Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

Yurtiçinde Enflasyon Rakamları Kritik Olacak!
Geçtiğimiz Cuma günü sabah saatlerinde ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret savaşlarını bitirmek için hazırlık yapılmasını istediği yönündeki haber başta Çin Yuanı olmak üzere ABD Doları’nın karşısındaki para birimlerinin çoğunda pozitif fiyatlamalara neden oldu. Ayrıca, İran’a uygulanacak yaptırımlardan 8 ülkenin muaf tutulacağı bilgisi gündeme düşerken, aralarında Türkiye’nin de bulunacağı yönündeki söylemler TL tarafında; Çin Yuanı etkisi ile birlikte pozitif fiyatlamaları devam ettirdi. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başkan Trump ile Halk Bankası’na yönelik adımları görüştüklerini belirtirken, bu sürecin normalleşmesini beklediklerini belirtti. Euro Bölgesi’nde İtalya’ya yönelik olumsuz bir haber gelmezken, AB Komisyonu Başkanı Juncker’in açıklamaları ve ticaret savaşlarının sona erebileceği iyimserliğinin Euro üzerinde de alıcılı işlemlere neden olduğu görüldü. Keza, Pound tarafında da Merkel’in iyimser temennileri ile yukarı yönlü ataklar oluştu. Ancak, günün merakla beklenen ABD ekonomik verilerinde; İşsizlik Oranı yüzde 3.7 ile 1969 Aralık ayından bu yana en düşük seviyesinde sabit kalırken, Ortalama Saatlik Kazançlar; aylık bazda yüzde 0.2, senelik bazda yüzde 3.1 ile beklentilere paralel geldi. Tarım Dışı İstihdam ise 250 Bin ile tahminlerin hayli üzerinde gerçekleşme gösterdi. Gelen veriler sonrası ABD tahvil faizleri yükselişe geçerken, küresel anlamda yeniden Dolar’a talep geldi ve buna karşın diğer varlıklarda satış baskısı görüldü. Bugün, yurt içi tarafta enflasyon rakamları takip edilecek. Gerek başlı başına, gerekse ileriye dönük olarak TCMB politikalarına ve yatırımcı güvenine etki edebilecek düzeyde önemli olan bu veriler sonrası TL varlıklarında volatil hareketler görülebilir. İngiltere ve ABD’de ise Hizmet ve Bileşik PMI dataları takip edilecek. Yine, İran yaptırımları ve ticaret savaşları gibi önem derecesi yüksek olan küresel ve lokal gelişmeler de izlenmeli.
EURUSD
Cuma günü ABD İş İstatistikleri Bürrosu tarafından açıklanan verilerde 193 Bin olarak beklenen Tarım Dışı İstihdam 250 Bin ile tahminlerin bir hayli üzerinde gelirken Ortalama Saatlik Kazançları ve Ortalama Saatlik Gelirleri piyasa beklentilerini karşıladı. İşsizlik Oranı ise yüzde 3.7 ile tahminlere paralel olarak gerçekleşti. Özellikle ABD ile Çin arasında azalan ticari gerilimlerin piyasada tekrardan risk iştahını geri getirmesiyle birlikte baskılanan Dolar varlıkları gelen bu rakamlar sonrası toparlandı. Ayrıca Avrupa Merkez Bankası’nın yeni uzun vadeli refinansman operasyonları düşündüğüne yönelik gelen haber akışları da geri çekilmeleri destekledi. Bölgedeki lokal sorunların başında gelen İtalya bütçe konusunda ise Cuma günü Euro Bölgesi’ndeki 10 Maliye Bakanı’nın bütçe açığının düzeltilmesi konusunda İtalya’ya mektup yollaması kritikti. Bugünde konuya ilişkin gelebilecek açıklamalar takibimizde olacak. Ayrıca ticaret savaşları başta olmak üzere Başkan Donald Trump eksenli gelişmelerde izlenecek. Zira, her ne kadarr ticaret savaşlarında şu an için ılımlı açıklamalar gelse de bazı ABD’li yetkililerden Trump’ın, Çin’e daha fazla ek gümrük tarifesi getirebileceğine ilişkin gelen açıklamalar dikkat çekiyor. Ayrıca bir süredir Brexit öncülüğünde toparlanan Euro varlıkları için bu konuya dair haber akışları da takibimizde olacak. Teknik olarak baktığımızda ise 1.1370 destek seviyesine yakın fiyatlamalar görülürken, satıcılı seyrin devamında bu bölgenin geçilmesi ile 1.1330, 1.1285 ve 1.1265 destekleri izlenebilir. Oluşabilecek yukarı yönlü ataklarda is 1.1410, 1.1425 ve 1.1445 dirençleri bulunmaktadır.
USDTRY
Geçtiğimiz Cuma günü ABD’de açıklanan Tarım Dışı İstihdam, Ortalama Saatlik Kazançlar ve İşsizlik Oranı dataları genel anlamda beklentileri karşılayan ve hatta çok iyi diyebileceğimiz düzeydeydi. Ancak öncesinde; Yuan korelasyonlu gelişmekte olan ülke fiyatlaması sabah saatlerinde de kendisini hissettirirken, ABD’nin İran yaptırımlarından Türkiye’nin de muaf tutulacağına yönelik spekülasyonlar ve karşılıklı olarak iki Bakanın(İçişleri ve Adalet Bakanları) yaptırım listesinden çıkartıldığı haberleri ile haftanın en düşük seviyeleri test edildi. Bugün, İran yaptırımlarından muaf tutulacak ülkeler resmi olarak duyurulacak ve kur fiyatlamalarında da direkt etkili olabilir. Ayrıca, yurt içi tarafta açıklanacak olan enflasyon(özellikle TÜFE) rakamları da volatil hareketlere neden olabilir. Zira, hem verilerin kendisi önemli olmakla birlikte; hem de gerek yatırımcı güveninin devamı, gerekse TCMB’nin politikalarına etkisi açısından kritik olacak. Teknik olarak kura baktığımızda ise; 5.4600 seviyesi kritik olup, buranın altında kalıcılığın devamı halinde TL lehine işlemler derinleşebilir. 5.4600 üzerinde yeniden oluşabilecek yukarı yönlü işlemlerde ise sırasıyla; 5.5000, 5.5400, 5.5700 ve 5.6110 direnç seviyeleri izlenebilir.
GBPUSD
Brexit iyimserliği ve küresel Dolar talebindeki daralma ile toparlanan paritenin Cuma günü olumlu gelen ABD istihdam verileri sonrası baskılandığı görüldüü. Diğer taraftan ABD Başkanı Donald Trump’ın Baş Ekonomi Danışmanı Lary Kudlow’un: ‘Ticaret’te, Çin’den henüz bir gelişme görmedik. Trump’ın, Çin’e daha çok ithal gümrük vergisi getirmesi mümkün’’ şeklindeki söylemleri dikkat çekiciydi. Zira, ABD ile Çin arasında azalan ticaret savaşları küresel risk iştahını artırırken bir süredir güvenli liman talebi olarak çalışan Dolar varlıkları üzerinde de baskı oluşturmuştu. Bu kapsamda baktığımızda bugünde konuya ilişkin haber akışları gündemimizde olacak. Brexit konusunda genel manada iyimserlik devam etse de, ABD tahvil getirilerinde görülen yükselişler paritede baskı yaratmakta. Bugünde yine Brexit’e ilişkin gelebilecek açıklamalar takibimizde olacak. Ekonomik takvimde ise iki ülkeden de gelecek PMI rakamları önemli olabilir. Teknik olarak baktığımızda ise 1.2990 seviyesine yakın fiyatlamalar görülürken, Asya seansı ikinci gününe taşınan satış işlemlerinin devamında 1.2960, 1.2940 ve 1.2915 destekleri izlenebilir. Oluşabilecek yukarı yönlü aataklarda ise 1.3020, 1.3040 ve 1.3060 dirençleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
ABD’nin İran Petrolü’ne yönelik yaptırım kararı bu gün itibari ile hayata geçerken, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo: İran Petrolü’nü alan kimi ülkelere geçici feragat tanıdıkları açıklamasında bulundu. Ayrıca şu ana kadar günlük olarak 1 milyon varilin üzerinde bir Petrol ihracatını engellediklerini ancak bazı ülkelerin daha fazla zamana ihtiyacı olduğunu sözlerine ekledi. Bu durum pazarda bir süre daha İran Petrolü’nün var olacağının göstergesi olurken, yumuşak bir geçiş süreci yaratmakta. Diğer yandan ABD, Rusya ve Suudi Arabistan’ın Petrol arzlarını önemli ölçüde arttırmaları ve ticaret savaşları sebebi ile ülke ekonomilerinde görülen bozulmaların yaratacağı talep eksiklikleri emtia fiyatlamalarını, feragat konusu ile beraber aşağı yönlü baskılamaya devam etmekte. Satıcılı seyir, Asya seansı ile birlikte altıncı gününe taşınırken, resmi detaylarının bugün açıklanacağı İran konusu ve önemli Petrol üreticci ülkelerden gelebilecek açıklamalar fiyatlamalara etki edebilir. Teknik olarak baktığımızda ise geri çekilmelerin devamında 72.00, 71.75 ve 71.50 destekleri izlenebilir. Özellikle 70.50’nin kalıcılıkla geçilmesi işlemleri sertleştirebilir. Görülebilecek yukarı yönlü ataklarda ise 72.75, 73.00 ve 73.20 dirençleri bulunmaktadır.
ONS ALTIN
ABD Başkanı Donald Trump’ın, Çin Başbakanı Xi Jimping ile görüşmesi sonrası yapılan açıklamalarda görülen pozitif hava, ticaret gerginliklerinin bitebileceği konusunda iyimser hava yaratırken, emtiada da yukarı yönlü hareketleri desteklemişti. Ancak Cuma günü ABD’den gelen Tarım Dışı İstihdam, Ortalama Saatlik Kazançlar ve İşsizlik Oranı datalarının beklentiler üzerinde pozitif gelmesi Dolar varlıklarını güçlü tutarken, ABD tahvil getirilerinde de yukarı yönlü ataklara sebep olarak, emtiada görülen pozitif havayı baskıladı. Cuma gününü kısmen satıcılı kapatan kıymetli metal, Asya seansı itibari satıcılı seyri devam ettirdi. Çin’den gelen Hizmet PMI’nıın beklenti altında kalması başta Yuan’da değer kayıplarına neden olurken, DXY’de görülen yukarı yönlü hareketlerde emtiadaki satış baskının nedeni konumunda. Bugün ABD’den PMI verileri takip edilecek. Ayrıca başta ticaret savaşları olmak üzere, haber akışları, tahvil getirileri ve Yuan kaynaklı fiyatlamalar önemli olabilir. Teknik olarak baktığımızda ise 1232 desteğine yakın fiyatlamalar görülürken, satıcılı seyrin devamında 1229, 1226 ve 1224 destekleri izlenebilir. Yeniden görülebilecek yukarı yönlü ataklarda ise 1236, 1239 ve1243 dirençleri bulunmaktadır. Özellikle 1239 direncinin kalıcılıkla geçilmesi yukarı yönlü fiyatlamaları sertleştirebilir.


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduaat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.