışık tutacak risk unsurlarının durumu ve ekonomik veriler önemli olacak. Keza, küresel risk iştahının duruma göre; başta ABD borsaları olmak üzere pay piyasalarında oluşacak fiyatlamalar da yine dolaylı yoldan(güvenli liman) Değerli Metal üzerinde etkili olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1313, 1316, 1320, 1323, 1326
Destekler: 1309, 1305, 1302, 1300, 1297



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışşmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.