ABD Seçimlerinde Gelen İlk Sonuçlar Anketler ile Örtüşüyor!
Dün TCMB tarafından Ekim ayı enflasyon rakamlarına yönelik gelen açıklamalarda: Üretici fiyatları kaynaklı maliyet baskılarının güçlü seyrini koruduğu belirtilirken, enerji ve gıda tarafındaki etkilerin yanı sıra çekirdek göstergelerin ana eğilimini devam ettirmesinin de hissedildiği vurgulandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise yaptığı açıklamalarda: ABD ile SDG arasında Suriye’de yeniden kurulan birliktelik ve İran yaptırımları konusunda ABD’yi uyarırken, Halk Bankası konusunun pozitif olarak sürdüğünü belirtti. Brexit konusuna dair haber akışları Pound açısından dikkatle takip edilirken, İngiltere Ticaret Bakanı Liam Fox bugün yaptığı açıklamada: Bu ay veya gelecek ay Brexit anlaşmasına varılıp varılmayacağını söylemenin imkânsız olduğunu söyledi. Sorunun çözümü için öncelikle çözülmesi gereken konu İrlanda sınırı olarak gözükürken, İngiltere Başbakanı Theresa May ise: Geri çekilme anlaşmasının yüzde 95’inin hazır olduğunu ve Kuzey İrlanda konusunda da anlaşma olacağına inandığını söyledi. Euro Bölgesi’nde ise İtalya’ya dair açıklamalarda bulunan AB Komisyonu’nun Ekonomik ve Mali İşler Komiseri Pierre Moscovici ise: 13 Kasım’a kadar kesin ve güçlü bir cevap istediklerini aksi takdirde cezai müeyyide şartlarını zorlayabileceklerini belirterek gözdağı verdi. ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşları konusunda ise Çin Başkan Yardımcısı ve Başbakan’dan ayrı ayrı gelen açıklamalarda ABD ile temas kurmaya hazır olunduğu vurgusu yapılırken, ABD’nin konuya yaklaşımının negatif olması halinde gerekli tedbirlerin de alınacağı bildirildi. Günün diğer merakla beklenen konusu ise ABD Kongre ara seçimleriydi. Seçim sonuçları sabah saatleri itibari ile tam olarak netleşmezken, Demokrat Partinin beklenildiği üzere senatoyu alma ihtimali düşük gözükmekte. Ancak önceden yayınlanan anket sonuçları ile paralel, temsilciler meclisini alma ihtimali bir adım önde. Böle bir durumda ABD Başkanı Donald Trump’ın politikalarında değişiklik olup olmayacağı beklenirken, açıklamada bulunan Beyaz Saray Basın Sözcüsü: Demokratlar Temsilciler Meclisini alsa dahi, Başkan Trump'ın öncelikleri değişmeyeceğini belirtti. Ancak böle bir durum gerçekleştiği takdirde, başta ticaret savaşları ve mali konularda Başkan Trump’ın elini güçsüzleşmesi beklenilmekte. Bugün ABD seçimlerinin devamı yanı sıra İtalya Bütçesi, Brexit, Ticaret Savaşları ve İran Yaptırımları gibi önemli konular yine gündemde kalacak. Ekonomik veri olarak ise; Euro Bölgesi’nde Eylül ayı Perakende Satışlar, İngiltere’de Halifax Konut Fiyat Endeksi, Türkiye’de Hazine Nakit Dengesi, Yeni Zelanda’da ise Merkez Bankası(RBNZ) Faiz ve politika Kararları açıklanacak.
EURUSD
Avrupa tarafında İtalya bütçe konusu tartışmaların odağında kalmaya devam ediyor. Dün Avrupa Birliği Komisyonu Ekonomik ve Mali İşler Komiseri Pieerre Moscovici, İtalya’nın, AB’nin ortaya koyduğu mali kurallara saygı göstermesi gerektiğini vurgulayarak 13 Kasım’a kadar bütçe konusunda kesin ve güçlü biir cevap beklediklerini söyledi. AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis ise; İtalya, bütçe konusunda geri adım atmazsa karşı yaptırım uygulayabileceklerini belirterek tehditkâr açıklamalarda bulundu. İtalya’dan son gelen açıklamalar ise yüzde 2.4’lük bütçe açığı konusunda taviz vermeyeceği yönünde. Özellikle bütçe konusu üzerinde konsensüs oluşturulamaması olası bir krizin kapısını arayabileceğinden bugünde bütçe üzerine gelebilecek haber akışları dikkatle takip edilmeli. Her ne kadar Brexit iyimserliği ve dün gelen olumlu PMI rakamlarıyla birlikte Euro varlıkları toparlanma içerisinde girse de özellikle İtalya konusu, Euro üzerinde baskı unsuru olarak kalmaya devam ediyor. ABD tarafında ise sabah saatlerine değin süren seçim sonuçlar netliğe kavuşmazken, şu ana kadar açıklanan sonuçlar önceden yayınlanan anketlerle paralel ilerlemekte. Demokratların, senatoyu alma olasılığı ciddi oranda azalırken, temsilciler meclisini alma ihtimalleri ise korunmakta. Asya seansı ile birlikkte paritede volatil hareketler görülürken, günün devamında yine seçim sonuçlarının yansımalarının yanı sıra küresel ve lokal gelişmeler takibimizde olacak. Ekonomik takvimde ise Euro Bölgesi Perakende Satışları ve Almanya Sanayi Üretimi rakamları açıklanacak. Teknik olarak, yukarı ataklarda 1.1465, 1.1485 ve 1.1510 direnç seviyeleri izlenebilirken aşağı yönlü hareketlerde de 1.1390, 1.1370 ve 1.1330 destek seviyelerine kadar geri çekilmeler görülebilir.
USDTRY
Dün TCMB’nin açıklamış olduğu Ekim ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nda: “Ekim ayında temel mal grubu enflasyonu yıllık bazda yavaşlasa da bazı alt kalemlerde döviz kuru geçişkenliğinin güçlü bir şekilde devam ettiği gözlemlenmiştir” denilirken, Enerji’nin yanı sıra gıda tarafındaki fiyat artışlarının da Ekim manşetinde(TÜFE) etkili olduğu vurgulandı. İran Yaptırımlarından muafiyet ve Halkbankası konuları ile 3 gün üst üste düşen kur ise dünü alıcılı kapatırken, gözler ABD’de yapılan Kongre ara seçimlerine çevrildi. Şu anlık Demookratların, senatoyu alma olasılığı ciddi oranda azalırken, temsilciler meclisini alma ihtimalleri ise giderek artmakta. Asya seansı ile beraber kısmı hareketlilik göze çarpsa da, Türk Lirası için iç dinamiklerin önemi daha yüksek olmakta. Bugün ekonomik veri olarak; yurt içi tarafta Hazine Nakit Dengesi açıklanacakken, ABD’de ise daha çok Kongre ara seçimleri, İran yaptırımları, ticaret savaşları gibi önemli konular önemli olacak. Teknik olarak baktığımızda ise; 5.3000 seviyesinden gelen tepki alımlarıyla 5.3770 direncinin test edildiği görülmekte. Buranın da geçilebilmesi halinde 5.4200 ve 5.4600 direnç seviyeleri takibe alınabilir. Kurda 5.3770 seviyesi altında kalıcılıkta görülebilecek geri çekilmelerde ise yeniden 5.3300 ve 5.3000 desteklerini izleyebiliriz. Özellikle 5.3000 seviyesinin kırılması halinde 200 günlük hareketli ortalama seviyesine doğru TL lehine işlemlerin derinleşebileceğini de belirtelim.
GBPUSD
Brexit anlaşmasına yönelik gelen haber akışları parite tarafında vollatilite yaratmaya devam ediyor. Dün İngiltere Ticaret Bakanı ve Birleşik Krallığın dördüncü Siyasi Partisi olan Demokratik Birlik Partisi Milletvekilinden anlaşmanın olmayacağına yönelik gelen açıklamalarla birlikte piyasa tarafında oluşan kötümser havanın Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası basının karşısına geçen İngiltere Başbakanı Theresa May ve Brexit Bakanı Dominic Raab’ın pozitif söylemleri ile birlikte dağıldığını görmekteyiz. Ancak hala daha nihai bir karar alınmış değil. Bu kapsamda baktığımızda bugünde konuya ilişkin gelebilecek haber akışları kur tarafında etkili olabilir. ABD tarafında ise İran yaptırımları ve ticaret savaşları gibi önemli haber akışlarının yanı sıra Temsilciler Meclisi ve Senato için yapılan ara seçimler gündemde en üst sıralarda yer alıyor. İlk gelen sonuçlar önceden yayınlanan anketlerle paralel ilerlerken, Asya seansı ile birlikte sterlindeki yukarı yönlü hareketler üçüncü gününe taşınmış gözükmekte. Senatoyu alma ihtimali azalan demokratların, temsilciiler meclisindeki şansları gelen haber akışlarına göre daha yüksek görülmekte. Bugünde yine küresel öneme sahip haber akışlarının yanı sıra seçimlerin yansımalarını takip edeceğiz. Teknik olarak paritede; dünkü yükselişlerin devamıyla 1.3165, 1.3190 ve 1.3225 dirençleri izlenebilir. Yaşanabilecek geri çekilmelerde ise 1.3135, 1.3100 ve 1.3060 destekleri bulunmakta.
BRENT PETROL
OPEC’in ikinci en büyük üreticisi konumunda olan Irak, günlük Petrol üretimini 4 Milyon 600 Bin varilden, 5 Milyon varile çıkarmak için ülkenin güney rafinelerinde çalışmaları sürdürmekte. Açıklamalarda bulunan Irak Petrol Bakanı Ghadhban: Üretim kapasitesini arttırmak için altyapı çalışmalarına başladıklarını söylerken, İran’a uygulanan yaptırım kararlarının oluşturacağı etkilerini ölçmek için zamana ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Bakan ayrıca Petrol fiyatlarının 70 Dolar’ın üzerinde olmasını adil bulduklarını da sözlerine ekledi. Diğer yandan İran yaptırımları konusu dün itibari ile yine takip edilirken, Tahrran’ın günlük Petrol ihracatı Kasım ayında 1 Milyon varil seviyelerine geri çekilmiş durumda. Bundaki en büyük etken feragat hakkı tanınan ülkelerin daha önceden emtia alımlarını kesmesi olarak gösterilirken, yeni siparişlerin bu rakamı bir miktar daha toplaması beklenmekte. Yeni günün ilk saatlerinde açıklanan Amerikan Petrol Enstitüsü (API) Haftalık Ham Petrol Stokları ise 7 Milyon 830 Bin varil fazlalık gerçekleştirdi. Asya seansı ile birlikte yukarı yönlü tepki alımları görülen Brent Petrol için günün devamında, Enerji Bilgi Yönetimi (EIA) Ham Petrol Stokları ve ABD’den gelecek günlük üretim rakamları takip edilecektir. Teknik olarak baktığımızda ise 72.00 Dolar seviyesinde bulunan emtia için alışların devamında 72.40, 72.75 ve 73.00 dirençleri izlenebilir. Yeniden görülebilecek geri çekilmelerde ise 71.75, 71.50 ve 71.30 destekleri bulunmaktadır.
ONS ALTIN
ABD’de seçim konusu takip edilirken, emtiada da volatil hareketler görülmekte. Şu ana kadar Demokratların, senatoyu alma olassılığı ciddi oranda azalırken, temsilciler meclisini alma ihtimalleri ise korunmakta. Beyaz Saray Basın Sözcüsü: Demokratlar Temsilciler Meclisini alsa dahi, Başkan Trump'ın öncelikleri değişmeyecek derken, ticaret savaşlarındaki tutumun önümüzdeki dönemde nasıl olacağı takip edilecek. Diğer yandan dün açıklamalarda bulunan Çin Başbakanı Xi Jimping: ülkenin ekonomisine yönelik aşağı yönlü baskılar olduğunu kabul ederken, Başbakan Yardımcısı Wang Qishan ise ticaret konusunda ABD ile görüşmeye hazır olduklarını belirtti. İki ülke arasındaki üst düzey görüşmelerin Cuma günü yapılması beklenirken, ılımlı adımların atılması emtiada görülebilecek yukarı yönlü hareketleri destekleyecektir. Teknik olarak baktığımızda ise Asya seansında görülen yükselişlerin devamında 1232, 1236 ve 1239 dirençleri bulunmakta. Geri çekilme durumunda ise 1226, 1224 ve 1222 destekleri izlenebilir.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
****
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.