ABD İş İstatistikleri, OPEC ve Euro Bölgesi'nin Büyüme Oranı Önemli!
Dün Asya seansında piyasaya düşen haber tedirginliğe neden olurken, başta Çin Yuanı olmak üzere gelişen ülke para birimlerini ve emtiaları bir miktar baskıladı. Çin'in küresel anlamda en büyük teknoloji şirketlerinden Huawei'in CFO'su Meng Wanzhou'nun ABD'nin isteği üzerine Kanada'da tutuklanması sonrasında Çin Dışişleri Bakanlığı: Wanzhou'nun derhal serbest bırakılması gerektiğini belirtirken, bugün yapılacak duruşma sonucunda Wanzhou'nun ABD'ye verilmesi halinde gerilimin yeniden tırmanmasından korkuluyor. Euro Bölgesi'nde İtalya bütçesi konusunda gelen haberler; İtalyan koalisyonunu oluşturan Kuzey Ligi ve Beş Yıldız partilerinin de kendi aralarında ufak tefek anlaşmazlıklara düştüğünü gösterirken, konunun halen çözülmemesi tedirginliğe neden oluyor. Diğer yılan hikayesine dönen mesele olan Brexit için ise; İngiltere Başbakanı Theresa May'in ısrarlı tutumuna karşın AB ve ülke içi muhalefetten yükselen sesler kafa karıştırmaya devam ediyor. Dünün merakla beklenen diğer konusu ise Viyana 'da yapılan OPEC toplantısıydı. Bu taraftan da gelen açıklamalar ile birçok soru işaretleri ortaya çıkarken, basına kapalı oturumda bir kesinti kararı çıktığı fakat rakamın belli olmadığı bildirildi. Gözler bugün Rusya'nın da katılacağı OPEC+(Arz kısıntısı konsorsiyumu) toplantısına çevrilirken, gelecek kararlar petrol fiyatlarında yine volatil hareketlere neden olacaktır. Öte taraftan 1 günlük tatil sonrası ABD'de dün açıklanan; ADP Özel Sektör İstihdam Raporu, Haftalık İşsizlik Maaşı Başvuruları, Fabrika Siparişleri ve Birim Emek Maliyetleri gibi datalar beklentileri karşılayamazken, bugün açıklanacak olan İş İstatistikleri(Tarım Dışı İstihdam, Ortalama Saatlik Kazançlar, İşsizlik Oranı) öncesi ABD ekonomisine dair kaygıları artırdı ve küresel çapta ABD Doları'na değer kaybettirdi. Keza, her ne kadar bir miktar güvenli liman fiyatlaması söz konusu olsa da; ABD tahvil faizlerinde görülen düşüşler de 19 Aralık'takii FED/FOMC projeksiyonlarına yönelik belirsizliklerin yüksek olduğunu gösterir nitelikte. Bugün Euro Bölgesi ve İngiltere'de yine aynı konular(İtalya bütçe dengesi ve Brexit) ön planda olacakken, ekonomik veri olarak ise Euro Bölgesi'nin 3.Çeyrek büyüme oranı Euro fiyatlamaları üzerinde etkili olabilir. Küresel çapta ticaret savaşları meselesi de yine takip edilecekken, pay ve tahvil piyasasında yaşanacak hareketler de genel anlamda önemli olacak.
EURUSD
Dün veri ve haber akışı bakımından yoğun bir gün geçirilirken özellikle ABD tarafından takip ettiğimiz datalar parite tarafında volatilite yarattı. Verilere baktığımızda 196 Bin olarak beklenen ADP Tarım Dışı İstihdamı 179 bin ile tahminleri karşılayamadı. Ayrıca Haftalık İşsizlik Maaşı Başvuruları, Birim Emek Maliyetleri ve Fabrika Siparişleri verilerinin de tahminlerin altında kaldığı görüldü. Gelen bu rakamlar, FED'in 2019 yılı faiz stratejilerine yönelik belirsizlikleri artırırken Dolar varlıkları üzerinde de baskı oluşturdu. Ticarret savaşları cephesinde ise dün Huawei CFO'sunun, ABD'nin İran'a yönelik uyguladığı yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle Kanada'da tutuklanması, azalan ticari gerginliğin tekrardan artabileceğine yönelik endişelere neden oldu. Avrupa kanadında; İtalya ve Brexit eksenli gelişmeler gündemimizde kalmaya devam ederken dün, Almanya'dan takip ettiğimiz Fabrika Siparişleri verisi öngörülerin bir hayli üzerinde seyretti. İtalya bütçe konusunda ise hala daha nihai bir karar alınmamışken dün hükümet ortakları arasında anlaşmazlık olduğuna ilişkin haber akışları dikkat çekti. Bugün ise yine küresel ve lokal gelişmelerin yanı sıra ABD İş İstatistikleri Bürosu tarafından gelecek önemli datalar(Tarımdışı İstihdam, Ortalama Saatlik Kazançlar ve İşsizlik Oranı) Dolar varlıkları için kritik olacaktır. Ayrıca Euro Bölgesi'nden takip edeceğimiz 3.çeyrek büyüme rakamları da haber akışları ile birlikte önemli olabilir. Teknik olarak pariteye baktığımızda; yaklaşık 2,5 aydır takip ettiğimiz düşen kanalın ihlal edildiği görülmekte. Yatay olarak takip ettiğimiz önemli direnç seviyeleri olan 1.1410 ve 1.1465 'un da sırasıyla geçilebilmesi halinde paritede yeni bir yükselen trend oluşumu görmek mümkün olabilir. Şuan için 1.1370 seviyesine yakın fiyatlanan paritede, buranın altına geri çekilme görmemiz halinde ise; 1.1345, 1.1330 ve 1.1300 destek noktaları izlemeye alınabilir.
USDTRY
Dün, Huawei vakası ve Karadeniz'e ABD askeri sevkiyatı yapılması gibi risk artışları kaynaklı yeniden baskı altına giren TL varlıkları; akşamüzeri yine ABD'den gelen önemli ekonomik verilerin beklentileri karşılayamaması ile Dolar Endeksi'nde yaşanan düşüşten nemalandı. Bugün yine küresel ve lokal risk unsurlarına dair gelişmeler takibimizde olacak. Ayrıca, ABD tarafında bugün açıklanacak olan; Kasım ayı Tarım Dışı İstihdam, Ortalama Saatlik Kazançlar ve İşsizlik Oranı verileri de Dolar varlıklarında oynaklığa neden olabilir. Özellikle Ortalama Saatlik Kazançlar verisinin senelik gerçekleşmesi önümüzdeki hafta açıklanacak olan enflasyon dataları ve 19 Aralık'taki FED/FOMC toplantılarına yönelik sinyal verebilir. Yurt içi tarafta ise gündem önümüzdeki hafta açıklanacak olan Büyüme, Cari İşlemler Dengesi, Fitch ve TCMB/PPK kararlarına doğru çevrilirken, bugün hükümet ve uluslararası kurumlardan gelebilecek açıklamalar önemli olabilir. Ayrıca, sabah saatlerinde gelen haberde Halk Bankası'nın eski Genel Müdür Yardımcısı M.Hakan Atilla'ya karşı ABD'de New York Güney Baş Savcılığı'nın açmış olduğu temyiz başvurusunu geri çektiğinin belirtilmesi de heyecana neden olurken, özellikle Halkbank konusuna ilişkin olası gelişmeler de kur üzerinde etkili olabilir. Teknik olarak ise kur tarafında; şuan için 5.3360 seviyesi civarında fiyatlama görülmekte. Geri çekilmelerde yine 5.3100 seviyesi önemli olacaktır. Zira, buranın altına kalıcılıkla inilmesi halinde TL lehine fiyatlamalar yeniden ağırlık kazanabilir ve ilk etapta 5.2200 seviyesi hedef haline gelebilir. 5.3360 seviyesi üzerinde alıcılı fiyatlamalarr görmemiz halinde ise; takip edilebilecek direnç noktalarımız 5.3575, 5.3730 ve 5.4000 'da olup, özellikle 5.4000'ın kalıcılıkla geçilebilmesi halinde 100 günlük hareketli ortalama seviyesi yine gündeme gelebilir.
GBPUSD
İngiltere tarafında gözler tamamen; 11 Aralık'ta parlamento'da Brexit anlaşmasına yönelik yapılacak oylamaya çevrilmişken gelen haber akışları takip ediliyor. Dün İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond: Başbakan May'in, AB ile anlaşma sağladığı Brexit taslağını överek; anlaşmasız bir şekilde ayrılışın çok kötü sonuçlar doğurabileceğini belirtti. Başbakan Theresa May ise, parlamento tarafında anlaşmayı geçirebilmek için yetkililerle temas kurmaya devam ediyor. ABD tarafında ise; ticaret savaşlarına yönelik gelişmeler takip edilirken, dün ülkeden takip ettiğimiz verilerdeki olumsuz tablo FED'in 2019 yılı faiz artışlarına yönelik endişelere neden oldu ve Dolar varlıkları üzerinde baskı yarattı. Bugün de özellikle ABD İş İstatistikleri Bürosu tarafından gelecek; Tarım Dışıı İstihdam, İşsizlik Oranı ve Ortalama Saatlik Kazançlar verileri bu bağlamda kritik olacaktır. Ayrıca yine Brexit ve ticaret savaşları gibi küresel öneme sahip haber akışlarının yanı sıra tahvil piyasası hareketleri ve teknik fiyatlamalar da takibimizde olacak. Pariteye teknik olarak baktığımızda; şuan için 1.2770 seviyesi üzerinde tutunma çabası görülmekte. Bunun sağlanabilmesi halinde oluşabilecek alıcılı işlemlerde sırasıyla 1.2810, 1.2830, 1.2860 ve 1.2900 direnç seviyeleri takip edilebilir. 1.2770 seviyesi altına geri çekilme görülmesi durumunda ise izlenebilecek destek noktaları 1.2740, 1.2720, 1.2680 ve 1.2660'da bulunmakta. Özellikle 1.2660 altında kalıcılık halinde Sterlin aleyhine yeni bir kırılma meydana gelebilir.
BRENT PETROL
Dün Viyana'da başlayan ve merakla beklenen OPEC toplantısı öncesinde açıklamalarda bulunan İran Petrol Bakanı Bijen Zengene'nin: '' İran her zaman OPEC'i ve petrol piyasasının istikrarı yönündeki kararlarını desteklemiştir. Fakat şimdiki durumda daha önce de ifade ettiğim gibi, İran yaptırımlara maruz kaldığı sürece, üretim için herhangi bir anlaşmaya katılmayacaktır" şeklindeki söylemleri dikkat çekti. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıda ise arz kısıntı kararı alınırken rakamın henüz belli olmaması sonrası gözler, bugün OPEC'in, Rusya ve diğer OPEC üyesi olmayan petrol üreticileri ile yapacağı toplantıya çevrildi. Zira, Rusya'nın durumunun net olmaması ve OPEC içerisinde de Suudi Arabistan'ın ABD'nin çıkarlarını gözetecek politikalara sıcak bakması kesinti üzerinde anlaşma olasılığını şimdilik zayıf tutuyor. Öte taraftan; Dün, Enerji Bilgi İdaresi'nin açıkladığı Ham Petrol Stoklarında ise 7 Milyon 323 Bin varil azalış yaşanırken, ABD petrol üretimi ise önceki 3 haftada olduğu gibi 11 Milyon 700 Bin varil/gün düzeyinde sabit kaldı. Teknik olarak emtiaya bakacak olursak; yukarı yönlü hareketlerde ilk etapta 61 Dolar seviyesi kritik olup, buranın aşılabilmesi halinde 63.50 ve 64.40 bölgeleri radara girebilir. Geri çekilmmelerde ise kritik bölge olarak 58.40-58.00 bandını takip etmeliyiz. Zira, bu tarafta da 58 Dolar altında kalıcılık görmemiz halinde emtiadaki satış yönlü işlemler derinlik kazanabilir.
ONS ALTIN
Dün Çin'in önemli şirketlerinden "Huawei"nin CFO'sunun tutuklanması ile artan ticaret savaşları kaygıları sabah saatlerinde emtiayı baskılamış, ancak borsalardaki selloff hareketleri ise ilerleyen saatlerde fonların tekrardan Değerli Metal'de güvenli liman talebine neden olmuştu. Keza, ABD'de açıklanan önemli ekonomik verilerin büyük oranda olumsuz gelmesi ile 19 Aralık'ta açıklanacak olan FED/FOMC projeksiyonlarına yönelik belirsizliklerin artış göstermesi de ABD Doları üzerinde baskıya neden olurken, emtiada yeniden alıcılı işlemler görülmesine olanak sağladı ve Temmuz ayından bu yana en yüksek seviye test edildi. Ancak, bu sefer de borsalarda toparlanma girişimleri ortaya çıkarken, fonların bir kez daha emtiayı terk etmesi söz konusu oldu ve yataya yakın kapanış görüldü. Bugün de Asya seansıında, Japonya'nın Çin'li ZTE ve Huawei şirketlerini devlet ihalelerinde yasak getireceği yönündeki haberler borsalarda bir miktar tedirginliğe neden oldu. Kanada 'da bugün Huawei CFO'sunun duruşması olduğu da düşünülürse ticaret savaşları konusu fiyatlamalar açısından yine önemli olacak. ABD'de açıklanacak olan; Tarım Dışı İstihdam, Ortalama Saatlik Kazançlar ve İşsizlik Oranı verileri ise yine FED/FOMC toplantıları açısından oldukça kritik olacak. Ayrıca, pay ve tahvil piyasaları hareketleri de fiyatlamalar üzerinde etkili olabilir. Teknik anlamda baktığımızda ise; dün emtiada 1243 seviyesinin üzerinde fiyatlama görmemize karşın kapanış 1237 seviyelerinde oldu. Bugün yine 1239 ve 1243 direnç seviyeleri takibimizde olacak. Bu bölgelerin kalıcılıkla geçilebilmesi halinde yükselen kanalın üst bandı hedef haline gelebilir. Diğer taraftan emtiada bugün görülebilecek geri çekilmelerde ise, 1236 seviyesinin altına inilmesi halinde; 1232, 1229 ve 1226 destek noktaları ilk etapta izlenebilir.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.